Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 01:06:34

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται η τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα;  (Αναγνώστηκε 168293 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Ιανουαρίου 2016, 22:02:35
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/01/2016

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό η παράταση της απόφασης, γνωστή ως «50-50», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες , που είχε ληφθεί επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και με την οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν πρωτότυπα φάρμακα.

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό πριν από λίγες μέρες, παράταση μέχρι τον Ιανουάριο 2017, της υπουργικής απόφασης η οποία είχε ληφθεί το περασμένο έτος γνωστή ως «50-50» και επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν πρωτότυπα φάρμακα χωρίς γενόσημα αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρίες .


Με τη εν λόγω υπουργική απόφαση οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν πρωτότυπα φάρμακα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αποκτήσουν διότι υποχρεούνται να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που υπήρχε μεταξύ της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τιμής του φαρμάκου .Ενώ, επιβαρύνει με μεγαλύτερο rebate τις φαρμακευτικές εταιρίες αφού καλύπτουν και το ποσοστό του ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω αδυναμίας . Να θυμίσουμε ότι την συγκεκριμένη απόφαση είχε ‘’παγώσει’’ έως την 1η Ιουνίου 2015 ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου που είχε ληφθεί από τον Μάκη Βορίδη , οι ασθενείς που χρειάζονται πρωτότυπα φάρμακα τα οποία δεν έχουν γενόσημα πληρώνουν ολόκληρη την διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία εντάσσεται το φάρμακο και της λιανικής του τιμής όταν η διαφορά είναι μέχρι 6 ευρώ. Η διαφορά από 6 ευρώ και πάνω καλύπτεται κατά 50% από τον ασφαλισμένο κατά 30% από την εταιρεία ως rebate και κατά 20% από τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος , να σημειώσουμε ότι η τιμή αναφοράς κάθε φαρμάκου ορίζεται ανά θεραπευτική κατηγορία και η κάθε θεραπευτική κατηγορία έχει φάρμακα με διάφορες δραστικές ουσίες. Ένα μέρος των φαρμάκων αυτών δεν έχουν γενόσημα και η λιανική τους τιμή είναι υψηλότερη από την τιμή αναφοράς . Οι ασθενείς δεν έχουν την επιλογή να το αντικαταστήσουν με φθηνότερο φάρμακο. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν το 50% της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και λιανικής τιμής, ανεξαρτήτως του ύψους της. Το υπόλοιπο 50% το καταβάλλει η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία ως rebate.

Πηγή : life2day

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Ιανουαρίου 2016, 22:05:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Φεβρουαρίου 2016, 20:19:11
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςted By: Βασιλική Αγγουρίδηon: 01 - 12 - 2015

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με την οποία ουσιαστικά τίθεται σε ισχύ η σταδιακή κατάργηση της προστασίας από τις μειώσεις σε off patent και γενόσημα φάρμακα, κάτω των 12 ευρώ και των 7,8 ευρώ, αντίστοιχα, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία προέβλεπε άλλωστε και τη θεσμοθέτηση claw back για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη....
  Το νέο ΔΤ εφαρμόζεται απο 15/1/16. Περίμενα να δω αυτά που είχαν ανακοινωθεί, πχ γενόσημα διφωσφονικά στα ~8 ευρόπουλα. Αλλά βέβαια μάταια. Η Υπουργική απόφαση του Ξανθού μάλλον δεν εφαρμόστηκε και ο υπουργός σφυρίζει αδιάφορα όπως φάνηκε και απο το ΔΤύπου του υπουργείου προ μηνός (που έλεγε για μειώσεις ~3% και όχι 40% που έλεγαν πριν). Μέσα στην όλη ανακατωσούρα για το ασφαλιστικό πολλά ξεχνιούνται...
   Τα γενόσημα συνεχίζουν να είναι σχετικά ακριβά.


Και από: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε περίπου 10 ημέρες θα «περάσουν» οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα ισχύσει από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.
Η ...παράταση εφαρμογής του νέου δελτίου τιμών κρίθηκε απαραίτητη καθώς η ΗΔΙΚΑ (σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ότι «υπάρχει αντικειμενική αδυναμία ασφαλούς εφαρμογής του νέου Δελτίου Τιμών και αντίστοιχα της Θετικής Λίστας, λόγω της μεταφοράς των εγκαταστάσεών της».
Προβλήματα υπήρξαν επίσης και από τη σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Φεβρουαρίου 2016, 20:20:47 από Ορθοπαιδικός »

16 Φεβρουαρίου 2016, 21:34:35
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πάντα χειμαρρώδους συναδέλφου Δ. Κούβελα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μετά το 00:48, αναφέρεται στο θέμα της συνταγογράφησης των συνδυασμών βρογχοδιασταλτικών από Γ.Ι.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Φεβρουαρίου 2016, 22:07:18 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Φεβρουαρίου 2016, 02:11:27
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/02/2016, Πρώτο Θέμα.
Παναγιώτα Καρλατήρα.


ΕΟΠΥΥ: Αυτοί είναι οι οκτώ «σοφοί» που θα διαπραγματεύονται τις τιμές στα φάρμακα.



Ανακοινώθηκε η σύνθεση της οκταμελούς επιτροπής που θα διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες «εκπτώσεις» στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους του

Τη σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ ανάρτησε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το υπουργείο Υγείας.

Η επιτροπή θα διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες «εκπτώσεις» στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους του, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Η διαπραγμάτευση θα αφορά τις τιμές των σκευασμάτων, για τα οποία θα έχει ληφθεί η απόφαση να ενταχθούν στη θετική λίστα.
 
Η Επιτροπή είναι οκταμελής και πρόεδρός της ορίστηκε ένας συνάδελφος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Γεωργακέλλος. Τα μέλη της θα εκλέξουν στην πρώτη συνεδρίαση με μυστική ψηφοφορία τον αντιπρόεδρο, ο οποίος θα αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται.
 
Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής όπως αναφέρονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι τα εξής:

-Δημήτριος Γεωργακέλλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Μέλανι Ντόιτς (επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας − Ηπατολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»).

-Δημήτριος Πανταζής (διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας – ΙΦΕΤ), με αναπληρωτή τον Ηλία Γιαννόγλου (φαρμακοποιό − αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων).

-Γεώργιος-Φίλιππος Ταραντίλης (οικονομολόγος Υγείας), με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Ρούπα (οικονομικός διευθυντής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου − Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου»).

-Παναγιώτα Λίτσα (προϊσταμένη της ∆ιεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ), με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Κανή (προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ).

-Αντωνία Γιαννάκου (προϊσταμένη ∆ιεύθυνσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ), με αναπληρωτή τον Νικόλαο Κικίλια (προϊστάμενο Τμήματος ∆ιαπραγμάτευσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ).

-Κωνσταντίνος Μπαρούς (προϊστάμενος ∆ιεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ), με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Ταμπά (προϊσταμένη Τμήματος Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ).

-Κλεόβουλος Αλεξιάδης (οικονομολόγος − μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ), με αναπληρωτή τον Ξενοφώντα Θειακό (διευθυντή Φαρμακείου Νοσοκομείου «Σωτηρία»).

-Χάρης Παπαδάκης (οικονομολόγος), με αναπληρωτή τον Στερνό Ποράβο (οικονομολόγο).

-Ελένη Μανίτσα (πτυχιούχος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων), με αναπληρώτρια την Ειρήνη Βαλσάμη (βιολόγο).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιουνίου 2016, 18:49:10
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σήμερα με επισκέφθηκε μία κυρία με κνίδωση στην οποία είχε συνταγογραφηθεί από άλλο συνάδελφο ένα πρωοεμφανισθέν στην αγορά sir prednisolone. Πέρα από το ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί μεθυλπρεδνιζολόνη, που έχει λιγότερη αλατοκορτικοειδική δράση από την πρεδνιζολόνη, αν θεωρηθεί ότι η κνίδωση μπορεί να απαιτήσει αρκετές φορές μία πιο μακροχρόνια αγωγή, σκέφθηκα τα εξής:
Το γνωστό Tb Prezolon 5mg (30) έχει Λ.Τ. 2,12 και Α.Τ. 1,69.
Το σιροπάκι πρεδνιζολόνης Sir Predneau 10mg/ml (30ml), που έχει ποσότητα πρεδνιζολόνης όσο δύο κουτιά Tb Prezolon, έχει Λ.Τ. 39,35 και Α.Τ. 57,46  :o. Βεβαίως, λόγω της αρνητικής διαφοράς που προκύπτει από την ιδιαίτερα αυξημένη Α.Τ. σε σχέση με τη Λ.Τ., ο ασθνής καταβάλλει περίπου 5 ευρώ, καθιστώντας κάπως "οικονομικό" για τη τσέπη του το σκεύασμα - αν και όχι πιο οικονομικό ακόμη και από την αγορά των δύο κουτιών Tb Prezolon. Σίγουρα όμως, μία τέτοια επιλογή δεν είναι θετική για τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.
Συνεπώς κατά την άποψή μου προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα:
1) Γιατί η Α.Τ. ορίστηκε με βάση (μάλλον) το Sir Dexamethasone και όχι τα άλλα σκευάσματα πρεδνιζολόνης;  ???
2) Γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της πόσιμης μορφής (π.χ. μόνο για παιδιατρική χρήση) αφού είναι τόσο ακριβή;  ???
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Ιουνίου 2016, 18:51:06
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Στη θέση ενός πολύ αποτελεσματικού αντιπηκτικού φαρμάκου, το οποίο έπεσε στο 1,5 ευρώ και αποσύρθηκε από την αγορά, διατίθενται τρία παρόμοια νέα σκευάσματα, με τιμή στα 80 ευρώ.      Δημοσίευση: 12 Ιουνίου 2016   Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
    Άδικο, αναποτελεσματικό και περίπλοκο είναι το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που ισχύει στην Ελλάδα. Δεκάδες υπουργικές αποφάσεις διαμορφώνουν ένα δαιδαλώδες πλέγμα διατάξεων, οι οποίες προκύπτουν για να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρους δημοσιονομικούς στόχους. Αφήνουν, ωστόσο, ένα αναχρονιστικό αποτύπωμα στο σύστημα και στους πολίτες.
   Με σειρά παρεμβάσεων στα χρόνια της κρίσης, το κράτος φρόντισε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, αφήνοντας στους ασφαλισμένους όλο και περισσότερα βάρη.
   Στο θέμα αναφέρθηκε ο Νίκος Μανιαδάκης, αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση που έγινε το Σάββατο, με θέμα “Βασικές αρχές τιμολόγησης στην Ευρώπη”.
   Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα φάρμακο με εργοστασιακή τιμή (ex factory) 10 ευρώ, καταλήγει στον καταναλωτή με τιμή 14,5 ευρώ, έπειτα από την προσθήκη ποσοστών κέρδους και φόρων. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύεται το ίδιο σκεύασμα με τιμή 5 ευρώ, υπολογίζοντας υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και μηχανισμό επιστροφών (clawback). Το ίδιο σκεύασμα, δηλαδή, καταλήγει στα φαρμακεία με τιμή προσαυξημένη κατά 45% από την εργοστασιακή, ενώ το κράτος πληρώνει την μισή.
   Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, το κράτος θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία, καταργώντας τους ενδιάμεσους “κόφτες” και ορίζοντας εξ αρχής μία επιθυμητή τιμή για κάθε φάρμακο.
Συμμετοχή
   Αντ΄ αυτού, προβαίνει σε συνεχείς ανατιμολογήσεις, συνεκτιμώντας περίπλοκους μηχανισμούς προστασίας τιμών. Την ίδια ώρα, δεν φροντίζει να βάλει περιορισμούς στις συμμετοχές των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν πάνω από το 2% του ετήσιου εισοδήματός τους για συμμετοχή σε φάρμακα, ενώ στη Σουηδία υπάρχει ετήσιος “κόφτης” συμμετοχής στα 1.000 ευρώ.
   Ο καθηγητής επεσήμανε πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, καθώς οι τιμές των φαρμάκων υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αποσύρσεις. Προς τα εκεί οδηγούν πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, που στέλνουν μία σειρά από σκευάσματα σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ, οι οποίες είναι υποπολλαπλάσιες της τιμής μίας τσίχλας!
Υποκατάσταση
   Μίλησε για μία λεπτή γραμμή στον καθορισμό των τιμών, ώστε το φάρμακο να είναι φθηνό και να συμφέρει παράλληλα την εταιρεία να το παράγει και να το διακινεί στην εγχώρια αγορά. Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών τιμών – είπε – παρατηρείται υποκατάσταση παλαιών και φθηνών φαρμάκων με νέα και πιο ακριβά, άρα αύξηση της δαπάνης. Ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου, το οποίο έχει αποδειχθεί άριστο επί δεκαετίες. Η τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος υποχώρησε στο 1,5 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά. Στη θέση του, κυκλοφορούν τρία νέα (παρόμοια) φάρμακα, τα οποία έχουν τιμή 80 ευρώ! Το παράδοξο είναι ότι το παλαιό (αποσυρθέν) φάρμακο έχει αποδειχθεί στις μελέτες καλύτερο από τα νέα σκευάσματα στο 30% των ασθενών...
Προσοχή
   Ο κ. Μανιαδάκης επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πού και πώς διαθέτει η πολιτεία τους πόρους της. Τα φάρμακα – είπε – καλύπτουν το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης Υγείας και κοστίζουν ετησίως περίπου 4 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικές πληρωμές. Η δαπάνη αυτή είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με την εποχή του “πάρτι” στην Υγεία, οπότε ξεπερνούσε ετησίως τα 9 δισεκατομμύρια. Από τότε (έως το 2009), έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο.
   Το 60% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν πλέον τιμή κάτω από 10 ευρώ, ενώ το 51% του τζίρου αφορά σκευάσματα με τιμή κάτω από τα 15 ευρώ.

12 Ιουλίου 2016, 00:24:48
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/06/2016

Το φάρμακο είναι προϊόν σε καθεστώς διατίμησης, που η τιμή του ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος, μέσα από σχετικούς νόμους και υπουργικές αποφάσεις , τόνισε σε εκπαιδευτική συνάντηση ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για να διευκρινίσει ότι ο καθορισμός της τιμής ενός φαρμάκου στην Ελλάδα γίνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το αν αφορά ένα πρωτότυπο φάρμακο, που δεν έχει λήξει η πατέντα του (on patent), αν αφορά φάρμακο πρωτότυπο που έληξε η πατέντα του (off- patent), ή αν αφορά ένα γενόσημο φάρμακο.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία παρακάτω περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού των τιμών για κάθε κατηγορία:

• On-patent: η τιμή τους προκύπτει από το μέσο όρο (ΜΟ) των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

• Off-patent: η τιμή τους προκύπτει με βάση το μέσο όρο (ΜΟ) των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, ή μετά από μείωση κατά 50% της τιμής που είχαν τη στιγμή κυκλοφορίας του πρώτου γενοσήμου τους . Τελικά επιλέγεται ότι από τα δύο δίνει χαμηλότερη τιμή. Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

• Γενόσημα: η τιμή τους προκύπτει με βάση την τελική τιμή του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου, καθώς τιμολογούνται στο 65% της τιμής αυτού. Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση προβλέπεται ότι η τιμή των γενοσήμων δεν μπορεί να πέσει περισσότερο από 15% σε μια ανατιμολόγηση. Αυτό πρακτικά δύναται να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε ίδιες τιμές μεταξύ του off-patent και των γενοσήμων, κιότι προβλέπεται ότι το off patent δεν δύναται να μειωθεί περισσότερο από το γενόσημο, του και συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται οικονομική διαφορά για την πολιτεία ή τον ασθενή από τη συνταγογράφηση γενοσήμου έναντι του αντίστοιχου off patent. Στις τιμές των φθηνών γενοσήμων και off patent είχαν θεσπιστεί όρια προστασίας της κατώτατης τιμής τους σε κάθε ανατιμολόγηση, προκειμένου να προστατεύονται και να παραμένουν στην αγορά, αλλά αυτά προβλέπεται να καταργηθούν τα επόμενα έτη.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει, τόνισε ο κ. Μανιαδάκης ότι  για κάθε κατηγορία φαρμάκου η τιμή του παραγωγού (ex factory), δηλαδή η τιμή με την οποία μια φαρμακευτική εταιρία παρέχει ένα φάρμακο στις φαρμακαποθήκες. Στην τιμή αυτή προστίθεται το κέρδος της φαρμακαποθήκης, το κέρδος του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ και έτσι προκύπτει η τελική τιμή, που είναι η Λιανική Τιμή.

Έτσι για παράδειγμα ένα φάρμακο που παρέχεται από μια εταιρία στα €10 καταλήγει στον καταναλωτή στα €14,5 δηλαδή αυξημένο κατά 45%.

Στην συνέχεια από την τιμή αφαιρείται η συμμετοχή του ασθενούς που κυμαίνεται ανάμεσα στο 0%-25%, η ενδεχόμενη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης που καθορίζεται με βάση τα φθηνότερα φάρμακα σε κάθε κατηγορία, το rebate για την εισαγωγή στην λίστα 9-11%, το rebate όγκου (1.5%-3%), το rebate πρώτου έτους (5%) για φάρμακα που πρωτο- εισάγονται στην αγορά, για να προκύψει η τελική τιμή αποζημίωσης του δημοσίου φορέα.

Στο παράδειγμα του άνω φαρμάκου με ex factory τιμή στα €10 με συμμετοχή 25%, και rebate όγκου στο ελάχιστο 1.5% η τελική τιμή για το δημόσιο είναι €6, δηλαδή μειωμένη κατά 40%, ενώ στην περίπτωση όπου το rebate όγκου είναι 3% στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας η μείωση φτάνει στα 44%.

Από τα άνω γίνεται σαφές ότι η λιανική τιμή του φαρμάκου απέχει σημαντικά από την τιμή αποζημίωσης του δημοσίου, καθότι η τελευταία δεν περιλαμβάνει το ποσά που δίνει κατασκευαστής ως υποχρεωτική έκπτωση και ο ασθενής ως συμμετοχή. Στην άνω ανάλυση δεν περιλαμβάνεται η υποχρεωτική επιστροφή claw back στην περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης σε σχέση με τον στόχο, κάτι που συμβαίνει ετησίως από το 2010 και μετά.

Πως συγκρίνονται οι τιμές στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Όπως τονίστηκε παραπάνω οι λιανικές τιμές διαφέρουν από τις τιμές αποζημίωσης του κράτους. Γενικά στην Ελλάδα έχουμε χαμηλές λιανικές τιμές και τελικές τιμές αποζημίωσης σε όλα τα φάρμακα, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Μελέτη της IMS to 2015, πριν δηλαδή την πρόσφατη ανατιμολόγηση, έδειξε ότι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν μέση τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εκπτώσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές και καθόσον φτάνουν το 25% κατά μέσο όρο μειώνουν τις πραγματικές τιμές του δημοσίου περαιτέρω σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές. Ωστόσο για λόγους αντικειμενικότητας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη της IMS από την άλλη πλευρά έχει μια αδυναμία που σχετίζεται με το γεγονός ότι σχεδόν τα περισσότερα από τα ακριβά φάρμακα στην Ελλάδα δίνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή τα νοσοκομεία, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό απαραίτητα σε άλλες χώρες και συνεπώς επηρεάζει τις συγκρίσεις. Επίσης σε πολλές χώρες τα ακριβά φάρμακα αποζημιώνονται κατόπιν ειδικών συμφωνιών και έτσι οι πραγματικές τιμές τους μειώνονται σημαντικά.

Τα άνω δυσκολεύουν την ακριβή εκτίμηση του ύψους της μείωσης των τιμών των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ, αλλά είναι πολύ ασφαλές να τονιστεί ότι είναι κατά πολύ φθηνότερα. Τα άνω αποδεικνύει και μια πρόσφατη ανάλυση της IMS περισσότερο από το 60% των φαρμάκων προσφέρεται στα ιδιωτικά φαρμακεία σε τιμή χαμηλότερη των €10, ενώ και το 51% των πωλήσεων αφορά φάρμακα με τιμή κάτω των €15. Τα άνω ισχύουν και για τις τιμές των φαρμάκων χωρίς προστασία, οι οποίες επίσης απέχουν και είναι χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα με βάση τον τρόπο τιμολόγησης τόσο των on patent όσο και των off patent φαρμάκων οι τιμές τους πάντα κινούνται στα χαμηλότερα Ευρωπαϊκά επίπεδα.

Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει θεωρητικά και με τα γενόσημα, αφού ην τιμή τους καθορίζεται ως συνάρτηση του off patent. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και σε πολλές – ωστόσο όχι σε όλες τις – περιπτώσεις οι λιανικές του τιμές τους κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις χώρες μέλη της ΕΕ. Για να διεξάγει βέβαια κανείς ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να λάβει τις τελικές τιμές μετά από εκπτώσεις κάτι που δεν είναι εύκολα εφικτό. Επίσης στην πρόσφατη ανατιμολόγηση τα γενόσημα στην χώρα μας μειώθηκαν σημαντικά.

Απαιτείται ορθολογική διαχείριση των τιμών των φαρμάκων

Αναφορικά με τα πρωτότυπα, καινοτόμα φάρμακα χρειάζεται προσεκτική πολιτική διότι, η πολύ χαμηλή τιμή τους σε ένα διεθνές σύστημα τιμολόγησης, όπου η τιμή σε μια χώρα επηρεάζει τις τιμές σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο να μην εισάγονται νέα φάρμακα στην Ελλάδα, λόγω πολύ χαμηλής τιμής και επιπτώσεων στις υπόλοιπες χώρες. Αυτό επίσης δύναται να συμβεί για να αποφευχθεί το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών.

Σχετικά με το μη προστατευμένο τομέα (off patent και γενόσημα) η υπερβολική συμπίεση των τιμών τους, πέρα από κάποιο όριο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της κυκλοφορίας φθηνών φαρμάκων, με συνέπεια εδραιωμένες θεραπείες να μην είναι πια διαθέσιμες στους ασθενείς και ταυτόχρονα να έχουμε υποκατάσταση τους από ακριβότερες θεραπείες, με οικονομική επιβάρυνση τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας.

Ακριβώς για το λόγο αυτό υπήρχε μια μέριμνα από την πολιτεία θέτοντας ένα όριο κάτω από το οποίο δεν μπορούσε να πέσει η τιμή των φθηνών φαρμάκων off patent / generics. Το όριο αυτό μετά από πίεση των δανειστών πρακτικά καταργείται καθώς σταδιακά καλείται να μειωθεί μόλις στο 1 ευρώ. Η πρόσφατη τιμολόγηση έγινε με το όριο αυτό στα 9/5.5 ευρώ αντίστοιχα και ήδη παρατηρούνται ζητήματα βιωσιμότητας πολλών εδραιωμένων φαρμάκων. Η μείωση των φαρμάκων του μη προστατευμένου τομέα, για να υπάρχουν πόροι για τα καινοτόμα φάρμακα, είναι κάτι σωστό και λογικό αρκεί να γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο και μέχρι ενός σημείου, εναλλακτικά δύναται να έχει αντίρροπα αποτελέσματα στην διάθεση και την δαπάνη των φαρμάκων.

Φαίνεται από πολλές αναλύσεις ότι κάτω από κάποια τιμή η διάθεση και κυκλοφορία των φαρμάκων γίνεται προβληματική ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και άλλα μέτρα που εφαρμόζονται παράλληλα στη χώρα μας και έχουν επιπλέον επίπτωση στην τιμή, όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που ισχύουν για τα φάρμακα (rebates και clawback).

Ενδεικτικά για ένα φάρμακο με λιανική τιμή €7 αν αφαιρεθούν ΦΠΑ, κέρδος φαρμακοποιού, κέρδος φαρμακαποθήκης, το σύνολο των rebates και το clawback, η τελική τιμή που προκύπτει για τη φαρμακευτική εταιρία είναι περίπου €3,5 δηλαδή το μισό της λιανικής τιμής. Αν σε αυτό συνυπολογισθούν τα έξοδα παραγωγής και διάθεσης του φαρμάκου, πολλές φορές το φάρμακο αυτό καθίσταται ζημιογόνο και η κυκλοφορία του προβληματική.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διείσδυση των γενοσήμων στα φάρμακα με χονδρική τιμή κάτω των €5, είναι σύμφωνα με ανάλυση της IMS μόλις 17%, ενώ στην κατηγορία €5-10 το ποσοστό τους σχεδόν διπλασιάζεται φθάνοντας το 33% . Αυτό φανερώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι από μια τιμή και κάτω (υπολογίζεται περίπου στα €7) η κυκλοφορία και η προώθηση των φαρμάκων δεν είναι εφικτή και οικονομικά αποδοτική γεγονός που επιβαρύνει όλες τις πλευρές του συστήματος.

Γενικά προβλήματα από την υφιστάμενη διαδικασία

Στην Ελλάδα προβλέπονται 2 γενικές ανατιμολογήσεις το χρόνο, ενώ προβλέπονται και επιπλέον Δελτία Τιμών για τα νέα φάρμακα, γενόσημα και καινοτόμα.

Το γεγονός ότι μετά από κάθε γενική ανατιμολόγηση παρατηρούνται λάθη στις τιμές, οφείλεται στο ότι έχουμε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και δυσλειτουργικό σύστημα τιμολόγησης. Πρώτα από όλα έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό χωρών αναφοράς για τον υπολογισμό της τιμής των φαρμάκων μας, καθώς περιλαμβάνουμε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU27). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ανατιμολόγηση πρέπει να συλλεχθούν στοιχεία για καθεμία από τις 27 χώρες και αυτό για χιλιάδες κωδικούς φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας (συνολικά 9.522 κωδικοί σύμφωνα με το πρόσφατο Δελτίο Τιμών). Το γεγονός δε, ότι περιλαμβάνουμε ακόμα και χώρες εκτός ζώνης του ευρώ δημιουργεί συχνά επιπλέον ζητήματα, όπως για παράδειγμα επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα εξαιτίας μιας υποτίμησης νομίσματος σε κάποια άλλη χώρα.

Στην πράξη κάθε γενική ανατιμολόγηση δημιουργεί σημαντική αναστάτωση και διαταράσσει όλη την αλυσίδα του φαρμάκου για 2-3 μήνες. Για παράδειγμα πριν από κάθε ανατιμολόγηση παρατηρούνται για κάποιες εβδομάδες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς δεν παραγγέλνονται φάρμακα σε αναμονή των μειωμένων τιμών του νέου δελτίου, πρακτική που συχνά οδηγεί σε ελλείψεις, με επίπτωση στους ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακα τους. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι προβλέπονται 2 γενικές ανατιμολογήσεις το χρόνο αντιλαμβανόμαστε ότι για 4-6 μήνες δεν υπάρχει ομαλή κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου. Και σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τη στρέβλωση σύμφωνα με την οποία πολλά λάθη που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα στις τιμές, δεν έχουν διορθωθεί με αιτιολογία πως απαγορεύονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουλίου 2016, 07:30:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Αυγούστου 2016, 12:14:15
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Το ΦΕΚ 2358/τ'Β'/29-7-2016 με το θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, όπου φαίνεται και το ποσό με το οποίο αποζημιώνεται κάθε σκεύασμα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

3 Αυγούστου 2016, 10:10:35
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/07/2016

Συνέντευξη του Ν.Μανιαδάκη στο LIFE2DAY: Για το περίπλοκο σύστημα τιμολόγησης της Ελλάδας & την νέα Ευρωπαϊκή τάση στην Υγεία.

