Διαδικτυακός φίλος μου στο facebook, ο οποίος έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός, γράφει στον τοίχο του στις 06/09/2022:
Οι δικες μου ενεργειακες επιλογες για τον χειμώνα που έρχεται, ειναι οι εξης:
1.Λιγο πετρελαιο θερμανσης (μεγ 500 ε), στα χοντρα κρυα. Ευτυχως δεν ειχα αλλαξει σε αεριο.
2.Ηλεκτρικα σωματα λαδιου, με αυτοματο ανοιγοκλεισμα ανα 5-10 λεπτα και ρυθμιση στα 750 watts. Ο λογος ειναι η διατηρηση ζεστων επιφανειων του σωματος οταν ειναι κλειστα (για καποιο διάστημα), σε αντιθεση με αλλες πηγες που οταν κλεινουν, παπαλα η εκπομπη ζεστης. Αρα με χρηση 18 ωρων την ημερα, ουσιαστικα καινε στις μισες ωρες, δηλαδη 9.... αλλα μενουν ζεστα 20 ωρες (βρειτε το γιατι).
3.Χρονοδιακοπτες για κλεισιμο εναλλαξ των σωματων καθε 4 ωρες για μια ωρα.
4.Κομενα τα φανελακια στο σπιτι, μπλουζιτσες μια χαρα ειναι, χρηση παπλωματος και 1 κουβερτας υποχρεωτικα, κλεισιμο ολων των διαρροών, αερισμος του σπιτιου απαξ την ημέρα στη πιο ζεστη ωρα (γυρω στις 14.00), σταδιακα οχι ολο το σπιτι μαζι θα ξυλιαδρι 😂 , καλες κουρτινες μονωσης των παραθυρων, αξιοποιηση στο μεγιστο του ηλιακου, προσεκτικη διαχείριση πλυντηρίου και ηλ. κουζινας.
Μην ξεχνατε ποτε οτι η θερμικη ενεργεια μεταδιδεται απο το ζεστο στο κρυο, ποτε αναποδα. Προσπαθουμε να κρατησουμε την ζεστη μεσα . Να την εγκλωβισουμε. Να κρατησουμε τους τοίχους ζεστους. Περιττά ανοιγματα των παραθυρων και των πορτών, κοστιζουν ακριβα.
Αν καταφέρουμε να μην ξεπερασουμε τα 1500 ε ηλεκτρικο ρευμα για το δυσκολο τετραμηνο, θα ειμαι καργα ευχαριστημενος (το σπιτι μας δεν ειναι 45 τετραγωνικα). Αν δωσει και κατι η κυβέρνηση ακομα καλυτερα .