Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 11:47:35

Αποστολέας Θέμα: 12/12/2012. Τα νέα της ΕΛΕΓΕΙΑ - Μήνυμα Προέδρου.  (Αναγνώστηκε 7398 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Δεκεμβρίου 2012, 20:01:53
Αναγνώστηκε 7398 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σήμερα έλαβα το ακόλουθο κείμενο μέσω email:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΕΛΕΓΕΙΑ, έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια λειτουργίας στην χώρα μας, σας καλεί στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, που θα τελεσθεί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΑΘΩΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 8-12 Μαΐου 2013.
Δεν υπάρχει ανάγκη να σας επαναλάβω κι εγώ το γεγονός ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ότι το ΕΣΥ καταρρέει, ότι ο ΕΟΠΥΥ πνίγεται στα χρέη του. Τα γνωρίζετε το ίδιο καλά με μένα. Εκείνο που θα κάνω, είναι να σας θυμίσω και να επαναφέρω στην επικαιρότητα ζητήματα, που επίμονα θέτουμε όλα αυτά τα χρόνια στις διάφορες πολιτικές ηγεσίες. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν για εμάς βασικές στρατηγικές επιλογές, στην παρούσα φάση έχουν αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα  και οι άξονές τους είναι οι εξής :
•   Αποδέσμευση της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία
Απετέλεσε και συνεχίζει να είναι βασικό μας αίτημα, άλλωστε είναι παγκόσμια (και κακή) ελληνική πρωτοτυπία. Σήμερα πιά, βλέπουμε καθαρά τις επιπτώσεις αυτού του ολέθριου μέτρου.
•   Καθιέρωση Οικογενειακού γιατρού με αμοιβές per capita
Είναι σταθερό αίτημά μας από δεκαετίας και πλέον και συνιστά σήμερα τη μοναδική λύση για αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ στον δοκιμαζόμενο λαό μας. Η αναλυτική πρότασή μας κατατίθεται με συνέπεια και επιμονή σε όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας εδώ και 12 χρόνια.
•   Φαρμακευτική θεραπεία και CME
Είναι βέβαια κοινά αποδεκτό ότι το κύριο θεραπευτικό όπλο της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είναι το φάρμακο, άλλωστε είναι σχεδόν το μόνο προϊόν υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δηλώσαμε σε όλες τις κατευθύνσεις ότι το ερώτημα «πρωτότυπο ή γενόσημο» αποτελεί ύποπτη υπεραπλούστευση, διότι στην ουσία οι κατηγορίες είναι 4 : Πρωτότυπο εντός πατέντας, εκτός πατέντας, επώνυμο γενόσημο και γενόσημο άγνωστης προέλευσης. Σ΄αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνουν οι επιλογές, κάθε άλλη «λογική» είναι εκ του πονηρού και κρύβει παγίδες.
Εθεσα μαζί το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της Συνεχιζόμενης (δια βίου) Ιατρικής Εκπαίδευσης, επειδή είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, όπως και στην δική μας, η δαπάνη γι αυτές τις δραστηριότητες καταβάλλεται από την φαρμακοβιομηχανία. Με αηδιάζουν τα κατά καιρούς σχόλια για «πολυτελή δώρα» έως και καθαρές δωροδοκίες, σχόλια εκτοξευόμενα στους ανεμιστήρες της λάσπης ακόμη και από υπεύθυνα χείλη. Ο Π.Ο.Υ. δηλώνει εδώ και χρόνια ότι ο γιατρός που επί 5ετία δεν ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις της Ιατρικής, χάνει το 30% της ιατρικής του ικανότητας. Η Ελληνική Πολιτεία κι αυτό είναι σαφές, δεν δίδει κονδύλια στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για να επιτελέσουν αυτήν την αποστολή. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τον δήθεν εκμαυλισμό όλων των γιατρών δε μας συγκίνησαν ποτέ. Λύσεις για να αποφευχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν και έχουν κατά καιρούς τεθεί, τόσο στην πολιτική ηγεσία όσον και στο ΕΟΦ. Το γιατί προτιμούν το δρόμο της λάσπης είναι επίσης γνωστό. Είναι η πολιτική του blaming the victim (κατηγορώντας το θύμα) αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο : Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Ελληνική Ιατρική και τους γιατρούς της ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Ας σκεφθούν τί τελικά αυτό θα σημάνει.
Συνάδελφοι, έχοντας λειτουργήσει ένα τέταρτο του αιώνα, θεωρούμε ότι έχουμε προσφέρει στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική μια περίοπτη θέση στο Ελληνικό πάνθεο της Ιατρικής. Θεωρούμε ότι αφού την εγκαθιδρύσαμε ουσιαστικά από το μηδέν, σας εξασφαλίσαμε με τους αγώνες μας πολλά από τα πλεονεκτήματα των συναδέλφων μας στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρούμε τέλος, ότι αυτή η ίδια η κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, αναγκαστικά θα αναδείξει και θα υπερτονίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Σας καλούμε στο Επετειακό μας Συνέδριο για να συζητήσουμε μαζί σας όλα αυτά τα ζητήματα και να διατρανώσουμε μαζί την πίστη μας στην αποστολή μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μποδοσάκης-Πρόδρομος Ρ. Μερκούρης
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Δεκεμβρίου 2012, 16:22:29
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

aegeanman


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
•   Αποδέσμευση της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία
Απετέλεσε και συνεχίζει να είναι βασικό μας αίτημα, άλλωστε είναι παγκόσμια (και κακή) ελληνική πρωτοτυπία. Σήμερα πιά, βλέπουμε καθαρά τις επιπτώσεις αυτού του ολέθριου μέτρου.


Δυστυχώς το θέμα της αυτοδιοίκησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που αποτελεί τροχοπέδη στην καθολική της εφαρμογή σε όλο το εύρος των Ελληνικών κοινοτήτων (αστικών και ημιαστικών κυρίως), με αποτέλεσμα οι Γενικοί Ιατροί του ΕΣΥ να χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά σαν "jokers" για να εξυπηρετούνται νοσοκομειοκεντρικά συμφέροντα, και οι ηθύνοντες της Γενικής Ιατρικής να παραμένουν παροπλισμένοι και άπραγοι στο φαινόμενο αυτό...
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2012, 16:25:21 από aegeanman »
Δημήτρης Ι

21 Δεκεμβρίου 2012, 12:00:07
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


LA CATASTROPHE!  :-* :-*

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνέδριό της, που θα τελεσθεί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΑΘΩΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 8-12 Μαΐου 2013.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η κρίση αλλά και η προσπάθεια διαφάνειας τρώει τελικά την πολυτέλεια από τον ιατρικό κλάδο καθώς ο σύνδεσμος των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ) κόβει προνόμια και δωράκια από τους γιατρούς. Διαβάστε αναλυτικά τι χάνουν οι γιατροί

Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χρόνια: γιατροί συμμετέχουν σε παγκόσμια συνεδρία ακόμη και σε εξωτικούς προορισμούς με σκοπό την επιμόρφωσή τους και με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών. Το ζήτημα είναι όμως ότι αντί για επιμόρφωση, οι περισσότεροι βρίσκονται να απολαμβάνουν στιγμές ξεκούρασης σε διάφορα σπα ξενοδοχείων ή να κάνουν απλά ... τουρισμό στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Και το χειρότερο δεν είναι αυτό: οι περισσότεροι γιατροί φρόντιζαν να συνοδεύονται και από συζύγους, τέκνα ενίοτε και ... πεθερές!!

Ο ΣΦΕΕ αποφάσισε να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση δημιουργώντας ένα νέο κώδικα δεοντολογίας που περιλαμβάνει διάφορους περιορισμούς.
Ειδικότερα από δω και στο εξής οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν θα μπορούν να παίρνουν μεγάλο αριθμό γιατρών στα συνέδρια καθώς θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των συμμετεχόντων.Όλες οι δωρεές των εταιρειών θα δημοσιοποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ.

Απορρίπτονται συνέδρια που διοργανώνονται σε τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα όπως σπα, καζίνο, resorts κλπ. Δε θα επιτρέπονται οι τουριστικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. "Κόβονται" τα συνοδά μέλη. Δηλαδή δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συνοδών μελών ακόμη και αν υπάρχει ιδία κάλυψη εξόδων.
Για τις εταιρείες που θα παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας προβλέπονται αυστηρές ποινές χρηματικού χαρακτήρα. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Δεκεμβρίου 2012, 15:37:51
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ωραιοι οι Φιλιππικοι του Προεδρου αλλα μηπως καποιος θα επρεπε να του εξηγησει πως το να αγορευεις και μετα να ζητας ΠΑΚΕΤΟ 800-1000 ευρω για παρακολουθηση συνεδριου το λιγοτερο που κανει ειναι να προσβαλει τη νοημοσυνη μας?

Σεβαστοι οι αγωνες του για την καθιερωση της ειδικοτητας και κανενας δεν αγνοει τη συμβολη του σε αυτη αλλα το να παμε απο συμμετοχη συνεδριου 200 ευρω σε πακετα 1000 ευρω και δη σε υφεση ειναι απο ανεδαφικο εως ανηθικο!
Γιατι πως μου ζητειται να βγαλω σε περιοδο κρισης 1000 ευρω απο την τσεπη μου παρα μονο αν "υποχρεωθω" σε φαρμακευτικο αντιπροσωπο?Γιατι λοιπον βαζεις πακετο και μου στερεις το δικαιωμα να παρακολουθησω το συνεδριο με απλη συμμετοχη και διαμονη σε συγγενη μου ή σε πολυ φθηνο καταλλυμα?Γιατι με κανεις να αισθανομαι πως "οι αγωνες" στο ονομα της ειδικοτητας πρεπει να ξεπληρωθουν καθε χρονο,σαν εμμεσος φορος που καλουμαι να πληρωσω ΕΓΩ ,ο μεσος Γενικος Ιατρος μεσω υπογειων συναλλαγων?

Λυπαμαι αλλα η κατρακυλα ειναι πλεον φανερη.Ειναι ΝΤΡΟΠΗ στη γιορτη της ειδικοτητας καποιοι να κοιτανε ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ να βγαλουν φραγκα.Ειναι ΝΤΡΟΠΗ  οταν συνανθρωποι μας ψαχνουν στα σκουπιδια για φαγητο καποιοι να βαζουν πακετα 1000 ευρω για παρακολουθηση ενος συνεδριου.Ειναι ΝΤΡΟΠΗ καποιοι να ηθικολογουν και μετα να με πιεζουν για ανοσιες συμφωνιες που θα εξασφαλισουν το πακετο μου.Ειναι εκβιασμος και ασεβεια απροκαλυπτη που φθανει στα ορια της ξιπασιας και της ξετσιπωσιας με τον απροκαλυπτο τροπο που ζητειται!

Εαν η γιορτη της ειδικοτητας μας τεινει να γινει εισπρακτικος μηχανισμος και φορος στο ονομα "πεπραγμενων" και "κεκτημενων" τελικα αυτο που μενει για οσους εχουν νου,ψυχη και αξιοπρεπεια ειναι η αισθηση του φορου και οχι των "πεπραγμενων" ή 'κεκτημενων" που διαρκως φροντιζουν να μας υπενθυμιζουν δημιουργωντας μας εντεχνα μια ψυχαναγκαστικη σχεση εξαρτησης.

Λυπαμαι για την αιχμηρη γλωσσα μου.Θεωρω ομως πως ημουν πολυ πραος σε σχεση με αυτα που πραγματικα αισθανομαι.Ας σταματησει πια αυτη η ΚΟΡΟΙΔΙΑ και αν αυτοι που διατεινονται πως σεβονται τη ειδικοτητα και τους Γενικους Ιατρους το νιωθουν πραγματικα ας το αποδειξουν εμπρακτα.

Γιατι αυτο που περναει στο μεσο νου ειναι η φιλοσοφια της ευκολης"κονομας"...

Και κατι τελευταιο:Η εποχη της σιωπης των ΑΜΝΩΝ τελειωσε.Το DNA αλλαξε και η ειδικοτητα πλεον εχει και ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ.Οποτε καλο ειναι οι παλιοι,επαγγελματιες..."βοσκοι" να αναζητησουν νεους ρολους και να σταματησουν να το παιζουν εσαει..."βοσκοι"!
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Δεκεμβρίου 2012, 15:45:12 από jack »
+

21 Δεκεμβρίου 2012, 15:59:52
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Εξετάσεις ειδικότητας 2002. Σε ποιο ξενοδοχείο έμενε ο πρόεδρος?
Θα μου πείτε ήταν η περίοδος των παχιών αγελάδος και της "ισχυρής Ελλάδας". (Αλήθεια τη θυμαστε την ισχυρή Ελλάδα?)
Αλλά ας μη δουλευόμαστε...

21 Δεκεμβρίου 2012, 17:43:51
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Νομίζω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να πάψει η συμμετοχή σε τουριστοσυνέδρια να αποτελεί στοιχείο εμπλουτισμού του βιογραφικού.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Δεκεμβρίου 2012, 00:20:32
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Γιαννης Ζαχάρος:

Τα συνέδρια, οι εργασίες, πώς να φτιάξεις το βιογραφικό σου και η ουσία


Όταν είσαι νέος ακόμη στο χώρο της ιατρικής -φοιτητής ή ειδικευόμενος-, σέρνεις το κορμί σου από δω κι από κει στα διάφορα συνέδρια για να ακούσεις τους ομιλητές, ελπίζοντας να μάθεις κάτι (αν ενδιαφέρεσαι για τη μόρφωσή σου) ή, συνηθέστερα, ελπίζοντας να βρεις πολλούς γνωστούς για να την αράξεις στο καφέ του συνεδριακού χώρου και να κουτσομπολέψεις μέχρι σκασμού μπας και περάσει γρηγορότερα η ώρα και τελειώσει το συνέδριο και πάρεις το πιστοποιητικό παρακολούθησης για να το βάλεις στο βιογραφικό σου.
Εγώ πλέον έχω βαρεθεί να περιμένω στις ουρές για να πάρω τα πιστοποιητικά παρακολούθησης, γιατί ξέρω πως δεν έχουν απολύτως καμιά σημασία να φουσκώνεις το βιογραφικό σου με πιστοποιητικά συνεδρίων.
Στην αρχή στεκόμουν στις ουρές αλλά αγανακτούσα με τους φοιτητές που περίμεναν πως και πως για το πολύτιμο χαρτί και τώρα πια και για τα μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (!!!).
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω στους φοιτητές της ιατρικής πως τα μόρια είναι για τους τελειωμένους γιατρούς και δεν έχουν απολύτως καμία σημασία για τους φοιτητές, όπως καμία σημασία δεν έχουν και τα πιστοποιητικά παρακολούθησης, οπότε εκκολαπτόμενοι συνάδελφοι… σταματήστε να σχηματίζετε ουρές και απολαύστε τον καφέ σας χλευάζοντας όλους εμάς τους «τελειωμένους» (κυριολεκτικά τελειωμένους και ενίοτε και μεταφορικά τελειωμένους γιατρούς).

Αχ αυτοί οι ομιλητές των συνεδρίων! Τους περισσότερους τους μαθαίνεις απ’ έξω κι ανακατωτά μετά από λίγα συνέδρια, γιατί οι περισσότεροι ομιλητές σέρνουν το κορμί τους και το λαπ τοπ τους από το ένα συνέδριο στο άλλο καθώς το «συνεδριακός ομιλητής» είναι πλέον ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, και κριτήριο για να το ασκήσεις αυτό το επάγγελμα ΔΕΝ αποτελεί η ικανότητά σου να μιλάς αλλά οι διασυνδέσεις σου με τις φραγκομαζώχτρες ιατρικές εταιρείες και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους κάθε χρόνο για να ικανοποιήσουν τις ακόρεστες διαθέσεις (για προβολή και χρήμα) των διοικητικών συμβουλίων των ιατρικών εταιρειών.
Άλλωστε θα διαπιστώσεις κι εσύ πως οι περισσότεροι συνεδριακοί ομιλητές είναι τόσο ατάλαντοι που χασμουριέσαι και κοιτάς μία το ρολόι σου και μία την έξοδο προσπαθώντας να αποφασίσεις αν θα σηκωθείς να φύγεις ή αν θα κάνεις λιγάκι ακόμη υπομονή.
Το λοιπόν φίλτατοι νέοι συνάδελφοι, τα μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης είναι ένας θεσμός άξιος συζήτησης αλλά όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό, γιατί στη χώρα μας ο ίδιος θεσμός εισήχθη για να πιεστούν αυτοί που παρακολουθούν ένα συνέδριο να εγγραφούν σε αυτό ώστε να εξασφαλιστούν τα (επιπρόσθετα) κέρδη των ιατρικών εταιριών.    

Αν θέλεις να φτιάξεις το βιογραφικό σου δεν χρειάζεται να εγγραφείς σε 800 συνέδρια και να διαθέτεις 800 πιστοποιητικά και 3500 μόρια!!! Αν θέλεις να έχεις καλό βιογραφικό πρέπει να…
…έχεις διατριβή –το πώς θα την πάρεις είναι το πρόβλημα, καθώς το να σου δώσει βιογραφικό κάποιος καθηγητής απαιτεί το να γνωρίζεις τον καθηγητή ή να γνωρίζεις κάποιον που να γνωρίζει τον καθηγητή και ο οποίος να είναι πρόθυμος να υποχρεωθεί απέναντι στον καθηγητή, καθώς οι κάθε είδους συναλλαγές και εξυπηρετήσεις στον επιστημονικό χώρο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις συναλλαγές και τις εξυπηρετήσεις που γνωρίζεις στην καθημερινότητά σου: δίνεις για να πάρεις!
…έχεις συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα ως ομιλητής (αυτό βαθμολογείται ξεχωριστά) και δεν ενδιαφέρει κανέναν αν θα είσαι κύριος ομιλητής ή απλώς μια γλάστρα-ομιλητής, αρκεί να μπει το όνομά σου στο πρόγραμμα στου συνεδρίου ως ομιλητής αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζεις τον κύριο ομιλητή, ο κύριος ομιλητής να έχει τη διάθεση να σε βάλει να σταθείς δίπλα του στο πάνελ των ομιλητών, να μην υπάρχει κάποιος που θα ξέρει τον κύριο ομιλητή καλύτερα από εσένα, κ.λ.π. Άλλος τρόπος για να γίνεις ομιλητής είναι να έχεις σχέση με τη φαρμακευτική εταιρεία που σπονσοράρει την παρουσίαση του θέματος του οποίου θέλεις να γίνεις ομιλητής, γιατί ο σπόνσορας έχει πάντα τον λόγο για μία ή και δύο θέσεις ομιλητών.
…να έχεις δημοσιεύσεις σε περιοδικά του εξωτερικού και καλά θα είναι να είσαι πρώτο όνομα στη δημοσίευση, (πρέπει να έχεις άριστες σχέσεις με το τελευταίο όνομα της δημοσίευσης γιατί το τελευταίο όνομα της δημοσίευσης είναι αυτό του γενικού δερβέναγα της δημοσιευμένης μελέτης, ο οποίος συνήθως δεν θα κάνει τίποτα απολύτως για τη μελέτη αλλά θα παράσχει το έγκυρο όνομά του για να γίνει αποδεκτή η μελέτη σου για δημοσίευση). Πρέπει επίσης να ξέρεις πως αν κάνεις τη μελέτη σε κέντρο όπου κατοικοεδρεύουν παιδιά, λοιποί συγγενείς ή απλά γλυφτρόνια του καθηγητή ή του διευθυντή, τότε ενδέχεται να σκιστείς εσύ για τη μελέτη, να κάνεις τα πάντα, και όταν έρθει η ώρα της δημοσίευσης, να δεις το όνομά σου να μπαίνει δεύτερο, τρίτο,… ανάλογα με το πόσοι αυλικοί του καθηγητή ή του διευθυντή υπάρχουν στον επαγγελματικό σου περίγυρο.
…να έχεις δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά και αυτό μπορείς να το πετύχεις μονάχος σου διαβάζοντας και γράφοντας άρθρα ανασκόπησης για θέματα που σε ενδιαφέρουν. Τα αναγνωρισμένα και βαθμολογούμενα στις κρίσεις ελληνικά ιατρικά περιοδικά μπορείς να τα βρεις στο ΙΑΤΡΟΤΕΚ (ψάξε το στο ίντερνετ) αν και η λίστα δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί.
…να έχεις ανακοινώσεις σε συνέδρια και αυτό μπορείς να το πετύχεις φτιάχνοντας εργασίες. Για να φτιάξεις εργασίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υλικό που διαθέτεις (ασθενείς κλινικής ή ΤΕΠ, εργαστηριακή ευρήματα, κ.λ.π.), να φανταστείς ένα ερώτημα το οποίο να σου φαντάζει ενδιαφέρον, να ψάξεις στο ίντερνετ για να δεις αν υπάρχει κάτι σχετικό και μετά να συγκεντρώσεις τα στοιχεία που απαιτούνται για να δώσεις μία απάντηση. Οι περισσότεροι φτιάχνουν συνεδριακές ανακοινώσεις με τους κουβάδες με τους εξής απλούς τρόπους:
-γράφεις για την εμπειρία της κλινικής σου!!! Π.χ. «Η εμπειρία του ΠΧΚΡΣ Γενικού Νοσοκομείου Κολοφωτιάς στην αντιμετώπιση του αρρύθμιστου σακχαρώδη διαβήτη». Αυτού του είδους οι ανακοινώσεις σε ξεμπροστιάζουν, είναι ηλίθιες και ανούσιες αλλά γίνονται αποδεκτές από τις επιτροπές κι έτσι εσύ προσθέτεις μερικές ανακοίνωσεις στο βιογραφικό σου. (Να ξέρεις πως οι επιτροπές κρίσης σπανιότατα, έως ποτέ, κόβουν κάποια ανακοίνωση, γιατί για να γίνει αποδεκτή η ανακοίνωσή σου πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη να πληρώσουν εγγραφή και αν μια ανακοίνωση έχει πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά της δύσκολα κόβεται. Το πολύ πολύ να στην κάνουν αποδεκτή ως πόστερ, οπότε θα πληρώσεις κι άλλα για να φτιάξεις το πόστερ και μετά τα μέλη της επιτροπής θα στην έχουν στημένη, και όταν έρθει η ώρα να τους παρουσιάσεις το πόστερ σου, τα μέλη της επιτροπής, με ύφος «είμαι ο θεός προσωποποιημένος», θα ξεχάσουν πως εκείνοι σε αποδέχτηκαν και θα σε ειρωνευτούν και θα χλευάσουν την εργασία σου αλλά χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι… εσύ θα έχεις προσθέσει άλλη μία γραμμούλα στο βιογραφικό σου).
-μετά το τέλος ενός συνεδρίου, μελετάς τις περιλήψεις των μελετών του συνεδρίου, κοζάρεις δυο-τρεις-δέκα, τις αντιγράφεις για να τις κάνεις κι εσύ στην κλινική σου  και τις παρουσιάζεις στο επόμενο συνέδριο. Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλοί, ακόμη και μεγάλα πανεπιστημιακά τμήματα. Αν μάλιστα θέλεις να μοιάσεις σε πολλούς «επώνυμους» συναδέλφους που δημοσιεύουν τη μία μελέτη μετά την άλλη, μπορείς να ψάξεις προσεκτικά τις ανακοινώσεις για να βρεις θέμα για δημοσίευση. Τι εννοώ; Τα μικρά κέντρα, π.χ. Κέντρο Υγείας Ιμίων, λόγω του ότι έχουν περιορισμένο αριθμό ασθενών, δεν μπορούν να κάνουν μια μελέτη με μεγάλο αριθμό ασθενών, οπότε οι όποιες ανακοινώσεις των είναι χαμηλής στατιστικής αξίας. Μπορείς λοιπόν, να βρεις τέτοιες ανακοινώσεις, να τις αντιγράψεις και να εφαρμόσεις τον σχεδιασμό τους στο δικό σου νοσοκομείο, και μετά να βγάλεις τα ίδια συμπεράσματα με μεγάλο αριθμό ασθενών μεγαλώνοντας τη στατιστική αξία των αποτελεσμάτων και να στείλεις τη μελέτη σου ως άρθρο για δημοσίευση σε κάποιο περιοδικό… να πώς η ιδέα και η προφορική ανακοίνωση ενός άλλου γίνεται δημοσίευση δική σου!
-κάνεις μια σοβαρή μελέτη!
Επειδή η δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά είναι δύσκολη υπόθεση, μπορείς να στείλεις κάποια εργασία σου σε διεθνές ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό (ψάξε στο ίντερνετ) το οποίο αξιολογείται αν το περιοδικό αυτό «βγαίνει» στο pubmed (ψάξε το και αυτό).

Υ.Γ.
Ό,τι και να κάνεις να θυμάσαι τούτα:
Το βιογραφικό σου το φτιάχνεις για το θεαθήναι!
Όταν θα στέκεσαι μονάχος σου απέναντι στον άρρωστο, δεν έχει καμία σημασία το πόσες σελίδες έχει το βιογραφικό σου αλλά το πόσες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες έχεις εσύ!
Να διαβάζεις οτιδήποτε ιατρικό πέφτει στα χέρια σου, να φροντίζεις να έρχεσαι σε επαφή και να συζητάς περιστατικά με «ειδικούς», και μάλιστα με γιατρούς που ανήκουν σε διαφορετική ειδικότητα από τη δική σου, να διασταυρώνεις βιβλιογραφικά αυτά που θα σου λένε οι «ειδικοί», (το πόσες βλακείες έχω ακούσει από ειδικούς δεν τολμώ να σου απαριθμήσω), να προσπαθήσεις να μάθεις κάθετι που αφορά σε πρακτικές δεξιότητες για να νιώθεις αυτάρκης, και να κρατάς πάντα μισό καλάθι όσο αφορά στο πόσα γνωρίζεις –να είσαι δηλαδή ταπεινός, να μετράς τα λόγια σου, να ξανασκέφτεσαι τις διαγνώσεις σου, να τριπλοσκέφτεσαι τις θεραπευτικές σου αποφάσεις και να μη διστάζεις να λες «δεν το γνωρίζω αυτό το θέμα».
Όταν είσαι νιάτο ακόμη, να μην έχεις την έπαρση της ημιμάθειας αλλά την αποφασιστικότητα του «θέλω να μάθω κι άλλα», γιατί όταν είσαι νιάτο-γιατρός είσαι σαν έναν οδηγό ντεσεβό που νομίζει πως είναι πιλότος φόρμουλα-ένα και πως όλα τα ξεπερνά εύκολα (αλλά εξίσου απρόσεκτα)).
Όταν είσαι στα καλύτερά σου –εκεί γύρω στα σαράντα με πενήντα πέντε- να συνεχίσεις να διαβάζεις και να μην έχεις την έπαρση του «και γνώσεις έχω και εμπειρία έχω, είμαι ο καλυτερότερος», γιατί όταν είσαι στα καλύτερά σου θα είσαι σαν έμπειρος οδηγός νταλίκας, ο οποίος όπως ξέρεις μπορεί να είναι ο καλυτερότερος αλλά μπορεί την ίδια στιγμή να πάρει σβάρνα τα πάντα στο πέρασμά του και αν τα σμπαραλιάσει.
Όταν αρχίσεις να φθίνεις, φρόντισε να μεταδώσεις την εμπειρία σου στους νεότερους και άρχισε σιγά σιγά να αποσύρεσαι, γιατί όταν είσαι στα εβδομήντα σου μοιάζεις με οδοστρωτήρα που μπορεί να κάνει καλό μόνο αν τσουλήσει σε επιλεγμένα και βατά εδάφη ενώ αν τσουλήσει μέσα στην πόλη θα τα ισοπεδώσει όλα και αυτό είναι τουλάχιστον θλιβερό και για την πόλη αλλά και για τον οδοστρωτήρα τον ίδιο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

22 Δεκεμβρίου 2012, 00:21:45
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να πάψει η συμμετοχή σε τουριστοσυνέδρια να αποτελεί στοιχείο εμπλουτισμού του βιογραφικού.

Για να το παω λιγο πιο περα,νομιζω ειναι αναγκη επιτελους η συμμετοχη σε συνεδρια να παψει να αποτελει τροπο εμπλουτισμου καποιων
+

22 Δεκεμβρίου 2012, 00:24:10
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να πάψει η συμμετοχή σε τουριστοσυνέδρια να αποτελεί στοιχείο εμπλουτισμού του βιογραφικού.

Για να το παω λιγο πιο περα,νομιζω ειναι αναγκη επιτελους η συμμετοχη σε συνεδρια να παψει να αποτελει τροπο εμπλουτισμου καποιων
Νομίζω, φίλτατοι, ότι είναι ανάγκη πλέον η συμμετοχή σε συνέδρια να δώσει τόπο στην ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές, κυρίως, βιβλιοθήκες, όπου ο καθένας θα μπορεί να εκπαιδευθεί χωρίς κατεύθυνση και όριο...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Δεκεμβρίου 2012, 00:33:09
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αυτο που με ενοχλει περισσοτερο δεν ειναι αυτα καθ'αυτα τα "εξαγορασιμα" CME-γιατι περι αυτου προκειται οταν εξαναγκαζομαι να πληρωνω συμμετοχη για να πιστοποιηθει η παρακολουθηση μου προς καλλωπισμο του βιογραφικου μου-αλλα το υποκριτικο φασμα επιστημοσυνης,συναδελφικοτητας και ιατρικης ηθικης που συχνα βλεπουμε να ξεδιπλωνεται εντεχνα στα διαφημιστικα συνεδριακα εντυπα προκειμενου να μεταμορφωσουμε μια ωμη,αηδιαστικη,ξεκαθαρη εμπορικη συναλλαγη (πωληση γνωσης και πιστοποιηση ) σε κατι το αγνα πνευματικο.Ελπιζω η οικονομικη κριση να αλλαξει τα δεδομενα και να ισχυσει το η "γνωση για τη γνωση" και οχι το "η γνωση για το χρημα"...
+

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
4261 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2009, 13:27:36
από Raptor
16 Απαντήσεις
43889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2014, 13:50:56
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
4160 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2020, 00:05:53
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαρτίου 2021, 00:32:07
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3460 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2021, 00:14:36
από Argirios Argiriou