ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (31/283) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια τους υπόλοιπους που έκαναν πωλήσεις  ζητήσαμε να γίνει διαχωρισμός μεταξύ όσων έδωσαν μεγάλα ποσά (υπάρχουν ορισμένοι που έδωσαν από 30 έως και 400.000 €) και όσων έδωσαν μικροποσά.

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμπέρασμα: Οποιδήποτε ποσό κάτω από 30.000 ευρώ θεωρείται μικροποσό για την ηγεσία του ΠΦΣ.

EzeΤΡΟΛ:
Αυτο-πλαφονάρεται το μοναδικό στον κόσμο κλειστό (προστατευμένο) επάγγελμα-λειτούργημα υγείας που λειτουργούσε χωρίς πλαφόν.

Φαρμακεία: Αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασφαλισμένους
kathimerini.gr

Εξυπηρετούν μόνο τους μισούς ασφαλισμένους

Με καθυστερήσεις καταβάλλονται οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία. Εως και χθες οι φαρμακοποιοί είχαν πληρωθεί το 55% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον περασμένο Νοέμβριο, ήτοι 101 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον ο Οργανισμός οφείλει να καταβάλει σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τις δαπάνες για συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιπρόσθετα, οφείλονται στους φαρμακοποιούς ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2011 αλλά και το 2012, Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα των ΤΑΥΤΕΚΩ, Οίκου Ναύτου και ΕΤΑΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών, αυτές οι οφειλές ανέρχονται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα φαρμακεία συνεχίζουν να λειτουργούν υπό τον φόβο της «εκπνοής» του χρόνου κάλυψης των επιταγών τους προς προμηθευτές και είναι ενδεικτικό ότι πολλοί φαρμακοποιοί απευθύνονται στους συλλόγους τους, ζητώντας δανεικά «για να ξεπεράσουν τον σκόπελο» έως ότου ο ΕΟΠΥΥ πληρώσει. Και δεν είναι λίγα όσα καταφεύγουν σε εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, αποφεύγοντας να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενώ κατά μέσο όρο το 60%-70% του τζίρου ενός φαρμακείου αφορά φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πολλά φαρμακεία έχουν μειώσει αυτό το ποσοστό σχεδόν στο μισό. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» φαρμακοποιός της Αθήνας, «εξυπηρετώ ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρι το σημείο που μπορώ να αγοράσω φάρμακα, ξέροντας ότι θα αργήσω να πληρωθώ από τον Οργανισμό. Οταν ξεπεράσω αυτό το όριο, σταματώ να δίνω και τα φάρμακα, στέλνοντας τους ασφαλισμένους αλλού».

Το ωράριο

Εν τω μεταξύ, έχουν πέσει πλέον οι τόνοι και στην «κόντρα» των Φαρμακευτικών Συλλόγων με τους φαρμακοποιούς που έχουν επιλέξει διευρυμένο ωράριο. Στην Αθήνα, η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει σε αλλαγή του ωραρίου των διημερεύσεων από 8 π.μ. έως 11 μ.μ. σε 8 π.μ. έως 5 μ.μ., δεν έχει υλοποιηθεί. Η σχετική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια, αλλά δεν διαφαίνεται πρόθεση εκ μέρους του Συλλόγου να πιέσει καταστάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ενώ αμφίβολο παραμένει εάν το νέο ωράριο τελικά εφαρμοστεί ακόμα κι αν λάβει έγκριση σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του Συλλόγου ήταν το νέο ωράριο να ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Οι φαρμακοποιοί που είχαν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο διαμαρτύρονταν γιατί εάν κάποιος ήθελε να μείνει ανοικτός και τις απογευματινές ώρες (μετά τις 5 μ.μ.) θα έπρεπε να επιλέξει και διανυκτέρευση και να μείνει ανοικτός όλο το 24ωρο.

Στους «πονοκεφάλους» που έχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία τα τελευταία χρόνια -εν μέσω Μνημονίου- προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η εμμονή εκπροσώπων του ΔΝΤ για απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ουσιαστικά θα οδηγούσε στο να πωλούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα και σε άλλα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία.

EzeΤΡΟΛ:
Eπιστολή ΦΣ Αχαΐας προς ΠΦΣ
Πέμ, 03/14/2013
 
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
 
Στις 11.03.13., ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Σαλμάς δήλωσε: «τα ονόματα των φαρμακοποιών, που εμπλέκονται στις ανωτέρω υποθέσεις (εννοεί τις εξαγωγές φαρμάκων), με επιστολή μου στον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., του ζήτησα να κοινοποιηθούν και στους άλλους προέδρους των Φ.Σ. της Χώρας,  θα τα επιδείξω όποτε μου ζητηθούν» Επίσης, στην εφημερίδα RealNewς την Κυριακή 10 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, δήλωσε: «Tα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν πρόκειται να διατεθούν από SuperMarkets. Για να φτάσουν σε σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα προηγηθούν νομικής φύσεως διασφαλίσεις, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές τους και να παρέχονται υπό επιστημονική ευθύνη και κατόπιν εγκρίσεως επιτροπής του Ε.O.Φ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΙΜΟΙ...». Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού υγείας διαρρέουν πως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η κοστολόγηση των OTC με βάση ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ!
 
Μετά από τα παραπάνω και με δεδομένο πως ήδη στη δική σας ενημέρωση ξεκαθαρίζετε πως μόνο οι πληρωμές για τα παλιά οφειλόμενα του ΟΑΠ-ΔΕΗ δρομολογούνται (ενώ άλλα δεσμευτήκατε πως θα γίνουν στο ζήτημα των χρεών στις 9 Φλεβάρη στην κοινή συνάντηση των προέδρων), αντιλαμβάνομαι πως η «ενημέρωσή» σας έχει σαφώς χαρακτήρα προεκλογικών εξαγγελιών, ενώ εκτός από το γνωστό παιδικό παιχνίδι « Οι στρουθοκάμηλοι και ο θηριοδαμαστής τους» επιχειρείτε και προσπάθεια ύπνωσης του συνδικαλιστικού σας ακροατηρίου. Σε άλλες εποχές αυτά θα ήταν συνηθισμένα γεγονότα, σήμερα όμως με τη μνημονιακή ύφεση για τα φαρμακεία να έχει ξεπεράσει το κόκκινο και να αναζητούνται πλέον νέες μονάδες μέτρησης, απαιτείται η αλήθεια και αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λύσει τα οικονομικά αδιέξοδα των αλυσίδων SuperMarkets απομυζώντας πλήρως το Ελληνικό φαρμακείο, ενώ είναι πρόδηλο πως ασκεί κοινωνική πολιτική στο χώρο του φαρμάκου με τα αποθεματικά των φαρμακοποιών.

Οι καιροί απαιτούν αυτό να ξεκαθαριστεί σε όλο το φαρμακευτικό κλάδο, να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και να επεξεργαστούν οι απαραίτητες λύσεις. Όσα εδώ και καιρό «ενημερώνετε» τους φαρμακοποιούς, δείχνουν Δ.Σ. Π.Φ.Σ. είτε σε ανασχηματισμό εν αναμονή, είτε σε τυφλή κομματική στράτευση.
 
Α. Σ.
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας
Εκλέκτορας Π.Φ.Σ.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο Μ. Σαλμάς μετά τον Λουράντο απέκλεισε και γυναίκα δημοσιογράφο - Το ρεπορτάζ που ενόχλησε τον Κύριο Αναπληρωτή

Η συντάκτρια Υγείας Δήμητρα Ευθυμιάδου, κατήγγειλε οτι δέχθηκε φραστική επίθεση απο τον Σαλμα καθώς και με εντολή του αποκλείστηκε απο κάθε ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας αναφέρει:

"Το να ενοχλείται η εξουσία από τη δημοσιογραφική κριτική είναι σύνηθες. Το να δίνει όμως εντολή να μην υπάρχει καμία ενημέρωση προς τον αρμόδιο συντάκτη είναι μάλλον πρωτοφανές.


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ακολουθώντας τακτική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», απαίτησε να μην ενημερώνεται ούτε καν για τις επίσημες συνεντεύξεις Τύπου η υπογράφουσα συντάκτρια Υγείας της «Ε» και προχωρά σε απολύτως επιλεκτικό κάλεσμα των ΜΜΕ.


Προηγήθηκε ο εκφοβισμός με τηλεφώνημα του ίδιου του κ. Σαλμά, ο οποίος, χρησιμοποιώντας «γαλλικά» για τον τρόπο γραφής της αλλά και για τη νοημοσύνη της, προειδοποίησε ότι «θα την κόψει από κάθε επίσημη ενημέρωση». Οπερ και εγένετο, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η δημοκρατία είναι το τέλειο πολίτευμα μόνο όταν μας συμφέρει.


Αξίζει πάντως να αναρωτηθεί κανείς αν για τις πρωτοβουλίες του υπουργού είναι ενημερωμένη η λοιπή κυβέρνηση, καθέτως και οριζοντίως.

ΔΗΜ.ΕΥΘ. "



Να θυμίσουμε εδώ οτι ο "πολλά βαρύς" Σαλμάς είχε διώξει τον υγειονομικό συντάκτη Γιώργο Μουσγά, από το υπουργείο Υγείας, επειδή ο δημοσιογράφος διαμαρτυρήθηκε καθώς περίμενε τον φρέσκο τότε Κύριο Αναπληρωτή, 3 ολόκληρες ώρες, στο ραντεβού Σαλμά με τους συντάκτες του υπουργείου.



Επίσης τον Φεβρουάριο του 2012, ο Σαλμάς έβρισε τον Λουράντο, σύμφωνα με κατάγγελία του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του είπε "από τούδε και στο εξής δεν θα πρέπει να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια". Ο κ Λουράντος απέστειλε επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά, διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά Σαλμά.



Ο Σαλμάς έχει δώσει ρεσιτάλ αυθαιρεσίας, για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές και θα επανέλθουμε σύντομα, καθώς έχουμε μετρήσει τουλάχιστον 11 πρωτοκλασάτα φάουλ.



Διαβάστε παρακάτω το άρθρο που δεν άρεσε στον Κύριο Αναπληρωτή.


Πυρ ομαδόν κατά Σαλμά για τις ευθύνες στην έλλειψη φαρμάκων

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Κυκλώματα φαρμακοποιών κατονόμασε για άλλη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ως υπαίτιους για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Ωστόσο ο κ. Σαλμάς για άλλη μια φορά δεν έδωσε στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις φαρμακοποιών που μπορεί να μεταπωλούν φάρμακα και να προκαλούν τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και φαρμακοβιομήχανοι, καταφέρονται κατά του Μάριου Σαλμά ο οποίος μίλησε για 500 φαρμακεία που εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό αφήνοντας κενή την Ελληνική αγορά.


Κυρίως οι φαρμακοποιοί ζητούν επιτακτικά από τον κ. Σαλμά, να παραδόσει στον εισαγγελέα στοιχεία και ονόμα των 500 φαρμακείων που κατήγγειλε ότι διακινούν παρανόμως φάρμακα προς το εξωτερικό. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά του αναπληρωτή υπουργού, λέγοντας ότι : "προχθές ήταν 150 φαρμακεία που πραγματοποιούν εξαγωγές, χθες 260 και σήμερα 500 φαρμακεία"


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, λέει για τον κ. Σαλμά, ότι "τον συναρπάζουν οι μονόλογοι και οι αυθαίρετες καταγγελίες εναντίον όσων αντιστέκονται σε αυτά που ισχυρίζεται"
Ο κ.Σαλμάς μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm επέρριψε ευθύνες σε μερικά φαρμακεία για τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ελληνικη αγορά.
Περιέγραψε μάλιστα κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται άνθρωποι που περνούν με βαλιτσάκια από φαρμακεία και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για τα εξάγουν σε χώρες όπως η Γερμανία όπου οι τιμές είναι πολύ πιο συμφέρουσες.
Ωστόσο όπως ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς είχε αποκαλύψει πρόσφατα, πρόκειται για κύκλωμα 260 φαρμακείων που μεταπωλούσαν σκευάσματα, και είναι άγνωστο εάν ο αριθμός αυτός μπορεί να στεγνώσει όλη την ελληνική αγορά.
Εκτός αυτού το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών είναι γνωστό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και «φουντώνει» συνήθως όταν οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι που έγινε με την τελευταία ανατιμολόγηση.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή ακριβώς οι τιμές που έχουν δοθεί στα προϊόντα τους είναι μη συμφέρουσες.
Ήδη μεγάλη εταιρεία απέσυρε 2 βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα που απευθύνονται σε σοβαρά και σπάνια νοσήματα με συνέπεια και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να αποστείλει επιστολή τον κ.Σαλμά για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

EzeΤΡΟΛ:
Έρχεται κατάργηση της ευθυγράμμισης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ
(capital.gr)

Μήλον της έριδος αποτελεί η αποκλειστική πώληση των φαρμάκων που για τη χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (μη συνταγοραφούμενα φάρμακα), όπως παυσίπονα, βιταμίνες, αντιπυρετικά, μιας αγοράς δηλαδή 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των λιανικών πωλήσεων από την IMS, την οποία -όπως είναι αναμενόμενο- οι φαρμακοποιοί δεν προτίθενται να παραδώσουν αμαχητί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να παραμείνουν μεν τα παραπάνω φάρμακα, γνωστά και ως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, στα φαρμακεία, να απελευθερωθεί όμως η τιμή τους, προκειμένου ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί από τη μη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ στην τιμολόγηση τους να ρίξει τελικά τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται ωστόσο τις τελευταίες ημέρες γύρω από το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι μεγάλο, μετά και την επαναφορά του θέματος από την τρόικα για απελευθέρωση της αγοράς και της διάθεσής τους μέσω των σούπερ- μάρκετ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS, η πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε αύξηση 16%, ενώ 4% αυξήθηκε και ο τζίρος που σημείωσαν. Το ποσοστό κέρδους από την άλλη που έχουν τόσο τα φαρμακεία από τη διάθεση των φαρμάκων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς αγγίζει το 35%.

Ο τζίρος τους ωστόσο είναι «χρυσωρυχείο», καθώς καταλαμβάνουν περίπου το 5% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που πωλούνται στην ελληνική αγορά και το 20%-22% σε αριθμό τεμαχίων. Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ μαζί με όσα φάρμακα βρίσκονται στην «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, πωλούν από 80 έως 90 εκατ. τεμάχια ετησίως, σε μια συνολική αγορά φαρμάκων στα 400 εκατ. τεμάχια.

Ο «πόλεμος» ωστόσο για την απόκτηση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.  δεν βρίσκεται στους μέχρι τώρα τζίρους, αλλά στους μελλοντικούς, καθώς η κατανάλωσή τους συνεχώς αυξάνεται, την ώρα που η αξία της πώλησης των άλλων φαρμάκων μειώνεται.

Η οριστική απόφαση ωστόσο για την τύχη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει ακόμη παρθεί, καθώς ούτε τα σούπερ- μάρκετ αναμένεται να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα τους. Όπως υποστηρίζει πάντως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχουν ήδη χαμηλή τιμή, με το μέσο όρο αγοράς τους να κυμαίνεται περίπου στα 2,5 ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί εξετάζουν θετικά το σενάριο της απελευθέρωσης της τιμής των συγκεκριμένων φαρμάκων, δεδομένου πως επιδιώκουν να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εντός των πυλών των φαρμακείων τους, έχοντας φυσικά και τη στήριξη του υπουργείου, που έθεσε θέμα αφενός δημόσιας υγείας, αφετέρου βιωσιμότητας των φαρμακείων.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση