ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων
Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των φαρμακοποιών και της πολιτικής ηγεσίας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Τα φαρμακοποιάκια αναμένεται να ζητήσουν δεσμεύσεις :laugh: από την νέα ηγεσία ότι δεν θα εφαρμοστούν :laugh: τα μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που εκκρεμούν από τον 2014 και προβλέπονται στο Νέο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί τον Οκτώβριο. Παράλληλα, μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.
Denominator:
Ψάχνοντας στο internet με σκοπό να συμβουλεύσω ασθενείς μου, ανακάλυψα πολύ ενδιαφέρουσες διαφορές στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ. Για παράδειγμα, ένα τυχαίο προϊόν, το Pure Fish Oil 1100mg (180) της Lamberts, μπορεί κανείς να το βρει σύμφωνα με το skroutz.gr από 30,00 έως και 42,89 ευρώ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος), ενώ ένα δεύτερο, το Tonotil Plus 10 από 8,90 έως 14,45 (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος).
Μία τέτοια διαφορά νομίζω ότι δικαιολογεί τη διεύρυνση του ανταγωνισμού.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος :-* :-* :-* :-*
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και στο περιθώριο της επίσκεψης της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέταξε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη «Aπελευθερώστε κατά προτεραιότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων!».
Είδηση που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από την ελληνική κυβέρνηση και κατ'επέκταση ήταν θέμα χρόνου να φτάσει και στα αυτιά του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κώστα Λουράντου και φυσικά να προκαλέσει την οργή του. «Είναι πλέον πασιφανές ότι τα Αμερικάνικα Καρτέλ με την βοήθεια τοπικών οικονομικών συμφερόντων ετοιμάζουν το έδαφος για να καταλάβουν την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Λουράντος, ενώ άμεσα ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την PGEU, με την οποία τον τελευταίο μήνα υπάρχει πολύ στενή επαφή. Διαβάστε παρακάτω τη γραφική επιστολή του κ. Λουράντου:
Πηγαίνοντας να πάρω το αυτοκίνητό μου από το συνεργείο (τά'φτυσε και αυτό) άκουσα πως η Κυβέρνηση ψάχνει "ισοδύναμα μέτρα" για το ΦΠΑ στην παιδεία... Μάλιστα η εκφωνήτρια των ειδήσεων τόνισε ότι αυτά τα ψάχνουν από την φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εσόδων ....
Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό αυτό που μου είπε ο Υπ. Υγείας προχθές στο γραφείο του : "τι ισοδύναμο μέτρο θα μπορούσαμε να δώσουμε στους θεσμούς για το ιδιοκτησιακό;"
"Μα πως είναι δυνατόν να συζητάμε για ισοδύναμα μέτρα για κάτι που δεν έχει δημοσιονομικό όφελος; Ποιός κερδίζει από την κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος;" ρώτησα.
Και επειδή δεν απάντησε συνέχισα:
"Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια βρίσκονται αλυσίδες κυρίως του χονδρεμπορίου και ΚΑΡΤΕΛ εταιριών! Θέλετε να πείτε τι ισοδύναμο μπορούμε να δώσουμε σε ... αυτούς; Ποιόν δηλαδή θα πρέπει να ... "φάνε" αντί να φάνε ... εμάς; Τι είδους ισοδύναμο θα ήθελαν; Εθελοντές για να γίνουν ... πτώματα; "
Σήμερα, με αφορμή αυτά που άκουσα στο ράδιο μου ήρθε στο μυαλό ο .... Μινώταυρος .... με άλλο προφίλ όμως ..... με αυτό της κυρίας Christine Lagarde που όπως με επληροφόρησαν ... χθες στις USA πίεζε τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Σταθάκη να απελευθερώσει κατά προτεραιότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων...
Ναι ... η ίδια που το Πάσχα που μας πέρασε δήλωνε κατηγορώντας τα φαρμακεία στην Ελλάδα ότι .... "πήραν τα γάλατα από τα σούπερ μαρκετ, τα έβαλαν στα φαρμακεία και .... αυξήθηκε η τιμή τους" !!! Το άκρον άωτον της παραπληροφόρησης.
Είναι πλέον πασιφανές ότι τα Αμερικάνικα Καρτέλ με την βοήθεια τοπικών οικονομικών συμφερόντων ετοιμάζουν το έδαφος για να καταλάβουν την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ... Αλλωστε είναι γνωστή και η "διατλατική συμφωνία" που ετοιμάζεται μεταξύ Αμερικής - Καναδά - Ευρώπης..
Ολα τα Ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να πάψουν να ζουν στο μικρόκοσμό τους, γιατί έρχεται και η σειρά τους..
Πριν λίγο έφυγε το εξής έγγραφο προς την PGEU:
To
-Mr. Darragh O’Loughlin
President of PGEU
Notification to:
-Mr. Jan Smits
Vice – President of PGEU
- Mrs Jurate Svarcaite
Secretary General of PGEU
- Mrs Patricia Munoz
Director of Legal Affairs
As a follow-up to our previous communication, I would like to inform you about the outcome of my meeting with the Minister of Health, Mr. Xanthos and Deputy Minister mr. Polakis.
The ministers acknowledged that pharmacists are absolutely right, although they are unfortunately forced to sign something that is against their will. :-*
At the same time recent statements of the Prime Minister mr Tsipras, were made, referring to the positive attitude of the US in relation to Europe.
In my personal view, those are two facts that strongly confirm that the drug is a subject that the US desire to get its hands on, and with economic agreements such us TTIP economic centers , to achieve - not only in Greece but mostly in other European countries - the degradation of the entire pharmaceutical market.
The risk that should concern all European countries is that cartels and big financial interests will conquer our market. There for I think it is necessary for us to consider a immediate reaction before it’s too late.
Kinds Regards
The President
Konstantinos Lourantos
Xouzouris:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ώστε, αν όχι το σύνολο, έστω το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων να παραμείνει στα "χέρια” των αδειούχων ( δηλαδή οι μη αδειούχοι φαρμακοποιοί να μείνουν πάλι χωρίς φαρμακείο! ) φαρμακοποιών βρίσκεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, η οποία θα επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς να είναι- σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- ζήτημα λίγων μόλις ημερών :-* , ο κλάδος προετοιμάζεται για γενικευμένες αντιδράσεις προκειμένου να μην περάσει το μέτρο- πρόταση του ΟΟΣΑ.
Χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι επόμενες κινήσεις για να εμποδιστεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε από κοινού συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι φαρμακοποιοί θα περιμένουν το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού περιλαμβάνεται στη Λίστα με τα 48 Προαπαιτούμενα, τα οποία και θα "ξεκλειδώσουν" το πρώτο μέρος της δόσης των 3 δισ. που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τον Αύγουστο. Όπως ορίζει το Τρίτο Μνημόνιο εξάλλου, η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, δεν θα αποτελούν πλέον προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων :-* , με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού και της διάθεσης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Και ενώ αρχικά με την ψήφιση του μνημονίου προβλεπόταν άμεση νομοθέτηση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, ο κλάδος είχε πάρει μια μικρή παράταση χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο.
Οι φαρμακοποιοί, ως αντιστάθμισμα, αναμένεται να επαναφέρουν την πρότασή τους για το λεγόμενο "γερμανικό μοντέλο", δηλαδή να κρατήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό της ιδιοκτησίας και μόνο το 49% των φαρμακείων να επιτρέπεται να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο. Αν και η θέση τους δεν φαίνεται, όπως λέει το ρεπορτάζ, να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Σύλλογος επιμένει στο μοντέλο αυτό, προειδοποιώντας πως η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού "στρώνει το δρόμο” σε καρτέλ και τοπικά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν μερίδια στην αγορά φαρμάκου, δημιουργώντας αλυσίδες και αφανίζοντας τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς.
Μετά όμως τις παρεμβάσεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να δεχθούν ένα ακόμη "χτύπημα”, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και την απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγραφούμενων φαρμάκων :-* (η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία δύο χρόνια), ώστε αυτή τελικά να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
"Μοιρασμένη” είναι η κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ιδιοκτησίας των φαρμακείων. Σε Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία και Πορτογαλία, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού. Αντίθετα σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία και Εσθονία, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει φαρμακείο, χωρίς περιορισμό. Στις υπόλοιπες χώρες, μόνο φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί φαρμακοποιών μπορούν να λειτουργούν φαρμακείο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση