Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)

Δυνατότητα ανάπτυξης οργανωμένης κατ' οίκον περίθαλψης από ομάδες γιατρών

(1/4) > >>

Ηλίας Παπαζήσης:
Η ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στο σπίτι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια σοβαρή κοινωνική ανάγκη. Κυρίως αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Η δυσκολία αυτή γίνεται μεγαλύτερη όταν τα άτομα αυτά πάσχουν από χρόνια νοσήματα, βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, παρουσιάζουν αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασής τους ή διαμένουν σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές. Τελευταία προστίθεται και η πλημμελής εξυπηρέτηση στα νοσοκομεία λόγω των γνωστών προβλημάτων (ελλιπής στελέχωση, ανεπάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού κλπ).

Στην Αττική εφαρμόζεται από το 1995 στον ιδιωτικό τομέα από την εταιρεία hoMed ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών κατ' οίκον. Το σύστημα διαρκώς εξελίσσεται, βελτιώνεται και ενσωματώνει νέες τεχνολογίες.

Σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε συναδέλφους να αναπτύξουν τη δική τους δραστηριότητα σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, κάτω από την επωνυμία hoMed, επωφελούμενοι πολλών πλεονεκτημάτων. Εδεικτικά αναφέρουμε:

* Χρήση του εθνικού τετραψήφιου σύντομου αριθμού 1144
* 24ωρη εξυπηρέτηση από τηλεφωνικό κέντρο
* κεντρική βάση δεδομένων
* συμβουλευτική υποστήριξη στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία της υπηρεσίας
* κεντρική παραγωγή προωθητικού υλικού (έντυπα, δώρα κλπ)
* κεντρική προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ανταγωνιστικές τιμές
* web-site: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
* υπηρεσίες τηλεϊατρικής
* προβολή μέσω του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατ' Οίκον Νοσηλείας
* προβολή μέσω τηλεοπτικών εκπομπών
* σχεδιασμό προωθητικού υλικού (κάρτες, καταχωρήσεις σε τοπικές εφημερίδες κλπ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την εταιρεία από το site Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο email Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Ας πούμε, συνάδελφε, ότι κάποιος όπως εγώ, σε ένα απομακρυσμένο νομό όπως ο Νομός Ξάνθης, θέλει να κάνει κατ' οίκον περίθαλψη. Αν έχεις την καλωσύνη ορισμένα ερωτήματα:
1) Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται συνήθως και πόσο κοστολογούνται κατά μέσο όρο;
2) Ποια είναι η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των υπηρεσιών αυτών (από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα);
3) Τι μπορεί στην πράξη να προσφέρει ένα σύστημα σαν αυτό που αναφέρετε;
4) Πόσο εύκολο είναι να προσπελαστεί ένα τέτοιο σύστημα από το μέσο ασθενή;
Ευχαριστώ και θα εκτιμούσα αν είχα την απάντησή σας.

Ηλίας Παπαζήσης:
Αγαπητέ συνάδελφε θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά στα ερωτήματα:
1) Περίπου 40% των κατ' οίκον νοσηλευομένων παρουσιάζει λοιμώξεις, κυρίως του κατώτερου αναπνευστικού λόγω επαναλαμβανομένων εισροφήσεων και δευτερευόντως του ουροποιητικού που συχνά περιπλέκονται και με απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και επιδείνωση νεφρικής ανεπάρκειας. Περίπου 40% είναι καρκίνοι τελικού σταδίου με όλες τις επιπλοκές τους (έμετοι, πλευριτικές και ασκιτικές συλλογές, εγκεφαλικό οίδημα, λοιμώξεις κλπ). Το υπόλοιπο ποσοστό είναι γαστρεντερίτιδες, αφυδατώσεις διαφόρων αιτίων εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις, κυτταρίτιδες, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, παρόξυνση ΧΑΠ κλπ.

Συνεπώς οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη αυτοί οι ασθενείς είναι (εκτός από την ιατρική επίσκεψη) χορήγηση ορού, οξυγόνου, φαρμάκων μέσω νεφελοποιητή, ενδοφλεβίων φαρμάκων, αναρροφήσεις βρογχικών εκκρίσεων, τοποθετήσεις levin σίτισης και παροχέτευσης, ουροκαθετήρες, εκκενωτικές παρακεντήσεις κοιλίας και θώρακα. Φυσικά όλα αυτά κάτω από εργαστηριακή και στενή κλινική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχει κανόνας για τις χρεώσεις. Στην κάθε περιοχή οι συνάδελφοι μπορούν να διαμορφώνουν το δικό τους τιμοκατάλογο υπηρεσιών, που έχει σχέση με τις αποστάσεις, το κόστος μετακίνησης και πολλά άλλα. Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρχει πάντα συμβουλευτική υποστήριξη από τη hoMed.

2) Τη στιγμή που μιλάμε δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των κατ' οίκον προσφερομένων υπηρεσιών. Βέβαια διανύουμε περίοδο θυελλωδών αλλαγών και δε μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Από την προηγούμενη ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχαμε λάβει την απάντηση "Δε μας ενδιαφέρει η κατ' οίκον νοσηλεία", παρ' όλο που το σύστημα αυτό εξοικονομεί πόρους, μειώνει τις ανάγκες για νοσοκομειακές κλίνες, μειώνει τη νοσηρότητα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ κλπ. Γιατί άραγε δεν τους ενδιαφέρει; Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Προς το παρόν οι άνθρωποι πληρώνουν εξ ιδίων τη δαπάνη της κατ' οίκον νοσηλείας. Όμως αυτή καθεαυτή η μετακίνηση ενός ασθενούς στο νοσοκομείο και η εκεί παραμονή του συνεπάγεται πολλά κόστη (μετακίνηση, οικείος που παραμένει δίπλα στον ασθενή ή αποκλειστική νοσοκόμα, μετακινήσεις για να τον επισκέπτονται στο νοσοκομείο, απώλεια ωρών εργασίας των οικείων για τα παραπάνω και άλλα). Ζυγίζοντας αυτά τα κόστη, τη συμμετοχή που πρέπει και θα πρέπει να πληρώνουν στο νοσοκομείο και προσθέτοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς και των οικείων, πολύ συχνά προτιμούν να πληρώνουν το κόστος της κατ' οίκον νοσηλείας, όταν μάλιστα αυτό είναι συγκρατημένο σε χαμηλά και προσιτά επίπεδα.

3-4) Ομολογώ πως δεν κατάλαβα την τρίτη και την τέταρτη ερώτηση, ίσως απάντησα σε αυτές παραπάνω.

Denominator:
Ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ακόμη κι αν μπει κανείς στον κόπο να επενδύσει (διότι περί επένδυσης πρόκειται) στην κατ' οίκον νοσηλεία ως ιδιώτης, δεν μπορεί να αποζημιωθεί καθώς δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο φορέα. Αν βέβαια τεθεί υπό την ομπρέλα κάποιου σχήματος στο κέντρο, τότε πλέον μιλάμε για υπάλληλο.

Xouzouris:
Ισα-ίσα που ακριβώς επειδή δεν καλύπτεται απο κανένα φορέα θα αποζημιωθεί άμεσα. Εσυ δηλαδή ειλικρινά θα έμπαινες στον κόπο/ευθύνη κ.ο.κ. να κανείς κατ´οικον νοσηλείες τρέχοντας δεξιά και αριστερά περιμένοντας ΙΣΩΣ, ΚΑΠΟΤΕ την οποια (σίγουρα πενιχρή) αποζημίωση απο τον ΕΟΠΥΥ που χρωστάει σε όποιον μιλάει Ελληνικά;

Εάν η ένσταση είναι οτι πρόκειται για μια επένδυση χωρίς ιδιαιτερο μέλλον,ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας που δεν υπάρχει σάλιο για εξ´ιδιων μέσων κάλυψη ιατρικών εξόδων, τότε την καταλαβαίνω απόλυτα, όπως καταλαβαίνω το γεγονός οτι σε μια πόλη 30.000 κατοίκων είναι σχετικά απλούστερο να στηθεί μια τέτοια δραστηριότητα χωρίς την βοήθεια (και την απόδοση των σχετικών ποσοστών φυσικά) κάποιας εταιρείας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση