Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΑγαπητοί Συνάδελφοι,
Δυστυχώς ο κλάδος μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων και στοχοποιείται και από την σημερινή Κυβέρνηση.
Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διαβλέποντας την αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κυρίως την αρνητική στάση των Κυβερνήσεων απέναντι στο μικρομεσαίο φαρμακείο, επιλέξαμε να χαράξουμε μία στρατηγική «ανοίγματος» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Γενική Συνέλευση της 6ης Δεκεμβρίου 2014 δηλώσαμε στα ΜΜΕ ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι αναξιόπιστο και θα στραφούμε στην Ευρώπη.
Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό ήταν ανεδαφικό. Όμως το ΔΣ του ΠΦΣ στην συνεδρίαση του στις 23.3.2015 αποφάσισε την διενέργεια ενός Πανευρωπαϊκού Φαρμακευτικού Συνεδρίου σε επίπεδο προέδρων φαρμακευτικών φορέων μελών της PGEU που εκπροσωπεί 34 φαρμακευτικούς συλλόγους και φορείς που αποτελούνται από 400.000 φαρμακοποιούς και 170.000 φαρμακεία
Ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι συνάδελφοι μας των ευρωπαϊκών χωρών για τα προβλήματα του ελληνικού φαρμακείου και να μας στηρίξουν στις κινήσεις μας για την ανάδειξη του δίκαιου των αιτημάτων μας .
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (capital controls, δημοψήφισμα και εκλογές ) δεν σταματήσαμε την προσπάθειά μας και συνεχίσαμε ολόκληρο το καλοκαίρι τις προσπάθειες για την επιτυχία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης.
Όμως και μέσα στο καλοκαίρι και ενώ άρχισαν να διαφαίνονται οι προθέσεις και αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των φαρμακείων, επιδιώξαμε συναντήσεις με ευρωπαίους παράγοντες. Έτσι πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον κ. Declan Costello, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα και με τον Επίτροπο Υγείας κ. Vytenis Andriukaitis
Στις συναντήσεις αυτές αντιμετωπίσαμε την ψυχρότητα απέναντι στις θέσεις μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις για τα Φαρμακεία μας έχουν ληφθεί προ πολλού.
Δεν πτοηθήκαμε όμως και συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας. Στο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις με τον πρώην υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή, τον κ. Μάρδα, την κυρία Βαλαβάνη και τον υπουργό κ. Σταθάκη.
Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν και είναι πρωτίστως να αποτρέψουμε τελικές αποφάσεις σε βάρος μας και σε τελική ανάλυση αν αυτό δεν είναι εφικτό , να έχουμε τις λιγότερο επώδυνες για τον κλάδο μας αποφάσεις.
Η μεγάλη μάχη δόθηκε στις 14 Αυγούστου όπου η Κυβέρνηση, έφερε στις 3.42 τα ξημερώματα διάταξη που ανέτρεπε όλο το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Η διάταξη αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με Υπουργική απόφαση η οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί.
Το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου
Το συνέδριο του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί μια ολοκληρωτική αλλαγή στρατηγικής για τον κλάδο. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσο πολλά υψηλόβαθμα στελέχη από τον Φαρμακευτικό χώρο.
Αντιμετωπίσαμε ψυχρούς τεχνοκράτες (δείτε τις ομιλίες τους μεταφρασμένες από το site του ΠΦΣ , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) οι οποίοι όμως μας άνοιξαν τα μάτια κυριολεκτικά.
Οι αλλαγές που συντελούνται στην χώρα μας δεν τους ήταν άγνωστες. Πολλές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια στάδια, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία άλλες σε επόμενα στάδια πχ Ιρλανδία και άλλες σε στάδιο επιστροφής στην αρχική κατάσταση δηλαδή την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που στο όνομα της δήθεν «απελευθέρωσης» είχαν καταργηθεί πχ Ουγγαρία.
Με ομόφωνη απόφασή τους οι ευρωπαίοι συνάδελφοι εξέδωσαν δήλωση αφενός μεν για το Προσφυγικό θέμα και αφετέρου για το Φαρμακευτικό Επάγγελμα. Bασικοί άξονες είναι οι εξής :
• Το Φαρμακείο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του συστήματος υγείας και η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σαν όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας.
• Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και στην υποστήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κοινών - μη σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, δεν αποτελούν κοινά εμπορικά προϊόντα.
• Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από μια φαρμακευτική αγορά, ρυθμισμένη και οργανωμένη, η οποία διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού,
• Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παροχή κατάλληλων και επαρκών πόρων στο φαρμακευτικό κλάδο συνεισφέρει επιπροσθέτως στην προώθηση της δημόσιας υγείας
Καταφέραμε δηλαδή το θέμα των Φαρμακείων αφενός μεν να αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση, αφετέρου δε να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πως η Ελλάδα πλέον θα έχει ενεργό ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά φαρμακευτικά δρώμενα και δεν θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων.
Παράλληλα με τις διαρκείς επαφές στην Ελλάδα δώσαμε συνέχεια στις ενέργειες μας με τους ευρωπαίους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ζητήσαμε λοιπόν από τον Πρόεδρο της PGEU κ. Ο΄Loughlin να μεσολαβήσει για να συναντηθούμε με εκπρoσώπους του ΟΟΣΑ .
Η απάντηση ήταν ότι «ο ΟΟΣΑ έρχεται σε επαφή μόνο με τις κυβερνήσεις και ότι όλη η ανάλυση έχει αποτυπωθεί στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2013.
Ευγενικά μεν, μας παρέπεμπε δε, στο επίσημο ευρωπαϊκό όργανό μας, ως αρμόδιο να συζητήσει με την Συμβουλευτική Επιτροπή Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας του Οργανισμού.
Μεσολάβησε η άτυπη συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη , οι οποίοι εν ολίγοις αναγνώρισαν μεν το δίκιο μας αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν κληθεί να διαχειρισθούν προειλημμένες αποφάσεις.
Η αντίδραση μας ήταν άμεση και στις 2 Οκτωβρίου στείλαμε επιστολή τόσο στην PGEU όσο και στους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπου τους λέγαμε ξεκάθαρα πως ότι συμβαίνει στα φαρμακεία δεν αφορά την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη και ότι τα καρτέλ θα κυριαρχήσουν μέσω συμφωνιών που μεθοδεύονται από την πλευρά της Αμερικής , όπως η TTIP.
Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας φαίνεται ότι ανησύχησαν και στις 5 Οκτωβρίου μας ενημέρωσαν ότι προγραμματίσθηκε συνάντηση με τον κ. Declan Costello και μας ζήτησαν να τους ενημερώσουμε αν θέλουμε να υποβάλλουμε ερωτήματα στην συνάντηση αυτή.
Τα βασικά σημεία που θέσαμε εμείς είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η Ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού, η προσβασιμότητα των ασθενών στο Φάρμακο και θίξαμε το θέμα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την επικράτηση ιδιωτών επιχειρηματιών στην υγεία αναφερόμενοι στην πρόσφατη σύλληψη μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων.
Συνάδελφοι,
Ο χρόνος που έχουμε είναι πολύ λίγος σε αυτή την απόφαση για να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Όμως έχουμε την υποχρέωση να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επόμενες φάσεις. Δεν έχουμε εξαντλήσει τα όπλα μας.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η αμερικανική επιρροή στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα ελληνικά δρώμενα, θα πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Καταστήσαμε σαφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι έχουμε αντιληφθεί την προσπάθεια να επιβληθεί το αμερικανικό μοντέλο (βλ. ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) στην λειτουργία των φαρμακείων μας δηλαδή, τα ακριβότερα φάρμακα στην αγορά, καρτέλ, πολυεθνικές κλπ.
Το γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο που επικαλούμαστε φέρνει σε μεγάλη δυσκολία όσους αρνούνται την εφαρμογή του στην Ελλάδα.
Και εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: για ποιο λόγο το γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο που ισχύει στην Γερμανία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;
Για ποιο λόγο είναι καλό για την Γερμανία, αλλά όχι για την Ελλάδα;
Συνάδελφοι,
όλοι μαζί θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν.
Προτείνουμε την σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στις οποίες μπορούν να παρευρεθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα άλλα μέλη του ΔΣ για να ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για τα όσα συμβαίνουν και κυρίως για όσα θα συμβούν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