Σήμερα βίωσα το γραφειοκρατικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο, κρίμα που δεν είχα δει νωρίτερα την παραπάνω εγκύκλιο για να τους την τρίψω στα μούτρα:
Συμπλήρωσα το έντυπο επίσκεψης ευρωπαίου ασφαλισμένου.
Έβγαλα φωτοτυπία την κάρτα του ασθενή.
Έβγαλα φωτοτυπία τη χειρόγραφη συνταγή.
Και μ’ αυτά τα 3 έγγραφα (χμμ, σημαδιακός αριθμός) παρουσιάστηκα όλο χαρά, αφού βοηθώ το κράτος μου να πάρει πίσω τα λεφτά από τους ευρωπαίους που επισκέπτονται τη χώρα μας, στο τοπικό κατάστημα του ΕΟΠΥΥ/ΙΚΑ.
- «Μπράβο γιατρέ, πολύ ωραία τα συμπλήρωσες, όμως η συνταγή πρέπει να είναι ηλεκτρονική» (ποτέ δεν κατάλαβα αυτό τον αυθαίρετο ενικό στις δημόσιες υπηρεσίες)
- «Για να είναι ηλεκτρονική, πρέπει ο ασθενής να έχει ΑΜΚΑ» (ομολογώ ότι, έξυπνα όπως αποδείχθηκε γιατί δεν θα ξεμπέρδευα ποτέ, δεν τους είπα ότι ο ασθενής έχει ΑΜΚΑ)
- «Ωραία, να βγάλει ένα ΑΜΚΑ και μετά να εκδόσεις μια ηλεκτρονική συνταγή»
- «Ακόμη κι αν βγάλει ΑΜΚΑ, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απαιτεί κατά την πρώτη εγγραφή ταμείο ασφάλισης και αριθμό μητρώου. Τι θα βάλω σ΄αυτά;»
- «Να βγάλει ΑΜΚΑ και μετά να ρθει να βγάλει βιβλιάριο στο ΙΚΑ ώστε να πάρει και αριθμό μητρώου»
- «Θεωρείτε λογικό κάποιος Ευρωπαίος που επισκέπτεται τη χώρα μας για λίγες μέρες και χρειαστεί κάποια φάρμακα για κάποιο έκτακτο ή επείγον περιστατικό να πρέπει να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία (έκδοση ΑΜΚΑ, έκδοση βιβλιαρίου ΙΚΑ) για να μπορέσει να τα προμηθευτεί χωρίς να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου;»
- «Δεν ξέρω τι μου λες για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεν ξέρω απ’ αυτά. Εγώ ξέρω ότι η συνταγή πρέπει να είναι ηλεκτρονική! Η χειρόγραφη συνταγή εκδίδεται μόνο όταν το σύστημα δεν δουλεύει. Όμως το σύστημα δουλεύει απ’ ό,τι ξέρω»
- «Ποιος είναι ο προϊστάμενος; Μπορώ να του μιλήσω;»
Ευτυχώς ο προϊστάμενος του ΙΚΑ (όντας γιατρός) κατάλαβε την υπόθεση (αν και δεν τους είχε ξανατύχει αφού μέχρι τώρα έχουν κάτι Έλληνες μόνιμους κάτοικους εξωτερικού που όμως έχουν βγάλει βιβλιάριο ΙΚΑ για τη διαμονή τους στην Ελλάδα που δεν περιορίζεται σε λίγες μέρες) και δέχθηκε τα έγγραφά μου, αν και όπως είπε: «Πιστεύω δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν υπάρχει πρόβλημα θα σε ειδοποιήσουμε» (εδώ ο ενικός δικαιολογείται λόγω σχετικής γνωριμίας)