Απεστάλη σήμερα, στη πληρεξούσιο δικηγόρο μου, γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της 6ης ΥΠΕ από το γραφείο του ΓΓ Υγείας.
Σε περίληψη:
Α) Ναι μεν θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΔΕφΠατρών αλλά δεν υπάρχει ούτε Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠεΣΥΠ, ούτε ΔΣ της ΥΠΕ. Ηθελημένα αγνοεί ότι γνωμοδότηση του ΕΣ υπάρχει – για την τριετία 2005-08 όπου αναφέρεται η ακυρωθείσα απόφαση του ΠεΣΥΠ – και βεβαίως όπως παραδέχεται και ο ίδιος – σελίδες 4-5 – οι αρμοδιότητες του ΔΣ της ΔΥΠΕ ασκούνται πλέον από τον Διοικητή της ΔΥΠΕ.
Β) Αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΔΕφΠατρών, έχουμε το δικαίωμα να ορίσουμε όποιον θέλουμε προσωρινά, στην προκειμένη περίπτωση Επιμελητή Α. Βέβαια η γνωμοδότηση του ιδίου, επικαλούμενη την υπάρχουσα νομοθεσία, ισχυρίζεται ότι ο επ. υπεύθυνος, έστω και προσωρινός, φέρει οπωσδήποτε το βαθμό του διευθυντή!
Νομοθετικό κενό βέβαια δεν υπάρχει. Υπάρχουν αρκετές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ με πλέον σχετική την 207/2002, που αναφέρει:
«Με βάση τα προαναλυθέντα … τυγχάνει εφαρμογής κατ’ ακολουθίαν νόμου, ελλείψει ειδικής προς τούτο προβλέψεως, η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2519/97, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 7, 5 παρ. 11, 7 παρ. 6 και 15 παρ. 2 και 4 του ν. 2889/2001 και, συνεπώς, θα πρέπει ο υπεύθυνος (Διευθυντής) για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας …. να οριστεί με απόφαση του Δ..Σ του αρμόδιου Πε.Σ.Υ. …, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου (του Νοσοκομείου), κατόπιν επιλογής μεταξύ όλων των γιατρών του ως άνω Κέντρου Υγείας, με βαθμό Διευθυντή»
Προσέξτε στη σελίδα 3, την παραποίηση του ν. 2194/94. Αντί να γράψει ως οφείλει το ορθόν: «… που κατέχει οργανική θέση … που κατέχει βαθμό διευθυντή» γράφει το ασαφές « … προϋπάρχει διευθυντής …». Συνειδητά, χωρίς ντροπή, προσπαθεί να παραπλανήσει τον ΓΓ, ελπίζοντας ότι - ο ΓΓ – δεν θα μπει στον κόπο να διαβάσει τον νόμο. Θα συμπληρώσω εδώ ότι έχω ζητήσει την άδεια από τον Πρόεδρο του ΔΣ Πατρών να μηνύσω τον νομικό σύμβουλο της 6ης ΥΠΕ για απόπειρα απάτης του ΣτΕ. Ήδη έχω μηνύσει τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ διότι σε αίτηση ακύρωσης, που υπέβαλλε ο νομικός σύμβουλος στο ΣτΕ, ισχυρίζεται ψευδώς ότι υπηρετώ με απόσπαση στο ΚΥ Ακράτας.
Τι θα κάνει το υπουργείο; Ειλικρινά δεν ξέρω. Στις μηνύσεις μου όμως έχω συμπεριλάβει και κάθε άλλον υπεύθυνο. Εάν από την προανάκριση διαπιστωθούν παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων θα κατηγορηθούν και αυτοί. Έχω βέβαια υποβάλλει αγωγή 100.000 Ευρώ κατά του Ελληνικό Δημοσίου για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του και ετοιμάζω και νέα προσωπικά κατά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ – ύψους 200.000 Ευρώ – για μη συμμόρφωση σε απόφαση δικαστηρίου.
Οφείλω πάντως να παραδεχτώ ότι το γραφείο του Υπουργού και του ΓΓ Δημόσιας Υγείας αντέδρασαν αμέσως, στο αίτημα μου για νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών. Μέσα σε δύο ημέρες απέστειλαν έγγραφο στην 6η ΔΥΠΕ και ζητούν εξηγήσεις. Τώρα αν θα εφαρμοστεί και το αυτονόητο, δηλαδή ο οργανικός Δ/ντής να είναι και επ. υπεύθυνος και όχι ο επιμ. Α, ‘κοντός ψαλμός, αλληλούια’.