Γενικά > Νομικά θέματα
"Πραξικόπημα" στο ΚΥ Ακράτας
Σπ. Α. Μάρκου:
Νοέμβριος 2004. Καταγγέλλω τον νυν Διοικητή (εγγρ. 1)
Δεκέμβριος 2004 . Όλοι γιατροί – πλην ενός - στέλνουμε κείμενο διαμαρτυρίας. Στο κείμενο με προτρέπουν να παραιτηθώ και κανείς να μην δεχθεί να αναλάβει καθήκοντα επιστ. Υπευθύνου (εγγρ. 2)
Δεκέμβριος 2004. Υποβάλλω την παραίτηση μου στον τότε Πεσυάρχη ο οποίος μου είπε - για την προτροπή του διοικητή να παρανομήσω – ότι η νομιμότητα είναι σχετική και είμαι ιδιότροπος
Ιανουάριος 2005. Αναλαμβάνει προσωρινά επ. υπεύθυνος γιατρός με προσωποπαγή θέση και βαθμό διευθυντή. Ήταν από αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας
Απρίλιος 2005. Επιλογή επιστ. υπευθύνων από το ΠεΣυΠ. Επιλέγεται ο διευθυντής που είχε την προσωποπαγή θέση. Αναπληρωτής του γιατρός με τον βαθμό Επιμ. Β!. Στο ΚΥ υπήρχαν ήδη δύο επιμ. Α. Η μια επιμελήτρια Α δημόσια επέπληξε τον Επ. Β γιατί την παράκαμψαν στην ιεραρχία. Ήταν από αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας
Μάρτιος 2008. Το ΔΕφΠατρών ακυρώνει την διαδικασία εκλογής επ. υπεύθυνου διότι παρελήφθην παράνομα εγώ.
Ιούνιος 2008. Ο διευθυντής που κατείχε την προσωποπαγή θέση αποκαλύπτεται ότι όφειλε να επιστρέψει στην αρχική του θέση διότι η μετάθεση του στο ΚΥ Ακράτας είχε ακυρωθεί από το 2003 από το ΣτΕ!. Η Διεύθυνση Προσωπικού ΝΠ είχε ζητήσει και σχετική γνωμοδότηση από το ΝΣΚ από το 2003. Η γνωμοδότηση θεωρεί άμεσα εφαρμόσιμη την απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση εφαρμόσθηκε μετά από πέντε χρόνια με υπ. απόφαση.
Αύγουστος 2008. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοώντας την ακύρωση από το ΔΕφΠατρών «διορίζει» ως επ. υπεύθυνο την επ. Α που είχε διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση της ιεραρχίας (εγγρ. 3)
Να μην υπεισέλθω σε νομικούς όρους. Να είστε όμως βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι, από τους υψηλόβαθμους του Υπουργείου έως τον δ. υπάλληλο του ΚΥ, θα καθίσουν στο σκαμνί για παραβάσεις του ΠΚ. Οι παραβάσεις αυτές είναι παράβαση καθήκοντος, αντιποιηση δημ. αρχής, και παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή. Υπάρχουν και παραβάσεις του ΑΚ, όπως η αδικοπραξία, προσβολή της προσωπικότητας και ηθική βλάβη. Δυστυχώς γι’ αυτούς οι αποζημιώσεις, εάν επιδικαστούν θα τις καταβάλλουν οι ίδιοι και όχι μόνον το δημόσιο. (Τα χρήματα θα τα κρατήσω. Δεν θα τα δωρήσω σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς).
Τι άλλο κόστος θα πληρώσουν. Περίπου 4-5 χιλ. ευρω, ο καθένας, για αμοιβές δικηγόρων. Θα τα πληρώσω κι εγώ βέβαια αλλά την αξιοπρέπεια μου δεν τιην αποτιμώ σε χρήματα.
Πότε θα γίνει αυτό. Σε 2-3 χρόνια. Τότε βέβαια όλοι αυτοί που κατέχουν διορισμένες θέσεις (ΔΥΠέαρχης, Διοικητής, ΓΓ, υπάλληλοι του υπουργείου) δεν θα κατέχουν τίποτα. Έτσι διδάσκει η πείρα.
Γιατί γίνονται όλα αυτά τα εξωφρενικά. Αυτή την στιγμή διεξάγεται προανάκριση από δύο εισαγγελείς, Αιγίου και Καλαβρύτων. Συνεπώς δεν μπορώ να πω περισσότερα.
Τι γίνεται μέχρι τότε; Έχω ζητήσει από τον επίτροπο, που είναι δικαστικός, να μην πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες προσωπικού. Την άλλη εβδομάδα προσφεύγω σε ασφαλιστικά μέτρα που έχουν άμεση εφαρμογή. Προς το παρόν επικαλούμαι τον νόμο, δεν αναγνωρίζω την απόφαση του ΔΥΠεάρχη και καταφεύγω στον Υπουργό και εάν αυτός δεν λάβει μέτρα στον Πρωθυπουργό. Ο νόμος είναι σαφής εδώ.
Μπορεί να μην γίνει τίποτα από όλα αυτά; Ναι. Όλοι μας παρακολουθούμαι την επικαιρότητα και γνωρίζουμε σε ποια εποχή αμοραλισμού ζούμε. Μην ξεχνάτε ότι η εκτελεστική εξουσία πέρασε νόμο που λέει ότι τους Προϊσταμένους του ΕΚΑΒ τους διορίζει η ίδια.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αγαπητέ συνάδελφε,
θα μου επιτρέψεις μερικές παρατηρήσεις και απορίες σχετικά με όσα γράφεις;
Μήπως μπορείς να γράψεις τι σου ζητήθηκε (τηλεφωνικά όπως αναφέρεις) από το διοικητή και σε οδήγησε σε σχετική καταγγελία το 2004;
Στο έγγραφο-καταγγελία προς τον (τότε) ΠεΣυΠάρχη καταλήγεις: «…να μου δώσετε γραπτές και σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που επιθυμείτε να λειτουργεί το Κ.Υ.». Με ξενίζει πολύ αυτή σου η αίτηση. Το Κ.Υ. (και κάθε Κ.Υ.) λειτουργεί με τον τρόπο που επιθυμεί ο ΠεΣυΠάρχης (και ο κάθε ΠεΣυΠάρχης); Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη αίτησή σου υποβαθμίζει πολύ τη θέση και το ρόλο σου ως Διευθυντής του Κ.Υ. που κατείχες τότε. Δεν θα ήταν λογικότερη μια έκφραση: «Σας πληροφορώ ότι η λειτουργία του Κ.Υ. όσο διάστημα θα ασκώ τη διοίκηση θα διέπετε από το πλαίσιο της νομιμότητας και της ιατρικής δεοντολογίας»;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠότε θα γίνει αυτό. Σε 2-3 χρόνια. Τότε βέβαια όλοι αυτοί που κατέχουν διορισμένες θέσεις (ΔΥΠέαρχης, Διοικητής, ΓΓ, υπάλληλοι του υπουργείου) δεν θα κατέχουν τίποτα. Έτσι διδάσκει η πείρα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Γράφεις ότι σε 2-3 χρόνια οι διορισμένοι σε θέσεις δεν θα είναι σ’ αυτές. Ο διοικητής του νοσοκομείου που κατήγγειλες το 2004 απ’ ότι κατάλαβα παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά. Άρα έχει γερές ρίζες…..
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι γίνεται μέχρι τότε; Έχω ζητήσει από τον επίτροπο, που είναι δικαστικός, να μην πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες προσωπικού. Την άλλη εβδομάδα προσφεύγω σε ασφαλιστικά μέτρα που έχουν άμεση εφαρμογή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί το κάνεις αυτό; Σίγουρα ως μέσο πίεσης για την επίλυση του θέματος. Για το ιατρικό προσωπικό καταλαβαίνω ότι σχεδόν όλοι –αν όχι όλοι- σε έχουν «πουλήσει» σ’ αυτή την υπόθεση. Υπογραφές που μπήκαν και δεν τηρήθηκαν. Η εξουσία -και οι τίτλοι- κάνουν κάποιους να μετατρέψουν το όνομα και την υπογραφή τους σε μουτζούρα (όπως έχεις κάνει στα έγγραφα που επισυνάπτεις). Τι ισχύει με το διοικητικό προσωπικό του Κ.Υ., πλην προφανώς του ατόμου που έχεις καταγγείλει; Γιατί με την ενέργειά σου αυτή υποθέτω ότι θα χάσεις την υποστήριξή τους (αν την είχες μέχρι τώρα)
Σπ. Α. Μάρκου:
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Μέχρι να αναλάβω διευθυντής το ΚΥ ήταν ένα απέραντο "συνταγογραφείο". Βιβλιάρια ασθενών διοχετευόταν στους γιατρούς χωρίς καν να πατήσει ο ασθενής στο ΚΥ. Πολλά από αυτά είχαν λήξει. Οι γιατροί ,άλλοι γιατί αυτό τους βόλευε άλλοι για είχαν την νοοτροπία του «ωχαδερφισμού» και οι περισσότεροι γιατί φοβόντουσαν τις καταγγελίες ενέδιδαν.
Αυτό κόπηκε με το μαχαίρι. Μάζεψα εκατοντάδες καταγγελίες από "ασθενείς". Σε καμία απολύτως δεν στοιχειοθετήθηκε πειθαρχικό αδίκημα. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα είχε θεσπισθεί το ΠΔ 67/2000. Δεν έκανα πίσω ένα βήμα.
Ο τότε δήμαρχος Ακράτας ανέλαβε σταυροφορία να επανέλθει το παράνομο καθεστώς συνταγογραφήσεων και απείλησε με αποκλεισμό το ΚΥ. Ζήτησε ευθέως την παραίτηση μου. Παραπέμφθηκε από εμένα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης αλλά αθωώθηκε λόγω έλλειψης δόλου.
Στη συνέχεια την σκυτάλη έλαβε βουλευτής της ΝΔ που εκλέχτηκε κυβέρνηση το 2004. Αυτός με κατηγόρησε ότι πέθανα την μάνα του. Την μάνα του βεβαίως δεν την είχα δει ποτέ άλλωστε τότε έλειπα για έξη μήνες στο εξωτερικό. Παραπέμφθηκε κι αυτός για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά μπροστά στον κίνδυνο να καταδικαστεί ανακάλεσε με δήλωση του στις τοπικές εφημερίδες.
Στη συνέχεια με κάλεσε στο γραφείο του ο νεοδιοριζόμενος αντιπρόεδρος του ΠεΣΥΠ να μου υποδείξει να είμαι πιο ελαστικός. Σε δημόσια μάλιστα συγκέντρωση με τους γιατρούς του ΚΥ τους προέτρεψε ευθέως να παρατούν την εφημερία και να πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών εάν τους καλούν. Σε ερώτημα μου αρνήθηκε να το δώσει γραπτά.
Κοντά και ο διοικητής που ευθέως μου ζήτησε να πιέσω τους γιατρούς να κάνουν τα στραβά μάτια στις συνταγογραφήσεις για να μην ακούει παράπονα από τον κόσμο.
Τότε ξεχείλησε το ποτήρι.
Συμφωνώ μαζί σου. Χειρίστηκα λάθος το θέμα. Έπρεπε να δώσω την απάντηση που προτείνεις.
Είπαμε έτσι διδάσκει η πείρα. Υπηρετώ 20 χρόνια και έχουν περάσει κατά τη διάρκεια της θητείας μου εκατοντάδες διορισμένοι, από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα , πρόεδροι και διοικητές. Ναι ο συγκεκριμένος έχει ήδη τέσσερα χρόνια και δεν έχει αλλάξει. Ίσως το υπουργείο να τον θεωρεί επιτυχημένο. Δεν μου πέφτει λόγος. Πότε ρώτησαν την γνώμη μας για διοικητές και προέδρους. Εχω όμως και άλλη εξήγηση εξ ίσου πιθανή. Ενδιαφέρεται πραγματικά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία για πραγματική δημόσια υγεία; Αν όχι, όπως το διαπιστώνουμε χρόνια τώρα γιατί να κάνει αλλαγές;
Ο καθένας χρησιμοποίει οιοιδήποτε νόμιμο μέσο για να εξασφαλίσει τα έννομα συμφέροντα του. Είναι και θεμιτό και ηθικό εφ’ όσον δεν ψεύδεται. Αυτό άλλωστε δεν κάνουμε και εμείς καταφεύγοντας στο ελεγκτικό συνέδριο για τις εφημερίες;
Στο τελευταίο ερώτημα σου θα απαντήσω κάπως κυνικά. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΥ δεν επιλέγεται για τις καλές δημόσιες σχέσεις του – εγώ πράγματι δεν τις έχω – αλά για τα επιστημονικά του προσόντα.
Και εγώ αν ήμουν απλός εργαζόμενος – έτσι μου λέει η γυναίκα μου που δουλεύει σε δημ. νοσοκομείο – θα ήθελα ένα διευθυντή χαλαρό, να μην με ζαλίζει με το ωράριο, να επιτρέπει τα φαγοπότια στη δουλειά μου, να μου επιτρέπει να φεύγω για ψώνια και γενικά ρε αδερφέ να μην θέλει σώνει και καλά να ¨σώσει το ρωμαίικο» κατά την συνήθη έκφραση. Όταν όλα αυτά νομοθετηθούν θα προσπαθήσω κι εγώ να τα αποκτήσω σαν προσόντα.
ΥΓ. Στην απόφαση του ΠεΣΥΠ που όρισε ως αναπληρωτή διευθυντή, τον Επ. Β, που έχω αναφέρει, συμμετείχε με την θετική ψήφο του, ως εκπρόσωπος των γιατρών και ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης γιατρών. Ξέρετε από αυτούς που βγαίνουν και καταγγέλλουν τον Υπουργό για παρανομίες.
EzeΤΡΟΛ:
Με τα link που ακολουθούν, παραθέτω (αν και έχει ήδη γίνει) το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000 και τη Φαρμακευτική Μεταρρύθμιση του 2006.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν από το Π.Δ. 67/2000 το Άρθρο 2, παρ.3 και 4 και το Άρθρο 4, παρ. 8, 9, 10 και 11. Ωστόσο, αν εποπτεύονταν η εφαρμογή των διατάξεων αυτών, θα έπρεπε όλοι να περάσουμε αυτόφωρο. Από την άλλη, η συνταγογράφηση κατά παραγγελία του φαρμακοποιού, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.
Σπ. Α. Μάρκου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Ωστόσο, αν εποπτεύονταν η εφαρμογή των διατάξεων αυτών, θα έπρεπε όλοι να περάσουμε αυτόφωρο. Από την άλλη, η συνταγογράφηση κατά παραγγελία του φαρμακοποιού, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πάντα υπάρχουν λύσεις. Οι λύσεις που είχα εφαρμόσει εγω ήταν οι εξής:
1. Συνταγή τρίμηνης διάρκειας. Maximum επισκέψεων 4 το χρόνο στο ΚΥ
2. Μεταφορά του ασθενούς με το ασθενοφόρο το ΚΥ. Γι αυτό υπάρχουν αλλωστε. Οι διακομιδές είναι μεταφορά του ΕΚΑΒ
3. Επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι. Αν τα έξοδα μετακίνησης δεν τα κάλυπτε το νοσοκομείο, ζητούσα την μεταφορά του γιατρού με αγοραίο όχημα το οποίο πλήρωνε ο ασθενής. Ο γιατρός μπορούσε να πάει με το αυτοκινητό του ή οιοδήποτε άλλου με δική του ευθύνη.
4. Στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν μπορούσε να δοθεί λύση επέτραπα στο γιατρό να παραβεί το ΠΔ 67/2000 με δική μου έγγραφη ευθύνη
Σας θυμίζω τον ΠΚ:
'Αρθρο 221 : γ. Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις
1. Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, χημικοί και μαίες που εν γνώσει εκδίδουν ψευδείς πιστοποιήσεις, οι οποίες προορίζονται να παρέχουν πίστη σε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου ή σε μια ασφαλιστική επιχείρηση ή που μπορούν να ζημιώσουν έννομα και ουσιώδη συμφέροντα άλλου προσώπου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή.
'Αρθρο 243 : Παράλειψη βεβαίωσης ταυτότητας
Υπάλληλος που στα καθήκοντά του ανάγεται η έκδοση ή η σύνταξη δημόσιων εγγράφων, αν κατά την έκθεση ή τη σύνταξή τους παραλείπει να βεβαιωθεί για την ταυτότητα του προσώπου που αναφέρεται στο έγγραφο όταν και όπως απαιτεί ο νόμος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.
Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας στην λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού. Ειδάλλως όλοι αυθαιρετούμε και επιτρέπουμε στη Διοίκηση να αυθαιρετήσει κι αυτή. Η λογική των διοικήσεων στα προβλήματα που ανέφερα εκεί στηρίζονταν. Δηλαδή, "προσέξτε παρακολουθώ τι κάνετε. δεν θα δημιοργήσω ζήτημα εκτός αν μου δημιουργήσετε εσείς. Εγω δεν θέλω διαμαρτυρίες του κόσμου. Αν αυτό το επιτύχετε κάνω κι εγώ τα στραβά μάτια. Στο ωράριο, στις εφημερίες, στα πάντα"
Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να γίνουμε "εχθροί του λαού" κατα το ομώνυμο έργο του ΙΨΕΝ; Στο όρκο που δώσαμε όταν διοριστήκαμε μας ζητήθηκε να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον όπως το εκφράζουν το Συνταγμα και οι νόμοι. Δεν ορκίστηκαμε για το συμφέρον του φαρμακοποιού της εταιρείας, του "αγανακτισμένου" πολίτη. Επιστήμονες είμαστε, γαμώ το κερατό μου. Ας τιμήσουμε τουλάχιστον τα χρόνια που σπουδάσαμε.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση