Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί να βάλει πάγια εντολή στο τέλος του μήνα για να ξεπληρώνεται η πιστωτική κάρτα. Μόνο που κάποτε που είχα ρωτήσει για αυτό μια Τράπεζα μου είπαν ότι δεν βάζανε τέτοιες πάγιες εντολές (γιατί άραγε; ). Άσε που μου έτυχε πρόσφατα να έχουμε πάγια εντολή για την αποπληρωμή του νερού (ΔΕΥΑΚ) στην Πειραιώς και όμως το νερό να μην έχει πληρωθεί παρόλο που υπήρχαν λεφτά στον λογαριασμό ! Όταν πήγαμε στην Τράπεζα δεν μπορούσαν ούτε και αυτοί να το εξηγήσουν !
Για τις πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ δεν γνωρίζω, είναι αλήθεια ότι την είχα πατήσει και εγώ πολύ παλαιότερα με λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας, οπότε, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.
Πάντως η πάγια εντολή για πληρωμή πιστωτικής είναι ό,τι πιο εύκολο πλέον, και π.χ στην Εθνική αρχικά έτσι την είχα (με ρώτησε ο υπάλληλος κατά την έκδοση της κάρτας αν θέλω πάγια εντολή και μου την πρότεινε σαν καλύτερη).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα.
Για τους Γερμανούς που γνωρίζω, απεχθάνονται γενικά τις πιστωτικές και τις έχουν (οι περισσότεροι) κάπου καταχωνιασμένες για χρήση μόνο στο εξωτερικό, λόγω των προμηθειών (που πληρώνουν οι μαγαζάτορες).
Αντιθέτως χρησιμοποιούνται μαζικά οι χρεωστικές και ιδιαίτερα οι παλαιότερες Maestro, που δεν βρίσκεις στην Ελλάδα πλέον. Υπάρχουν κάμποσα μεγάλα μαγαζιά που θα ΑΡΝΗΘΟΥΝ να δεχθούν πληρωμή με πιστωτική, κάτι προφανώς εξωφρενικό (Αγγλία-Αμερική αντιθέτως μόνο τσίχλες δεν αγοράζεις με πιστωτική), να μην μιλήσουμε δε για American Express που έχει και μεγαλύτερη προμήθεια, εκεί πρέπει να ψάχνεις με το ντουφέκι.
Κατά τα άλλα, να θυμίσω ότι υπάρχουν ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες και αρκετές άλλες περιπτώσεις που περνάει μόνο μία πιστωτική κάρτα και όχι μία χρεωστική. Οπότε καλό είναι να υπάρχει.
Μία πιστωτική είναι και μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό, καθώς σε περίπτωση απώλειας των μετρητών που έχει κάποιος πάνω του, με μια πιστωτική κάρτα μπορεί κανείς να πάει σε ξενοδοχείο, να αγοράσει φαγητό, να αγοράσει αεροπορικά εισητήρια κτλ. Μπορείς να κάνεις τα ίδια με μια χρεωστική ; Ίσως.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται extreme, αλλά είναι βγαλμένα απ΄την... ζωή.
Υ.Γ
Το επιχείρημα τυχόν αλλαγής νομίσματος είναι όντως ακαταμάχητο, αλλά αν φτάσουμε ως εκεί, ίσως να είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει.
Ομιλώ ως μη heavy user των πιστωτικών, περισσότερο για ασφάλεια τις έχω, πάντα άμεση εξόφληση των οφειλών στο τέλος του μήνα, και ύπαρξη αποταμίευσης που μπορεί να καλύψει την οφειλή.
Δεν μιλάμε δλδ για καμμένες περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει μία στην άκρη, χρεώνεται 10-15 χιλιάρικα μέσω πιστωτικών για διακοπές στην Μύκονο και στο Πάρισι, αδυνατεί να τις πληρώσει (καθώς τον παίρνουν από κάτω τόκοι κεφαλαίου και υπερημερίας), τον κυνηγά η Τράπεζα να του κατασχέσει τυχόν ακίνητα και αρχίζει τα δακρύβρεχτα "μου παίρνει το σπίτι η κακή Τράπεζα"...