Δεν έχετε άδικο!
Γι αυτό και, εξ'αρχής, απολογούμαι για το "άκυρο" σκέλος του ερωτήματός μου...!
Ουσιαστικά, επικαλούμαι την εμπειρία των μελών του Forum,
ως προς το παρακατώ :
1) Γενικά, συνταγογραφείται συχνά η Φλουβαστατίνη, ή κατά κανόνα, προτιμάται η Ατορβαστατίνη, ή και άλλες Στατίνες ?
2) Σε περιπτώσεις που, το Σχήμα Fluvastatin 40mg S : 1x1, δεν αποδώσει :
i) Αυξάνεται η δόση σε 80mg Φλουβαστατίνης ημερησίως ?
ii) Επιλέγεται μια άλλη Στατίνη ?
Είναι ένα άτυπο "γκάλοπ",
για να δώ, από προσωπικό ενδιαφέρον, πόσο συχνά χρησιμοποιείται το Lescol XL (80mg) στην καθημερινή πρακτική...
Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την Φλουβαστατίνη;
Δεν μπορεί σίγουρα είναι «δάκτυλος» της Novartis !
Λοιπόν απαντώντας
1- Προσωπικά δεν έχω συνταγογραφήσει την συγκεκριμένη στατίνη ΠΟΤΕ και ούτε την έχω ποτε δεί συνταγογραφημένη σε ασθενή.
Μπορώ να πώ πως λόγω ανυπαρξίας του σκευάσματος στην παρούσα καθημερινότητα μου η σχέση μου με το
Lescol δεν είναι παρά μια μακρινή θολή ανάμνηση απο τα πρώτα έτη ειδικότητας...Ειλικρινά, άν με ρωτούσε κάποιος θα του έλεγα ότι αυτό το σκεύασμα
πρέπει να έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια.Η ερώτηση σου λοιπόν δείχνει φανερά πως κάνω λάθος.
Θεωρητικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για την μή συνταγογράφηση της συγκεκριμένης στατίνης,εκτός ίσως απο το γεγονός ότι έχει την ασθενέστερη
υποχοληστερολαιμική δράση απο όλες.Απο εκεί και πέρα έχει και κάποια δυνητικά πλεονεκτήματα όπως ελάχιστη νεφρική απέκκριση και
ότι δεν μεταβολίζεται μέσω κυτοχρώματος P450 3A4 (Το γνωστό πρόβλημα αλληλεπίδρασης με φάρμακα που μεταβολίζονται μέσω της ιδίας οδού)
2- Η σχέση μεταξύ δόσης και πτώσης της LDL δεν είναι γραμμική αλλά καμπυλόγραμμη (curvilinear).Διπλασιάζοντας την δόση μιάς στατίνης-φλουβαστατίνης ή άλλης-
πετυγχαίνουμε επιπλέον ελάττωση της LDL ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 6% (Είναι ο γνωστός κανόνας των 6).
Συνεπώς άν μας ενδιαφέρει η υπολιπιδαιμική καθεαυτή δράση είναι πιό αποτελεσματικό να επιλέξουμε άλλη στατίνη με πιό ισχυρή δράση.
Το σχήμα Fluvastatin 40mg 1x1 που αναφέρεις με βάση την σχέση ισοδυναμίας των στατινών είναι ίσο με μόλις 5mg (!!) ατορβαστατίνης...