ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch

<< < (38/283) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Εφόσον, ο κ. Λουράντος ανησυχεί ότι στα SuperMarkets κινδυνεύει η δημόσια υγεία γιατί δεν θα υπάρχει επιστήμονας ειδικός και οι ασθενείς θα ψωνίζουν ότι βρουν χωρίς να ξέρουν αν, πότε και σε τι δόση θα το πάρουν, ιδού η εναλλακτική λύση. Maalox κατευθείαν από το γιατρό και δεν χρειάζεται να τρέχεις να βρεις και φαρμακειο.... One-stop επιστημονική αντιμετώπιση.

Λες να μην είναι τυχαία η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΝΙ_ΕΟΠΥΥ; Στην Ελλάδα που ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πραζόλη (γιατί δεν έχουν τα κότσια να ελέγξουν το 1% των παρανομούντων) θα μπορεί όμως να πουλήσει αντι-όξινα απευθείας στον ασθενή.

Live your Myth in Greece τελικά....

EzeΤΡΟΛ:
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η κρίση ανατρέπει όλα τα οικονομικά δεδομένα στον ΕΟΠΥΥ. Ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Υγείας εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 300 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους.

Εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, το «άνοιγμα» του Οργανισμού θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Η υστέρηση εσόδων αναδεικνύει έναν φαύλο κύκλο: Από τη μία, ο Οργανισμός δεν μπορεί να έχει επαρκή έσοδα, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται και οι εισφορές κλάδου περίθαλψης που καταλήγουν στα Ταμεία είναι λιγοστές.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Οργανισμός στερεί από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους παρόχους (γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα).
Λόγω της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας του να εκκαθαρίσει τις απαιτήσεις, το ποσό αυτό δεν καταλήγει στην αγορά, παρά τις σαφείς εντολές του πρωθυπουργού για εξόφληση έως το τέλος Μαρτίου και το ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Τελικό αποτέλεσμα είναι να φαντάζει σχεδόν ανέφικτη η τήρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να τον επιχορηγήσει επιπλέον (λόγω μνημονίου), ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περίθαλψης των 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του!
Πρόκειται, δηλαδή, για μια «ωρολογιακή βόμβα», η οποία αναμένεται να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για κράτος, παρόχους και ασφαλισμένους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στοιβαγμένα σε χαρτοκιβώτια και σακούλες σκουπιδιών είναι τα παραστατικά που περιμένουν να εκκαθαριστούν.

Από στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», μέχρι και τις 31 Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισπράξει από τα Ταμεία το ποσό των 617,96 εκατομμυρίων ευρώ, αντί των 930 εκατομμυρίων που έπρεπε να έχει αποδοθεί.
Η βασική αιτία δημιουργίας του ελλείμματος - μαμούθ είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η οποία πλήττει ολόκληρη την οικονομία, αλλά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες πάταξης της εισφοροδιαφυγής. Η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων, και την όποια ρευστότητα διαθέτουν προτιμούν να τη διοχετεύσουν στον κλάδο συντάξεων.

Εικονική πραγματικότητα

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μεθοδεύει την είσπραξη των εισφορών περίθαλψης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, οι εισφορές αποδίδονται στα Ταμεία που μετέχουν και στη συνέχεια αυτά (υποτίθεται ότι) τα αποδίδουν στον Οργανισμό. Η ανάγνωση των στοιχείων, ωστόσο, δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαλμάς έχει στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, με τις οποίες «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει -σημειώνει- για τον δραστικό περιορισμό των δαπανών και τον έλεγχο του φαρμάκου, τα ελλείμματα παραμένουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να κινδυνεύει με κατάρρευση, εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και εάν δεν υπάρξει κατάλληλος συντονισμός, ώστε τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Σχετική οικονομική μελέτη που έχει εκπονηθεί δείχνει ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ για το 2013, όπως προβλέπει άλλωστε και ο προϋπολογισμός. Τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, της «μαύρης τρύπας», τα οποία έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί, κάλυψαν ανάγκες πληρωμής συντάξεων από τα Ταμεία.

Ληξιπρόθεσμα

Καλό καλοκαίρι... για την εξόφληση των προμηθευτών
Μετά τον Ιούνιο αναμένεται να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο Οργανισμός έπρεπε να έχει καταβάλει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Λόγω της έντονης γραφειοκρατίας, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εκκαθαριστούν τα παραστατικά με τις απαιτήσεις των παρόχων.
Το ΙΚΑ έχει εκκαθαρίσει παλαιές οφειλές ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ και ο ΟΑΕΕ άλλα 60 εκατομμύρια. Τις επόμενες μέρες, θα εκκαθαριστούν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν στο επόμενο δεκαήμερο στους παρόχους. Αλλα 700 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Χάος με τα τιμολόγια

Σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα, το «Εθνος» (στις 27/2/2013) είχε παρουσιάσει τα «βουνά» των παραστατικών, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε σακούλες σκουπιδιών και χαρτοκιβώτια στις πρώην υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Με το υπάρχον δυναμικό, οι υπηρεσίες του Οργανισμού είναι αμφίβολο εάν θα τα εκκαθαρίσουν έγκαιρα, ενώ - μέσα στο χάος - πολλά τιμολόγια, από 20 και πλέον πόλεις της χώρας, έχουν χαθεί!

Αποκαλυπτικός είναι ο φαρμακοποιός από τα Ιωάννινα κ. Δημήτρης Θεμελής: «Μου οφείλονται 30.000 ευρώ από φάρμακα που είχα διαθέσει σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2011. Ενώ οι συνάδελφοί μου έχουν εξοφληθεί, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ μου λένε ότι τα έγγραφα έχουν χαθεί και πως γίνεται έλεγχος»...

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

    Αφού ο προβληματισμός άνοιξε. Αφού η ένδεια ιδεών είναι προφανής. Αφού η αναγκαιότητα επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων είναι επιτακτική. Ας ανοιχτεί ένας διάλογος σε πλατύτερη βάση. Ο Π.Φ.Σ. όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, όλα τα φαρμακευτικά sites και blogs  ας ανοίξουν ένα διάλογο με όσο δυνατόν περισσότερους φαρμακοποιούς. Ας καθοριστούν ερωτηματολόγια που θα μπορείς να απαντάς για το φαρμακείο του αύριο ας ζητηθούν οι γνώμες οι προτάσεις ας μπει ένα χρονοδιάγραμμα 2,3,6 μηνών να ολοκληρωθεί και μετά ας επεξεργαστούμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του κλάδου. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας καταθέτω μερικές σκέψεις και προτάσεις και καλώ όλους τους συναδέλφους που έχουν κάτι να πουν επιτέλους να το πουν.

   Μπορούμε να σώσουμε 12000 φαρμακεία; Μπορούμε να επιστρέψουμε στο μοντέλο του 2009; Μπορούμε να έχουμε φαρμακεία με 80% του τζίρου από ασφαλιστικά ταμεία;

    Όταν η εποχή αλλάζει οι δεινόσαυροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να προσαρμοσθούν. Η ζωή όμως συνεχίζεται. Αυτό πρέπει να βρούμε αυτό πρέπει να αναλύσουμε γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε.

Λύσεις εταιριών 1000 φαρμακείων που ακούστηκαν ή λύσεις που θα πάρουμε από καθηγητές είναι ακόμη μια φορά ένας δοκιμασμένος τύπος για να μη γίνει τίποτα.  Και φαρμακεία θα κλείσουν και φαρμακοποιοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Θα πεθάνουν επαγγελματικά όσοι δεν δουν τα νέα δεδομένα. Δυσάρεστο στα αυτιά; Πριν φύγουμε τελείως για τα σπίτια μας και ο σώζων εαυτώ σωθήτω γιατί αυτό θα γίνει σε λίγο μα πολύ λίγο καιρό μπορούμε ακόμη να έχουμε συλλογική δράση. Συλλογική δράση όμως σε ρεαλιστικούς στόχους. Να ανοίξει χώρους για τους ικανούς. Να απαλλάξει από τη περιττή γραφειοκρατία και να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με όρεξη γνώσεις και ικανότητες να δουλέψουν στο τομέα που ονειρεύτηκαν Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το φαρμακείο του2015. Μεσαία ή μεγάλη μονάδα με διευρυμένο ωράριο πολλαπλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τέσσερις ή πέντε εργαζόμενους φαρμακοποιούς. Κάτι σαν μικρό ή μεγάλο drug store; Αν αυτό σημαίνει ότι θα διαθέτει πολλαπλά τμήματα από καλλυντικά μέχρι ομοιοπαθητικά και ορθοπεδικά ναι . Αν σημαίνει ότι θα έχει πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο με δυνατότητες παρασκευής σκευασμάτων ή ότι ό κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εξειδικεύεται σε κάποιο τομέα ναι θα είναι έτσι. Πως μπορεί να ξεκινήσει αυτό; Μα με συνενώσεις φυσικά. Όχι όμως με εταιρίες ειδικού τύπου αλλά με συνενώσεις 4ή 5 φαρμακείων που ήδη προβλέπονται και που οι συνέταιροι μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα συνεργασίας και τρόπου δουλειάς. Επιλέγεις τους ανθρώπους και βρίσκεις κοινή γλώσσα. Τι χρειάζεται; Ένα μικρό σπρώξιμο. Ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές και κάποια δέσμευση ότι εκεί που κλείνει ένα φαρμακείο δεν ανοίγει άλλο πριν περάσουν 10 χρόνια. Δύσκολο; Ποιο εύκολο από την εταιρία ειδικού τύπου. Όταν ξέρεις και αυτό δεν αλλάζει ότι τα ταμεία δεν πρόκειται πλέον να ξοδεύουν τόσα χρήματα που σε συντηρούσαν πρέπει να βρεις και νέους τομείς δραστηριότητας ώστε να καλύψεις το κενό. Δεν μπορείς να κλαις γιατί θα κλείσει το φαρμακείο στην Άνω Μουσουνίτσα και οι κάτοικοι εκεί δεν θα έχουν φαρμακείο. Ήταν σε όλους γνωστό ότι ο πληθυσμός δεν επαρκούσε για να συντηρήσει ένα φαρμακείο και το εισόδημα του φαρμακοποιού συμπληρωνόταν από άδηλους πόρους. Δεν πρόκειται να παραμείνουν 5 φαρμακεία στο Αιτωλικό των 4000 κατοίκων. Μπορούν και δυο να κάνουν την ίδια δουλειά. Τα πέντε υπάρχουν απλά για να βρίσκουν δουλειά 5 φαρμακοποιοί. Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε; Ποια πρέπει να είναι η πρώτη μας προσπάθεια; Δεν υπάρχει χρόνος για πρώτη και για δεύτερη. Όλα μαζί πρέπει να γίνουν. Οι συνενώσεις με τη κάθαρση. Οι άυλες συνταγές και η κατάργηση του «συνταγογράφου» ιατρού >:( μαζί με τη κατοχύρωση του φαρμακείου σαν κέντρου πρωτοβάθμιας φροντίδας :D. Εγώ λέω να γίνει άυλος ο μεσάζων φμφ και τα φάρμακα να παραδίδονται με ντιλίβερι από τη φαρμακαποθήκη στην πόρτα του ασφαλισμένου.

   Η κάθαρση του κλάδου. Ίσως αν είναι να ξεκινήσουμε από κάτι να είναι αυτό το κάτι. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα όταν τον κλάδο τον λυμαίνονται κλέφτες. Σκληρό και απόλυτο; Μπορείς να συνεργαστείς με ένα τέτοιο τύπο; Μπορείς να συμβιώσεις με ένα αρπακτικό δίπλα σου; Μπορείς να επιβιώσεις όταν ανταγωνίζεσαι κάποιον που παίζει χωρίς κανόνες;  Είναι λίγοι αυτοί; Είναι πολλοί;  Ας τους βρούμε και ας τους κόψουμε τους δρόμους της απάτης και της κλεψιάς. Πραγματικά θα αλλάξει όλο το τοπίο αν πετύχουμε στο τομέα αυτό.

   Κλείνοντας κάνω έκκληση σε όλους αυτούς που έχουν τα μέσα να προωθήσουν το μήνυμα για ένα όσο πιο πλατύ διάλογο με όλους τους φαρμακοποιούς. Η συμμετοχή θα φέρει τις λύσεις. Πάρτε μέρος εκφράστε την ιδέα την πρόταση πέστε αυτό που πιστεύετε ότι είναι σημαντικό για τη διάσωση του ελληνικού φαρμακείου.

Αιτωλικό 09/04/2013                             

EzeΤΡΟΛ:
Σφοδρή επίθεση νεοπαγούς συνδικαλιστικού φορέα φμφ εναντίον του Πατούλη με αιχμή του δόρατος το θέμα της δραστικής.

ΤΡΊΤΗ, 9 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013
“Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος”

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α προσπαθεί ακροβατώντας οριακά μεταξύ λαϊκισμού και καταστροφολογίας να μεταθέσει τα δεινά της φαρμακευτικής λιτότητας που επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση στην πλάτη των φαρμακοποιών.

Κατ αυτόν, ο ιατρός είναι η αυθεντία που δεν επιδέχεται κανενός είδους κριτική, περιορισμό η έλεγχο. Ο ιατρός, κατ αυτόν, θέλει το φαρμακοποιό ,απλό μεταπράτη, πειθήνιο όργανο εντολών, αποκομμένο από τον νομοθετημένο επιστημονικό του ρόλο ως υγειονομικού συμβούλου, ένα περιττό κρίκο στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκου και υγειονομικής περίθαλψης του πολίτη.

Ζητά μάλιστα να χορηγούν και φάρμακα οι ιατροί (!) προσπαθώντας ,λέει, να καταπολεμήσει την φαρμακευτική δαπάνη, μιλώντας ταυτόχρονα εν ονόματι της αντιποίησης επαγγέλματος !!!

Παραδέχεται από την μια πως πρέπει να γίνει «σαφέστατη μείωση δαπάνης» αλλά ταυτόχρονα να χορηγούνται τα φάρμακα «σε όσους τα χρειάζονται» !! Συνεπώς, κατ αυτόν, οι ιατροί ως τώρα χορηγούν φάρμακα ακόμα και σε όσους δεν τα έχουν ανάγκη, ενδεχομένως και υγιείς (!!) ενώ κόπτεται για τα δικαιώματα πρόσβασης των αδύναμων στο φάρμακο αλλά ανάλογα με το βαλάντιό τους…..

Έτσι εξηγείται το γεγονός πως ενώ στην περίπτωση υπολογισμού συμμετοχής μέσω γεννοσήμων όπου ο ασθενής λαμβάνει την ΙΔΙΑ ΑΓΩΓΗ παραληρούσε οργισμένος πως υποβαθμίζεται η υγεία ζητώντας ακόμα να υποκαταστήσει και τον Ε.Ο.Φ, τώρα στον νέο τρόπο υπολογισμού συμμετοχής ανά θεραπευτική κατηγορία, όπου ο ασθενής εξαναγκάζεται να επιλέξει ΑΛΛΗ ΑΓΩΓΗ μετά από σαφή οικονομικό εκβιασμό το παραλήρημα μετατράπηκε σε παχιά σιωπή…..

Χάσιμο χρόνου ο οποιοσδήποτε επιπλέον σχολιασμός .Οι μάσκες έπεσαν μαζί με το όψιμο ενδιαφέρον για τα οικονομικά των ασφαλισμένων και την ασφάλειά τους.

Επειδή όμως από αυτήν την παρέμβαση του κ Πατούλη όπως και σε άλλες προηγούμενες πέραν της οικονομικής παραμέτρου τίθενται και θέματα ασφάλειας κάποιων φαρμάκων, το πράγμα δεν είναι καθόλου απλό.

Όταν αφήνουμε υπονοούμενα για την ποιότητα των φαρμάκων και υπαινισσόμεθα τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, οφείλουμε να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι.

Δεδομένου ότι στα φαρμακεία μας υπάρχουν φάρμακα που έχουν τύχει της έγκρισης του ΕΟΦ, καλούμε το κ Πατούλη να αναφέρει αρμοδίως τα φάρμακα για τα οποία έχει στοιχεία ότι η Δημόσια Υγεία κινδυνεύει. :-*

Με στοιχεία και ονόματα :-* για να αποδοθούν και ευθύνες γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχουν ευθύνες.

Αν δεν το πράξει είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εμείς εξώδικο στην δικαιοσύνη με το οποίο θα τον καλέσουμε να το πράξει. :-*

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την Δημόσια Υγεία και φυσικά ούτε και ο κ Πατούλης.

 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση