ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (224/283) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στον εν Ελλάδι φαρμακευτικό κόσμο, οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό πολυβόλου και παρακολουθώντας, ο καθένας διαπιστώνει ότι δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές.
Πέραν όμως αυτών, παλαιότερα αγκάθια δείχνουν να παραμένουν με πρώτο και κύριο τις πληρωμές μας.

Η στάση του ΠΦΣ και των συν αυτώ, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, βασίζεται στο κλασσικό «δεν είναι αυτό που νομίζεις». Όμως συμβαίνει και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο αισθητή η έλλειψη χρημάτων.

Δεν είναι μόνο τα ληξιπρόθεσμα του ’11 και του ’12 , για τα οποία δεν έχουμε δει κάποια πρόοδο.

Το χειρότερο είναι ότι παραμένουμε απλήρωτοι από τον Ιούνιο και τώρα μπήκε ο Οκτώβρης.

Θα έπρεπε αυτά να έχουν εξηγηθεί στους φαρμακοποιούς.
Να μας έχει πει κάποιος τι και πως. Δηλαδή πλέον θα φθάσουμε να πληρωνόμαστε κάθε πεντάμηνο;

Κοροϊδευόμαστε; Ξέρετε, κύριοι του ΠΦΣ και λοιποί «ενημερωτές», είχατε πολλάκις στο παρελθόν διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ανεβαίνατε στα κάγκελα για ψύλλου πήδημα, όταν πουλούσατε επανάσταση εκμεταλλευόμενοι τη αβεβαιότητα των συναδέλφων, όταν τέλος πάντων παριστάνατε τους «ακτιβιστές» προ εκλογών του ΠΦΣ.

Κουτοπόνηρα όμως, βλέποντας ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτά που πιστεύατε, σήμερα σφυράτε ομαδικώς αδιάφορα.

Και όχι, δεν ζητάμε να αρχίσετε πάλι τα προεκλογικά σόου ένθεν και ένθεν για τα μάτια του κόσμου. Ούτε έχουμε κάποια απαίτηση από τους «ενημερωτές» υποκριτές να κρατήσουν παρόμοια στάση με πέρυσι αας πούμε.


Επειδή όμως η προπαγάνδα και το μάζεμα κάτω από χαλί πλέον δεν πιάνουν και φυσικά στο τέλος θα κριθούν όλοι με βάση τις  «λυπητερές» που θα λάβουν οι φαρμακοποιοί, χρειαζόμαστε από τον ΠΦΣ μια άμεση και σε βάθος ενημέρωση τόσο για το πότε θα πληρωθούμε, όσο και για το ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δυστυχώς ο κλάδος μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων και στοχοποιείται και από την σημερινή Κυβέρνηση.
Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διαβλέποντας την αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κυρίως την αρνητική στάση των Κυβερνήσεων απέναντι στο μικρομεσαίο φαρμακείο, επιλέξαμε να χαράξουμε μία στρατηγική «ανοίγματος» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Γενική Συνέλευση της 6ης Δεκεμβρίου 2014 δηλώσαμε στα ΜΜΕ ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι αναξιόπιστο και θα στραφούμε στην Ευρώπη.


Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό ήταν ανεδαφικό. Όμως το ΔΣ του ΠΦΣ στην συνεδρίαση του στις 23.3.2015 αποφάσισε την διενέργεια ενός Πανευρωπαϊκού Φαρμακευτικού Συνεδρίου  σε επίπεδο προέδρων φαρμακευτικών φορέων μελών της PGEU που  εκπροσωπεί 34 φαρμακευτικούς συλλόγους και φορείς που αποτελούνται από 400.000 φαρμακοποιούς και 170.000 φαρμακεία
Ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι συνάδελφοι μας των ευρωπαϊκών χωρών για τα προβλήματα του ελληνικού φαρμακείου και να μας στηρίξουν στις κινήσεις μας για την ανάδειξη του δίκαιου των αιτημάτων μας .
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (capital controls, δημοψήφισμα και εκλογές ) δεν σταματήσαμε την προσπάθειά μας και συνεχίσαμε ολόκληρο το καλοκαίρι τις προσπάθειες για την επιτυχία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης.
Όμως και μέσα στο καλοκαίρι και ενώ άρχισαν να διαφαίνονται οι προθέσεις και αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των φαρμακείων, επιδιώξαμε συναντήσεις με ευρωπαίους παράγοντες. Έτσι πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον κ. Declan Costello, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα και με τον Επίτροπο Υγείας  κ.  Vytenis Andriukaitis
Στις συναντήσεις αυτές αντιμετωπίσαμε την ψυχρότητα απέναντι στις θέσεις μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις για τα Φαρμακεία μας έχουν ληφθεί προ πολλού.
Δεν πτοηθήκαμε όμως και συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας. Στο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις με τον πρώην υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή, τον κ. Μάρδα, την κυρία Βαλαβάνη  και τον υπουργό κ. Σταθάκη.

Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν και είναι πρωτίστως να αποτρέψουμε τελικές αποφάσεις σε βάρος μας και σε τελική ανάλυση αν αυτό δεν είναι εφικτό , να  έχουμε τις λιγότερο επώδυνες για τον κλάδο μας αποφάσεις.
Η μεγάλη μάχη δόθηκε στις 14 Αυγούστου όπου η Κυβέρνηση, έφερε στις 3.42 τα ξημερώματα διάταξη που ανέτρεπε όλο το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Η διάταξη αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με Υπουργική απόφαση η οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί.

Το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου

Το συνέδριο του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί μια ολοκληρωτική αλλαγή στρατηγικής για τον κλάδο. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσο πολλά υψηλόβαθμα στελέχη από τον Φαρμακευτικό χώρο.

Αντιμετωπίσαμε ψυχρούς τεχνοκράτες  (δείτε τις ομιλίες τους μεταφρασμένες  από το site του ΠΦΣ , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) οι οποίοι όμως μας άνοιξαν τα μάτια κυριολεκτικά.
Οι αλλαγές που συντελούνται στην χώρα μας δεν τους ήταν άγνωστες. Πολλές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια στάδια, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία  άλλες σε επόμενα στάδια πχ Ιρλανδία και άλλες σε στάδιο επιστροφής στην αρχική κατάσταση δηλαδή την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που στο όνομα της δήθεν «απελευθέρωσης» είχαν καταργηθεί πχ Ουγγαρία.
Με ομόφωνη απόφασή τους οι ευρωπαίοι συνάδελφοι εξέδωσαν δήλωση αφενός μεν για το Προσφυγικό θέμα  και αφετέρου για το Φαρμακευτικό Επάγγελμα. Bασικοί άξονες είναι  οι εξής :
• Το Φαρμακείο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του συστήματος υγείας και η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σαν όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας.
• Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και στην υποστήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κοινών -  μη σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, δεν αποτελούν κοινά  εμπορικά προϊόντα.
• Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από μια φαρμακευτική αγορά, ρυθμισμένη και οργανωμένη,  η οποία διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού,
• Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παροχή κατάλληλων και επαρκών πόρων στο φαρμακευτικό κλάδο συνεισφέρει επιπροσθέτως στην προώθηση της δημόσιας υγείας
Καταφέραμε δηλαδή το θέμα των Φαρμακείων αφενός μεν να αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση, αφετέρου δε να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι πως η Ελλάδα πλέον θα έχει ενεργό ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά φαρμακευτικά δρώμενα και δεν θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων.

Παράλληλα με τις διαρκείς επαφές στην Ελλάδα δώσαμε συνέχεια στις ενέργειες μας με τους ευρωπαίους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ζητήσαμε λοιπόν από τον Πρόεδρο της  PGEU κ. Ο΄Loughlin  να μεσολαβήσει για να συναντηθούμε με  εκπρoσώπους του ΟΟΣΑ .
Η απάντηση ήταν ότι «ο ΟΟΣΑ έρχεται σε επαφή μόνο με τις κυβερνήσεις και ότι όλη η ανάλυση έχει αποτυπωθεί στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2013.
Ευγενικά  μεν, μας παρέπεμπε δε, στο επίσημο ευρωπαϊκό όργανό μας, ως αρμόδιο  να συζητήσει με την Συμβουλευτική Επιτροπή  Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας του Οργανισμού.
Μεσολάβησε η άτυπη συνάντηση με τον  νέο υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή  Υπουργό Υγείας  κ. Πολάκη , οι οποίοι εν ολίγοις αναγνώρισαν μεν το δίκιο μας αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν κληθεί να διαχειρισθούν προειλημμένες αποφάσεις.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και στις 2 Οκτωβρίου στείλαμε επιστολή τόσο στην PGEU όσο και στους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπου τους λέγαμε ξεκάθαρα πως ότι συμβαίνει στα φαρμακεία δεν αφορά την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη και ότι τα καρτέλ θα κυριαρχήσουν μέσω συμφωνιών που μεθοδεύονται από την πλευρά της Αμερικής , όπως η TTIP.
Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας φαίνεται ότι ανησύχησαν και στις 5 Οκτωβρίου μας ενημέρωσαν ότι προγραμματίσθηκε συνάντηση  με τον κ. Declan Costello  και μας  ζήτησαν να τους ενημερώσουμε αν θέλουμε να υποβάλλουμε ερωτήματα στην συνάντηση αυτή.

Τα βασικά σημεία που θέσαμε  εμείς είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η Ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού, η προσβασιμότητα των ασθενών στο Φάρμακο και θίξαμε το θέμα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την επικράτηση ιδιωτών επιχειρηματιών στην υγεία αναφερόμενοι στην πρόσφατη σύλληψη μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων.

Συνάδελφοι,

Ο χρόνος που έχουμε είναι πολύ λίγος σε αυτή την απόφαση για να ανατρέψουμε  τα δεδομένα. Όμως έχουμε την υποχρέωση  να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επόμενες φάσεις.  Δεν έχουμε εξαντλήσει  τα όπλα μας.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η αμερικανική επιρροή στην λήψη των  αποφάσεων που αφορούν τα ελληνικά δρώμενα,  θα πλήξει όχι μόνο την Ελλάδα  αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Καταστήσαμε σαφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι έχουμε αντιληφθεί την προσπάθεια να επιβληθεί το αμερικανικό μοντέλο (βλ. ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) στην λειτουργία των  φαρμακείων μας  δηλαδή,  τα ακριβότερα φάρμακα στην αγορά, καρτέλ, πολυεθνικές κλπ.
Το   γερμανικό ιδιοκτησιακό  μοντέλο που επικαλούμαστε φέρνει σε μεγάλη δυσκολία όσους αρνούνται την εφαρμογή του στην Ελλάδα.
Και εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: για ποιο λόγο το γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο που ισχύει στην Γερμανία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στην  Ελλάδα;
Για ποιο λόγο είναι καλό για την Γερμανία, αλλά όχι για την  Ελλάδα;

Συνάδελφοι,

όλοι μαζί θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν.
Προτείνουμε την σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στις οποίες μπορούν να παρευρεθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα άλλα μέλη του ΔΣ για να ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για τα όσα συμβαίνουν και κυρίως για  όσα θα συμβούν.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κινδυνεύει παρά πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο ΄΄ξέχασε΄΄ όλα εκείνα που υποσχότανε προεκλογικά, αλλά επιδείνωσε τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και τώρα πλέον έχει δρομολογήσει την ολοκληρωτική άλωση του φαρμακείου. Ετοιμάζεται να επιτρέψει σε επιχειρηματία να ιδρύει φαρμακείο, να δημιουργεί ανώνυμες εταιρείες, να φτιάχνει αλυσίδες φαρμακείων και τέλος να χαρίσει τα ΜΥΣΥΦΑ στα supermarkets.

Το χειρότερο μάλιστα απ΄όλα είναι ότι τόσο το ιδιοκτησιακό όσο και τα ΜΥΣΥΦΑ είχαν κλείσει θετικά για τον κλάδο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας αρχικά με την 47σέλιδη ΄΄επιστολή του προς θεσμούς΄΄ και στην συνέχεια με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, παρέδωσε, στα συμφέροντα που δήθεν πολεμούσε, τόσο το ιδιοκτησιακό όσο και τα ΜΥΣΥΦΑ, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξης του φαρμακείου όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα η διοίκηση του ΠΦΣ πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσει τον κλάδο. Η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων από μόνη της δεν αρκεί. Οι εντυπώσεις διαρκούν λίγες ώρες και αφήνουν τα προβλήματα ανέγγιχτα.


Για την Α.Ε.Σ.Π.
ΚΘ

Αλέξης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

αντι-φμφ

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
17-18 Οκτ. 2015
Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Θεσσαλονίκη

Το Παρατηρητήριο θα είναι εκεί!

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δυσμενείς εξελίξεις :-* αναμένονται για τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με τον ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.


Σε πλήρη αδυναμία να επηρεάσει τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση ουστ!.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να έρθουν σε ρήξη με τους Δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση και δυνατότητα δημιουργίας φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς.

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, φάνηκε ότι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών δεν πρόκειται να κλείσει.

Η πολιτική ηγεσία τόνισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι το θέμα των αλλαγών στα φαρμακεία χειρίζονται τεχνοκράτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

“Δεν πρόκειται να πάμε κόντρα στον ΟΟΣΑ”, ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο προεδρείο του ΠΦΣ.

Ενδεικτικό της κατεύθυνσης που παίρνουν τα πράγματα, είναι ότι ο ΟΟΣΑ είχε εκδώσει τη γνωστή “εργαλειοθήκη”, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί το 2014 και αφορούσε το άνοιγμα 50 επαγγελμάτων.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβανόταν το επάγγελμα του φαρμακοποιού, για το οποίο προβλέπονταν απελευθέρωση στο ιδιοκτησιακό και διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και από καταστήματα λιανικής πώλησης (όπως τα σούπερ – μάρκετ).


Επαφές

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κωνσταντίνο Λουράντο να τρέχει για το θεαθήναι.

Ο κ. Λουράντος αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (ABDA), σε μία άνευ ουσίας και περιεχομένου προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις των επικείμενων αλλαγών στον κλάδο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση