Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Μεταναστεύουν στη Γερμανία οι γιατροί
(1/1)
anastasios theodoridis:
Το δρόμο της ξενιτιάς για να βρουν δουλειά παίρνουν οι Έλληνες γιατροί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μέσα σε μόλις δύο μέρες, στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, 600 γιατροί της Θεσσαλονίκης ζήτησαν συμβουλές προκειμένου να εργαστούν στην Γερμανία. Μάλιστα, 90 απ’ αυτούς κατάφεραν να κλείσουν το πολυπόθητο συμβόλαιο.
Άλλωστε, η Γερμανία κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των γιατρών της Θεσσαλονίκης, καθώς, παρά τις δυσκολίες της γλώσσας και τις σκληρές συνθήκες εργασίας, δεν υπάρχει αναμονή για να πάρει κάποιος ειδικότητα κι επιπλέον οι μισθοί είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ο πρώτος μισθός ενός ειδικευόμενου είναι 2.500 ευρώ, ενώ στη χώρα μας κάτω από χίλια ευρώ. Όσο για τον μισθό του επιμελητή στη Γερμανία αγγίζει τις 8.000 ευρώ το μήνα, όταν στην Ελλάδα είναι 1.600 ευρώ.
“Υπάρχει μεγάλο ρεύμα μετακίνησης γιατρών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των τραγικών συνθηκών εργασίας στην πατρίδα μας. Υπολογίζουμε, ότι 20 γιατροί φεύγουν κάθε μήνα από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι σε διάστημα μόλις δύο ημερών, 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, 600 γιατροί της Θεσσαλονίκης ζήτησαν συμβουλές για εργασία στη Γερμανία, εκ των οποίων οι 90 υπέγραψαν συμβόλαιο για δουλειά σε νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας”, τόνισε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το 10% των γιατρών του Συλλόγου, ο οποίος αριθμεί 9.000 μέλη, είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Την ίδια στιγμή, στα δικαστήρια προσφεύγουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας την αποπληρωμή των χρημάτων που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.
“Περισσότεροι από 550 γιατροί της πόλης μας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των παλαιών χρεών του ΟΠΑΔ κι άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να τους καταβληθούν τα ποσά αυτά από τον ΕΟΠΥΥ”, επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί είναι υπό διωγμό, ενώ η Πολιτεία υποβαθμίζει το ρόλο των ιατρικών συλλόγων για λόγους εξυπηρέτησης συμφερόντων. Επιπλέον, τη στιγμή που γίνονται περικοπές στους μισθούς και τις εφημερίες των γιατρών, τη στιγμή που οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών μαζί με τις εφημερίες έχουν πέσει κάτω από τα 1.500 ευρώ και που τα χρέη των Ταμείων προς τους γιατρούς δεν εξοφλούνται, η Πολιτεία προχωρεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες η δημόσια υγεία επιβαρύνεται με γραφειοκρατικό κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ έχει λειτουργικό κόστος 40-50 εκατομμύρια ευρώ, η ΗΔΙΚΑ 25 εκατομμύρια, ενώ το αρχικό κόστος λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού που ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
“Στην Ελλάδα καταναλώνουμε διπλάσιες ποσότητες φαρμάκων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αντί να την περιορίσει, περιορίστηκε στο να αλλάξει την εμπορική διαδρομή με ένα μικρό όφελος της τάξης του 20%”, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι η νομοθέτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί της υιοθέτησης ενός συστήματος καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, που θα απέφερε διπλάσιο οικονομικό όφελος χωρίς παρεμβάσεις στο είδος και στην ποιότητα των φαρμάκων, όπως ο ΙΣΘ τεκμηριωμένα εισηγήθηκε, οδηγεί σε εύλογες και σοβαρές υποψίες.
Προς πανιατρική απεργία εντός του Δεκέμβρη
Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες ο Σύλλογος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της υγείας. Ωστόσο, ενώ το κλίμα διαλόγου ήταν θετικό, στο τέλος ελήφθησαν μέτρα τελείως αντίθετα από εκείνα που είχαν συζητηθεί.
“Προτείναμε, λοιπόν, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και η πρόταση έγινε δεκτή, κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με τα εξής αιτήματα: ιατρείο δικαιούται να έχει μόνο ο γιατρός, συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους - χορήγηση μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων - κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, αυτοδιοίκητο αυτοτελές ΤΣΑΥ, αύξηση των ιατρικών μισθών και αμοιβών και παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας”, επισήμανε ο κ. Τσάμης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
aegeanman:
Τα συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους πολιτικά ηθύνοντες αυτής της χώρας για όλους αυτούς τους ιατρούς-συναδέλφους μας που το σύστημα τους εκκόλαψε για να γίνουν ιατροί και το ΕΣΥ ειδικευμένοι, για να τους λάβουν έτοιμους για εργασία ο σύγχρονος "χρεοκράτης" της Ευρώπης...
Μήπως πρόκειται μια πολύ μεγαλύτερη απώλεια από αυτή που βλέπουμε καθημερινά στις τσέπες μας; ή σύντομα θα ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα τους... ???
Gatekeeper:
Το θέμα είναι οφθαλμοφανες. Οι δυτικές χώρες θα παρουσιάσουν μεγάλο κενό εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από την συνταξιοδότηση των baby boomers . Αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Η Ελλάδα θα μείνει χωρίς ειδικό δυναμικό με την εξαθλιωμενη γενιά που κάπου πολύ εύστοχα είχε επισημάνει ο Κουναλάκης .
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση