εντυπωσιακός και πρωτοποριακός ο τρόπος σκέψης σας συνάδελφε
και λόγω των ημερών, έχω να προσθέσω και κάτι καινούργιο στην πρόταση
γιατί δεν υπενοικιάζουμε, το χρόνο που μας λείπει, σε μετανάστες ιατρούς;
αν "
τα 870 ευρώ για τον Ινδό,Κινέζο ή Πακιστανό σίγουρα θα είναι δέλεαρ για να ρθεί"
γιατί δεν τους προτείνουμε τα 500ευρώ, ώστε να καλύπτουμε με τη διαφορά, ένα μέρος των απωλειών που έχουμε στους μισθούς μας με το μνημόνιο;
και πού ξέρεις σε ένα μελλοντικό συνέδριο, για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του έλληνα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, ο έλληνας πρωθυπουργός να μας καμαρώνει, όπως αυτός εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΟταν ο Γιώργος αποθέωνε το θαύμα του «κόκκινου χρυσού»Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως δεν γνώριζε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις γεωργικές επιχειρήσεις της Νέας Μανωλάδας.
Θα έπρεπε όμως, καθότι η άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης είχε εγκαίρως και δημοσίως καταγγελθεί από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ εκτενή ρεπορτάζ για τις «ματωμένες φράουλες» είχαν δημοσιευθεί στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων από το 2008! Ολοι ήταν γνώστες λοιπόν, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε ομιλία του το 2011 υμνούσε τους παραγωγούς φράουλας, χαρακτηρίζοντάς τους «πρωτοπόρους» και έκανε λόγο για «κόκκινο χρυσό» της Ηλείας και της Βάρδας.
Θύμα κακών συμβούλων είχε πέσει πιθανότατα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποθέωνε το «θαύμα» της Μανωλάδας σε ομιλία που είχε δώσει στο πλαίσιο ημερίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί».
«Φίλες και φίλοι, εντυπωσιάστηκα και εγώ σήμερα και ένιωσα χαρά, θα έλεγα ακόμα και συγκίνηση, εδώ υπάρχει πραγματικά ένα δυναμικό ανθρώπων, που όχι μόνο πασχίζουν, όχι μόνο αγαπάνε τη δουλειά τους, αλλά και αναδεικνύουν το τι μπορούμε να κάνουμε».
Με αυτά τα λόγια φιλοφρόνησης προς τους ιδιοκτήτες γεωργικών επιχειρήσεων άνοιγε την ομιλία του ως πρωθυπουργός της χώρας, στις 31 Μαρτίου 2011.
Ακόμη και αν ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, όφειλε να γνωρίζει και να έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου. Απεναντίας τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της χώρας ήταν: «Οι φράουλες στην Ηλεία, ο "κόκκινος χρυσός" της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά». Μία από τις πρωτοπορίες κάποιων εκ των ιδιοκτητών φραουλοχώραφων της Βάρδας, στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν η άρνησή τους να πληρώνουν τους εργάτες και μόλις απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους να αντικαθίστανται από νέους.
Στα μάτια του Γ. Παπανδρέου φάνταζαν ως «πρωτοπόροι» οι ιδιοκτήτες γης που απασχολούσαν με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία εκατοντάδες εργάτες που ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες, την ώρα που τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Παντελής άγνοια
Ισως ο κ. Παπανδρέου να μη γνώριζε τίποτα απολύτως για την κατάσταση στη Βάρδα και τη Νέα Μανωλάδα. Ισως να έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζει, και αυτό είναι το ηθικής τάξεως φάουλ στο οποίο είχε υποπέσει στην ομιλία του. Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει εγκαίρως τα επικίνδυνα φαινόμενα στην περιοχή. Εκτενή ρεπορτάζ είχαν φιλοξενηθεί σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων για τις άθλιες συνθήκες στα χωράφια φράουλας, όπως και η αιματηρή συμπλοκή του 2008.
Ισως γι' αυτό ο κ. Παπανδρέου να μιλούσε το 2011 με τόσο κολακευτικά λόγια για τον «κόκκινο χρυσό» της Βάρδας στην ομιλία του στην ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγια που, μετά την αποκάλυψη για το πώς φτάνουν οι φράουλες της Βάρδας και της Νέας Μανωλάδας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκαλούν ανατριχίλα.
Σήμερα που γνωρίζουμε ότι κάποιοι επιστάτες φραουλοχώραφων κυκλοφορούν πάνω από τα κεφάλια των εργατών με κυνηγετικές καραμπίνες, ο κ. Παπανδρέου σίγουρα δεν θα έκανε λόγο για «ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές» στην περιοχή και για «συλλογική οργάνωση των παραγωγών».