ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων
Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch
EzeΤΡΟΛ:
Κάποιοι ανησυχούν από την άνοδο των γενοσήμων και τον εξορθολογισμό των τιμών τους!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (τους)
Μείωση 20% του τζίρου λόγω προβλεπόμενης αντίστοιχης αύξησης του όγκου των γενοσήμων στη συνταγογραφία :-*. Παζαρεύεται ο χρόνος διείσδυσης των γενοσήμων που όμως θα είναι μικρός. Η αύξηση του όγκου των γενοσήμων θα προκύψει α)από μειωμένη συμμετοχή ασθενούς, β)αυξημένο πλαφόν συνταγογραφίας στους γιατρούς, γ)δεν θα έχουν τα γενόσημα rebate για τα φαρμακεία-το κίνητρο κρίνεται πολύ λίγο για τα μικρά φαρμακεία, δ)καμπάνιες ασφάλειας φαρμάκων προς τους πολίτες.
Θεσμοθέτηση 1ευρώ ανά απόδειξη που κόβει το φαρμακείο στη διάρκεια των ωρών διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων ??? >:(. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες ήταν ενσωματωμένες στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Τώρα όμως που γίνεται γενική παραδοχή ότι ο μ.ο. του ποσοστού κέρδους φαρμακείου (PPR) είναι 15% περιλαμβανομένων των ΦΥΚ οι εμπεριεχόμενες υπηρεσίες απελευθερώνονται. Το 1ευρώ θα το πληρώνει ο πελάτης.
Κατάλογος βιταμινούχων σκευασμάτων κοινόχρηστων που θα μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείου. Τα πιο πολλά από αυτά ήδη έτσι πωλούνται… εδώ η πλευρά της commission δεν φαίνεται να δημιουργεί θέμα. Αναμένεται η αντίδραση του ΔΝΤ εντός της Τρόικας.
Ένα νέο claw-back είναι προς θεσμοθέτηση που θα επιβαρύνει λιγότερο τη φαρμακοβιομηχανία ώστε να μην αναγκασθεί το ΥΥΚΑ να δεχθεί το μηχανισμό σταθεροποίησης κέρδους του 15% των φαρμακείων μέσω του ισχύοντος claw-back όπως το έθεσε ο κ.Carone και που μικρό μέρος του επιμερίζεται στα φαρμακεία.΅
Τα Biosimilars θεωρούνται γενόσημα και δεν διαφέρουν στην τιμολόγηση τους από τον γενικό κανόνα των γενοσήμων. Τα περί ερμηνείας των άρθρων της οδηγίας για την φαρμακοεπαγρύπνηση είναι θεωρίες.
Τα ΦΥΚ θα διατίθενται και από τα φαρμακεία με ποσοστό 5-10% και θεσμοθετημένη σταθερή έκπτωση που παζαρεύεται γύρω στο +10%. Με πλαφόν 20 συνταγών συνολικής αξίας 12000ευρώ ανά φαρμακείο ανά μήνα για να υπάρχει διασπορά και να καταπολεμηθεί η κατευθυνόμενη συνταγογραφία. Ανοίγει η όρεξη για δίκτυα? Ποιος θα χρηματοδοτεί τις καθυστερήσεις πληρωμών? Οι 60 μέρες σταθερών πληρωμών του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να θεωρούνται απλά το κείμενο και όχι η πράξη της σχετικής οδηγίας. Τα ΦΥΚ θα είναι χωρίς rebate και χωρίς τα 30ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου(70εκ. ευρώ) είναι στην διελκυστίνδα να ψηφισθεί πρώτα η σχετική τροπολογία άμεσης πληρωμής τους ή να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που επιβάλλει και την καταβολή τόκων μαζί με τις άμεσες πληρωμές. Αν επιβληθεί το δεύτερο λόγω της γραφειοκρατικής βλακείας θα είναι το καλύτερο για όλους μας και για την εφαρμογή των 60 ημερών.
Το ωράριο των διευρυμένων θα είναι συνεχές κάθε μέρα 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ και το Σάββατο 8:30 το πρωί έως 5:00 το απόγευμα. Θα είναι αρμοδιότητας ΥΥΚΑ και οι ΦΣ θα μπορούν να έχουν το 25% της δύναμης τους ανοιχτό τη Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο για όλους όσους δεν είναι διευρυμένοι.
Υπάρχουν σήμερα για τον ΕΟΠΥΥ 556εκ. ευρώ για όλους τους παρόχους μέχρι τέλους του έτους με την εντολή άμεσης προτεραιότητας στα φαρμακεία. Μετά κανείς δεν γνωρίζει. Είναι θέμα διεθνούς πολιτικής. Πλεονάσματος, βοήθειας και νέου μνημονίου, αποφάσεων Γερμανίας και ΗΠΑ, ΔΝΤ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Όλες οι επιχειρηματικότητες και οι τάχα ευκαιρίες για τους μικρούς πάνε στράφι στην αναμονή των εξελίξεων. Αναμένεται ανακατανομή της πίτας των φαρμακείων(και των συλλόγων τους?) αφού η οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των υγειονομικών επαγγελμάτων είναι στο μάτι της Task Force. Η κατάσταση όπως την θέλουν οι δανειστές και οι μοντελίστες της υγείας δεν σταθεροποιήθηκε ώστε να παράγει σταθερό αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ 2500 περίπου εκχωρήσεις έχουνε γίνει από φαρμακεία σε ΣΥΦΑ και χονδρέμπορους. 400 ακόμη εκχωρήσεις υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ και στις εφορίες και το πιο σημαντικό είναι ότι ένα 30% περίπου των φαρμακείων στέκονται με το μηνιαίο μπιλιέτο κλεισίματος από τους ΣΥΦΑ και τους χονδρέμπορους.
Αυτή η πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι είναι γνωστή στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, αυτά που οριοθετούν την αύξηση της ανεργίας. Είναι όμως γνωστή στον Γερμανικό παράγοντα. Στην Friedrichstrasse στο Βερολίνο όπου είναι το Γερμανικό ΥΥΚΑ στον 4ο όροφο βρίσκεται η υπηρεσία Ευρωπαϊκών υποθέσεων των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εκεί, τρέμουν την μαγική έξοδο από το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των records στα φαρμακεία υψηλής διασποράς που έχουν να εφαρμόσουν και να πουλήσουν ακριβά σε όλη την ΕΕ μέσα από το καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα των ατομικών μερίδων(κεφαλαιοποιητικό) θα πάει περίπατο. Κανένα Caliope system, κανέναFARMINE system δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα χωρίς το σημερινό δίκτυο φαρμακείων με τους πάμφτωχους-για τα δικά τους μέτρα- απόλυτα ελεγχόμενους φαρμακοποιούς.
Εκφράζω φοβία ότι το 2014 θα είναι έτος ξεκαθαρίσματος. Όσο και αν είναι δικός μας ο υπουργός(?), ο πρωθυπουργός(?), η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση μαζί(?).
Περισσότερο με νοιάζει ο κοινωνικός αυτοματισμός. «Όλοι κλείνουνε εσείς γιατί είστε ακόμα όλοι ανοιχτοί?» και μετά σε όσους συμβαίνει το μοιραίο «Τώρα από ποιον θα πάρω φάρμακα και θα τα πληρώνω όταν θα πάρω τη σύνταξη?».
Ακόμα χειρότερο είναι όμως ότι αυτή η κατάσταση είναι μια ακραία μορφή τρομοκρατίας στο μυαλό όλων μας. Ίσως τώρα θυμηθείτε την εποχή που σας έγραφα για την επιβολή του τρόμου.
Χωρίς τζίρο, χωρίς ρευστότητα με την τρομοκράτηση να φέρνει την απόλυτη ησυχία, το φως στο τούνελ δεν φαίνεται.
Όχι, δεν είναι όλα μόνο ηρωικά. Μπορεί να είναι και πένθιμα χωρίς μία νέα στρατηγική.
Lotta Continua……
EzeΤΡΟΛ:
Ζεστάθηκε και πάλι η παλάμη των φμφ αφού Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος και αναλώσιμα.
EzeΤΡΟΛ:
Ακατανόητη τοποθέτηση Κούλη: "Το κέρδος του φμφ είναι 5-7% αλλά αγωνιζόμαστε να μην έρθει στο 15% όπως απαιτεί η ΤΡΟΪΚΑ" !
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Για τον κίνδυνο η χώρα να εισέλθει σε «υγειονομική κρίση» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, με αφορμή την έλευση της Τρόϊκας, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
«Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή τα 2,37 δις. Ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Τα μέλη της Τρόϊκας δεν μπορεί να ζητήσουν πάλι περιορισμό στις δαπάνες. Θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει άλλο λίπος πλέον… Στο τέλος κινδυνεύουμε ο ασφαλισμένος να πληρώνει εξ ολοκλήρου τα φάρμακα από την τσέπη του!
«Τα μέλη της τρόϊκας δεν μπορεί να ζητήσουν πάλι περιορισμό στις δαπάνες. Θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει άλλο λίπος πλέον… Στο τέλος κινδυνεύουμε ο ασφαλισμένος να πληρώνει εξ ολοκλήρου τα φάρμακα από την τσέπη του!
Έχουμε την μεγαλύτερη μείωση και από τις άλλες χώρες του μνημονίου. Το δε παράδοξο στην όλη ιστορία είναι πως ο ΦΠΑ υπολογίζεται σαν δημοσιονομική δαπάνη, ενώ στην πραγματικότητα είναι έσοδο του κράτους! Αυτά όλα πρέπει να τα δεί η Τρόϊκα» δηλώνει o κος Θεοδοσιάδης.
Στην ερώτηση για το πως θα αντιδράσουν οι φαρμακοποιοί καθώς η Τρόϊκα πιθανότατα θα ζητήσει και πάλι να μειωθούν τα κέρδη των φαρμακοποιών ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου απαντάει:
«Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι της τάξεως του 5-7% Α, ναι; Τότε γιατί αντιτίθεστε στην αύξηση σε 15% που επιτάσσει η ΤΡΟΪΚΑ; Ο φαρμακοποιός σήμερα μετά βίας εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή μισθό , από ένα φαρμακείο στο οποίο έχει επενδύσει πάνω από 100.000 ευρώ και εργάζεται πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως μαζί με τις αργίες , τις εορτές, τις διανυκτερεύσεις κλπ
Εάν συνυπολογίσει κανείς την μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μας , την κατακόρυφη πτώση του τζίρου , την αύξηση της φορολογίας τότε προφανώς είμαστε ακόμη πιο κάτω
Για περαιτέρω μείωση δεν συζητάμε καθόλου. Στην περίπτωση αυτή θα παραδώσουμε τα κλειδιά των φαρμακείων μας στην Πολιτεία. Τα φαρμακεία δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης. Αντιλαμβανόμαστε τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και επιδεικνύουμε τη μέγιστη δυνατή κατανόηση. Από την πλευρά της πολιτείας αναμένουμε ανάλογη προσέγγιση-αντιμετώπιση. Κοινός στόχος όλων μας είναι η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, η σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού στα πλαίσια ενός ασφαλιστικού συστήματος χωρίς σπατάλες αλλά με κυρίαρχο στόχο την προστασία της Δημόσιας υγείας.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ διοικητικής ανεπάρκειας να υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό, να μην διατίθενται στους δικαιούχους και στο τέλος η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόϊκα διότι δεν γίνεται το αυτονόητο!
Ο κύριος Θεοδοσιάδης αναφέρεται και στις αντιδράσεις στο ενδεχόμενο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να πωλούνται ενδεχομένως από Σούπερ Μάρκετ.
«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία απευθύνονται στα συμπτώματα μικροενοχλήσεων της υγείας των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά λίγα εικοσιτετράωρα. Δεν έχουν να κάνουν με τη θεραπεία αλλά μόνο με την ανακούφιση συμπτωμάτων. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται μόνο από φαρμακεία όπου ο φαρμακοποιός έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία .
Για παράδειγμα σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης (DEPON. PANADOL κλπ) εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια σειρά φαρμάκων ΜΥΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης ικανές να απορρυθμίσουν την αντιϋπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Οι συνέπειες είναι ακόμη χειρότερες αν συνδυασθούν με την κατανάλωση καφεΐνης .
Να σας πω και άλλο παράδειγμα που αφορά τη χρήση κοινών spray για τη «βουλωμένη μύτη» ,και για την εύκολη παραγωγή φθηνών διεγερτικών ουσιών .Είναι ιδιαίτερα έντονες οι προειδοποιήσεις της DEA στις ΗΠΑ για το « σπιτικό extasy» που προέρχεται από τα spray συναχιού ελεύθερης πώλησης»
Για τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, που καθυστερεί να εξοφλήσει τα χρέη του σε παρόχους Υγείας οι φαρμακοποιοί απαντούν:
«Ζητάμε να ορισθεί τακτή ημερομηνία πληρωμής σταθερή κάθε μήνα για να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2010-2012).
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ διοικητικής ανεπάρκειας να υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό, να μην διατίθενται στους δικαιούχους και στο τέλος η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόϊκα διότι δεν γίνεται το αυτονόητο!»
EzeΤΡΟΛ:
Στους φμφ μετατοπίζεται η ευθύνη για τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας των ασθενών, την οποία μέχρι τώρα είχαμε εμείς! :-* :-*
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος, από την εποχή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ έως σήμερα, έχουν σίγουρα συντελέσει στην περιστολή της σπατάλης, κάτι που αναμφίβολα ήταν αναγκαίο. Ωστόσο, είναι πλέον πασιφανές πως η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν ως οφείλουν σε μέρος των υποχρεώσεών τους, είτε από οικονομικής άποψης είτε από πλευράς οργανωτικών δομών, συνεχίζει να πιέζει τη μετατόπιση ενός πολύ σημαντικού μέρους του κόστους των υπηρεσιών που αφορούν άμεσα και έμμεσα το ασφαλιστικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα, και στην περίπτωσή μας, στα φαρμακεία.
Με αφορμή την τελευταία ρύθμιση περί ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, δηλαδή την μετάθεση του ελεγκτικού έργου – αρμοδιότητα άλλοτε των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων- στον ιδιωτικό τομέα, παραθέτω παρακάτω τις ρυθμίσεις που έχουν αφορούν αμιγώς καθημερινή πρακτική στο φαρμακείο και συντελούν σαφώς στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών από λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος :
· Υποστήριξη συστήματος ηλ.συνταγογράφησης από τον φαρμακευτικό κλάδο. Εκτός από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της καλής συνεργασίας εταίρων από τα κεντρικά θεσμικά όργανα, τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβάλλουν έμπρακτα καθημερινά στην απορρόφηση ενός πολύ σημαντικού κόστους που άλλοτε επωμίζονταν το ασφαλιστικό σύστημα : α) Το κόστος των συνταγολογίων πλέον έχει εξαλειφθεί, αφού οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτυπώνονται από τον υπολογιστή του ιατρού και του φαρμακοποιού. Με συντηρητικούς υπολογισμούς και τη χαμηλότερη δυνατή κοστολόγηση, μπορούμε να δούμε το εξής κοστολόγιο : Κόστος σελίδας Α4 = 0,02 € ανά συνταγή. Κόστος μελανιού (Toner) = 0,03€ ανά συνταγή. Αγορά-συντήρηση εξοπλισμού (υπολογίζονται 2.000 € ανά 2 έτη και για φαρμακείο με 500 συνταγές ανά μήνα) = 0,20€ ανά συνταγή.
· Επιβάρυνση των φαρμακείων για τον έλεγχο-εκκαθάριση των συνταγών τους στο ΚΜΕΣ. Είναι βέβαια, πρωτοφανές, ο ελεγχόμενος να πληρώνει τον ελεγκτή, σε μια κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, τα ιδιωτικά φαρμακεία επωμίζονται το κόστος των 0,04€ ανά συνταγή, το οποίο άλλοτε επιβάρυνε εξολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ.
· Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών των συνταγών που καταθέτουν. Σήμερα, ο μέσος χρόνος ολικής εξόφλησης των ανά μήνα κατατιθέμενων συνταγών είναι περίπου 115 ημέρες μετά την κατάθεση, δηλαδή περίπου 55 μέρες πέρα από τη συμβατικά οριζόμενη προθεσμία πληρωμής. Ο μέσος όρος αιτούμενου ποσού ανά συνταγή κυμαίνεται περίπου στα 30€ ανά συνταγή.Είτε το φαρμακείο προχωρήσει σε δανεισμό προκειμένου να καλύψει το κόστος αγοράς φαρμάκων, είτε όχι, το χρηματοοικονομικό κόστος συνεχίζει να υφίσταται. . Όλοι γνωρίζουν πως σήμερα οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια Ένα καλό επιτόκιο δανεισμού και με αυστηρούς όρους, όπως προσημειώσεις ακινήτων, ή άλλου τύπου υποθήκες ανέρχεται περίπου σε 10% ετήσιο .(υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πραγματικό κόστος χρήματος αντιστοιχεί σε 16% ετήσιο επιτόκιο!). Έτσι, η καθυστέρηση εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην επιβάρυνσή τους με : 30 Χ 10/100 Χ 55/365 = 0,45 ευρώ ανά συνταγή (με τους ευνοϊκότερους όρους πάντα)! Το κόστος αυτό , το οποίο και ελαφρύνει σημαντικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, επωμίζονται εξολοκλήρου και στην περίπτωση αυτή τα ιδιωτικά φαρμακεία.
· Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, έχοντας οργανώσει τους λεγόμενους Διανεμητικούς Λογαριασμούς, διαχειρίζονται με ίδιες δαπάνες (με έσοδα αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών-φαρμακοποιών) τη συλλογή, ταξινόμηση και αποστολή των πακέτων συνταγών στο ΚΜΕΣ. Η υπηρεσία αυτή προφανώς αποτελεί όφελος για τους φαρμακοποιούς, αφού συντελεί στην καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση σημαντικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά αποτελεί και όφελος για τις περιφερειακές διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ, αφού συντελεί στη σημαντική ελάφρυνση του έργου των υπαλλήλων, άρα και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των παραρτημάτων. (στην περίπτωση αυτή δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί χρηματικό κόστος, είναι όμως προφανής και εδώ η ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών στη μείωση του λειτουργικού κόστους του ασφαλιστικού συστήματος).
· Πρόσφατα, προστέθηκε και άλλη μια αρμοδιότητα στην καθημερινή πρακτική των φαρμακοποιών, αυτή της υποχρέωσης του ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας των ασθενών. Πλέον, οι φαρμακοποιοί καλούνται να βεβαιώνουν την ασφαλιστική ικανότητα του κάθε ασθενή, ελέγχοντας το βιβλιάριο υγείας, και εφόσον διαπιστώσουν αθεώρητο βιβλιάριο να μην εκτελέσουν τη συνταγή. Αναλαμβάνουν δηλαδή και το ρόλο του ελεγκτή ασφαλιστικού ταμείου, σε μια -σωστή κατά τα άλλα- προσπάθεια του υπουργείου να μαζέψει τις παρατυπίες, η οποία προσπάθεια ,όμως, μετατοπίζει λειτουργικό κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία στα ιδιωτικά φαρμακεία. Βεβαίως, και εδώ, η συνδρομή των φαρμακοποιών στην εξοικονόμιση πόρων για τον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ είναι αναμφίβολα σημαντική.
Από τους παραπάνω υπολογισμούς, βλέπουμε τη σταδιακά αυξανόμενη επιβάρυνση των φαρμακείων με κόστος (οικονομικό και άμεσα μετρήσιμο, ή λειτουργικό με τη μορφή άυλης υπηρεσίας) που άλλοτε αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις κρατικές δομές. Αυτή σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 0,75€ ανά συνταγή! Αν σκεφτούμε πως ένα μέσο φαρμακείο καταθέτει 500 συνταγές το μήνα, βλέπουμε πως το κάθε φαρμακείο «γλιτώνει» από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 375 ευρώ το μήνα τουλάχιστον!
(4.500€ το χρόνο Χ 10.500 φαρμακεία = 47.250.000 € το χρόνο συνολικά!)
Καταλήγοντας, θέλω να υπερτονίσω την προφανή και αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που παρέχουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί στο ασφαλιστικό σύστημα, με την έμπρακτη και καθημερινή τους συμμετοχή στα οικονομικά βάρη του ΕΟΠΥΥ και των συναφών υπηρεσιών. Πέρα όμως από τις επιβαρύνσεις αυτές, τα Ελληνικά φαρμακεία έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση του ποσοστού κέρδους, απόδοση έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate) αν και πληρώνονται εκπρόθεσμα, ανεξόφλητα παλαιά χρέη από το 2011, ενώ έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την υποτίμηση του στοκ τους με τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων αφού η λέξη πίστωση πια δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο των προμηθευτών, ενώ και το φαινόμενο των ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα δε δείχνει να διορθώνεται. Ο Έλληνας φαρμακοποιός έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πλέον, οποιαδήποτε συζήτηση περί περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους ή άλλων μέτρων εις βάρος των φαρμακείων, ισοδυναμεί με στοχευμένη και σκόπιμη προσπάθεια εξόντωσης του μέσου φαρμακοποιού, ισοδυναμεί με χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη στήριξη των κρατικών δομών και κρατικών εσόδων.
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν και είναι εδώ για να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν και είναι εδώ για να στηρίξει τον Έλληνα ασθενή, στη δυσκολότερη στιγμή του.
Είναι όμως πια στα όρια των αντοχών του. Αν ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο εις βάρος του ελληνικού φαρμακείου, αν δεν εξοφληθούν άμεσα παλαιές και νέες οφειλές, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν καταφέρει σύντομα να εξοφλεί σε συμβατικό χρόνο τις υποχρεώσεις του, τότε το μόνο που θα μας μείνει για να λέμε, θα είναι :
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν εδώ...
Diamantius:
To 5-7% είναι το καθαρό ως έχουν τώρα τα πράγματα, το 15% της Τρόικας είναι το μεικτό, που σημαίνει καθαρό <5%.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση