Το έγραψα νωρίτερα και το ξαναγράφω...:
Η οστεοπόρωση είναι κάτι το πολύ απλό αν διαβάσει κανείς την παθοφυσιολογία:
Αν έχεις δευτεροπαθή οστεοπόρωση, θεραπεύεις την αιτία που θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο σε οστεοπόρωση, αν μπορείς.
Αν δώσεις αναβολικό φάρμακο κινδυνεύεις από όγκους.
Αν φρενάρεις απλά τους οστεοκλάστες, μαζεύεις μάζα αλλά χάνεις το remodeling.
Η χρυσή τομή είναι να φρενάρεις ελαφρά την οστεοκλαστική δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα να επάγεις τους οστεοβλάστες με ερεθίσματα στα οστά. Και τα ερεθίσματα αυτά προέρχονται από την χρησιμοποίηση των οστών, δηλαδή την άσκηση. Εάν δεν έχεις άσκηση θα έχεις οστεοπόρωση.
Ο οργανισμός μας είναι ο πιο σκληρός εργοδότης που έχετε γνωρίσει και δεν πρόκειται να θρέψει ένα κόκκαλο που ελάχιστα χρησιμοποιείται.
Μα αρέσει δεν μας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια.
Δεν έχω καθόλου διαθέσιμο χρόνο και θα προσθέσω-απαντήσω κάποια πράγματα τηλεγραφικά:
- Κατ' αρχήν με τον Zachariadis, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συνεχίσω... όταν θα μου χαρακτηρίσει με επίθετα την συγκεκριμένη πρακτική του διευθυντή κλινικής θα συνεχίσουμε.
- Το θέμα μας ξεκινάει με έναρξη αγωγής για πρώτη φορά σε γυναίκα που πέρασε από οστεοπενία σε οστεοπόρωση. Έκανα την αμαρτία να φανταστώ ότι δεν πήγε από το -2.0 στο -4.5. Άρα ούτε με το ΝΙCE, ούτε με τον ΕΟΦ δεν έχει νόημα να μην δοκιμάσεις τα από του στόματος διφωσφονικά. Τα εμφυτεύματα είναι η τέχνη του πείθω τον ασθενή να πάρει ότι νομίζω.
Να πώ λοιπόν ότι γράφω το PROLIA εντός ενδείξεων του ΕΟΦ σε (μεγάλη) οστεοπόρωση που έχουν αποτύχει τα διφωσφονικά (αλήθεια μετά απο 3ετής και βάλε αγωγή με συνεχή πτώση BMD τι θα δώσεις; - Το ερώτημα είναι πρακτικό όχι θεωρητικό). Δεν είχαν (στα λίγα που έγραψα - δεν νομίζω να πέρασα τα 20 στο εξάμηνο) καμμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με τα διφωσφονικά που μου έκαναν γριππώδη συνδρομή). Το φάρμακο είναι απλό στη χορήγηση και είσαι σίγουρος για τη συμόρφωση του ασθενούς (τουλάχιστο για 6 μήνες). Και οι ευτυχισμένοι ασθενείς είναι πολύ χρήσιμοι στο ιδιωτικό ιατρείο.
Να υποθέσω λοιπόν ότι θεραπεύουμε τη BMD και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Τα κατάγματα τα μειώσαμε;
Έχω απορίες: Εάν δεν είχαμε πλήρη καταστολή των οστεοκλαστών, τώρα έχουμε. Τι κόκκαλο είναι αυτό που κερδίσαμε; Γιατί σε όγκους και γενικά όπου έχουμε πλήρη αποδόμηση του οστού, εκεί δεν θα σας έφερνα καμιά αντίρρηση.
Αλλά...:
Εσείς ρωτάτε το BMD. Εγώ ρωτάει επιπλέον: Τι άσκηση κάνει η συγκεκριμένη κυρία; Τι άλλα νοσήματα έχει; Τι φάρμακα λαμβάνει;
Αν έχει δευτεροπαθή οστεοπόρωση, είμαστε τελείως εκτός θέματος;
Αν λόγω οστεοαρθρίτιδας η εν λόγω κυρία έχει περιορίσει το περπάτημα, τις δουλειές, την γυμναστική και έχει γίνει "τα ζώα μου αργά και ψόφια" μήπως είναι ώρα να ξεχάσουμε τα αντι-οστεοκλαστικά και να σκεφτούμε λίγο πιο ανοιχτά;
Τι θέλουμε να αποφύγουμε από την οστεοπόρωση; Τα κατάγματα.
- Μήπως αντί για μια ένεση prolia θα άξιζε να βάλει μια μοκέτα στο δάπεδο ώστε να μην γλιστράει το πάτωμα;
- Μήπως ο κυνηγός κεφαλών γενικών τουριστων-ιατρών καρδιολόγος μας θα πρέπει να φροντίσει ώστε να τα μαντζούνια του να μην κάνουν ορθοστατική υπόταση;
- Μήπως οι καρδιολόγοι, νευρολόγοι-ψυχίατροι, παθολόγοι-γενικοί γιατροί πρέπει να κόψουν τις βενζοδιαζεπίνες από την φαρέτρα τους;
- Μήπως πρέπει να δούμε τι τροποποιήσεις θέλει το σπίτι για να προλάβουμε τα κατάγματα και να βοηθήσουμε τον/την ηλικιωμένη;
Συζήτηση κάνουμε αλλά εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να θεραπεύσω την BMD. Ούτε στους ασθενείς μου, ούτε στη μάνα μου, ακόμη και με -4.0 t-score