Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 19:44:29

Αποστολέας Θέμα: ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΚΥ;  (Αναγνώστηκε 5599 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουλίου 2009, 09:22:50
Αναγνώστηκε 5599 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


ΕΝ ΟΨΗ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΚΥ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΊ ΤΩΝ ΚΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Ιουλίου 2009, 17:29:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Στό δικό μας νοσοκομείο τα ΚΥ  υπάγονται στον παθολογικό τομέα, και μάλιστα τομεάρχης είναι Γενικός Ιατρός (Διευθυντής του ενός  από τα ΚΥ. 
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

20 Ιουλίου 2009, 18:20:13
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στό δικό μας νοσοκομείο τα ΚΥ  υπάγονται στον παθολογικό τομέα, και μάλιστα τομεάρχης είναι Γενικός Ιατρός (Διευθυντής του ενός  από τα ΚΥ. 

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ποιό νοσοκομείο και κατα ποίο νόμο;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Ιουλίου 2009, 23:37:52
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Νοσοκομείο Χαλκίδας ,Ν.Ευβοίας.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

16 Σεπτεμβρίου 2013, 10:40:16
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άδωνις Γεωργιάδης

Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Οι ΔΥΠΕ θα δώσουν τους φακέλους στο Υπουργείο και ο Υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους κάθε περιοχής να συζητήσουν τις αλλαγές. Πολύ πιθανό σενάριο η Δυτική Μακεδονία να μείνει με ένα ισχυρό Νοσοκομείο και 5 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ η τύχη των υπολοίπων «παίζεται» κυριολεκτικά.

Όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, το Υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα στατιστικά στοιχεία των μονάδων. Όσοι έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις στο περιβόητο «5ευρώ» θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης στη διαδικασία. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι πλέον δεδομένο ότι κάποια Κέντρα Υγείας θα κλείσουν, ενισχύοντας παράλληλα την δυναμική του ΕΚΑΒ, όσον αφορά τις άμεσες διακομιδές των ασθενών.

Τα απλά κέντρα Υγείας αλλά πιθανότατα και τα κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους Δήμους. Από εκεί και πέρα θα έγκειται στη βούληση κάθε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη αν θέλει και έχει την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει ένα κέντρο Υγείας σε μια κωμόπολη. Είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις είτε να οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε συγχωνεύσεις ή και σε κλείσιμο, αφού οι Δήμοι ήδη βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση.

Τα κτίρια των Νοσοκομείων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερσύγχρονα, όπως των Γρεβενών, θα στεγάσουν τα ΚΥ Α/Τ, αλλά και υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ενοίκιο. Τα ΚΥ Α/Τ θα έχουν τη δυνατότητα τριήμερης νοσηλείας και έπειτα τα περιστατικά θα οδηγούνται στο μεγάλο Νοσοκομείο, που θα συγκεντρώνει όλες τις κλινικές.

Αν και οι εισηγήσεις για τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είναι να παραμείνουν με ενιαία διοίκηση και να μοιράζονται τις κλινικές για αρτιότερη οργάνωση, υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο όλες οι κλινικές να μεταφερθούν στο  Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο να μετατραπεί και αυτό σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Αυτό θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος πιθανότατα από την Πτολεμαΐδα, όπου θα βρεθεί τις επόμενες 15 ημέρες, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στους τοπικούς φορείς και το προσωπικό.

Και εδώ, έρχεται πλέον ο ρόλος των τοπικών παραγόντων να αντιδράσουν και να παρέμβουν. Πριν φτάσει ο φάκελος στο Υπουργείο πρέπει να γίνει γνωστός και να διαπραγματευτούν προς το συμφέρον της περιοχής τα δεδομένα που δημιουργούνται. Ο φάκελος είναι ανάγκη να κατατεθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο και να γίνει διευρυμένη συζήτηση για τις αλλαγές που προωθούνται. Από κει και πέρα με συνέπεια και λογική να καταθέσει και τις δικές του προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές, ώστε ο Υπουργός Υγείας να μη μπορεί να πει ότι δεν ενημερώθηκε για εναλλακτική λύση.

Εδώ θα φανεί πόσο αποφασισμένοι είναι οι πολιτικοί της περιοχής μας να διεκδικήσουν αλλά και να στηρίξουν οι ίδιοι ένα σοβαρό σύστημα Υγείας για την περιοχή. Σε λίγες ημέρες η συνέχεια….

Μιχάλης Αγραφιώτης
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:49:00
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πολύ πιθανό σενάριο η Δυτική Μακεδονία να μείνει με ένα ισχυρό Νοσοκομείο και 5 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ η τύχη των υπολοίπων «παίζεται» κυριολεκτικά.
   Νομίζω υπερβολική πρόταση (που ρίχνεται ανιχνευτικά για σφυγμομέτρηση αντιδράσεων) αλλιώς προβλεπω επαναστάσεις... Οι αποστάσεις στην δυτική Μακεδονία (αν εξαιρέσουμε τον άξονα Γρεβενών-Κοζάνης και Κοζάνης-Πτολεμαΐδας)είναι μεγάλες και οι δρόμοι όχι καλοί. Στο κάτω κάτω τα νοσοκομεία Θηβών, Χαλκίδας, Λειβαδιάς και Κορίνθου είναι πιο κοντά σε άλλα (σε πολλά των Αθηνών) απο ότι Καστοριά-Πτολεμαΐδα. Άσε Κατερίνη, Κιλκίς, Βέροια (Νάουσα) Σέρρες απο Θεσ/νίκη... Τρίκαλα-Καρδίτσα-Βόλος απο Λάρισα. Μετά πρέπει να τα κλείσουμε όλα (να παραμείνουν 6-8 σε όλη την Ελλάδα)... Όσο για το κόστος της υγείας που πάει στους δήμους, ακόμα γελάω (φυσικά είναι ένας έμεσος τρόπος κλεισίματος).
   Τώρα δεν θα έχουν άδικο να αρχίσουν τα σενάρια περί εθνοπροδοτών που θέλουν να αφελληνίσουν τη δυτική Μακεδονία και να την προσφέρουν στους σλάβους της ΠΓΔΜ...

16 Σεπτεμβρίου 2013, 13:59:26
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Δημοσιεύθηκε τώρα τελευταία, αναρτήθηκε και στο ygeianet σχετικά με το ότι τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στο Παθολογικό Τομέα.
Θα βρεθεί το σχετικό έγγραφο, αν κάποιος συνάδελφος μπορεί να βοηθήσει...

18 Σεπτεμβρίου 2013, 09:08:44
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


Αγαπητέ Μάνο, δεν έχω υπ' οψιν μου τέτοιο έγγραφο. Αν και οι θέσεις όλου του προσωπικού των Κ.Υ. έχουν μεταφερθεί στους οργανισμούς των Νοσοκομείων με τον Ν. 2194/94, οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν αναφέρονται στα Κ.Υ. Οι γιατροί των Κ.Υ. αστικού τύπου ανήκουν στον τομέα τις ειδικότητάς τους και οι γενικοί γιατροί και παιδίατροι στον Παθολογικό Τομέα (άρθρο 17, 1397/83). Για τα μη αστικά κέντρα υγείας το άρθρο 18 του ιδίου νόμου δεν αναφέρει τίποτα. Το ερώτημα είναι αν τα μη αστικά ΚΥ με την ένταξη των μικρών κοινοτήτων σε μεγάλους Δήμους μετατράπηκαν σε αστικά.
 Στο δικό μου νοσοκομείο υπήρχε πρόθεση του Διοικητή να με διορίζει Διευθυντή του Παθολογικού Τομέα αλλά αρνήθηκα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

18 Σεπτεμβρίου 2013, 17:19:48
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Διαβάστε προσεκτικά το νόμο.
Το άρθρο 5 του νόμου 2194/1994 αναφέρει ότι οι θέσεις των κέντρων υγείας προστίθενται σε αυτές του νοσοκομείου και προκηρύσονται ξεχωριστά. Αυτό γίνεται περισσότερο για διαδικαστικούς λόγους καθώς τα κέντρα υγείας δεν έχουν αυτοτελή διοικητική υπηρεσία που να μπορέσει να διεκπαιρεώσει όλες τις φάσεις μιας προκήρυξης. Το νοοκομείο δεν προκηρύσει π.χ μια θέση παιδιάτρου και όταν καταλαμβάνεται η θέση, ενημερώνεται ο υποψήφιος αν θα εργαστεί στην παιδιατρική κλινική του ή στο κέντρο υγείας. Εξ αρχής η προκήρυξη αναφέρεται ότι πρόκειται για θέση στην παιδιατρική κλινική ή στο κέντρο υγείας και αυτό γιατί τα κέντρα υγείας με την ίδρυσή τους έχουν ξεχωριστό οργανόγραμμα. Η διαφορά είναι ότι σε πολλά κέντρα υγείας, ειδικά αυτά που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 80 και αρχές του 90, αναφέρεται στο ΦΕΚ ίδρυσής τους, ότι οι γιατροί γενικής ιατρικής ή παθολογίας του κέντρου υγείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο στο κέντρο υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων (μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, οδοντίατροι, παιδίατροι ή όποιας άλλης ειδικότητας υπάρχει στο κέντρο υγείας για την οποία συστάθηκε οργανική θέση με την ίδρυσή του) μπορούν να μετακινηθούν, προς το νοσοκομείο προφανώς για διάφορους λόγους (εφημερίες, κλπ)

Για την κατανόηση των άρθρων 17 και 18 του νόμου 1397/1983 να επισημάνουμε ότι τα άρθρα αυτά διαχωρίζουν τα κέντρα υγείας σε αυτά αστικών περιοχών και αυτά μη αστικών περιοχών. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων κέντρων υγείας ως προς το ιατρικό προσωπικό, είναι ότι στα πρώτα υπηρετούν ι) οικογενειακοί ιατροί (γεν.ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) ιι) γιατροί των αντίστοιχων τομέων του νοσοκομείου οι οποίοι όμως δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στο κέντρο υγείας, αλλά αποτελούν επισκέπτες ιατροί (ο νόμος αναφερέται σε τομείς και όχι τμήματα του νοσοκομείου για να συμπεριλάβει και τις μονήρεις ειδικότητες π.χ.δερματολόγος), ενώ στα δεύτερα υπηρετούν ι) γεν. ιατροί ιι) γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων οι οποιες ορίζονται με την απόφαση ίδρυσης του κέντρου υγείας (θυμάστε κάποιες προκηρύξεις που βγαίνανε κάποτε, όταν βγαίνανε ακόμα, και έλεγαν π.χ. επισκέπτης καρδιολόγος επιμελητής Β για το κέντρο υγείας τάδε???) ιιι) γιατροί άλλων ειδικοτήτων πλην της περίπτωσης ιι) που επισκέπτονται το κέντρο υγείας από το νοσοκομείο. Έστω π.χ. ένα κέντρο υγείας μη αστικής περιοχής έχει 9 οργανικές θέσεις γενικής ιατρικής και 3 θέσεις επισκεπτών ιατρών (1 καρδιολόγου, 1 ακτινολόγου και 1 ψυχιάτρου), συνολο δηλ. 12 οργανικές θέσεις ιατρών,  η κάλυψη από ιατρούς αλλων ειδικοτήτων πλην των προηγουμένων 3 θα γίνει από το νοσοκομείο. H περίπτωση ιι) δηλ. των κέντρων υγείας αστικών περιοχών αναφέρεται σε ιατρούς που έχουν οργανική θέση στο νοσοκομείο και επισκέπτονται το κέντρο υγείας, ενώ η περίπτωση ιι) των κέντρων υγείας μη αστικών περιοχών αναφέρεται σε ιατρούς που έχουν οργανική θέση στο κέντρο υγείας και επισκέπτονται το νοσοκομείο. Μόνο οι ιατροί της περίπτωσης ι) και των δύο τύπων κέντρων υγείας έχουν οργανική θέση στο κέντρο υγείας και δεν καλύπτουν το νοσοκομείο και για αυτό και η ειδική αναφορά στα ΦΕΚ ίδρυσης πολλών κέντρων υγείας περί μη μετακίνησής τους.

Καταλαβαίνουμε δηλ. ότι ο ιδρυτικος νόμος του ΕΣΥ αναφέρει ότι τα κεντρα υγείας αστικών περιοχών στηρίζονται περισσότερο σε γεν. ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, ενώ στις μη αστικες περιοχές σε γεν. ιατρούς. Στα κέντρα υγείας αστικών περιοχών υπάρχουν επισκέπτες ιατροί από το νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται (το νοσοκομείο είναι κοντά), ενώ στις μη αστικές περιοχές εκτός από τους επικέπτες ιατρούς του νοσοκομείου, υπάρχουν και ειδικοί ιατροί που είναι σταθερά στο κέντρο υγείας (το νοσοκομείο είναι μακριά).

Εσάς συναδελφοι, το ΦΕΚ ίδρυσης του κέντρου υγείας σας, τι αναφέρει????
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Σεπτεμβρίου 2013, 17:41:09 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
4631 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαρτίου 2013, 17:09:44
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
2823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαρτίου 2015, 22:22:59
από silvertaur
0 Απαντήσεις
1534 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2018, 15:46:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11167 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2020, 23:15:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2996 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Νοεμβρίου 2023, 17:03:09
από Argirios Argiriou