Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας

<< < (5/5)

Argirios Argiriou:
30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τους έκρινε ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που συνδέονταν με παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις υλικών από την εταιρία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.

Παρά την ακατανόητη και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς προκλητική αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους γιατρούς συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, στον καθένα, ενώ ο τρίτος τιμωρήθηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Πάντως, και οι τρεις ορθοπεδικοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 15.000 ευρώ. (peanuts... Σαν να τους λες συνεχίστε.)  Νομικοί κύκλοι στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ωστόσο θεωρούν πώς το δικαστήριο επέδειξε ιδιαίτερα επιεική στάση αφήνοντας ελεύθερους τους καταδικασθέντες με τόσο μικρά ποσά εγγυοδοσίας.

Ως προς τους καταδικασθέντες τώρα πρόκειται για τον Α.Χ. διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» , τον προκάτοχό του Γ. Π. και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γ. Χ.

Ως προς τους καταδικασθέντες τώρα πρόκειται για τον Α.Χ. διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» , τον προκάτοχό του Γ. Π. και τον επικεφαλής της ορθοπεδικής στο «Γ. Γεννηματάς» Γ. Χ.

Η υπόθεση αφορούσε τμήμα του οικονομικού σκανδάλου της εταιρίας DePuy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Ένα άλλο σκέλος της ίδιας υπόθεσης εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας. Οι έρευνες στη χώρα μας ξεκίνησαν ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, άλλοτε με απευθείας παράδοση χρημάτων κι άλλοτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης, η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς», κατά το διάστημα 2000-06, ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Απολογούμενοι οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές κι ότι δεν χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο, από τη στιγμή που -όπως υποστήριξαν- τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν έως και σήμερα δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους προς την εταιρία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στους τρεις κατηγορούμενους γιατρούς το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου κι αφού τους απάλλαξε για κατηγορίες που συνδέονταν με κάποια ταξίδια, τους καταδίκασε για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας, κρίνοντας -πάντως- ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι ως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, εφόσον καταβάλουν χρηματική εγγύηση.
Ο καθηγητής Ιατρικής – Δ/ ντης της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και πρώην Διοικητής Δ’ ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην μέλος της Επιτελικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Υγείας, Απόστολος Χατζητόλιος, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε στην Ελλάδα μία έλλειψη διάθεσης από την πολιτεία, να τιμωρήσει τέτοια φαινόμενα».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στα ίχνη των συγκεκριμένων γιατρών οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η «DePuy International», θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Johnson & Johnson», πλήρωνε μίζες σε γιατρούς νοσοκομείων με στόχο την προώθηση των προϊόντων της.

Οι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν από τα μαύρα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας προς γιατρούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την καταβολή μίζας προς έλληνες γιατρούς ομολόγησε και ο φυλακισμένος σήμερα Robert John Dougal, στέλεχος της «DePuy International», ο οποίος ανέφερε μίζες ύψους τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές κατάλογο με περίπου 250 ονόματα γιατρών, για περίπου 80 από τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικές ενδείξεις.

Εκτός όμως των τριών στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει επίσης άλλος ένας χειρουργός της ορθοπεδικής του «Παπανικολάου», ένα κορυφαίο στέλεχος της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αλλά και χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο». Όλοι ελέγχονται για παρανομίες που έχουν να κάνουν με εξωσυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.

Εκτός των χειρουργών ορθοπεδικών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν και γνωστοί χειρουργοί μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις καταθέσεις έχουν σαφές αποτύπωμα στο εξωτερικό (κάποιες έχουν γίνει μέσω λογαριασμού στη νήσο The lsle of Man) και συνδέονται με μίζες της εταιρείας «DePuy International». Εντοπίστηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες ισόποσες καταθέσεις, για τις οποίες διερευνάται εάν πρόκειται για «φακελάκια» που έπαιρναν από ασθενείς, τους οποίους χειρουργούσαν σε δημόσια νοσοκομεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
19/11/2017 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 29/08/2018
Ανδρεας Μηλιος

Π​​ρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα έρευνας για τη διαφθορά στους τομείς υγείας των χωρών της Ε.Ε., την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εταιρεία ECORYS.

Η έρευνα διερευνά το ζήτημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε έξι: Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Λιθουανία. Στόχος της έρευνας ήταν να ανιχνεύσει τη φύση, την έκταση και τις πρακτικές της διαφθοράς και να καταθέσει προτάσεις για την πρόληψη και την καταπολέμησή της.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η έρευνα εντόπισε άτυπες και αδήλωτες πληρωμές, αναποτελεσματικό μάνατζμεντ των μονάδων υγείας, ανάρμοστο μάρκετινγκ, υπερτιμολόγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι το δεκαπλάσιο και προκλητή ζήτηση φαρμάκου/υπερσυνταγογράφηση.

Ως αίτια της διαφθοράς στην Ελλάδα η έρευνα καταγράφει: την υποχρηματοδότηση του συστήματος και την ανισοκατανομή των πόρων· την υπερπληθώρα ιατρών και ιατρικών ειδικοτήτων (629 ιατροί ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 344 ιατροί ανά 100.000 κατοίκους)· τη διπλή απασχόληση των ιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα· την προβληματική διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας· την απουσία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας· τον αναποτελεσματικό έλεγχο του συστήματος από τους αρμόδιους μηχανισμούς· το υποτυπώδες σύστημα αναφοράς καταγγελιών για διαφθορά· την υπολειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, οι αποφάσεις των οποίων είναι υπέρ των ιατρών σε ποσοστό 90%· την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τιμωρία της διαφθοράς (από τις 225 περιπτώσεις παραπεμφθέντων ιατρών, καταδικάσθηκαν με εξαγοράσιμες ποινές μόνο τρεις για δωροληψία!)· και το γεγονός ότι η δωροληψία των ιατρών είναι αποδεκτή κοινωνική πρακτική στη χώρα.

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ελλάδα οι ερευνητές προτείνουν την εκπόνηση στρατηγικού πλάνου, την αποτελεσματική οργάνωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη βάση του gate-keeping και την αναδιοργάνωση του Κεντρικού Συστήματος Προμηθειών. Επιπλέον, τάσσονται υπέρ της τοποθέτησης εξειδικευμένων μάνατζερ στα νοσοκομεία, της εντατικότερης προώθησης των γενόσημων φαρμάκων αντί των πρωτοτύπων, της εισαγωγής του θεσμού του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και ενός διαφανούς συστήματος λίστας αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις, της δημοσιοποίησης των περιπτώσεων διαφθοράς και της αυτορρύθμισης των σχέσεων μεταξύ ιατρών και φαρμακοβιομηχανίας. ( τι σημαίνει αυτορρύθμιση των σχέσεων μεταξύ Ιατρών και Φαρμακοβιομηχανίας, ξέρει κανείς ;  )

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας –το παρατηρητήριο τιμών, το σύστημα της online συνταγογράφησης, η λίστα τιμών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών και ποσότητες φαρμάκων και η καθιέρωση του συστήματος αποζημίωσης των παρόχων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών αντί των ασφαλισμένων /ασθενών– κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εξυγίανσης του συστήματος υγείας. Προτείνουν, ωστόσο, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη συνεπέστερη εφαρμογή των ήδη υιοθετηθεισών και των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

* Ο δρ Ανδρέας Μήλιος είναι πρώην εθνικός εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Εθνη και εκπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
10/12/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση