Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
«Μύθος» η υπερσυνταγογράφηση των Ελλήνων γιατρών
(1/1)
Νίκος Κιοσές:
«Μύθος» η υπερσυνταγογράφηση των Ελλήνων γιατρών
01/16/2013 - 21:47
«Μύθος» η υπερσυνταγογράφηση των Ελλήνων γιατρών, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε πρόσφατα ο μεγαλύτερος οργανισμός ιατρικών διαδικτυακών ερευνών LeadPhysician.
Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες γιατροί είναι έβδομοι από το τέλος, σε μέσο όρο συνταγών (210 τον μήνα) μεταξύ 29 χωρών -και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γιατροί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω σε μέσο όρο συνταγών ανά μήνα, τόσο σε σχέση με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία (250), η Τσεχία (500), η Ουγγαρία (550), το Βέλγιο (280), η Αυστρία (220), όσο και σε σχέση με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία (250) και η Πορτογαλία (250).
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναζητήσει αλλού τις αιτίες της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης που κατατρώει το 64% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ -γεγονός που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως- και να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές για την πάταξη του φαινομένου, καθώς επίσης και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπευθύνους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
tasath:
χαχαχα, φοβερές έρευνες και συμπεράσματα. Μερικές ερωτήσεις:
- Αν όντως είνα μύθος, πως προέκυψε η χώρα μας πρωταθλήτρια στη φαρμακευτική δαπάνη τη δεκαετία 2000-2009; Ειδικά στα ακριβά συνταγογραφούμενα φάρμακα;
- Πως προέκυψαν τα υπερ-κέρδη των εταιρειών το ίδιο διάστημα; Που χρειάστηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών στα δελτία για να τις ...αγγίξουν λίγο;
- Πόσο έγκυρη είναι μια έρευνα που μετράει μέσο όρο πλήθους συνταγών και όχι π.χ. την μέση αξία ανά συνταγή (που υποδιπλασιάστηκε στο διάστημα 2010-σήμερα), τη μέση αξία ανά διαγν. ασθένεια, το μέσο όρο αριθμού σκευασμάτων, κλπ κλπ;
- Για ποιο διάστημα μιλάει η έρευνα, προ 2010 η τώρα;
Εδώ μιλάμε ότι υπήρχε κανονικό payroll στις εταιρείες....
Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο...
Συνεπώς για την "υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη που κατατρώει το 64% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ" φταίει ο Χατζηπετρής. Η μάλλον ο ... Φούφουτος !
GirousisN:
Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν αναφέρεται στην παραπάνω έρευνα και πιθανότατα παραπλανά, είναι το ότι στην Ελλάδα όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες υπάρχει αναλογικά υπερδιπλάσιος αριθμός ιατρών / 1000 κατοίκους. Έτσι 7 ιατροί / 1000 κατοίκους με 210 συνταγές / μήνα γράφουν 1470 συνταγές. Αντίθετα 3 ιατροί / 1000 κατοίκους με 500 συνταγές / μήνα γράφουν 1500 συνταγές. Οπότε το σημαντικό είναι ο αριθμός συνταγών /κάτοικο και όχι ο αριθμός συνταγών / ιατρό.
ΑΡΗΣ:
Το ένα είναι δείκτης οικονομικότητας και το άλλο δείκτης παραγωγικότητας. Εξαρτάται τι θέλουμε να μετρήσουμε.
Γ.Κτιστάκης:
Εδώ έχουν αναρτηθεί τα πρώτα γενικά αποτελέσματα της μελέτης LeadPhysician.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση