Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΈντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014
Για προεκλογικούς και μόνο λόγους
αναβάλλεται προσωρινά η πλήρης αναδιαμόρφωση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι «μικροί» του κλάδου δεν θα αποφύγουν την άμεση απελευθέρωση του ωραρίου, που θα σημάνει και την επικράτηση των αλυσίδων.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Αλλάζει το τοπίο στα ελληνικά φαρμακεία σε περίπου 2,5 μήνες από σήμερα, καθώς μετά τις ευρωεκλογές όλα δείχνουν ότι θα έλθει η απόλυτη άλωσή τους. Οι απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση ποσοστού κέρδους αλλά και κατάργηση των κριτηρίων για άνοιγμα νέου φαρμακείου με βάση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως πάνε μετά τις ευρωεκλογές.
Εκείνο όμως που δεν θα γλιτώσει ο κλάδος είναι την απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου, καθώς αναμένεται να προωθηθεί άμεσα με υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδική ρύθμιση
Ηδη ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας όσοι ανοίγουν και τα Σάββατα θα μπορούν πλέον να επιλέγουν αν θα ανοίγουν και όποτε χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Η τροποποίηση αυτή τη νόμου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για επικράτηση των μεγάλων φαρμακείων, αλλά και των αλυσίδων, καθώς ελάχιστοι μικροί φαρμακοποιοί θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση του συνεχούς ανοίγματος και του ανταγωνισμού.
Και η συγκεκριμένη ρύθμιση του ωραρίου θα περάσει ως «τυράκι» στην τρόικα, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει νέο μέτωπο με τον κλάδο, εν όψει ευρωεκλογών.
Στα ράφια
Εκτός αυτού όμως σιγά σιγά και με αθόρυβο τρόπο φαίνεται ότι θα βγούνε στα σούπερ μάρκετ και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα καταρτίσει έως τις 27 Μαρτίου τον κατάλογο με τα σκευάσματα εκείνα, τα οποία θα θεωρούνται ασφαλή για να διατίθενται και στα ράφια, δίπλα στο γάλα και τα απορρυπαντικά.
Βέβαια σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι κυρίως παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και ελάχιστα αντιφλεγμονώδη, τα οποία σήμερα ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται, ενώ διαφημίζονται και χωρίς περιορισμούς. Τα προϊόντα αυτά σε πρώτη φάση θα έχουν στο φαρμακείο ανώτατη τιμή πιθανώς για τρεις μήνες και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, θα μπορούν να εξασφαλίζουν εκπτώσεις από τις εταιρείες ώστε να πωλούν τα σκευάσματα σε πιο ελκυστικές τιμές στους ασθενείς.
Ωστόσο, αυτό που αποτελεί αγκάθι είναι πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλές τιμές και είναι άγνωστο εάν η μείωση που θα επέλθει μέσα από μία έκπτωση θα αποτελέσει δέλεαρ για τους αγοραστές.
Η τρόικα τις τελευταίες ημέρες, αν και είχε στείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να περάσει ο σκόπελος των ευρωεκλογών. Αλλωστε, οι ευρωπαϊκές ισορροπίες οδηγούν σε διάφορες συγκρούσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, το οποίο είναι ο βασικός πόλος της τρόικας που πιέζει για την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας.
Παράλληλες εξαγωγές
Το επόμενο θέμα πάντως που αναμένεται να ανοίξει είναι αυτό με τις περιβόητες «παράλληλες εξαγωγές». Η χώρα μας, που σήμερα έχει χαμηλές τιμές στα φάρμακα λόγω συνεχών περικοπών, κάνει πολλούς να προχωρούν σε εξαγωγές σκευασμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια εκεί να διατίθενται σε υψηλές τιμές και στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων να λείπουν ακόμη και βασικά σκευάσματα.
Ειδικότερα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται πιο συμφέρουσες αγορές από τις ελληνικές φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. Αλλωστε, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν και νέοι περιορισμοί στις παράλληλες εξαγωγές με πολύ αυστηρότερες ποινές σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα, και ειδικά στα φάρμακα με πολύ χαμηλές τιμές. Εξάλλου συχνά οι ποινές δεν επιβάλλονται καν.
Πάντως, τα λεφτά που διακινούνται είναι πολλά. Κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, έχοντας φθάσει τα 415 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Βέβαια, όσο οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων πέφτουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιες φαρμακαποθήκες να αυξήσουν και τις παράλληλες εξαγωγές.