Πιστοποιητικό υγείας του παιδιού
Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α΄Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα
...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το παραθέτω και σε κείμενο για να υπάρχει στο φόρουμ και σε περίπτωση που ο παραπάνω σύνδεσμος χαθεί.
[spoiler]Πιστοποιητικό υγείας του παιδιού
Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α΄Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Τρίτη, 17 Μάιος 2011
Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα;Το σημείωμα αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποδέκτες τις Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, με την μορφή ανοικτής επιστολής.
Δεν αρκούν όλα τα προβλήματα των γονέων, για το ποιο σχολείο ή νηπιαγωγείο θα επιλέξουν, ποιός θα αναλάβει να παραδίδει το παιδί στο σχολικό λεωφορείο και ποιος θα το παραλαμβάνει, ποιος θα φροντίζει το άλλο παιδί που μένει στο σπίτι, πως θα εξοικονομηθούν τα χρήματα για τα σχολεία μεσούσης της οικονομικής κρίσης και άλλα πολλά, έχουν να φροντίσουν και για τα πιστοποιητικά υγείας τόσο για παρακολούθηση στο σχολείο, όσο και για τη στοιχειώδη άθληση!
Τα πιστοποιητικά που τόσο επίμονα και φορτικά απαιτούν τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με απειλές προς τα παιδιά, απειλές που τα παιδιά μεταφέρουν στο σπίτι και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επίμονα και φορτικά απαιτούν τα παιδιά!
Και πρώτα από όλα, ας δούμε τι ισχύει σήμερα.
Ολοι αναφέρονται σε κάποια εγκύκλιο, του Υπουργείου δήθεν, την οποία όμως ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει και συνήθως σύμφωνα με τα βιώματα του, τις προκαταλήψεις του και την όση ιατρική λέει ότι γνωρίζει. Και δεν αρκούν οι διευθυντές-τριες των σχολείων, οι γονείς έχουν να κάνουν και με τους καθηγητές σωματικής αγωγής, που έχουν φθάσει στο σημείο να καθορίζουν την πολιτική υγείας που εφαρμόζεται στα παιδιά μας! Δεν έχουν πιθανόν και ιδιαίτερη ευθύνη οι γυμναστές, αλλά φταίνε αυτοί που τους έδωσαν χώρο και τέτοιου είδους δικαιώματα.
Το κάθε σχολείο δημόσιο ή ιδιωτικό έχει σκαρώσει ένα έντυπο δικής του έμπνευσης, όπου ζητάει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς!
Το έντυπο αυτό έπρεπε να έχει σχεδιασθεί από ειδικούς, με γνώση του αντικειμένου και να είναι διαφορετικό μεν αλλά ενιαίο για κάθε ηλικία, όπως για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Έτσι για παράδειγμα , όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας θα έχουν κοινό έντυπο Πιστοποιητικού.
Το έντυπο θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν απόρρητο, δεδομένου ότι περιέχει προσωπικά στοιχεία της υγείας του μαθητή και μπορεί να το γνωρίζει μόνο ο υπεύθυνος δάσκαλος της τάξης , που θα έχει και την ευθύνη για την όποια διαρροή των πληροφοριών.
Τι θα πρέπει να περιέχει το Πιστοποιητικό
· Στοιχεία που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, νευρικό, μυοσκελετικό, δέρμα και στοιχεία της ψυχοκινητικής υγείας).
· Αναφορά σε χρόνια νοσήματα που απαιτούν ειδική φροντίδα στο σχολείο (σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, πυρετικοί σπασμοί, σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή αλλεργία, μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα εκφοράς του λόγου, βαρυκοία, αιμορραγική διάθεση, κακοήθη νοσήματα κ.α.)
Τι δεν χρειάζεται να περιέχει
· Ποια εμβόλια έχει κάνει και πότε τα έκανε. Το σχολείο είναι υποχρεωμένο από το Ελληνικό Σύνταγμα, να παρέχει εκπαίδευση σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνόπουλα. Πουθενά δεν αναφέρονται αποκλεισμοί για διάφορους λόγους. Το εμβόλιο αποτελεί μια τεχνητή ενεργητική ανοσοποίηση του παιδιού, που περιλαμβάνει την ενδομυική χορήγηση αντιγόνων, κάτι που κάποιοι γονείς, για δικούς τους λόγους, είναι δυνατόν να το αρνηθούν. Ο παιδίατρος έχει υποχρέωση να πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν το παιδί τους. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα να τους εξαναγκάσει προς τούτο, και ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσει την απειλή της μη εγγραφής στο σχολείο. Το εμβόλιο προστατεύει το παιδί και όχι το περιβάλλον του.
· Το ίδιο ισχύει και για την πολυσυζητημένη Mantoux. Δεν είναι θέμα που αφορά το σχολείο το θετικό ή το αρνητικό αποτέλεσμα της Mantoux, αλλά είναι πρόβλημα του ίδιου του παιδιού, του παιδιάτρου και των γονέων του. Το παιδί με θετική Mantoux, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άλλα παιδιά. Εκείνο βέβαια που εξοργίζει τους γνωρίζοντες είναι η απαίτηση για «πρόσφατη Mantoux». Τι εννοούν με τον όρο «πρόσφατη», γιατί εγώ δεν το γνωρίζω και πολύ θα ήθελα να το μάθω. Μήπως κάποιοι βρίσκονται ακόμη στη δεκαετία του 1950 και θεωρούν ότι τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης τρέχουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους;
· Για το εμβόλιο BCG, επί τη ευκαιρία, ήθελα να τονίσω ότι, αν τολμήσει κανείς να χορηγήσει το εμβόλιο χωρίς έγγραφη έγκριση των γονέων του παιδιού, η αυθαίρετη αυτή ενέργεια αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.
· Οι χειρουργικές επεμβάσεις που τυχόν έγιναν σε κάποιο παιδί, έχουν κάποια χρησιμότητα, να αφαιρεθεί όμως η αναφορά μεμονωμένα στη βουβωνοκήλη, γιατί δεν αποτελεί κανένα σοβαρό ιατρικό γεγονός.
Ποιος χορηγεί τα Πιστοποιητικά
Αποτελεί επίσης σοβαρό θέμα το ποιος χορηγεί αυτά τα Πιστοποιητικά. Καθ’ ύλη αρμόδιος είναι ο Παιδίατρος του παιδιού, ιδιώτης ή Παιδίατρος ασφαλιστικού ταμείου ή τέλος ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας, για αγροτικές περιοχές. Οι παραπάνω είναι σε θέση να απαντήσουν σε όλα ή σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, με τη βοήθεια και του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.
Εάν απαιτείται παραπομπή σε ειδικό παιδο-καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο κ.α. αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός του παιδιού που θα σημειώσει και θα συστήσει την «παραπομπή σε ειδικό». Άλλωστε αυτό υπάρχει ως σημείωση στο επάνω μέρος του ισχύοντος πιστοποιητικού. Η απαίτηση πολλών σχολείων για εξέταση απ’ ευθείας από ειδικό είναι υπερβολική, παράνομη και καταχρηστική. Εάν την ίδια απαίτηση πρόβαλαν όλα τα σχολεία της χώρας θα επιβαρυνόταν με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα Ελληνικά νοικοκυριά ετησίως, για μια διαδικασία χωρίς όφελος για τα παιδιά. Εκτός του ότι αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, πρέπει κάπου να μπει φρένο στις αυθαίρετες απαιτήσεις κάποιων, που αν αύριο τους ανοίξει η όρεξη, μπορεί να ζητήσουν και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με το πρόσχημα να αποκλεισθούν τυχόν αγγειακές δυσπλασίες. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα. Πως θα εξυπηρετηθούν τα παιδιά της επαρχίας από παιδο-καρδιολόγο; Εκτός εάν δεχθούμε ότι υπάρχουν ελληνόπουλα πολλών ταχυτήτων όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των μεγάλων αστικών κέντρων και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Συμπερασματικά: Τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των Πιστοποιητικών με σοβαρότητα και συνεργασία. Δεν είναι δυνατόν να αυτοσχεδιάζει ο κάθε Διευθυντής σχολείου, ο γυμναστής και ακόμη και ο Παιδίατρος του κάθε ιδιωτικού παιδικού σταθμού ή νηπιαγωγείου, να ταλαιπωρούνται οι γονείς, να χάνονται ώρες εργασίας και να ξοδεύονται άσκοπα χρήματα σε τέτοια κρίσιμη καμπή της οικονομίας.[/spoiler]