 
Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου   

”Το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων πρέπει να προάγει ταυτόχρονα την οικονομία, την προσβασιμότητα και την καινοτομία, καθώς επίσης και την επιχειρηματικότητα. ‘’ λέει ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης σε συνέντευξη του στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και προτείνει τρόπους να απλοποιηθεί καθώς όπως τονίζει ‘’ Είναι αρκετά περίπλοκο στην εφαρμογή του, ίσως το ποιο περίπλοκο στην Ευρώπη. Ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μας μιλάει επίσης για το σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και ποιος είναι o κατάλληλος  φορέας να το δημιουργήσει στην Ελλάδα . Παράλληλα λέει στο LIFE2DAY ο Δρ. Μανιαδάκης για το ποσό που πρέπει να διαθέτει μια χώρα για την φαρμακευτική δαπάνη και πως μπορεί να εξευρεθεί αυτό το ποσό αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τα διαθέσει. Μας μιλάει ο καθηγητής για τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας αλλά και των ΗΠΑ ενημερώνοντας μας ότι πλέον δίνουν έμφαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν «αξία» ή αλλιώς value based health care, εξηγώντας τι είναι και τα οφέλη .

Έχετε να προτείνετε ένα συγκεκριμένο τρόπο τιμολόγησης από άλλη χώρα το οποίο θα αντέξει στο χρόνο και θα επιφέρει οικονομία στο σύστημα υγείας;

Το σύστημα τιμολόγησης πρέπει να προάγει ταυτόχρονα την οικονομία, την προσβασιμότητα και την καινοτομία, καθώς επίσης και την επιχειρηματικότητα. Τα άνω περιπλέκουν τα θέματα τιμολόγησης, ειδικά να ληφθεί υπόψη ότι αφορά τρείς διαφορετικές από πλευράς τιμολόγησης κατηγορίες φαρμάκων, τα φάρμακα υπό προστασία, τα φάρμακα χωρίς προστασία και τα γενόσημα τους. Επίσης μιλώντας για τιμολόγηση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κράτος καθορίζει με τις πολιτικές του τόσο τις λιανικές τιμές άμεσα όσο και έμμεσα τις τιμές αποζημίωσης και συνεπώς το σύστημα τιμολόγησης πρέπει να αξιολογείται μαζί με τους υπολοίπους μηχανισμούς καθορισμού των τελικών, όπως οι εκπτώσεις, τα συστήματα τιμών αποζημίωσης και οι συμμετοχές των ασθενών. Στις περισσότερες χώρες όπως η δική μας οι τιμές των φαρμάκων υπό προστασία καθορίζονται με βάση τις τιμές άλλων χωρών. Σε αυτά τα συστήματα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο αριθμός των χωρών στις οποίες βασίζεται η τιμολόγηση ο αλγόριθμος υπολογισμού τους. Η Ελλάδα λαμβάνει τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών των χώρων όλης της ΕΕ, με αποτέλεσμα το σύστημα να εξασφαλίζει χαμηλές τιμές αλλά να είναι ταυτόχρονα αρκετά περίπλοκο στην εφαρμογή του, ίσως το ποιο περίπλοκο στην Ευρώπη. Ενδεχόμενα θα πρέπει να αξιολογηθεί η πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός των χωρών αναφοράς, ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα στην εφαρμογή και να μειώνονται τα λάθη. Επίσης θα πρέπει οι χώρες αναφοράς να έχουν παρόμοιο με το δικό μας ΑΕΠ και να είναι χώρες της Ευρωζώνης ώστε να αποφεύγονται οι μεταβολές από αλλαγές στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Τέλος θα πρέπει για την ομαλότητα στην λειτουργία της αγοράς να γίνεται η γενική ανατιμολόγηση μια φορά ανά έτος. Παράλληλα, αναφορικά με τους λοιπούς μηχανισμούς, πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί το σύστημα επιστροφών (rebates) και να γίνει ποιο προοδευτικό με βάση τον τζίρο, να γίνεται αξιολόγηση των νέων φαρμάκων κατά την αποζημίωση τους (health technology assessment) και να εφαρμόζονται συμφωνίες επιμερισμού κίνδυνου και ελεγχόμενης εισόδου των νεών φαρμάκων στην αγορά (managed entry agreements). Tα άνω αποτελούν προϋπόθεση για να απλοποιηθεί το σύστημα τιμολόγησής και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι άνω στόχοι που προαναφέρθηκαν να γίνει το σύστημα πιο αποδοτικό, δίκαιο και βιώσιμο. Αναφορικά με τα φάρμακα χωρίς προστασία και τα γενόσημα οι αρχικές μειώσεις των τιμών τους είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και οι τελικές τιμές επίσης αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές που τους επιβάλλονται. Ωστόσο σε ειδικές περιπτώσεις δύναται να υπάρξουν περαιτέρω εξοικονομήσεις. Ωστόσο αυτό δεν επιτυγχάνεται με οριζόντιες κρατικές παρεμβάσεις, αλλά με την δημιουργία συνθήκων ανταγωνισμού και κινήτρων αύξησης της χρήσης φθηνότερων φαρμάκων. Επίσης, προτεραιότητα στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί στην προστασία των μοναδικών φαρμάκων ώστε να μην οδηγούνται σε τιμές χαμηλότερες από την χαμηλότερη τη Ευρώπης και επίσης στην προστασία εν γένει όλων των φθηνών φαρμάκων, ώστε να διατηρούνται διαθέσιμα. Σε κάθε περίπτωση το σκέλος αυτό της αγοράς είναι ανταγωνιστικό και η επιστημονική ανάλυση έχει δείξει ότι δυναμική της αγοράς και όχι η υπερύθμιση της οδηγεί σε μειώσεις τιμών. Τέλος στα άνω θα συνεισφέρει και η απλοποίηση του συστήματός καθορισμού τιμών αποζημίωσης και των συμμετοχών των ασθενών με έμφαση στη δημιουργία ποιο ανταγωνιστικών clusters σε επίπεδο δραστικής ουσίας κατά κύριο λόγο και καθορισμός της τιμής αποζημίωσης με βάση το φθηνότερο φάρμακο.

Ποιος κατά την γνώμη σας θα πρέπει να δημιουργήσει την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας στην Ελλάδα; (ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ, ιδιώτης, σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα,..). Έχετε μια συγκεκριμένη πρόταση;


Το σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας στις περισσότερες χώρες και ειδικά σε περιπτώσεις όπως η δίκης μας όπου οι λιανικές τιμές καθορίζονται με αναφορά σε άλλες χώρες, χρησιμοποιείται στην φάση της λήψης απόφασης αναφορικά με την αποζημίωση των φαρμάκων. Υπάρχουν τρία βασικά θέματα, ποιος είναι ο φορέας που διεξάγει την επιστημονική δουλειά και προετοιμάζει τις αναλύσεις και τις εισηγήσεις, ποιος είναι ο φορέας που εν τέλει αποφασίζει και τέλος υπάρχουν τεχνικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο της αξιολόγησης. Επειδή η απόφαση προτείνεται να αφορά αποζημίωση των φαρμάκων θα μπορούσε ευκολά κάνεις να ισχυριστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να είναι ο φορέας που θα αποφασίζει, όπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων την οποία δύναται να δημιουργήσει η πιθανότητα ο φορέας να δίνει κυρίως έμφαση αποκλειστικά στο κόστος αν λειτουργήσει μονός του και ανεξάρτητα. Για τον λόγο αυτό η λήψη της απόφασης γίνεται συνήθως από κάποια ανεξάρτητη και πολυσύνθετη ομάδα, η οποία ασφαλώς στην σύνθεση της περιέχει εκπρόσωπους αυτών που χρηματοδοτούν την φαρμακευτική τεχνολογία, αλλά κυρίως προβλέπει εμπειρογνώμονες από πολλές ειδικότητες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, οικονομολόγους, επιδημιολόγους, στατιστικούς), ασθενείς και εκπροσώπους των παρόχων και των κατασκευαστών τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίζεται έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα παράλληλα με τα οικονομικά και να υπάρχει εκπροσώπηση, συμετοχικότητα και αντικειμενικότητα στην λήψη της απόφασης. Ο ΕΟΠΥΥ εξάλλου διαθέτει την δυνατότητα να προσφύγει μετά στην αξιολόγηση σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις οικονομικής φύσεως και ελεγχόμενης εισόδου των φαρμάκων στην αποζημίωση. Κριτήρια αξιολόγησης της τεχνολογίας συνήθως είναι η κλινική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και το όφελος για τον ασθενή, η σχέση κόστους οφέλους, η επίπτωση στον προϋπολογισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις η καινοτομία και η επίπτωση και το φορτίο της ασθένειας στην κοινωνία. Ωστόσο ορισμένα συστήματα δίνουν περισσότερη έμφαση στα κλινικά δεδομένα (Γερμανία, Γαλλία) και άλλα στην σχέση κόστους – οφέλους (Αγγλία). Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί. Με το τρέχων σύστημα ταιριάζει στην χώρα μας ένα ισορροπημένο σύστημα αξιολόγησης κλινικών και οικονομικών δεδομένων. Στο σημείο αυτό τονίζεται η συμπληρωματικότητα της αξιολόγησης με την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και ειδικών συμφωνιών. Τα στοιχεία υπό αξιολόγηση και την επιστημονική επεξεργασία του φακέλου ολοκληρώνει συνήθως είτε πανεπιστήμιο είτε ειδικός ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας. Επειδή η χώρα μας δεν διαθέτει την πολυτέλεια για την δημιουργία φορέα για τον σκοπό αυτό, θα μπορούσε να ακολουθηθεί το Ιταλικό μοντέλο και η υποδομή αυτή να αναπτυχθεί στον ΕΟΦ, ο οποίος δύναται να μετατραπεί από φορέα έγκρισης φαρμάκων και σε φορέα αξιολόγησης της ιατρικής (φαρμακευτικής και βιοιατρικής) τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το επιστημονικό υπόβαθρό του ΕΟΦ και θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να επικεντρωθεί στην εκπόνηση διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και στην συντήρηση των registries που απαιτούνται για την εφαρμογή τους, όπως και στην ανάπτυξη μονάδας αξιολόγησης των στοιχείων του φαρμάκου και ανάπτυξη και εφαρμογή των πρωτοκόλλων και προγραμμάτων διαχείρισης ασθενειών (disease management programs). Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες και οι άνω φορείς πρέπει να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (EuNeHTA) ώστε να λαμβάνουν τεχνογνωσία και αναλύσεις και να συμμετέχουν σε κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το ποσό που αναγκαίοι στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη; Πως μπορεί να εξευρεθεί αυτό το ποσό αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τα διαθέσει;

Το ποσό που πρέπει να διαθέτει μια χώρα για φαρμακευτική δαπάνη πρέπει υπό φυσιολογικές συνθήκες να είναι απότοκο μιας συστηματικής αξιολόγησης των επιδημιολογικών και κοινωνικο-οικονομικών της δεδομένων και μια προκαθορισμένης πολιτικής αναφορικά με το στόχο σε ότι αφορά τους υγειονομικούς της δείκτες. Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική δαπάνη καθορίζεται από το επίπεδο του ΑΕΠ της χώρας, των υγειονομικών της δαπανών, του ποσοστού κάλυψης της δαπάνης από το δημόσιο, τους υγειονομικούς δείκτες και του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού. Τα άνω πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην λήψη της απόφασής όπως επίσης και οι στόχοι της υγειονομικής πολιτικής. Καθότι το φάρμακο συμβάλει στην βελτίωση των υγειονομιών δεικτών, οι στόχοι αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα επίπεδα των υγειονομικών δεικτών, έμμεσα καθορίζει και τα επίπεδα των επιδιωκόμενων φαρμακευτικών δαπανών. Στην χωρά μας τα τελευταία χρόνια η δαπάνη έχει προσδιοριστεί μόνον με βάση το ΑΕΠ και βεβαίως η ραγδαία συρρίκνωση του έχει οδηγήσει σε βίαιη και απότομη προσαρμογή της δαπάνης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και μη επιθυμητά υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης, στο βαθμό που γνωρίζουμε ότι αυτή δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για περαιτέρω κάλυψη εξαιτίας της χειροτέρευσης της υγείας του πληθυσμού. Επίσης πρέπει να καθορίζεται με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του πληθυσμού και την συμμετοχή του στην κάλυψη της. Όταν το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται η συμμέτοχή στην φαρμακευτική δαπάνη δύναται να επιβαρύνει αρνητικά τα άτομα και την οικονομική τους ευημερία και αυτό δημιουργεί ανάγκες για αύξηση της συμμετοχής του κράτους για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων. Τα άνω εμμέσως αλλά σαφώς υποδεικνύουν να ανάγκη επαναξιολόγησης του επιπέδου της δαπάνης και αύξησης της, δεδομένων των συνθηκών και δυναμικών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χωρά μας.

Ποια είναι η βασική τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για την Υγεία;

Τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας μετά από μια πενταετή περίοδο όπου δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης και των επιπτώσεων στο σύστημα υγείας, δίνουν πλέον έμφαση, ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ η οποία επεκτείνει την κάλυψη του πληθυσμού της, στην παροχή υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν «αξία» η αλλιώς value based health care. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στην αναδιοργανωτή των υπηρεσιών υγείας ώστε να γίνεται ολιστική διαχείριση της ασθένειας και όχι απλά παροχή κατακερματισμένων και ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργία δικτύων που περιέχουν και διασυνδέουν ολοκληρωμένες μονάδες αριστείας με κοινοτικές δομές, που προσφέρουν αθροιστικά ολοκληρωμένη φροντίδα. Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στην μέτρηση των μακροχρονίων αποτελεσμάτων της θεραπείας και στην ενδελεχή ανάλυση του κόστους της και στην αποζημίωση των παροχών με βάση την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της φροντίδας (value based reimbursement) μέσα από ολιστικές τιμές αποζημίωσης (bundle payments) που αφορούν όχι μόνον μια συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά το σύνολο της διαχείρισης και των αποτελεσμάτων των ασθενών μακροχρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραπάνω προέγκριση μειώνει το κόστος και αυξάνει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της φροντίδας. Τα άνω είναι εφικτά μέσω των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, των συστημάτων και των συσκευών που φέρουμε πλέον στην πλειοψηφία μας (wearables and smartphones) και που δύναται να συλλέγουν και συνδέουν στοιχεία (big data) ποικίλων μορφών και μέσα από την ανάπτυξη από τις ίδιες τις υπολογιστικές μηχανές αλγορίθμων (machine learning algorithms) ανάλυσης και πρόβλεψης (analytics and predictive modelling) της πορείας και του κόστους διαχείρισης των ασθενών.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Αυγούστου 2016, 10:15:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Σεπτεμβρίου 2016, 08:59:55
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Παρά την οικονομική κρίση, παρά τα Μνημόνια, παρά τα μέτρα, οι δαπάνες για φάρμακα δεν ελέγχονται. Τις πταίει; Τα βασικά αίτια είναι δύο: Αφενός ότι πρακτικά δεν ελέγχουμε τις ποσότητες των φαρμάκων, που καταναλώνονται και ειδικά των νέων και ακριβών και αφετέρου έχουμε πανάκριβα γενόσημα και εκτός πατέντας φάρμακα.

Το Lipitor των 20 mg είχε λιανική τιμή 18,94 ευρώ το 2011 και αφού έχασε την πατέντα του άρχισε να πέφτει σταδιακά η τιμή του μέχρι τα 10,37 ευρώ με την ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου του 2015. Η ίδια σταδιακή μείωση παρατηρήθηκε σε όλα τα σκευάσματα, που έχασαν την πατέντα τους μαζί με τα γενόσημά τους.

Το θέμα είναι λοιπόν ότι παραμένουν πανάκριβα σε σχέση με άλλες χώρες. Στο παράδειγμά μας, για το Lipitor των 20 mg ο μέσος όρος των 3 φθηνότερων χωρών (Ουγγαρία, Ιρλανδία, Βέλγιο) είναι 3,55 ευρώ! Δηλαδή, στην Ελλάδα το φάρμακο έχει τριπλάσια τιμή… Και εξίσου υψηλή τιμή έχουν και τα γενόσημά του. Καταλάβατε τώρα γιατί έχουμε 60 γενόσημα και όχι πέντε; Διότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους…

Το νέο Μνημόνιο λοιπόν προέβλεπε ότι όλα τα φάρμακα εκτός πατέντας θα έπρεπε να λάβουν τιμή το μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών. Δηλαδή, το εν λόγω σκεύασμα θα έπρεπε να λάβει τιμή 3,55 ευρώ. Αυτό το «καταραμένο» Μνημόνιο προβλέπει το αυτονόητο…

Όπως ήταν φυσικό προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Διότι αν μειωθεί κατακόρυφα η τιμή του πρωτότυπου θα μειωθεί και η τιμή των γενοσήμων του. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι αν μειωθεί τόσο η τιμή κάποιων φαρμάκων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να υποκατασταθούν από άλλα, πολύ ακριβότερα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και κάπως έτσι η συνολική φαρμ. δαπάνη (ιδιωτών και νοσοκομείων) το 2016 θα εμφανίσει 500-600 εκατομ. ευρώ υπέρβαση για την οποία κανείς δεν νοιάζεται . Το κράτος δεν την πληρώνει (rebate, clawback) και οι εταιρείες έχουν βγάλει ήδη τα άντερά τους (sic).

14 Σεπτεμβρίου 2016, 09:37:16
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όπως ήταν φυσικό προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Διότι αν μειωθεί κατακόρυφα η τιμή του πρωτότυπου θα μειωθεί και η τιμή των γενοσήμων του. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι αν μειωθεί τόσο η τιμή κάποιων φαρμάκων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να υποκατασταθούν από άλλα, πολύ ακριβότερα.


Για να αντικατασταθεί ένα καταξιωμένο φάρμακο από κάποιο άλλο πρέπει κάποιος να βάλει το χεράκι του.
Κυρίως η φαρμακοβιομηχανία που δε θα το φτιάχνει ή ο γιατρός που δε θα το προτιμά.
Ας μειωθεί λοιπόν η τιμή και το συζητάμε...

Υ.Γ. Αυτό με τις τιμές των στατινών είναι απαράδεκτο, βγάζει μάτι και είναι λόγος για πολύ σοβαρή και υπεύθυνη παρέμβαση.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Σεπτεμβρίου 2016, 20:02:34
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/09/2016

Την ένταξη των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο τιμών με την συγκρότηση επιτροπής ραδιοφαρμάκων και ραδιοισοτόπων με αναδρομική ισχύ από 1/2/2016 αποφάσισε η Ολοµέλεια της Επιτροπής Προµηθειών Υγείας υπό την προεδρία της κας Πετρούλας – Αναστασίας Σαρτζετάκη σε συνεδρίασή της την 7η Σεπτέμβρη 2016. Σκοπός της ένταξης των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο τιμών είναι να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να διατίθενται τα φάρμακα σε τιμές ανάλογες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ραδιοφάρμακα είναι εξειδικευμένες ραδιενεργές ουσίες που χορηγούνται σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος. Μετά το σκάνδαλο κερδοσκοπίας των μη διατιμημένων φαρμάκων κατά τα προηγούμενα χρόνια, που χορηγούνταν σε καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή σκιαγραφικά σε εξωπραγματικές τιμές, η Επιτροπή Προμήθειας Υγείας αποφάσισε να βάλει φρένο στις αδιαφανείς διαδικασίες τιμολόγησης. Χαρακτηριστικά ένα ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ στην Ελλάδα διατίθεται στα 3.000 ευρώ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα 1.000 ευρώ. Τεράστιες ήταν κι οι αποκλίσεις στα ραδιοφάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα και διατίθενται στην τιμή των 800 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό στα 200 ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα εν λόγω φάρμακα κυριαρχεί η μονοπωλιακή διάθεση για την επιβίωση συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιρειών και χορηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, εφόσον ακολουθηθεί η νομότυπη διαδικασία. Ωστόσο, το πόρισμα της 28ης Μαρτίου 2016 έφερε στο φως στοιχεία για προμήθεια των ραδιοφαρμάκων με εξωσυμβατικές διαδικασίες κι όχι μέσω διαγωνισμού σε 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το σώμα επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας η καθυστέρηση για ένα διαγωνισμό αγοράς ραδιοφαρμάκων είναι περίπου 4 χρόνια και τα φάρμακα αγοράζονται 10 φορές ακριβότερα απ’ ότι διατίθενται στην ελεύθερη αγορά. Φυσικά ευθύνες επιρρίφθηκαν τόσο στους υπεύθυνους για την προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων, όσο και στις διοικήσεις αυτών, όπως στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Σάββα, που δεν προχωρούσε σε διαγωνισμούς προμήθειας ραδιοφαρμάκων, αλλά τα αγόραζε εξωσυμβατικά. Αυτό είχε ως επακόλουθο οι τιμές των φαρμάκων να είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με εκείνες των διαγωνισμών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων που είχε επιληφθεί του θέματος είχε χαρακτηρίσει ανάλγητους και κερδοσκόπους, όσους προσπαθούν εν μέσω καιρού κρίσης να κερδοσκοπήσουν πλήττοντας τον τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιανουαρίου 2017, 14:53:31
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/01/2017
Το ΒΗΜΑ


Το κρυφό συνέδριο και τα «δώρα» τns πολυεθνικής.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2017, 07:15:09
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 06/03/2017
Τάσος Τέλλογλου.


Μετά τη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπλέκονται στο πεδίο της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων από την αρχή του μνημονίου έως σήμερα. Εκτός από τον ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και την οικονομική αστυνομία, που εξ ορισμού εμπλέκονται, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε υπόμνημα στα τέλη Φεβρουαρίου στην προϊσταμένη της εισαγγελίας κ. Ελένη Ράικου, υποστηρίζοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη πήρε την ανιούσα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Η γενικευμένη αυτή αντιπαράθεση, με αφορμή την υπόθεση Novartis, εκτιμούν κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς ότι θα δυσχεράνει στο μέλλον την τιμολόγηση των, κυρίως, καινοτόμων φαρμάκων, που ούτως ή άλλως, με τον μηχανισμό που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν μπαίνουν στην ελληνική αγορά δεν θα είναι πλέον...τόσο καινοτόμα. Θα πρέπει να έχουν εγκριθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Οργανισμό Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, έναν φορέα που έχει αναλάβει η χώρα μας να συγκροτήσει αλλά –εκπλήσσεται κανείς;– δεν το έχει πράξει ακόμα. Η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευθεί ότι αυτό θα γινόταν με το φάρμακο της ηπατίτιδας C και την τιμή του αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ακόμα έτοιμο.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στη Ν.Δ. συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει αντίστοιχη κίνηση προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά απορρίφθηκε καθώς προκρίθηκε τελικά η αντιπαράθεση στη Βουλή.Στην αναφορά τους στην κ. Ράικου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου επικαλούνται 25 κωδικούς ακριβών φαρμάκων της Novartis για να αποδείξουν ότι την περίοδο 2009-2012 με τους μηχανισμούς οριζόντιων μειώσεων οι τιμές των σκευασμάτων της εταιρείας μειώθηκαν.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει διά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη ότι με τις τιμές που ελάμβαναν στην Ελλάδα ως χώρα αναφοράς οι πολυεθνικές και ειδικότερα η Novartis κατοχύρωναν πολύ υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα η κυβέρνηση επιρρίπτει στην αντιπολίτευση ότι ενώ συγκράτησε με τις αποφάσεις της τις τιμές των ακριβών σκευασμάτων, άφησε άθικτα τα «λαϊκά» φάρμακα για τον διαβήτη και τη χοληστερίνη, όπου οι εταιρείες και μέσα στα χρόνια του μνημονίου έκαναν…παρτι.

Η αντιπολίτευση επικαλείται ακόμα ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Παν. Κουρουμπλής, προχώρησε σε όλο το 2015 σε μία μόνο τιμολόγηση στις 14 Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, πηγές της φαρμακοβιομηχανίας σημείωναν ότι η αποφυγή έκδοσης δελτίων τιμών ευνόησε κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από τα οριζόντια μέτρα αφού δεν έχουν τη δυνατότητα «φορολογικής ευελιξίας» όπως οι πολυεθνικές.

Tο τι συνέβη τα τελευταία 7 χρόνια στην τιμολόγηση των φαρμάκων δείχνει ανάγλυφα και ένα πρακτικό της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων του 2012 που κατατέθηκε στην κ. Ράικου από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι αναφέρεται εκεί:

«Στη συνέχεια ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στην καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εβρου για υπερτιμολόγηση δύο φαρμάκων συγκεκριμένης εταιρείας και εξέφρασε την απορία γιατί δεν βγήκε διορθωτικό δελτίο. Ζήτησε μάλιστα να καταλογιστούν τα επιπλέον ποσά από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου προς τα Ταμεία και να τα καταβάλει η εταιρεία. Η πρόεδρος ενημέρωσε ότι δεν εκδόθηκε διορθωτικό δελτίο διότι το υπουργείο Υγείας τελούσε υπό κατάληψη 14 μέρες τον Ιανουάριο και 16 μέρες τον Φεβρουάριο και η αρμόδια υπηρεσία ήταν αδύνατον να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους. Η υπηρεσία συνέταξε τελικά το διορθωτικό δελτίο στις 12-3-12, όμως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί διότι είχε αλλάξει ο νόμος με τα δεδομένα τιμολόγησης, τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν μονομερώς για δύο φάρμακα όταν μάλιστα γινόταν ήδη η σχετική προεργασία για ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων μέσα στον μήνα Μάρτιο. Τόνισε επίσης ότι σε ένα δελτίο με 13.000 φάρμακα δεν είναι δυνατόν να μη γίνουν λάθη. Οπως ενημέρωσε και ο δ/ντής της δ/νσης Φαρμάκων, το διορθωτικό δελτίο περιελάμβανε διορθώσεις λαθών που αφορούσαν τόσο σε μειώσεις τιμών όσο και σε αυξήσεις τιμών, πράγμα που υποδηλώνει ότι στην επεξεργασία των τιμών υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις λαθών...».

Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση σημειώνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια στην «ωραία» αυτή ανταλλαγή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2017, 07:18:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Αυγούστου 2017, 13:04:03
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Σήμερα πήγα να συνταγογραφήσω γενόσημα αλεδρονάτη (η ασθενής επιμένει να λαμβάνει πάντως το πρωτότυπο). Πατώνας τα "Ισοδύναμα Φάρμακα" έβγαλε μια λίστα με πρώτο μέλος το παρακάτω γενόσημο:
 2803070101015   BINOSTO EF.TAB 70MG/TAB BTx4   M05BA04   Γ    13,64   8,65   
   Η τιμή του είναι μεγαλύτερη των άλλων γενοσήμων (που έχουν σχεδόν όλα 8,65, ενα-δυό λίο λιγότερο) αλλά και μεγαλύτερη του πρωτότυπου!!!  (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
   Όσοι συνάδερφοι ξέρουν τον αντιπρόσωπο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του για να συνταγογραφούν το καλό και ακριβό αυτό γενόσημο. Όλοι θα είναι κερδισμένοι (ο γιατρός γράφει γενόσημο, ο αντιπρόσωπος κάνει νούμερα, ο ΕΟΦ κάτι θα κέρδισε; , τον ΕΟΠΥΥΥ μάλλον δεν τον νοιάζει-8,65 πληρώνει και αυτός, ο φμφ έχει παραπάνω τζίρο και κέρδος, τον ασθενή ποιος τον υπολογίζει...).
   Να ελπίζω ότι μας διαβάζουν;
   Φυσικά υπάρχουν και άλλα τέτοια "γενόσημα" που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2017, 13:05:41 από Ορθοπαιδικός »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
6596 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4795 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός
8 Απαντήσεις
22276 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2021, 00:07:19
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
7696 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2014, 10:53:43
από GirousisN
1 Απαντήσεις
16810 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2017, 13:05:10
από GirousisN