Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας
anastasios theodoridis:
Του Ανδρεα Δρυμιωτη*
Αναγνωρίζω ότι ο τίτλος είναι ιδιαίτερα αιχμηρός, αλλά δεν είναι δικός μου. Αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε το κείμενο αυτό ίσως να διαπιστώσετε ότι είναι απολύτως αντιπροσωπευτικός του χώρου.
Ξεκινάμε με μερικά παραδείγματα.
1ο. Τέσσερις γιατροί, τέσσερις φαρμακοποιοί και ένας ιατρικός επισκέπτης ήταν ανακατεμένοι σε απάτη σχετικά με συνταγές, η οποία στοίχισε στο Δημόσιο περισσότερο από 40.000 ευρώ. Οι γιατροί έγραφαν συνταγές για αρρώστους μεγάλης ηλικίας εν αγνοία των αρρώστων. Οι συνταγές πήγαιναν στον ιατρικό επισκέπτη, ο οποίος «εκτελούσε» τις συνταγές με φάρμακα υψηλής αξίας από την εταιρεία που εκπροσωπούσε και τα φαρμακεία χρέωναν το σχετικό Ταμείο με τα ποσά των συνταγών. Βρέθηκαν 557 τέτοιες συνταγές, αξίας 42.910,4 ευρώ.
2ο. Ενας διευθυντής εργαζόμενος για το ΕΣΥ, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη διαχείριση νοσηλευτικού προσωπικού, κατάφερε να υπεξαιρέσει περισσότερα από 160.000 ευρώ βάζοντας στη μισθοδοσία σχεδόν όλους τους συγγενείς του. Συμπλήρωνε δελτία απασχόλησης για τους συγγενείς του ακόμα και όταν αυτοί ήταν σε διακοπές στην Κύπρο.
3ο. Ενας φαρμακοποιός υπερτιμολογούσε τα φάρμακα που παρέδιδε. Η απάτη ανακαλύφθηκε γιατί ο τζίρος του φαρμακοποιού ήταν πενταπλάσιος από τα φαρμακεία της περιοχής. Συνολικά είχε υπερτιμολογήσει περισσότερα από 350.000 ευρώ.
Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά νομίζω ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές μοιάζουν με περιστατικά που διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο, εντούτοις αφορούν άλλες χώρες. Το πρώτο αφορά την Ισπανία, το δεύτερο την Αγγλία και το τρίτο τη Γαλλία. Και εδώ είναι το σημαντικό γεγονός. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Η ετήσια δαπάνη για την υγεία στην Ευρώπη ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη χάνονται περισσότερα από 56 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω της απάτης και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία καθώς και τα παραδείγματα τα βρήκα στο site Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, της οργάνωσης European Health Fraud and Corruption Network (EHFCN). Η οργάνωση αυτή είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας και ιδρύθηκε το 2005. Σήμερα το δίκτυο αυτό αποτελείται από 18 μέλη προερχόμενα από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός του δικτύου είναι να περιορίσει τις απώλειες ώστε τα χρήματα που ξοδεύονται για την υγεία να πηγαίνουν σε αυτούς που προορίζονται και όχι στους επιτήδειους. Η EHFCN παρέχει πληροφορίες, εργαλεία, εκπαίδευση και βοήθεια στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Επιπλέον, αποτελεί ένα forum για την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ των μελών της. Τέλος, είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με μοναδικά έσοδα τις συνδρομές των μελών της.
Τα μέλη της προέρχονται από τις εξής χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τσεχία. Ναι, σωστά διαβάσατε, η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της. Εμείς, σαν ο εξυπνότερος λαός του κόσμου δεν έχουμε ανάγκη από κανένα. Ως συνήθως, τα γνωρίζουμε όλα, ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε και άσε τους κουτόφραγκους να ασχολούνται με τη θεωρία. Δηλαδή, τι παραπάνω θα κερδίζαμε αν μετείχαμε στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριό τους (Global Summit, 25 - 26 Οκτωβρίου), όπου μετείχαν και οργανώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική και συζήτησαν τόσο βαρετά θέματα όπως: «Μοντέλα για την πρόβλεψη της απάτης στην υγεία», «Ερευνητική δημοσιογραφία και η δύναμη των Μέσων», «Η χρήση της πληροφορίας στην καταπολέμηση της απάτης στην υγεία», «Η χρήση ανεπτυγμένων αναλυτικών τεχνικών για την πρόληψη της απάτης» και άλλες πολλές παρουσιάσεις, από επαγγελματίες του χώρου με σημαντική εμπειρία στις χώρες τους.
Στο κάτω κάτω εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε απάτης ούτε διαφθοράς στον χώρο της υγείας. Πρόβλημα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο κάθε Αγγλος ασθενής κοστίζει στο ΕΣΥ 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο Ελληνας ασθενής του ΕΣΥ κοστίζει 4.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα κ. Φλωρίδη. Ακόμα, γιατί να έχουμε εμείς ανάγκη να περιορίσουμε το κόστος της υγείας που είναι περίπου 11% του ΑΕΠ, ενώ σε μερικές από τις χώρες που είναι μέλη της EHFCN, το κόστος της υγείας είναι μόνο 3% του ΑΕΠ. Βλέπετε, εμείς είμαστε πλούσια χώρα και φροντίζουμε τους πολίτες μας, ώστε να ξοδεύουμε τουλάχιστον τριπλάσια από ό,τι σε άλλες, καθυστερημένες χώρες. Πρόβλημα έχουν οι άλλοι, οι τσιγκούνηδες, που ξοδεύουν μόνο το 3% του ΑΕΠ και προσπαθούν να το περιορίσουν. Είναι δυνατόν να ξοδεύουν μόνο τόσο λίγα; Μήπως δεν τους παρέχουν τα ακριβότερα φάρμακα και τις περισσότερες και ακριβότερες εξετάσεις; Μήπως τους δίνουν γενόσημα φάρμακα αντί για πρωτότυπα και πανάκριβα φάρμακα προκειμένου να τους εξοντώσουν; Μήπως στην άγνοια που τους δέρνει, επιτρέπουν να πωλείται το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο στα φαρμακεία;
Ας σοβαρευτούμε. Ο χώρος της υγείας τη δεκαετία 2000–2010 υπήρξε το μεγαλύτερο πάρτι, από όπου ωφελήθηκαν πολλοί από τους εμπλεκομένους. Και οι εμπλεκόμενοι παίκτες στον χώρο αυτό είναι πολλοί και κάνουν το πρόβλημα ιδιαίτερα πολύπλοκο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια και το EHFCN οι παίκτες είναι: Κυβερνητικοί παράγοντες (υπουργοί, κοινοβούλια, ειδικές επιτροπές), χρηματοδότες (ιδρύματα κοινωνικών ασφαλίσεων, δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), πάροχοι υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσοκομεία και φαρμακοποιοί), προμηθευτές (ιατρικού υλικού και φαρμακοβιομηχανίες) και ασθενείς. Μου είναι δύσκολο να υπολογίσω πόσο στοίχισε το «πάρτι» αυτό και πόσο ανέβασε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό, όμως, που είμαι βέβαιος, είναι ότι με κάθε τρόπο, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περιορίσουμε την απάτη και τη διαφθορά, ώστε τα χρήματα που ξοδεύονται για την υγεία να πλησιάζουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι να είμαστε χώρα που ξοδεύει (συγκριτικά) το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της και, παρ’ όλα αυτά, δεν παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας.
* Σύμβουλος επιχειρήσεων
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχει βάλει στο μικροσκόπιο 28 ιατρούς οι οποίοι φέρονται ότι εισέπραξαν αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα φάρμακα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στη συνολική ανακοίνωση για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ το μήνα Νοέμβριο.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΕΘΝΟΣ)
Απάτες που κόστισαν στον ΕΟΠΥΥ εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Οργανισμού. Φάρμακα πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών χωρίς κουπόνια, εικονικές συνταγές, αναρρωτικές άδειες σε υγιείς και συνταγές σε νεκρούς, είναι μερικά από τα ευρήματα.
Μόνο σε μία περίπτωση, κατά την οποία γιατρός συνταγογραφούσε ενδοφθάλμιες ενέσεις, η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ ανήλθε στις 150.000 ευρώ
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες ότι οι υποθέσεις ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, την Αστυνομία και την αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων και εγκληματικής δραστηριότητας. Εντάσσεται, δε, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στην Υγεία.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή επτά γιατρών που τα είχαν συνταγογραφήσει και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές.
Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.
Στη Ρόδο διαπιστώθηκε η εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών, ενώ στη Μυτιλήνη υπήρξε πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακοποιού.
Στην Ανατολική Αττική διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα, και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.
Στο Ηράκλειο Κρήτης κατατέθηκαν δικαιολογητικά για αποζημίωση, σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.
Στη Δυτική Ελλάδα η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από γιατρούς του Οργανισμού.
Σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων, με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ με πολλαπλή χρέωση νοσηλίων. Διαπιστώθηκε, επίσης, εκτέλεση ιδίων συνταγών ταυτόχρονα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο.
Σε αρκετές περιπτώσεις η συνταγογράφηση γινόταν με παρακράτηση του βιβλιαρίου του ασφαλισμένου, χωρίς να είναι παρών γιατρός ή από γιατρούς άσχετης ειδικότητας. ???
Αίσθηση προκαλεί το εύρημα ότι μεγάλος αριθμός συνταγών αφορούσαν νεκρούς ή ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα σχετικά με τη χορηγούμενη θεραπεία ή χορηγούνταν με κλεμμένα βιβλιάρια.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Εξονυχιστικοί έλεγχοι στη Μύκονο
Στο μικροσκόπιο της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται το υποκατάστημα του ταμείου στη Μύκονο. Αυτήν τη στιγμή γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι και τα πρώτα ευρήματα φαίνεται πως είναι εντυπωσιακά. Αρκεί να αναφερθεί πως η διοίκηση του ταμείου προχώρησε στην υποβάθμιση του υποκαταστήματος σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στη Σύρο.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα δύο χαρακτηριστικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι και γιατροί του ΙΚΑ έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους αποκαλύφθηκαν:
Η «δράση» υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας. Στην υπόθεση εμπλέκονταν γυναίκες υπάλληλοι του ταμείου που χορηγούσαν πλαστά παραστατικά νοσηλείας. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά την υιοθέτηση του συστήματος «risk analysis», που χτυπά «καμπανάκι» σε όσες περιπτώσεις εμφανίζονται υπερβολικές δαπάνες.
Η «βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών, που είχε γνωρίσει άνθηση στην Κρήτη. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως γραμματέας υγειονομικής επιτροπής υπέγραφε την περίοδο 2008-2012 για την κόρη της, που συνέχιζε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, επιδόματα ασθενείας.
Argirios Argiriou:
Έθνος, 15/05/2013.
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Χωρίς τέλος το πάρτι της σπατάλης στα νοσοκομεία.
Σε διπλάσιες τιμές από τις επίσημες προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία ενδοφακούς. Πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Το ΕΣΥ τα πληρώνει με «καπέλο» και εκτιμάται ότι επιβαρύνεται ετησίως με 1,6 εκατ. ευρώ.
Το παράδοξο αυτό καθεστώς προέκυψε έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε τον Σεπτέμβριο του 2010 η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Ο διαγωνισμός είχε «μπλοκάρει» έως τον Απρίλιο του 2012, εξαιτίας νομικών προβλημάτων και προσφυγών από εταιρείες που συμμετείχαν.
Λίγους μήνες αργότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτήρισε τον διαγωνισμό μη αποδεκτό, στηριζόμενο σε μια σειρά από νομικά θέματα. Τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, η διοίκηση της ΕΠΥ προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο κατακύρωσε τελικά τον διαγωνισμό.
Με δεδομένη την απόφαση αυτή, υπογράφηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2013 οι σχετικές συμβάσεις, με ισχύ δύο ετών.
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
24/07/2013. Health Daily.
ΕΚΤΟΣ ΕΣΥ
20 ΓΙΑΤΡΟΙ.
Με απόφαση
του υπουργού Υγείας
Με απόφαση του υπουργού Υγείας,
Άδωνι Γεωργιάδη, τίθενται σε αυτοδίκαιη
αργία 20 γιατροί κλάδου ΕΣΥ, µέχρις ότου
ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το
υπουργείο Υγείας, οι συγκεκριµένοι γιατροί
έχουν κατηγορηθεί στην πλειοψηφία
τους για χρηµατισµό («φακελάκι») αλλά
και για άλλες, ακόµα και πειθαρχικές,
παραβάσεις (όπως προµήθεια υλικού,
παθητική δωροδοκία, απάτη κ.ά).
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο
κύµα γιατρών που φεύγει από το ΕΣΥ µε
εντολή υπουργού. Με την απόφαση του
υπουργού οι γιατροί δεν θα µπορούν να
συνεχίσουν να εργάζονται, όπως συνέβαινε
στο παρελθόν, έως ότου εξεταστούν οι
καταγγελίες εναντίον τους και αποφανθούν
τα αρµόδια πειθαρχικά όργανα.
Πληροφορίες που δεν έχουν εξακριβωθεί
αναφέρουν ότι στους γιατρούς που τίθενται
σε αυτοδίκαιη αργία περιλαµβάνονται και
13 ορθοπεδικοί οι οποίοι κατηγορήθηκαν
προ διετίας και έχουν κριθεί και αθωωθεί
από πειθαρχικό συµβούλιο
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση