Γενικά > Νομικά θέματα

"Πραξικόπημα" στο ΚΥ Ακράτας

<< < (3/4) > >>

Σπ. Α. Μάρκου:
Πάντα υπάρχουν τρόποι αντίδρασης. Από τον πλέον ήπιο έως τον πλέον βίαιο. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός μας ποιον θ' ακολουθήσει.
Κάποιος που από τη φύση του είναι πράος άνθρωπος δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν επιθετικό τρόπο συμπεριφοράς. Συνήθως ακολουθούμε μια συμβιβαστική πολιτική γιατί και εμείς έχουμε κάτι να διαπραγματευτούμε και αυτό είναι ήσσονος σημασίας όπως είναι το ωράριο. Εξ' αλλου ποιος είπε οτι ο Δ/τής ως δημ. υπάλληλος δεν έχει ωράριο. Μπορεί να μην μπορούμε να ασκήσουμε πειθαρχικά μέτρα αλλά μπορούμε να τον ελέγξουμε. Και να το πω απλά, αν ο χαρακτήρας μας επιτρέπει να γίνουμε "τσιμπούρια στον κώλο της διοίκησης", τότε ας το κάνουμε. Υπάρχουν πάμπολοι τρόποι και ειδικά σ' ενα ανελαστικό κράτος, όπως είναι το ελληνικό,  ο διοικητής θα πελαγώσει. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Η συνταγογράφηση κατά τον νόμο είναι ιατρική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε και να την αρνηθείτε αν δεν υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία που υποστηρίζουν αυτή την ιατρική πράξη, όπως πχ. εργαστήριο. Γιατί να γράψετε πχ. μια ασπιρίνη αν δεν μπορείτε να δειτε Ht και υποψίαζεστε ότι ο ασθενής έχει απώλεια αίματος. Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά. Εγω δεν το ονομαζω λευκή απεργία αλλά ορθή, και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση. Ας πάψουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Πάντα ο συμβιβασμός είναι η καλύτερη λύση αρκεί να μην είναι ετεροβαρής.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Θεωρώ ότι ξεφεύγουμε από το θέμα που ξεκίνησε ο κος. Μάρκου, όμως επιτρέψετε μου μια επισήμανση στο έγγραφο που επισυνάπτει ο Φαντομάς (που πήγε το κείμενο του Φαντομά;) απέστειλε ο διοικητής ως απάντηση στην έγγραφη διαμαρτυρία του διευθυντή του Κ.Υ.


--- Παράθεση ---Υπηρετώ τη διοίκηση του νοσοκομείου 23 μήνες περίπου και προσπαθώ να βελτιώσω τις προσφερόμενες υπηρεσίες ως έχω υποχρέωση σεβόμενος πάντα το ανθρώπινο δυναμικό και τις αντοχές του.
Κρίνω απαράδεκτα τα σχόλιά σας για το ότι προσπάθησα να βοηθήσω την συνάδελφό σας κ. … (σημείωση: αναφέρεται στην εφημερεύοουσα επιμελήτρια παθολόγο) που μόνη της αντιμετώπιζε τα επείγοντα και παρακολουθούσε τα περιστατικά της κλινικής γιατί ο αγροτικός έφυγε για διακομιδή. Είχε ξεπεράσει τις αντοχές της και επομένως πλησίαζε τα όρια επικινδυνότητας για τον εαυτό της και τους ασθενείς. Για το λόγο αυτό έκανα αυτή τη μετακίνηση του ιατρού κ. …

--- Τέλος παράθεσης ---

Μέσα από τα γραφόμενά του πως «αδειάζει» ο ίδιος τον εαυτό του και τη θέση του ως διοικητής, παρασυρμένος από τον εκνευρισμό του που ένας διευθυντάκος (κατά το διοικητή) τόλμησε να διαμαρτυρηθεί.

Επί 23 μήνες λοιπόν που «υπηρετεί» και «σέβεται»….δεν είχε ανακαλύψει αυτό το κενό «ασφάλειας» και «ανθρώπινης αντοχής» στον τρόπο λειτουργίας της εφημερίας; Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, εφημερία με 1 επιμελητή και 1 αγροτικό (που λογικά θα τρώει όλη τη λάντζα) είναι μια χαρά. (είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αγροτικοί και οι ειδικευόμενοι συναγωνίζονται άνετα τα λαγουδάκια της Duracell). Εφημερία με 1 επιμελητή, με τον αγροτικό σε διακομιδή, (και τον επιμελητή να τρώει όλη τη λάντζα) είναι πρόβλημα. Τελικά μήπως φταίει αυτός ο ανεπρόκοπος ο αγροτικός που άργησε να επιστρέψει από τη διακομιδή;

Σίγουρα η οικονομία χρημάτων, μέσω περικοπής εφημεριών, θα αναφέρονται στο βιογραφικό του διοικητή. Όμως στην ιατρική, μπορεί να κάθεσαι 30 μέρες το μήνα (ακραίο παράδειγμα σίγουρα) στην εφημερία και να βλέπεις τηλεόραση και τη 1 μέρα να σου «σκάσουν» ταυτόχρονα 3 βαριά περιστατικά, διακομιδές κλπ και να τρέχεις πανικόβλητος. Αυτά πρέπει να τα προβλέπει το πρόγραμμα εφημερίας κι όχι να τα λύνει ο διοικητής με τηλεφωνικές αποσπάσεις εφημερευόντων.

Πατρωνάκης Μάνος:
 Ανοίχτηκαν δύο άξια λόγου θέματα από τον κ. Μάρκου, πάνω στα οποία έχουμε όλοι μας εμπειρία, προτάσεις και σχόλια. Το ένα θέμα είναι
η ποιότητα στη δουλειά μας. ''Απέραντο συνταγογραφείο''
 Το άλλο θέμα είναι η Διοίκηση ενός Υγειονομικού σχηματισμού όπως ένα Κ.Υ. Πάνω σε αυτό αρκετοί από εμάς έχουν να σχολιάσουν
ή να προτείνουν, και λιγότεροι αυτοί που έχουν μια κατ' ιδίαν άποψη...

Σπ. Α. Μάρκου:
Απεστάλη σήμερα, στη πληρεξούσιο δικηγόρο μου, γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της 6ης ΥΠΕ από το γραφείο του ΓΓ Υγείας.

Σε περίληψη:

Α) Ναι μεν θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΔΕφΠατρών αλλά δεν υπάρχει ούτε Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠεΣΥΠ, ούτε ΔΣ της ΥΠΕ. Ηθελημένα αγνοεί ότι γνωμοδότηση του ΕΣ υπάρχει – για την τριετία 2005-08 όπου αναφέρεται η ακυρωθείσα απόφαση του ΠεΣΥΠ – και βεβαίως όπως παραδέχεται και ο ίδιος – σελίδες 4-5 – οι αρμοδιότητες του ΔΣ της ΔΥΠΕ ασκούνται πλέον από τον Διοικητή της ΔΥΠΕ.

Β) Αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΔΕφΠατρών, έχουμε το δικαίωμα να ορίσουμε όποιον θέλουμε προσωρινά,  στην προκειμένη περίπτωση Επιμελητή Α.  Βέβαια η γνωμοδότηση του ιδίου, επικαλούμενη την υπάρχουσα νομοθεσία, ισχυρίζεται ότι ο επ. υπεύθυνος, έστω και προσωρινός,  φέρει οπωσδήποτε το βαθμό του διευθυντή!

Νομοθετικό κενό βέβαια δεν υπάρχει. Υπάρχουν αρκετές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ με πλέον σχετική την 207/2002, που αναφέρει:
«Με βάση τα προαναλυθέντα … τυγχάνει εφαρμογής κατ’ ακολουθίαν νόμου, ελλείψει ειδικής προς τούτο προβλέψεως, η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2519/97, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 7, 5 παρ. 11, 7 παρ. 6 και 15 παρ. 2 και 4 του ν. 2889/2001 και, συνεπώς, θα πρέπει ο υπεύθυνος (Διευθυντής) για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας  …. να οριστεί με απόφαση του Δ..Σ του αρμόδιου Πε.Σ.Υ. …, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου (του Νοσοκομείου), κατόπιν επιλογής μεταξύ όλων των γιατρών του ως άνω Κέντρου Υγείας, με βαθμό Διευθυντή»

Προσέξτε στη σελίδα 3, την παραποίηση του ν. 2194/94. Αντί να γράψει ως οφείλει το ορθόν:  «… που κατέχει οργανική θέση … που κατέχει βαθμό διευθυντή» γράφει το ασαφές « … προϋπάρχει διευθυντής …».  Συνειδητά, χωρίς ντροπή, προσπαθεί να παραπλανήσει τον ΓΓ, ελπίζοντας ότι - ο ΓΓ – δεν θα μπει στον κόπο να διαβάσει τον νόμο. Θα συμπληρώσω εδώ ότι έχω ζητήσει την άδεια από τον Πρόεδρο του ΔΣ Πατρών να μηνύσω τον νομικό σύμβουλο της 6ης ΥΠΕ για απόπειρα απάτης του ΣτΕ.  Ήδη έχω μηνύσει τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ διότι σε αίτηση ακύρωσης, που υπέβαλλε ο νομικός σύμβουλος στο ΣτΕ, ισχυρίζεται ψευδώς ότι υπηρετώ με απόσπαση στο ΚΥ Ακράτας.

Τι θα κάνει το υπουργείο; Ειλικρινά δεν ξέρω. Στις μηνύσεις μου όμως έχω συμπεριλάβει και κάθε άλλον υπεύθυνο. Εάν από την προανάκριση διαπιστωθούν παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων θα κατηγορηθούν και αυτοί.  Έχω βέβαια υποβάλλει αγωγή 100.000 Ευρώ κατά του Ελληνικό Δημοσίου για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του και ετοιμάζω και νέα προσωπικά κατά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ – ύψους 200.000 Ευρώ – για μη συμμόρφωση σε απόφαση δικαστηρίου.

Οφείλω πάντως να παραδεχτώ ότι το γραφείο του Υπουργού και του ΓΓ Δημόσιας Υγείας αντέδρασαν αμέσως, στο αίτημα μου για νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών. Μέσα σε δύο ημέρες απέστειλαν έγγραφο στην 6η ΔΥΠΕ και ζητούν εξηγήσεις. Τώρα αν θα εφαρμοστεί και το αυτονόητο, δηλαδή ο οργανικός Δ/ντής να είναι και επ. υπεύθυνος και όχι ο επιμ. Α, ‘κοντός ψαλμός, αλληλούια’.

Σπ. Α. Μάρκου:
Η νομιμότητα τελικά αποκαταστάθηκε. Χρειάστηκε γι' αυτό επιπλέον και μια προσωρινή διαταγή Προέδρου Εφετών. Το Υπουργείο τρεις μήνες μετά την επίκληση "νομιμότητας υπηρεσιακών ενεργειών" ακόμα ν' απαντήσει!

Συμπέρασμα: Μην εμπιστεύεσθαι επ' ουδενί την υπηρεσιακή γραφειοκρατία. Απευθυνθείτε στην τακτική Δικαιοσύνη. Μπορεί να αργεί αλλά εάν έχετε νομικά επιχειρήματα, θα διικαιωθείτε. Και η ηθική βλάβη, η οικονομική ζημιά; Αγωγές!!! Εϊναι η μόνη γλώσσα που είναι εντελώς κατανοητή όταν ο "συνομιλητής" σας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Εμένα βέβαια με χαρακτήρισαν "δικομανή", λησμονώντας ότι πριν καταφύγω στην τρίτη Αρχή της Δημοκρατίας (ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ), και αφού η πρώτη (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ) υποκρινόταν πως δεν μπορεί να καταλάβει ότι νομοθετούσε η δεύτερη (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ), έστειλα έγγραφα, διαμαρτυρήθηκα προφορικά και με εξώδικες προσκλήσεις.

Από την εμπειρία μου στο ΕΣΥ σας λέω ότι η αυθαιρεσία αυτή δεν έχει συγκεκριμένο χρώμα. Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και εγώ και άλλοι, με προηγούμενες δοικήσεις άλλου χρώματος. Και εκει ακριβώς είναι το πρόβλημα της Δημόσιας Δοιίκησης. Παίρνουμε ένα κομματικό στέλεχος, το βαπτίζουμε Manager, Διοικητή, Προϊστάμενο - ότι θέλετε - ονομάζουμε την επιλογή του "αξιοκρατική" και όποιον "πάρει ο Χάρος" και ο Χάρος πάιρνει πάντοτε και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση