Ertnews/BR24 14/01/2025Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις κατασκευές κτιρίων: Οι διαθέσιμες επιλογές
Πώς μπορούν τα κτίρια να προστατευθούν καλύτερα από τη ζέστη, το χαλάζι και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Οι "ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες κατασκευές" είναι πιθανό να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον. Όμως συνεχώς θα εξαρτώνται από τις ισορροπίες μεταξύ κλίματος και κόστους.
Οι κατασκευές θα πρέπει να γίνει φθηνότερη, ώστε να μπορούν να φτιαχτούν περισσότερα διαμερίσματα και να μην αυξηθούν περαιτέρω τα ενοίκια. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θέτει εντελώς νέες προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και το χαλάζι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.
Σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με το ερώτημα: πρέπει να επενδύσουν σε μέτρα προστασίας, όπως παράθυρα υπογείων με προστασία από πλημμύρες, αποτελεσματικότερη ηλιοπροστασία ή παράθυρα με προστασία από το χαλάζι;
Νέο σήμα για οικοδομικά προϊόντα "ασφαλή για το κλίμα"
Όλο και περισσότεροι δήμοι στη Γερμανία καταρτίζουν "σχέδια προστασίας από τη ζέστη" και "χάρτες πλημμυρών" για τις κατοικημένες περιοχές τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Παραθύρων του Ρόζενχαϊμ (IFT). Πρόκειται για σημαντικά κατατοπιστικά βοηθήματα για την καλύτερη εκτίμηση των τοπικών κινδύνων.
Το IFT δοκιμάζει παράθυρα, πόρτες και προσόψεις για τον κατασκευαστικό κλάδο - για παράδειγμα, όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, την ηχομόνωση ή την πυροπροστασία. Πρόκειται για ένα αμιγώς ιδιωτικό ινστιτούτο με κρατική εξουσιοδότηση για την πιστοποίηση.
Το ινστιτούτο επιθυμεί να κυκλοφορήσει φέτος ένα σήμα για "ασφαλή για το κλίμα" οικοδομικά προϊόντα. Αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μελετητές, τους κατασκευαστές και τους αρχιτέκτονες να βρουν οικοδομικά προϊόντα που μπορούν να αντέξουν τις νέες κλιματικές προκλήσεις και τα οποία έχουν επίσης δημιουργηθεί με συγκριτικά φιλικό προς το κλίμα τρόπο.
Όχι, οι ουρανοξύστες από σκυρόδεμα δεν είναι βιώσιμοι (γερμανικά)
Εστιάζοντας στο "ανθεκτικό στο κλίμα κτίριο":
ηλιακή σκίασηΣύμφωνα με τον Jürgen Benitz-Wildenburg του IFT, οι καύσωνες αποτελούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για τους ανθρώπους. Επομένως, τα μέτρα για την ανθεκτικότητα των κατασκευών στο κλίμα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία από τον ήλιο. Για παράδειγμα, συνιστώνται αυτοματοποιημένα παράθυρα και ρολά, τα οποία κλείνουν αυτόματα όταν χρειάζεται και ανοίγουν ξανά τη νύχτα για εξαερισμό. Οι συμβατικές κουρτίνες και οι εσωτερικές περσίδες είναι ελάχιστα κατάλληλες για την προστασία από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Τα ανακλαστικά πηχάκια και οι κουρτίνες είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της υπερθέρμανσης των χώρων και των κτιρίων. Τα ρολά, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα σε παλαιότερα κτίρια, είναι επίσης χρήσιμα. Ωστόσο, με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής και τις μεγάλες γυάλινες προσόψεις, τα κλασικά ρολά βγαίνουν όλο και περισσότερο από τη μόδα. Γενικά, πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω απ' όλα η
δυνατότητα "νυχτερινής ψύξης", με επαρκή διασταυρούμενο αερισμό: ένα μέτρο που προσφέρει πολλά και δεν κοστίζει τίποτα.
Το κόστος μπορεί να επιβραδύνει τις "κλιματικά ανθεκτικές" κατασκευές
Τα παράθυρα και οι πόρτες που κλείνουν αεροστεγώς ή εμποδίζουν την είσοδο του νερού μπορούν να προστατεύσουν από τις πλημμύρες. Τα φρεάτια των κελιών πρέπει επίσης να είναι σφραγισμένα. Αν και τα πρότυπα και οι κανονισμοί είναι αντιδημοφιλή, είναι σημαντικά για τόσο σημαντικά εξαρτήματα όπως τα παράθυρα και οι πόρτες, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία.
Ο Benitz-Wildenburg δεν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να εισαχθούν νέοι κανονισμοί και νόμοι για το θέμα της "κλιματικά έξυπνης δόμησης": "Επειδή τα πάντα εξετάζονται από την άποψη του κόστους κατασκευής". Με άλλα λόγια: ο καθένας μπορεί να προστατευτεί σε εθελοντική βάση, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος κατασκευής μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν, για παράδειγμα, επιθυμείται ένα υπόγειο ανθεκτικό στις πλημμύρες. Τέτοια παράθυρα και πόρτες είναι περίπου 50 τοις εκατό ακριβότερα από τα συμβατικά.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά περισσότερων κανονισμών και προτύπων
Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικοδόμησης Κλάρα Γιούιτζ θέλει επίσης να αποφύγει τη γραφειοκρατία και το κόστος που θα επιφέρει η "κλιματικά έξυπνη δόμηση". Παράλληλα, οι οικοδομές στο σύνολό τους πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες, να εξοικονομήσουν CO2 και έτσι να προστατεύσουν και το κλίμα:
"Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα οικοδομικά πρότυπα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να χτίσουμε ξανά με τον τρόπο που το έκαναν οι πρόγονοί μας", δήλωσε στο BR. Είναι αντίθετη στο να γίνεται η οικοδόμηση όλο και πιο περίπλοκη, καθώς αυτό θα αύξανε επίσης το λειτουργικό κόστος.
Λιγότερη τεχνολογία, περισσότερη παράδοσηΩστόσο, η Γιούιτζ επισημαίνει επίσης ότι οι συμβατικές μέθοδοι κατασκευής προστατεύουν ήδη με επιτυχία από ακραίες καιρικές συνθήκες. "Λύσεις χαμηλής τεχνολογίας" μπορούν να χρησιμοποιηθούν "για να μπορούμε να καθόμαστε μέσα σε δροσερές θερμοκρασίες το καλοκαίρι", λέει η Γιούιτζ.
Οι αγροικίες αιώνων είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος