Στρατιωτικοί γιατροί καταπολεμούν νοσήματα με... αμέτρητα μπότοξ. Φαρμακοποιοί με πλαστές σφραγίδες γιατρών εκτελούν συνταγές και εισπράττουν χρήματα από τα κρατικά ταμεία. Φαρμακείο δηλώνει ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ από ένα ταμείο. Ανδρες με τα όλα τους λαμβάνουν... ορμονοθεραπείες για να τεκνοποιήσουν. Αυτές είναι μόνο μερικές περιπτώσεις παρατυπιών που εντόπισαν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, της δημόσιας διοίκησης αλλά και επιθεωρητές του ίδιου του ασφαλιστικού οργανισμού.
Τα σχετικά πορίσματα, που περιγράφουν «πράματα και θάματα» και τις αμέτρητες περιπτώσεις ατασθαλιών, βρίσκονται στα χέρια της διοίκησης του ΟΠΑΔ, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες προστέθηκαν κοντά στα 50 πορίσματα με ανάλογες υποθέσεις, πολλές από τις οποίες θα σταλούν στον εισαγγελέα.
Ανυπολόγιστη ζημιάΗ διοίκηση του ταμείου καταγράφει λεπτομερώς όλα τα περιστατικά προκειμένου να μετρήσει τις οικονομικές απώλειες για τα ταμεία του ΟΠΑΔ, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστες. Εκτός αυτού, έχει αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα και να διακόπτει συμβάσεις με γιατρούς, φαρμακοποιούς και διαγνωστικά κέντρα που υπέπεσαν σε παραπτώματα.
Στόχος είναι να περισταλούν οι δαπάνες κατά τουλάχιστον 20% καταπολεμώντας φαινόμενα διαφθοράς που κυριαρχούν στο σύστημα περίθαλψης, ενώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σπατάλης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ελεγκτικού οργάνου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα διερευνά υποθέσεις παρατυπιών.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί:
*Μέσα σε λίγους μήνες 2 γιατροί, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, συνταγογράφησαν για θεραπεία ασθενών, μπότοξ συνολικής αξίας 97.000 ευρώ. Δηλαδή περίπου 323 άρρωστοι βρήκαν... γιατριά με το συγκεκριμένο αντιρυτιδικό σκεύασμα, αν υπολογίσει κανείς ότι ο μέσος όρος της τιμής αγοράς του είναι 300 ευρώ. Κατά την έρευνα των ελεγκτών του ταμείου στους ασθενείς που φέρονταν να έχουν κάνει θεραπεία με μπότοξ, οι περισσότεροι αρνήθηκαν ότι έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.
*Επί σειρά ετών, 13 γιατροί από τον Πειραιά είχαν αποσπάσει μητρώα ασθενών και βιβλιάρια και υπέγραφαν πλαστές εντολές για φάρμακα αλλά και εξετάσεις. Σε καθέναν από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ, διεκόπη η σύμβαση του ταμείου μαζί τους, ενώ αποκλείστηκαν και από κάθε μελλοντική συνεργασία με το ταμείο.
*Στον Πειραιά και πάλι, περίπου 15 γιατροί εξέδωσαν συνολικά 100.000 πλαστές εντολές πληρωμών για ιατρικές υπηρεσίες που παρείχαν σε... ανύπαρκτους ασθενείς. Εκτιμάται ότι με βάση έναν πρόχειρο έλεγχο και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εξέταση και άλλων ετών κατά τα οποία πιθανώς παρανομούσαν με τον ίδιο τρόπο, το ταμείο επιβαρύνθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Το 50% των παράτυπων εντολών αφορούσε υγειονομική περίθαλψη.
Πλαστές συνταγές
*Φαρμακοποιός στην Ηλεία εισέπραξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα 140.000 ευρώ από τον ΟΠΑΔ αξιοποιώντας πλαστές συνταγές σε συνεργασία με γιατρό της περιοχής. Μάλιστα ο γιατρός έγραφε τα φαρμακευτικά σκευάσματα στις τελευταίες σελίδες του βιβλιαρίου των ασθενών προκειμένου εκείνοι να μην το διαπιστώσουν. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ταμείου ο γιατρός απέδωσε την... πανάκριβη δραστηριότητα στην... ανόητη γραμματέα του.
Το σχετικό πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα.*Φαρμακοποιός στο Κουκάκι κατασκεύασε 7 πλαστές σφραγίδες με ονόματα γιατρών ώστε «να... εξυπηρετεί ασθενείς και να μην ταλαιπωρούνται». Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους του ΟΠΑΔ, οι οποίοι όχι μόνο δεν πείσθηκαν αλλά κατήγγειλαν αυτομάτως τη σύμβαση με τον συγκεκριμένο φαρμακοποιό.
