Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 09:28:06

Αποστολέας Θέμα: Υπάρχουν κάποια σύντομα test για τη διάγνωση της άνοιας;  (Αναγνώστηκε 7102 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Σεπτεμβρίου 2012, 15:35:07
Αναγνώστηκε 7102 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ναι, δυο είναι τα πιο διαδεδομένα εργαλεία μέτρησης της άνοιας, το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και το τεστ του ρολογιού. Το MMSE χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη σαν διαγωνιστικό εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το MMSE ελέγχει τη γνωστική λειτουργία στους εξής τομείς: προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, προσοχή-συγκέντρωση, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, γραφή και αντιγραφή. Η χορήγησή του απαιτεί 5-12 λεπτά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ελέγχει τη μετωπιαία, κροταφική και βρεγματική λειτουργία. Μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο τα τεστ σχετίζεται όχι μόνο με κατασκευαστική δυσχέρεια αλλά και με μειωμένη κατανόηση της εντολής, έκπτωση μνήμης και έκπτωση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2012, 10:44:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2012, 10:13:56
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Η MMSE είναι μια καλή εξέταση αλλά με σημαντικά μειονεκτήματα, πχ σε σοβαρή μετωποκροταφική ή αγγειακή άνοια μπορεί να είναι φυσιολογική. Καλό είναι η εκτίμηση της άνοιας να γίνεται για κάθε σύστημα που ανεπαρκεί (μνήμη, λόγος, εκτελεστικό, γνωσίες κτλ) βασισμένη όχι μόνο σε test αλλά και στο ιστορικό.
Ιατρός Νεύρων

8 Δεκεμβρίου 2012, 21:46:19
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Με έχει και εμένα απασχολήσει το θέμα οτι δεν ασχολούμαστε οι γενικοί γιατροί όσο θα έπρεπε με την ανίχνευση των νοητικων διαταραχων στο γενικό πληθυσμό. Ασχολούμαστε με όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος (καρδια, συκώτι, νεφρά, μυοσκελετικό κλπ.), αλλά τον εγκέφαλο, το επιτελικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, που παράγει υψηλού επιπέδου νόηση που μας διαχωρίζει απο τα ζώα, τον έχουμε βάλει στο περιθώριο.  Φταίει πιστεύω και το γεγονός ότι το Mini Mental State Examination ειναι χρονοβόρα εξέταση και δεν ειναι εφικτό να την εφαρμόζεις οταν έξω απο το ιατρείο σου υπάρχει μια ουρά ασθενών, που ωρύονται με καθε περίπτωση παραβίασης του χρόνου που θεωρούν εύλογο για ιατρική εξέταση (συνήθως ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί σε μια απλη συνταγογραφηση). Εψαξα λοιπόν να βρώ ένα εναλλακτικό screening test αρχόμενης νοητικης έκπτωσης, που να ειναι ταυτόχρονα εύχρηστο για το γενικό γιατρό, αλλά και αξιόπιστο. Απο τη βιβλιογραφία κατέληξα στο Mini-Cog test, που εχει αυτα τα χαρακτηριστικά, γιατι διαρκεί περίπου 3 λεπτά και εχει παραπλήσια ευαισθησία και εδικότητα με το MMSE.
  Πολύ σύντομα εχει ως εξής: Λές στον ασθενή 3 άσχετες λέξεις να τις επαναλάβει και να τις θυμηθεί για αργότερα. Στη συνέχεια τον βάζεις να κάνει το Clock Drawing Test που αναφέρει πιο πάνω ο συνάδελφος Αργυρίου. Και τέλος του ζητας να θυμηθεί τις 3 λέξεις που του ειχες πεί στην αρχή, βαθμολογώντας τον με ενα βαθμό για κάθε λέξη που θυμάται. Εάν βαθμολογηθεί με 3 είναι (εννοείται) φυσιολογικός, εάν με 0 (δεν θυμηθεί δηλαδη καμμιά λέξη) είναι ανοϊκός, εάν πάρει 1 ή 2, τότε διαχωρίζεται με βαση το αποτελεσμα του Clock Drawing Test. Στην περίπτωση που ειναι φυσιολογικό, ο ασθενής ειναι εντάξει, αλλά εαν ειναι παθολογικό, θεωρείται ανοϊκός (ή έστω χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω link:
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

  Στην έρευνα που έκανα βρηκα και άλλο ενα πολύ καλό εργαλείο-ερωτηματολόγιο απο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ειδικά σχεδιασμένο για γενικούς γιατρούς, που μάλιστα υπάρχει και σε Ελληνική μετάφραση (κακή βέβαια σε καποια σημεία, αλλά παντως κατανοητή) και που μπορείς να το κάνεις online και να το εκτυπώσεις στο τέλος. Λέγεται GPCOG και μπορείτε να το βρείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος(στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει drop-down menu για να επιλέξετε την Ελληνική γλώσσα). Σε αυτό όμως χρειάζονται και πληροφορίες απο το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
48546 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2010, 11:23:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
28081 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2011, 09:25:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2017, 16:37:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Αυγούστου 2018, 00:23:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10286 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2022, 00:29:40
από Argirios Argiriou