Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Ευαισθητοποιημένος καταναλωτής

<< < (32/113) > >>

Argirios Argiriou:
Καθημερινή. 12.06.2016
Γιωργος Λιαλιος

Κουίζ: Ξαπλώστρες καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό άμμου, μέχρι το κύμα. Καντίνες με ηχεία, λειτουργούν ως «καφετέριες στην άμμο». Παραλιακά εστιατόρια έχουν βγάλει τραπεζάκια για ρομαντικά δείπνα δίπλα στη θάλασσα. Παραθαλάσσια μπαρ έχουν στήσει εξέδρες και περιφραγμένους χώρους για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Ξενοδοχεία διαφημίζουν παραδεισένιες ιδιωτικές παραλίες. Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων; Είναι... η παρανομία.

Η χρήση των αιγιαλών και των παραλιών από τους δήμους και ιδιώτες υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν. Ας δούμε τις βασικότερες από αυτές:

1. Πώς παραχωρείται η χρήση αιγιαλού και παραλίας;

Αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) μπορεί να γίνεται απευθείας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από τον δήμο.

2. Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;

Οχι. Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).

3. Υπό ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;

Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε: πρέπει να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται... να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα - ομπρέλα - τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.

4. Μπορούν οι ξαπλώστρες να φθάνουν στο κύμα;

Οχι. Υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.

5. Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;

Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.

6. Τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα;

Ναι. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

7. Τι ισχύει για τις καντίνες;

Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).

8. Επιτρέπονται περιφράξεις επάνω στην άμμο;Κατηγορηματικά όχι. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.

9. Τι ισχύει για τη μουσική;

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.

10. Τι ισχύει για τον φωτισμό;

Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.

11. Αυτά ισχύουν για όλες τις παραλίες;

Ναι, εκτός από τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τι

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να καταγγείλει παρανομίες στη χρήση μιας παραλίας; Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε από τους δύο. Στην πραγματικότητα βέβαια, επειδή οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λ.χ. ηχορρύπανση) ενδέχεται να εμπλέκεται και η αστυνομία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ορίζει και τους ειδικούς όρους λειτουργίας τους.

Δυστυχώς, στην πράξη οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες στις μισθώσεις είναι ελάχιστες, άλλοτε ελλείψει προσωπικού και άλλοτε ελλείψει βούλησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χώρου εστίασης στη Μύκονο, όπου (παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες) έχει καταπατήσει την παραλία, χτίζοντας κιόσκια, κτίσματα, πέργκολες, τοιχία και ό,τι άλλο εξυπηρετεί την επιχείρηση...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 03/07/2016
Χρυσα Λιαγγου.

Στον πειρασμό να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πραγματικά πιο ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές, έναντι αυτών που πληρώνουν σήμερα στη ΔΕΗ. Επτά ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά, έχουν εντείνει την καμπάνια τους για προσέλκυση πελατών, στους οποίους απευθύνονται με προσφορές και εκπτώσεις, μέσω τηλεφώνου, διαδικτυακά αλλά και door to door. Ο καταναλωτής ωστόσο δεν θα πρέπει να βιαστεί για να αποδεχθεί μια προσφορά και να υπογράψει συμβόλαιο, αρκούμενος σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων. Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην σωστή επιλογή.

1ον. Να έχουμε εικόνα του «ενεργειακού μας προφίλ». Αυτή θα την αποκτήσουμε ανατρέχοντας στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ που περιέχει πληροφορίες για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε, την ισχύ παροχής, το ποσό που μας στοιχίζει και σε ποια τιμολογιακή κατηγορία ανήκουμε (οικιακό, εμπορικό κ.λπ.). Ο υπολογισμός του «ενεργειακού προφίλ» θα πρέπει να γίνει με βάση το έτος, διότι οι συνήθειές μας στην κατανάλωση ενέργειας διαφοροποιούνται ανά εποχή (π.χ. χρήση ή όχι κλιματιστικών κ.λπ.). Αφού αποκτήσουμε αυτή τη χρήσιμη γνώση και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές αφορούν μόνο το σκέλος του λογαριασμού ρεύματος που αναγράφεται στο έντυπο ως «ανταγωνιστικές χρεώσεις» και όχι τις «ρυθμιστικές», όπως και τα διάφορα τέλη προς τρίτους που είναι κοινά για όλους τους παρόχους, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

2ον. Δίνουμε τα στοιχεία του ετήσιου «ενεργειακού προφίλ» μας στον πωλητή της εταιρίας που μας έχει πλησιάσει και ζητάμε να μας δώσει εγγράφως μια οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της εταιρείας που εκπροσωπεί, για ένα 12μηνο, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού μας προφίλ» αλλά και να μας εκτιμήσει αντίστοιχα το κόστος για ένα 12μηνο με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού μας προμηθευτή.

3ον. Προσέχουμε εάν η προσφορά του περιλαμβάνει τα εξής δύο τμήματα: α) Το κόστος για το έτος που αφορά μόνο στην κατανάλωση ρεύματος (με ΦΠΑ) και βασίζεται στις «ανταγωνιστικές χρεώσεις» και β) το συνολικό κόστος για το έτος που αφορά στο σύνολο του λογαριασμού (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, και τις «ρυθμιστικές» χρεώσεις (χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς, το δίκτυο διανομής, ΥΚΩ, το ειδικό τέλος ΑΠΕ), αλλά και τις «χρεώσεις προς τρίτους» (ΕΡΤ, δήμο κ.λπ.).

4ον. Ζητάμε από τον πωλητή ενημέρωση για τους σημαντικότερους όρους του συμβολαίου αλλά και να μας δώσει γραπτώς τους γενικούς όρους προμήθειας της εταιρίας του.

5ον. Εκτός από το κόστος θα πρέπει να αξιολογήσουμε: α) Τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως τους τρόπους πληρωμής λογαριασμών (ορισμένοι προμηθευτές θέτουν ως όρο πληρωμής, με πιστωτική κάρτα ή πάγια εντολή). β) Την ελάχιστη διάρκεια του συμβολαίου. γ) Την ύπαρξη οικονομικής επιβάρυνσης σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του συμβολαίου. δ) Το ύψος και τους όρους της καταβολής εγγυήσεων. ε) Πότε θα ενεργοποιηθεί η νέα σύμβαση.

6ον. Σε κάθε περίπτωση, δεν βιαζόμαστε να υπογράψουμε. Ζητάμε τα στοιχεία του πωλητή για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και στο μεταξύ κάνουμε μια έρευνα αγοράς μεταξύ των άλλων εταιριών -παρόχων για να συγκρίνουμε τιμές.

7ον. Πριν υπογράψουμε βεβαιωνόμαστε ότι η νέα προσφορά ταιριάζει στο «ενεργειακό μας προφίλ» και μας συμφέρει. Εχουμε κατανοήσει το πλήρες κόστος, την διάρκεια και τους όρους της σύμβασης καθώς και τους όρους πρόωρης αποχώρησης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχίατρος:
Βασικά, προσέχουμε μην καταλήξουν άλλοι με τα λεφτουδάκια μας να κάνουν πάρτυ στην Μύκονο με βίζιτες...  :D

Denominator:
Πάντως με την έκπτωση του 15% ως προς την κατανάλωση ρεύματος που παρέχει η ΔΕΗ σε καλοπληρωτές, οι τελευταίοι αξίζει να το ξανασκεφθούν.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως με την έκπτωση του 15% ως προς την κατανάλωση ρεύματος που παρέχει η ΔΕΗ σε καλοπληρωτές, οι τελευταίοι αξίζει να το ξανασκεφθούν.

--- Τέλος παράθεσης ---

Το έχει κάνει πράξη η ΔΕΗ, ή είναι ακόμη στα λόγια;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση