ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Συζήτηση για τα Ατομικά Δελτία Υγείας για μαθητές.

<< < (2/12) > >>

Zachariadis:
Στην περιοχή μου ,οι διευθυντές των σχολείων ζητούν τα δελτία να συμπληρωθούν ( υποχρεωτικά!) απο 4 ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας: Παιδίατρο ή Γενικό Ιατρό για το κύριο τμήμα,Οδοντίατρο για τον έλεγχο των οδόντων,Οφθαλμίατρο για τον έλεγχο της όρασης και Καρδιολόγο.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν θα τους επιτραπεί η συμμετοχή στην γυμναστική άν λείπει η υπογραφή του...Οφθαλμίατρου.Λογικό,αφού άν έχει σοβαρό πρόβλημα μυωπίας μπορεί να του ρθει του παιδιού η μπάλλα κατακούτελα και να τρέχουμε στα νοσοκομεία για ακτινογραφίες κρανίου... ::) ;D
Έτσι ο γονέας για κάθε παιδί πρέπει να αναζητήσει και να κλείσει ραντεβού σε ιατρούς 4 διαφορετικών ειδικοτήτων.Το Κ.Υ εξυπηρετεί μόνο  με 2 (Παιδίατρο/Γενικό Ιατρο και Οδοντίατρο).
Πάντως δεν έχω παράπονο,η προσέλευση των παιδιών στο ιατρείο είναι αθρόα.Δεδομένου ότι το έχω ως προσωπική αρχή να μήν δίνω βεβαιώσεις για γυμναστική/γυμναστήριο/αθλοπαιδιές κλπ χωρίς να έχω ελέξει
το παιδί και υπερηχοκαρδιογραφικά υπάρχει σημαντική χρονική καθυστέρηση και συνωστισμός με τα ραντεβού.Επειδή για αυτήν ειδικά την περίπτωση  χρεώνω τον υπέρηχο με ένα υποτυπώδες ποσό για ευνόητους λόγους,πολύ γονείς
το βλέπουν ως ευκαιρία για να ελεγχθεί τόσο διεξοδικά το(α) παιδί(α) τους.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
- Καταρτίζεται - συμπληρώνεται, με τη φροντίδα των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών - τριών, από ιατρούς των οικείων Κέντρων Υγείας ή Περιφερειακών Γενικών Νοσοκομείων ή των Ασφαλιστικών φορέων των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες παιδιάτρους και ιατρούς που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των μαθητών.

Από που προκύπτει η απαίτηση των Διευθυντών να είναι υπογεγραμμένα από Παιδίατρο ή Γενικό Γιατρό, Οφθαλμίατρο, Καρδιολόγο και Οδοντίατρο; Γιατί όχι και Ορθοπεδικό για το τμήμα της σκολίωσης κλπ; Δερματολόγο για το δέρμα; ΩΡΛ για την ακοή;
Πάνω στο έντυπο γράφει: "Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται παραπομπή σε ειδικό γιατρό (π.χ. Οφθαλμίατρο, Καρδιολόγο κλπ) ενημερώνει τους γονείς και σημειώνει το γράμμα Π στην ενδεικτική στήλη".  Επομένως είναι στην κρίση του γιατρού που συμπληρώνει το δελτίο οι παραπομπή σε "ειδικούς".

Σχετικά με το έγγραφο που ανέφερε ο Δημήτρης και δεν γνώριζα την ύπαρξή του, τι ισχύει σε μικρά μέρη και νησάκια που έχουν στην καλύτερη περίπτωση Κ.Υ., ή ένα μόνο Γενικό Γιατρό και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο αγροτικό γιατρό; Πρέπει τα παιδιά και οι γονείς να ταξιδέψουν "κεντρικότερα" για να βρουν τους "κατάλληλους" γιατρούς; Οι Γενικοί Γιατροί και οι αγροτικοί είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των παιδιών/μαθητών σ' αυτές τις περιοχές και ακατάλληλοι για τη συμπλήρωση του ΑΔΥ;

Να σημειώσω ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς απαιτείται η συμπλήρωση της Μαθητικής Αθλητικής Ταυτότητας για όσα παιδιά μετέχουν σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα στους σχολικούς αγώνες. Για τους συγκεκριμένους αγώνες δεν τους "καλύπτει" το ΑΔΥ.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Πάντως δεν έχω παράπονο,η προσέλευση των παιδιών στο ιατρείο είναι αθρόα.Δεδομένου ότι το έχω ως προσωπική αρχή να μήν δίνω βεβαιώσεις για γυμναστική/γυμναστήριο/αθλοπαιδιές κλπ χωρίς να έχω ελέξει
το παιδί και υπερηχοκαρδιογραφικά ...

--- Τέλος παράθεσης ---

Καλησπέρα κύριε Ζαχαριάδη,

μιας και είστε καρδιολόγος και έχετε ελέγξει αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας, θα σας ήταν εύκολο να παραθέσετε έναν πίνακα με τις συχνότερες αποκλίσεις, εκ του φυσιολογικού, που παρατηρείτε κατά τη διαδικασία της ειδικής καρδιολογικής εξέτασής των; Δεν ενδιαφέρομαι για απόλυτους αριθμούς αλλά για ποσοστά. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους μας, νομίζω. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω, η εμπειρία ενός ειδικού πρέπει να μεταφέρεται και σε άτομα μη εξειδικευμένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

D-Michalis:
Το επίμαχο έγγραφο που σας υποσχέθηκα.

Φωτογράφησα το σχετικό της 5ης ΥΠΕ το οποίο όμως αποτελεί ουσιαστικά περίληψη της Υ.Α. Υ3Γ/ΓΦ13/Γ.Π.οικ.82130/24-8-2012 η οποία αναφέρει αναλυτικότερα τα σχετικά και η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την Υ.Α. 58410Γ4, ΦΕΚ 859Β/236-6-2005, όπου ρυθμίζονται αυτά τα θέματα με ομπρέλα την ΠΦΥ.
Επισυνάπτω και την απάντηση του Κ.Υ.Α. για το θέμα.
(είναι λίγο δυσανάγνωστα, αλλά δεν είχα τη δυνατότητα να το σκανάρω)

Εδώ, η ΠΦΥ, μας τελείωσε. Με αποφάσεις και για όφελος ποίων?

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
το παιδί και υπερηχοκαρδιογραφικά ...

--- Τέλος παράθεσης ---

Καλησπέρα κύριε Ζαχαριάδη,

μιας και είστε καρδιολόγος και έχετε ελέγξει αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας, θα σας ήταν εύκολο να παραθέσετε έναν πίνακα με τις συχνότερες αποκλίσεις, εκ του φυσιολογικού, που παρατηρείτε κατά τη διαδικασία της ειδικής καρδιολογικής εξέτασής των; Δεν ενδιαφέρομαι για απόλυτους αριθμούς αλλά για ποσοστά. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους μας, νομίζω. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω, η εμπειρία ενός ειδικού πρέπει να μεταφέρεται και σε άτομα μη εξειδικευμένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αποκλίσεις εκ του φυσιολογικού παρατηρούνται  μερικές φορές  χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά απαραίτητα παθολογία.Συχνά αφορά παραλλαγές κλινικές, ΗΚΓραφικές ή ηχοκαρδιογραφικές που η τελική αξιολόγηση τους γίνεται με βάση την συνολική εικόνα του παιδιού.
Για παράδειγμα ένα ήπιο συστολικό φύσημα κορυφής που φαίνεται στον υπέρηχο να προέρχεται απο διαφυγή ή και ήπια ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.Τέτοιες διαφυγές ως και ανεπάρκειες ήπιου βαθμού των δεξιών κυρίως βαλβίδων είναι ενα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ,ιδίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.Εφόσον λοιπόν οι διαστάσεις των καρδιακών κοιλοτήτων είναι φυσιολογικές και δεν επηρεάζονται αιμοδυναμικοί δείκτες αυτές θεωρούνται ασήμαντες.
Είναι γεγονός ότι πάνω απο το 90% των φυσημάτων που ακούγονται και προβληματίζουν συναδέλφους είναι ασήμαντα.Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σχεδόν πάντα πρόκειται για συστολικά φυσήματα που γίνονται πιό εύκολα αντιληπτά.Λίγοι είναι η μή καρδιολόγοι που έχουν εξοικίωση με διαστολικά φυσήματα που σε αντίθεση με τα συστολικά πολύ συχνά υποκρύπτουν σοβαρό πρόβλημα.
Προβληματισμό προκαλεί και η συχνά «ιδιαίτερη» ΗΚΓραφική εικόνα παιδιών και εφήβων.Τυπικό παράδειγμα ο λεγόμενος «νεανικός τύπος επαναπόλωσης» των δεξιών προκάρδιων απαγωγών με αρνητικά ή διφασικά Τ στις V1-V3.
Πράγματι μπορεί ενίοτε να μοιάζει με εικόνα τύπου Brugada ή προδιέγερσης και να δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια.
Σε γενικές γραμμές πάντως η διαπίστωση καρδιολογικής παθολογίας στα παιδιά που προσέρχονται για το δελτίο του σχολείου ή για την εγγραφή σε ομάδα/γυμναστήριο είναι πολύ σπάνια.
Απο εναν αριθμό περίπου 250 παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που εξέτασα στο ιατρείο μου μεσα σε ένα έτος βρέθηκε 1 με δίπτυχη αορτική βαλβίδα,1 με μικρή μεσοκολπική επικοινωνία  και 2 με χαλαρή μιτροειδική γλωχίνα και πρόπτωση.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση