ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (211/283) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτόν που έχει ΕΚΑΣ επειδή έχει αποκρύψει εισοδήματα είναι άλλου δουλειά να το βρει , όχι δική μας . Ακούγεται προσβλητικό και θίγει την αξιοπρέπεια κάποιου όταν του λες σε διευκολύνω να αγοράσεις τα φάρμακά σου αλλά μόνο αν θέλεις να πέρνεις τα (ίσως)  υποδιέστερα. Είναι σαν να του λες θα σε βοηθήσω να τραφείς  αλλα μόνο αν πάρειις απο κάτι ληγμένα τρόφιμα που έχω.
Δυστυχως τελευταία αρχίζουμε και συνηθίζουμε εξισώσεις προς τα κάτω όταν αφορά τα εισοδήματα του κόσμου και προς τα πάνω όταν αφορά τις υποχρεώσεις προς την εφορία ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να ελέγχεται.... και να αξιολογείται αρνητικώς στην εξέλιξη ενός γιατρού στο ΕΣΥ.
Θα ήθελα να πείτε στον ασθενή να μην ξαναπάρει panadol γιατί ως γενόσημο είναι υποδιέστερο φάρμακο. Το ίδιο για το salospir και το thyrohormone.
Θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι η έλλειψη του πρωτότυπου clarityne προ 15ετίας για ένα εξάμηνο οφειλόταν απλά στο ότι το FDA έκλεισε και τα 3 εργοστάσια που το παρήγαγαν λόγω εκτός επιτρεπτών ορίων διακύμανση της συγκέντρωσης του από παρτίδα σε παρτίδα. ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.
Θα ήθελα επίσης να εξηγήσετε γιατί όλες οι πολυεθνικές που παράγουν πρωτότυπα παράγουν πλέον και γενόσημα. Βλέπε πχ Abott. Υπάρχουν γενόσημα της που είναι πιο γνωστά από το πρωτότυπο που "αντέγραψε".
Δυστυχώς, η ιστορία με τα πρωτότυπα και τα γενόσημα κρύβει και την ανικανότητα να παρατηρήσει ο γιατρός τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στην βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ γενοσήμων της ίδιας ουσίας.

thepap:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτόν που έχει ΕΚΑΣ επειδή έχει αποκρύψει εισοδήματα είναι άλλου δουλειά να το βρει , όχι δική μας . Ακούγεται προσβλητικό και θίγει την αξιοπρέπεια κάποιου όταν του λες σε διευκολύνω να αγοράσεις τα φάρμακά σου αλλά μόνο αν θέλεις να πέρνεις τα (ίσως)  υποδιέστερα. Είναι σαν να του λες θα σε βοηθήσω να τραφείς  αλλα μόνο αν πάρειις απο κάτι ληγμένα τρόφιμα που έχω.
Δυστυχως τελευταία αρχίζουμε και συνηθίζουμε εξισώσεις προς τα κάτω όταν αφορά τα εισοδήματα του κόσμου και προς τα πάνω όταν αφορά τις υποχρεώσεις προς την εφορία ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να ελέγχεται.... και να αξιολογείται αρνητικώς στην εξέλιξη ενός γιατρού στο ΕΣΥ.
Θα ήθελα να πείτε στον ασθενή να μην ξαναπάρει panadol γιατί ως γενόσημο είναι υποδιέστερο φάρμακο. Το ίδιο για το salospir και το thyrohormone.
Θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι η έλλειψη του πρωτότυπου clarityne προ 15ετίας για ένα εξάμηνο οφειλόταν απλά στο ότι το FDA έκλεισε και τα 3 εργοστάσια που το παρήγαγαν λόγω εκτός επιτρεπτών ορίων διακύμανση της συγκέντρωσης του από παρτίδα σε παρτίδα. ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.
Θα ήθελα επίσης να εξηγήσετε γιατί όλες οι πολυεθνικές που παράγουν πρωτότυπα παράγουν πλέον και γενόσημα. Βλέπε πχ Abott. Υπάρχουν γενόσημα της που είναι πιο γνωστά από το πρωτότυπο που "αντέγραψε".
Δυστυχώς, η ιστορία με τα πρωτότυπα και τα γενόσημα κρύβει και την ανικανότητα να παρατηρήσει ο γιατρός τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στην βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ γενοσήμων της ίδιας ουσίας.

--- Τέλος παράθεσης ---

Η αντίδρασή μου στο post του Διακομιστή δεν αφορά τη συζήτηση περι πρωτοτύπων η γενοσήμων. Αφορά την κατηγοριοποίηση των δικαιωμάτων των ασθενών με κριτήριο το ΕΚΑΣ.
Ποιο νομίζετε ότι πρέπει να ελέγχεται.... και να αξιολογείται αρνητικώς στην εξέλιξη ενός γιατρού στο ΕΣΥ?

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτόν που έχει ΕΚΑΣ επειδή έχει αποκρύψει εισοδήματα είναι άλλου δουλειά να το βρει , όχι δική μας . Ακούγεται προσβλητικό και θίγει την αξιοπρέπεια κάποιου όταν του λες σε διευκολύνω να αγοράσεις τα φάρμακά σου αλλά μόνο αν θέλεις να πέρνεις τα (ίσως)  υποδιέστερα. Είναι σαν να του λες θα σε βοηθήσω να τραφείς  αλλα μόνο αν πάρειις απο κάτι ληγμένα τρόφιμα που έχω.

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

Η αντίδρασή μου στο post του Διακομιστή δεν αφορά τη συζήτηση περι πρωτοτύπων η γενοσήμων. Αφορά την κατηγοριοποίηση των δικαιωμάτων των ασθενών με κριτήριο το ΕΚΑΣ.
Ποιο νομίζετε ότι πρέπει να ελέγχεται.... και να αξιολογείται αρνητικώς στην εξέλιξη ενός γιατρού στο ΕΣΥ?

--- Τέλος παράθεσης ---
Η υγεία δεν είναι καταναλωτικό αγαθό. Ο ασθενής δεν έχει την γνώση να κρίνει και στηρίζεται στο γιατρό του. Και όταν υπάρχουν γιατροί που θεωρούν ότι το γενόσημο είναι υποδιέστερο, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να κρίνονται αρνητικά και ως προς την εξέλιξη στο ΕΣΥ. Να μην πω και για απόλυση.
Αναρωτιέμαι ποιος γιατρός ή φαρμακοποιός μπορεί και κοιμάται ήσυχος το βράδυ όταν ο ασθενής με ΕΚΑΣ προτίμησε να πληρώσει την διαφορά και να πάρει το πρωτότυπο εις βάρος του φαγητού του, εις βάρος των παιδιών του, γιατί κάποιος ανεγκέφαλος θεωρεί ότι τα πρωτότυπα είναι καλύτερα και το έθρεψε ως ιδέα.
Ακόμη κι αν τα αλλοτριωμένα ΜΜΕ προωθούν τα πρωτότυπα, η αξία του γιατρού, η δεξιότητα του γιατρού στην επικοινωνία με τον ασθενή, φαίνεται όταν μπορεί να του μεταφέρει και να του δώσει να κατανοήσει τι είναι γενόσημο και τι πρωτότυπο. Και όταν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την ικανότητα να το μεταλαμπαδεύσουν ή από δόλο το προάγουν, τότε ίσως το βάρος πέφτει και στην πολιτεία να το χειριστεί διαφορετικά.
Δεν ξέρω εάν το να χρεώσει το 25% σε ασθενή με ΕΚΑΣ όταν επιλέγει πρωτότυπο είναι η καλύτερη λύση. Για μένα η λύση είναι η χρησιμοποίηση των συσκευασιών τριμήνου (100+ χάπια ανά κουτί) που υπάρχουν και σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Εκεί το όλο θέμα λύνεται απλά και εύκολα.

thepap:
Παραβλέπω την προσβολή σας και σας ξαναλέω ότι το ζήτημα για μένα σ αυτό το post δεν είναι η υπεροχή η μη πρωτοτύπων εναντι γενοσήμων η ενός γενοσήμου έναντι ενός άλλου. Είναι που θεωρώ ότι η πρόταση του Διακομιστή σχετικά με τους δικαιούχους ΕΚΑΣ εμπεριέχει διάκριση στη πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο.
Γνωρίζετε πολλούς συναδέλφους που έχουν σαφή άποψη για τυχόν διαφορές μεταξύ σκευασμάτων που χορηγούν? Εγώ δυστυχώς όχι.

Denominator:
Νομίζω ότι (εγγενή) διάκριση αποτελεί η δυνατότητα της επιλογής σκευάσματος από τον ασθενή - και μάλιστα με επιδότηση του 50% της συμμετοχής από τη στιγμή που η λιανική υπερβαίνει την ασφαλιστική τιμή. Η καθαρή λύση θα ήταν μία: Το κράτος να αποζημιώνει την κατώτατη τιμή με την οποία μπορεί να καλυφθεί ο ασθενής με βάση τη συνταγή του γιατρού του και ο δικαιούχος ΕΚΑΣ να έχει τη μειωμένη συμμετοχή του 10% επί αυτής.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και ως τέτοια δε βοηθούν μία κοινωνία που παραπαίει.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση