Από τις απαντήσεις στην κοινοποίηση των παραπάνω στο facebook:
Οδυσσέας Βέρρας: Δε νομίζω πως το Ιρλανδικό μοντέλο είναι έτσι... Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν είναι καθόλου δωρεάν για όλους. Δεν υπάρχουν κρατικοί οικογενειακοί γιατροί, μόνο ιδιώτες. Andreas Skarpelos τι λες;
Andreas Skarpelos: Απλά όποιος έχει κρατική ασφάλεια δεν πληρώνει ούτε τον GP του, ούτε στις δημόσιες δομές. Οι υπόλοιποι πληρώνουν αδρά. Κρίσιμο ερώτημα 1: ποιοί έχουν κρατική ασφάλεια; Υπάρχουν πολλά κριτήρια: ηλικιακά (π.χ. όλα τα παιδιά μέχρι τα 6), εισοδηματικά, νοσολογικά κ.ά. Κρίσιμο ερώτημα 2: ποια η πρόσβαση σε ειδικότητες μέσω της κρατικής ασφάλειας; Το ραντεβού με τον παιδίατρο είναι ίσως το πιο γρήγορο, σε 6 περίπου μήνες... Οι ορθοπαιδικοί μπορεί να ξεπερνούν τους 18 μήνες. Άρα η κρατική ασφάλεια πρακτικά προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στον GP, τον οποίον πληρώνει το κράτος κατά μέσο όρο περίπου 100€ καθαρά το χρόνο ανά "κεφάλι".
Οδυσσέας Βέρρας: Κάπως έτσι. Στην Ιρλανδία το πρόβλημα το έχουν κυρίως οι ασθενείς ( με 100 ευρώ το χρόνο για κάθε ασθενή που έχει 'κάρτα' και πολλούς που πληρώνουν ιδιωτικά, οι οικογενειακοί γιατροί δεν ειναι και τόσο άσχημα- βέβαια τα έξοδά τους είναι επίσης πολλά).
Και οι δυο παραπάνω συνάδελφοι γενικοί ιατροί εργάζονται στην Ιρλανδία.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
- Όσο δεν υπάρχει μια επίσημη σύμβαση και ξεκάθαρη πρόταση που ξεκαθαρίζει πολλές λεπτομέρειες δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί σοβαρά όσον αφορά τις νέες συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, ειδικά τους οικογενειακούς. Οι σύλλογοι και οι φορείς παίζουν σε αυτή τη φάση το παιχνίδι του υπουργείου διασπείροντας όρους και ποσά που λειτουργούν δημοσκοπικά για το υπουργείο. Όταν θα υπάρχει σύμβαση και θα ξέρουμε εάν:
α) μπορείς να βάλεις ραντεβού ή όχι και τι διάρκειας, ή εάν θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ιατρική με ουρές που περιμένουν μέχρι το δρόμο....αλά Σοβιετία.
β) θεωρείσαι συμβασιούχος υπάλληλος ή όχι του ΕΟΠΥΥ και την αστική ευθύνη την έχει ο ΕΟΠΥΥ ή εάν είσαι με σύμβαση έργου οπότε κάθε ιατρικό λάθος σε αυτές τις συνθήκες βαρύνει μόνο εσένα. Μαζί αυτό θα απαντήσει και ερωτήματα για τον ΕΦΚΑ.
γ) εάν μπορείς να χρεώσεις εκτός του ωραρίου σου πολίτη που σε έχει επιλέξει αλλά δεν επιθυμεί να έρθει στον πανικό στην διάρκεια του ωραρίου που σε πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ
δ) Τι προβλέπει σε άδειες, απουσίες, κλπ
Μέχρι να απαντηθούν τα παραπάνω από τους ιατρικούς συλλόγους και φορείς σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς με τις ανακοινώσεις τους.
- Έχουν γίνει εγκαίνια για ΤΟΜΥ και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο πλαίσιο για την λειτουργία τους. Δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για την λειτουργία τους, δεν υπάρχει σαφής περιγραφή του ρόλου και περιεχομένου της κάθε θέσης παρά μόνο ευχολόγια (θέλετε να υπενθυμίσω την "υπουργική απόφαση" όπου ο ιατρικός επισκέπτης σε ρόλο υπερηγέτη μειώνει τις ανισότητες στην υγεία), δεν υπάρχουν διακριτές υπηρεσίες των ΤΟΜΥ και διαδικασίες, δεν υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος παρά μόνο για το γιατρό, δεν υπάρχουν δείκτες αξιολόγησης, υπάρχουν μόνο κτίρια και προσωπικό, όπου υπάρχουν. Θα τις αδικήσω εάν αποτολμήσω αξιολόγηση τους.