ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (30/283) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυχνά οι εταιρίες μαζεύουν παραγγελίες για να κάνουν μια εισαγωγή. Επίσης, έχετε βάλει ρήτρες στην παράδοση; Αν όχι, παρόλο που πληρώνετε άμεσα (κουμπαριές με τον επίτροπο μυρίζομαι ή το άμεσα είναι 2-3 μήνες; ), έχετε ευθύνες για το ότι μένουν οι ασθενείς σας χωρίς φάρμακα.  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Ποιος είναι ο επίτροπος;
Μάλλον πρέπει να δώσω περισσότερες πληροφορίες.
1. Δουλεύω σε ιδιωτική κλινική. Οι περισσότερες πολυεθνικές παραδίδουν με αντικαταβολή μετρητών. Δεν πληρώνεις, δεν έχεις φάρμακα.
Άρα το θέμα της πίστωσης δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις παραδόσεις. Ένα το κρατούμενο.
2. Για φάρμακα μοναδικά στην αγορά, όπως το Tegretol, σε προκαλώ να μου αποδώσεις ευθύνες που η Novartis δεν έχει ούτε ένα κουτί να παραδώσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Προφανώς και καλύπτω τους ασθενείς μου με διαφορετικό τρόπο και δεν τους αφήνω "χωρίς φάρμακα". Αυτό με τις ομαδικές παραγγελίες είναι εντελώς άσχετο με την κουβέντα. Οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή επαρκείς ποσότητες και ας κάνουν τις παραγγελίες τους με κωδικοποιημένα μηνύματα harlem shake. Ποσώς με ενδιαφέρει. Στα 3 τελευταία χρόνια, μόνο τώρα αντιμετωπίζω τόσα πολλά προβλήματα διαθεσιμότητας.
3. Για τα γενόσημα κάνω μόνος μου παιχνίδι, όπως δηλαδή γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όπου το φαρμακείο αυτόνομα ρυθμίζει τις προμήθειές του και όχι οι προσωπικές προτιμήσεις του κάθε γιατρού.

--- Τέλος παράθεσης ---
OK, δεν είσαι σε δημόσιο νοσοκομείο άρα είναι αλλιώς τα πράγματα δεν έχεις επίτροπο. Και για να έχει φαρμακείο μιλάμε για άνω των 60 κλινών.
Αν δεν έχεις καμιά 200ρια κρεββάτια δεν νομίζω ότι είσαι ο "καλός" πελάτης από πλευράς ταχύτητας εξυπηρέτησης και δεν ξέρω εάν παίζουν εκπτώσεις σε επίπεδο λογιστηρίου. Συνήθως παίζουν. Επίσης, εάν τα λαμβάνεις σε νοσοκομειακή τιμή δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση η εξυπηρέτηση τους. Να σου πω ότι είναι ηθική μια τέτοια συμπεριφορά; Δεν είναι.
Τώρα το tegretol των 400 μπορεί να αντικατασταθεί με δύο των 200 που τουλάχιστον Κρήτη δεν είναι έλλειψη.
Προβλήματα διαθεσιμότητας υπάρχουν σε φτηνά πρωτότυπα φάρμακα και εκεί θα συμφωνήσω, και έχω πολλές φορές πει ότι είναι χαζές οι οριζόντιες μειώσεις για όλους.
Αλλά τα γενόσημα είναι σε τρελές τιμές και δεν βλέπω κανένα ανταγωνισμό.

Φαντάζομαι ότι και εσύ συμφωνείς ότι για να πάψουν οι παράλληλες εξαγωγές και να μην υπάρχει δικαιολογία για τις εταιρίες που εισάγουν φάρμακα σε ποσότητες που να προκαλούνται ελλείψεις και για να στοιχειοθετηθούν ποινές είναι μονόδρομος η ακόλουθη λύση:
Όπως υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να υπάρχει και η ηλεκτρονική καταχώρηση της παράδοσης φαρμάκων στον ασθενή. Δηλαδή, ακόμη κι αν πληρώσει ένα φάρμακο ο ασθενής και δεν πάει μέσω συνταγης ΕΟΠΥΥ να πρέπει ο φαρμακοποιός να καταχωρήσει σε μια φόρμα: ΑΜΚΑ ή αριθμό διαβατηρίου ασθενή, ΑΜΚΑ γιατρού και barcodes φαρμάκου που παραδίδει (δανεικό ή πληρωτικό) στον ασθενή.
Μόνο έτσι θα υπάρχει εικόνα του τι λαμβάνουν οι ασθενείς και τι εξαφανίζεται στο δρόμο.... Να δούμε αποκτά κανείς πχ νόσο gauche στα 70 του;

Diamantius:
Actually, έχω 200 κρεβάτια ;)
Πολυεθνικές και εκπτώσεις είναι ανέκδοτο. Στα υπόλοιπα εννοείται πως συμφωνώ και δεν ήταν άλλωστε επί τούτων ή παρέμβασή μου.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σταθμός είναι για πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα η απόφαση της Ε.Ε. Με βάση την οποία το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο μέσα σε 30 ημέρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσα σε 60 ημέρες να εξοφλεί τα χρέη του (επιστροφές, Φ.Π.Α. χρέη κλπ).

Η ισχύς της απόφασης ξεκινάει από το ερχόμενο Σάββατο και υποχρεώνει το Δημόσιο να πληρώσει άμεσα τα χρωστούμενα. Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιώτες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τόκους υπερημερίας 8% πλέον του ευρωπαϊκού επιτοκίου.

Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος καθυστερήσεων των πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο είναι 180 ημέρες. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τόκους στα ελληνικά δικαστήρια και για τα χρέη του Δημοσίου που υπάρχουν πριν την ισχύ της νέα νομοθεσίας.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---
Περσινα ξινά σταφύλια...  Όλοι ξέρουμε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να πληρώσει το Δημόσιο. Ο αναπληρωτής Μάριος, που προ 15μέρου έβαζε το χέρι του (το Δε ή το Αρ δεν ξέρω) στη φωτιά για αποπληρωμή οφειλών ταμείων μέχρι τέλος Μαρτίου 2013, το έβγαλε απο τη φωτιά και μας είπε καλό καλοκαίρι (τι καλος άνθρωπος, είναι και ορθοπαιδικός....). Είναι γνωστό ότι οι Ελληνικοί νόμοι άλλα λένε (και δεν εναρμονίζονται με το Ευρωπαϊκό δίκαιο), και άμα φθάσει υπόθεση μας (κατά του Ελληνικού Δημοσίου) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάλι χρήματα δεν θα πάρουμε αλλά θα πληρώσει πρόστιμο το Ελληνικό Δημόσιο (δλδ εμείς....). Ίσως τελικά εκεί να αποσκοπεί η αποφαση της ΕΕ (να παίρνει πρόστιμα απο την Ελλάδα ή άλλες χρεοκοπημένες χώρες).

EzeΤΡΟΛ:
ΠΦΣ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ 13/3/2013

Μετά από  προσωπική πρόσκληση του κ. Σαλμά, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ την Τρίτη 12 Μαρτίου .

Στην συνάντηση αυτή είχε κληθεί και παραβρέθηκε και ο κ. Λουράντος.

-        Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δηλαδή τα 80 εκατομμύρια για την αποπληρωμή του Νοεμβρίου και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των άλλων ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΔΕΗ , Οίκος Ναύτου κλπ)

Ο κ. Σαλμάς διαβεβαίωσε ότι  (μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ) τα 80 εκατομμύρια θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες  και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση.

Σε ότι αφορά τα αλλά ταμεία έδωσε εντολές στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και την αρμόδια διευθύντρια της ΔΕΗ , έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υποβληθεί γρήγορα το αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Πράγματι υπάρχει γραφειοκρατική καθυστέρηση, ενώ τα χρήματα υπάρχουν .

Δεσμεύτηκε ότι θα το παρακολουθήσει προσωπικά και ήδη ξεκίνησε την πίεση για να ξεπερασθούν οι εμπλοκές .

-        Το επόμενο ζήτημα ήταν οι γνωστές «ιδέες» του ΔΝΤ για ορισμένα ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων .

Μας διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργείου υγείας (όπως εκφράστηκε από τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Σαλμά) είναι κατηγορηματική. ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, ακολουθούν το ίδιο νομικό πλαίσιο και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του τρόπου διάθεσης.

Η δική μας θέση είναι γνωστή .

-        Το τρίτο ζήτημα είναι οι γνωστοί έλεγχοι που έγιναν από το ΣΔΟΕ  και τις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα των εξαγωγών και των ελλείψεων.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά στις  ελλείψεις η θέση μας είναι  δεδομένη.

Θεωρούμε ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες :

·      Στις μειωμένες ποσότητες που παραδίδουν οι εταιρείες οι οποίες  πολλές φορές είναι ακόμη και μηδενικές.

·         Στα πλαφόν που ορίζουν οι εταιρείες ανά  ιδιοσκεύασμα

·         Σε λάθη προγραμματισμού  ή σε προβλήματα παραγωγής

·        Στη μειωμένη ρευστότητα που έχουν τα φαρμακεία και συνακόλουθα οι αποθήκες λόγω καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ και λόγω άρνησης κάποιων εταιρειών να εφαρμόσουν την πίστωση των 60 ημερών.

·         Στις εξαγωγές που ναι μεν είναι νόμιμες αλλά δεν πρέπει  αποβαίνουν σε βάρος της επάρκειας.

·         Σε ότι αφορά την εμπλοκή ορισμένων φαρμακείων σε πωλήσεις προς αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, ο κ. Σαλμάς μας έδειξε λίστες φαρμακείων με στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι  συνάδελφοι πράγματι πωλούν προς αποθήκες.

Τονίζουμε ότι αυτό δεν επιτρέπεται .

Κανείς φαρμακοποιός δεν πρέπει  να πουλάει προς αποθήκες και μάλιστα με σκοπό την εξαγωγή.

Τα στοιχεία δεν μας παραδόθηκαν διότι υπάρχει το φορολογικό απόρρητο.

Φαίνεται όμως πως σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλέκονται φαρμακοποιοί σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτούς δεν πρόκειται να τους καλύψουμε συνδικαλιστικά και απαιτούμε   την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Για τους υπόλοιπους που έκαναν πωλήσεις  ζητήσαμε να γίνει διαχωρισμός μεταξύ όσων έδωσαν μεγάλα ποσά (υπάρχουν ορισμένοι που έδωσαν από 30 έως και 400.000 €) και όσων έδωσαν μικροποσά.

-        Τέλος, θα   υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία να αναφέρει με σαφήνεια τι απαγορεύεται και να προβλέπει ποινές με κλιμάκωση, μια τέτοια ρύθμιση έχει σκοπό να φέρει ο κ. Σαλμάς  σε  νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με άλλα θέματα του Υπουργείου Υγείας.

Καταλήγοντας σας ενημερώνουμε ότι ζητήσαμε επίσημη συνάντηση με τους κ. Λυκουρέντζο  και Σαλμά για θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση