λοιπόν αυτό το θέμα τυγχάνει να επαναλαμβάνεται και έχει ξαναπαιχτεί εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΕπίσης, με evidence E, από τους στενά γνωστούς μου έχω τρεις που απεβίωσαν πρόωρα και που και τους τρεις τους τσάκωνε το παραπάνω ερωτηματολόγιο, που και οι τρεις γνώριζαν ότι είχαν πρόβλημα και που και οι τρεις αποφάσισαν τον πρόωρο θάνατο τους, με τον ένα εκ των τριών να βγάζει και φυσιολογικό τρίπλεξ σε τρεις διαφορετικούς καρδιολόγους. Και οι τρεις όμως είχαν ύποπτο ΗΚΓράφημα πέρα του ιστορικού. Έχω και ένα τέταρτο που ζει ακόμη σήμερα με εμφυτευμένο απινιδωτή.
Προσωπικά, βάζω πάντα τον γονέα ή τον αθλούμενο να μου συμπληρώσει και να υπογράψει το παραπάνω ερωτηματολόγιο. Προσπαθώ να πάρω ένα καλό ιστορικό και πάντα κάνω και ΗΚΓ εκτός της κλινικής εξέτασης. Για τα μέσα που διαθέτω ως γιατρός είμαι νομικά καλυμμένος. Νομικά καλυμμένος δεν σημαίνει βέβαια ότι γλιτώνεις το δικαστήριο, σημαίνει ότι γλιτώνεις τελικώς την καταδίκη. Σαφώς και εάν πας σε καρδιολόγο, θα πρέπει να σου κάνει και υπέρηχο, όπως επίσης εάν πας σε παθολογοανατόμο θα πρέπει να σου κάνει νεκροτομή. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, κάθε γιατρός βεβαιώνει με βάση τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει. Είναι ιατρικώς ηλίθιο, αλλά νομικώς άριστον.
Τώρα εμπειρικά μπορώ να πω ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να καταπνίγουμε τις τραυματικές εμπειρίες μας. Έτσι, συχνά για να ανιχνεύσω ένα αιφνίδιο θάνατο στην οικογένεια πάντα ρωτώ:
Είχατε γονέα, αδερφό, θείο που να πέθανε πριν την ηλικία των 50; Ο πατέρας σας, η μητέρα σας ζουν; Αν όχι, σε τι ηλικία πέθαναν;
Είναι απίστευτα εντυπωσιακό πως μπορεί να χρειαστεί να ρωτήσεις δύο φορές το ίδιο πράγμα για να ανακαλύψεις ότι υπάρχει ένας γονέας που πέθανε 30-40 χρονών και κανείς δεν ξέρει από τι πέθανε...
Τέλος δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστες τις διάφορες απόψεις περί κόστους ανθρώπινης ζωής. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλοι αυτοί που επιλέγουν πάντα το καλύτερο (κατά την γνώμη τους ή το καλό της τσέπης τους), φροντίζουν επίσης να αγοράζουν για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους μόνο νερό που προέρχεται από λιωμένους παγετώνες ώστε να μην υποφέρει από μόλυνση, σαφώς δεν ζουν σε μεγαλουπόλεις με καυσαέριο, δεν χρησιμοποιούν μηχανάκι αλλά μόνο αυτοκίνητο με 8 αστέρια ασφάλειας και φυσικά φροντίζουν να μην ξεχνούν τον ετήσιο ολόσωμο απεικονιστικό έλεγχο τους με MRI.
Αλήθεια, με αρνητικό κληρονομικό ιστορικό, από τι κινδυνεύει περισσότερο το παιδί μου στα 16 του; Από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή από ατύχημα με μηχανάκι; Ποιο είναι πιο θανατηφόρο από τα δύο;
Και μην τολμήσετε να μου πείτε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά...