Έτσι εξηγείται γιατί οι ασφαλισμένοι αρνούνται πεισματικά να κόψουν τις πραζόλες τους, αλλά και αναδεικνύεται το μέγεθος της ζημιάς που τους προκαλούμε όταν τους χορηγούμε πραζόλη χωρίς ουσιαστικό ιατρικό λόγο.
Μέχρι πριν το τελευταίο Εθνικό Συνταγολόγιο (2007), η "γαστροπροστασία" δεν περιλαμβανόταν στις ενδείξεις χορήγησης τους. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συνταγές που είχαν ως διάγνωση "γαστροπροστασία" ήταν άκυρες, αλλά κανένα από τα γενναιόδωρα, εύρωστα Ασφαλιστικά Ταμεία μας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το αν η διάγνωση μιας συνταγής συμβαδίζει με το είδος των φαρμάκων που αυτή περιλαμβάνει. Βέβαια, και αυτός ο ύφαλος ξεπερνιέται εύκολα, χρησιμοποιώντας τρία γραμματάκια (ΓΟΠ).
Η χρόνια χρήση πραζόλης, προκαλεί αχλωρυδρία και επομένως δυσσαπορρόφηση τροφών που θέλουν όξινο περιβάλλον για να γίνει η πέψη τους όπως οι πρωτεϊνικές, ενώ η δυσαπορρόφηση και του σιδήρου, οδηγεί τους χρόνιους λήπτες πραζολών σε αναιμία.
"Ατροφική γαστρίτιδα από χρόνια λήψη πραζόλης" είναι μια εξαιρετκά συχνή διάγνωση που συναντούν καθημερινά οι παθολογοανατόμοι στα μικροσκοπικά παρασκευάσματα τους, όπως μου μετέφερε καλός συνάδελφος της ειδικότητας αυτής.
Προσωπικά, δεν δίνω ΠΟΤΕ πραζόλη ως "γαστροπροστασία" μαζί με ΜΣΑΦ. Πολύ απλά, αν υπάρχει κίνδυνος γαστρορραγίας, υπάρχει αντένδειξη για τη χορήγηση ΜΣΑΦ. Το μέλλον δε των ΜΣΑΦ είναι μάλλον δυσοίωνο, αφού υπάρχει και το ενδεχόμενο της απόσυρσης τους από την αγορά για μια σειρά από λόγους.
Σε λίγες πάλι περιπτώσεις (2 ή 3 ετησίως) που έδωσα πραζόλη με δική μου πρωτοβουλία, τόνισα στον Ασφαλισμένο και έγραψα και στη συνταγή ότι η λήψη της δεν πρέπει να παραταθεί πλέον των 2 εβδομάδων (14άρα πραζόλη και όχι 28άρα ίσον με δύο 14άρες, που θα τραγουδούσε και η Ρίτα Σακελλαρίου).
Επίσης, πραζόλη δεν πρέπει να δίνουμε όταν χρειάζεται διερεύνηση με γαστροσκόπηση του Ασφαλισμένου. Η πραζόλη αλλοιώνει την ενδοσκοπική εικόνα των ελκωτικών βλαβών!
Για την συνέχιση της συνταγογράφησης πραζολών κατόπιν παραγγελιάς των Ασφαλισμένων ή για το ξέπλυμα πραζολών, μη τα ρωτάτε, κόλαση...
Μέχρι και οι ίδιοι οι Φαρμακοποιοί τις δίνουν: OTC/ΜΗΣΥΦΑ/ΜΥΣΥΦΑ ή όπως αλλιώς τις λένε, τις έχουν καταντήσει! Και αν τολμάς, μάλωσε με τον Ασφαλισμένο που έρχεται κατόπιν σε εσένα για να "του τη γράψεις"!!!!
Υ.Γ.: Τελικά, στη χώρα των ΕΛ, OTC είναι τα φάρμακα που παίρνεις ελεύθερα από το Φαρμακείο σου και πας κατόπιν στον γιατρό σου να σου τα γράψει.Το ποιά φάρμακα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, εναπόκειται στον εκάστοτε Φαρμακοποιό. Πρόσφατα, μου ήρθε ένας Ασφαλισμένος με Capoten που του χορηγήθηκε από τον (συνταξιούχο εκπαιδευτικό) πατέρα της Φαρμακοποιού ως OTC!