*Στο κέντρο της Αθήνας φαρμακείο εμφάνισε τζίρο μόνο από τον ΟΠΑΔ ύψους 1 εκατ. ευρώ! Οι υπάλληλοι του ταμείου έτριβαν τα μάτια τους, καθ' ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν δικαιολογείται από τις πωλήσεις ενός και μόνου φαρμακείου ούτε από το σημείο όπου βρίσκεται.
Διεκόπησαν αμέσως οι πληρωμές προς το συγκεκριμένο φαρμακείο, ενώ εξετάζονται και οι λογαριασμοί του παρελθόντος.
Αλλεργικά τεστ*Τεκνοποίηση γένους... αρσενικού. Επί σειρά μηνών σε μεγάλη επαρχιακή πόλη εκπρόσωπος του «ισχυρού φύλου» έκανε συστηματικά ορμονοθεραπείες προκειμένου να... αποκτήσει παιδί.
Οταν οι ελεγκτές εντόπισαν τον υπαίτιο της υπερχρέωσης, εκείνος έσπευσε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας: «Από λάθος γράφτηκαν στο δικό μου και όχι στο βιβλιάριο της γυναίκας μου».
*«Χρυσές δουλειές» είχαν στήσει δύο γιατροί με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στην καρδιά της πρωτεύουσας, οι οποίοι συνταγογραφούσαν συστηματικά αλλεργικά τεστ μέσω βιβλιαρίων ασθενών που είχαν παρακρατήσει. Κάθε τεστ χρεωνόταν στο ταμείο με περίπου 500 ευρώ. Διεκόπη η σύμβαση τόσο με τους γιατρούς, στους οποίους επιβλήθηκαν και πρόστιμα, όσο και με το διαγνωστικό κέντρο.
*Δύο μεγαλοσχήμονες γιατροί του Περιστερίου, έχοντας κάνει συμφωνία με εργαστήριο της περιοχής, εξέδιδαν εντολές πληρωμών για εξετάσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ, εν αγνοία των ασφαλισμένων. Ο ΟΠΑΔ διέκοψε άμεσα τη συνεργασία μαζί τους.
Σε πολλές περιπτώσεις το ταμείο θα ζητήσει με την έγκριση των αρμόδιων αρχών και την εξέταση των προσωπικών λογαριασμών εμπλεκόμενων γιατρών και φαρμακοποιών εάν διαπιστωθεί πως οι ατασθαλίες γίνονταν σε βάθος χρόνου. Στις υποθέσεις αυτές προτίθεται να απαιτήσει και την επιστροφή χρημάτων.
«Υπάρχει η πλήρης συναίνεση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών και των φαρμακοποιών για να απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα τα οποία είναι καταδικαστέα και οι εμπλεκόμενοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αδικούν με τις παρατυπίες τους ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ είναι εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογίκευσης των δαπανών και κυρίως για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ΟΠΑΔ προτίθεται να βάλει περιφερειακούς προϋπολογισμούς περίθαλψης με βάση όχι μόνο τον αριθμό των ασφαλισμένων αλλά και τα επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα» υπογραμμίζει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του ταμείου του Δημοσίου, Κυρ. Σουλιώτης.
Επιβολή προστίμων
Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τον ΟΠΑΔ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, αυτά δεν ξεπερνούν συνήθως τα 10.000 ευρώ, ώστε να μπορούν να εισπραχθούν, καθ' ότι οι περισσότεροι παραβάτες καταφεύγουν στα δικαστήρια, ισχυρίζονται υψηλόβαθμα στελέχη. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, περίπου το 90% των προστίμων που επιβάλλονται πληρώνονται τελικά, καθ' ότι τα δικαστήρια δικαιώνουν το ταμείο.
Εως τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαν επιβληθεί πρόστιμα 130.000 ευρώ, το 2008 κυμάνθηκαν στα 248.000 ευρώ, ενώ το 2007 κοντά στα 150.000 ευρώ.
Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται το ταμείο να συνάψει νέες συμβάσεις με γιατρούς, φαρμακοποιούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά όρια και δεσμεύσεις για την τεκμηριωμένη χρήση των πόρων.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΔ έχει συνολικά 1,6 εκατ. ασφαλισμένους και η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη κυμαίνεται από 500 έως και 1.500 ευρώ, ενώ συνολικά απασχολούνται ή συνεργάζονται με τον οργανισμό 12.700 γιατροί.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος