Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Βιβλίο Ασθενών και έκδοση ΑΠΥ. Πότε, Που, Πως.
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχει κανείς το σχετικό νόμο για να δούμε την ακριβή διατύπωση;
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι αλλαγές στα βιβλία και αποδείξεις κ.λ.π. (κατάργηση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων) επήλθαν με τον νόμο 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4223/2013, άρθρο 51.
Η ΠΟΛ.1001 περί εξαίρεσης κατηγοριών από την χρήση Ταμειακών Μηχανών (μεταξύ των οποίων και οι γιατροί) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2Β’/2-1-2014
Argirios Argiriou:
09-05-2014.
Καρτέρι των ράμπο της Εφορίας έξω από ιατρεία -γυμναστήρια για να πιάσουν φοροφυγάδες
Εξω από ιατρεία, γυμναστήρια, συνεργεία, γκαράζ και τα γραφεία και καταστήματα άλλων επαγγελματιών που δεν υποχρεούνται πλέον να τηρούν βιβλία με τα στοιχεία των πελατών τους, θα την στήνουν πλέον οι έφοροι για να ελέγχουν ποιος κόβει και ποιος δεν κόβει αποδείξεις.
Οπως σημειώνεται σε νέα εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, επειδή για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών καταργήθηκε από την αρχή του έτους η υποχρέωση τήρησης βιβλίων με τα στοιχεία των πελατών τους, οι προληπτικοί έλεγχοι της Εφορίας για την ανεύρεση τυχόν φοροφυγάδων θα πραγματοποιούνται με επιτόπιους ελέγχους οι οποίοι θα διεξάγονται ως εξής: Οι ράμπο της Εφορίας θα την στήνουν έξω από τα γραφεία-καταστήματα των επαγγελματιών και αφού πρώτα περνούν από... ανάκριση τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι επαγγελματίες φορολογούμενοι, στη συνέχεια θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Κ.Φ.Α.Σ. στοιχεία και θα επιβάλλονται πρόστιμα
Ποιοι δεν υποχρεούνται να τηρούν πελατολόγια
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 τέθηκε σε ισχύ διάταξη που αναφέρει ότι δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία με τα στοιχεία πελατών οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες των παρακάτω επιχειρήσεων:
Χώροι διαμονής
Χώροι φιλοξενίας
Εκπαιδευτήρια
Κλινικές
Θεραπευτήρια
Κέντρα αισθητικής
Γυμναστήρια
Χώροι στάθμευσης
Γιατροί
Οδοντίατροι
Ελεγχοι χωρίς τη συναίνεση των φορολογουμένων
Επιπλέον, όπως ορίζεται με την ίδια εγκύκλιο, οι Εφοροι θα μπορούν πλέον από το γραφείο τους και χωρίς νωρίτερα να έχουν ψάξει να βρουν και να καλέσουν τον φορολογούμενο (σε περίπτωση που έχει αλλάξει διεύθυνση ή τηλέφωνο) να κινήσουν τις κατασχέσεις σε βάρος του στέλνοντάς του απλά ένα email, αλλά και να τον ελέγξουν και να βεβαιώσουν πρόστιμα. Με απλά λόγια, μετά από τη σχετική καταγγελία και χωρίς ενημέρωσή του θα μπορεί να προσδιορίζει τι εισόδημα απέκρυψε και τι πρόστιμα θα του βάλει, χωρίς να του ζητήσει να δείξει βιβλία και στοιχεία, αφού θα τα υπολογίζει από μόνη της με «έμμεσες τεχνικές» και συγκριτικά στοιχεία.
Ολόκληρη η εγκύκλιος
ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 23, 25, 27, 28, 34, 62 και 66 του ν.4174/2013 "Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας"».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Του Σπύρου Δημητρέλη
Την ολική επαναφορά τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων που καταργήθηκαν πριν από δυο χρόνια με στόχο την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος; Η κατάργηση οδήγησε σε έξαρση της φοροδιαφυγής αλλά και σε αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να πραγματοποιούν αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επανέλθει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών η υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου πελατών. Τα πρόσθετα βιβλία καταργήθηκαν με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014. Στο βιβλίο πελατών μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρήσουν τα στοιχεία κάθε πελάτη που εισερχόταν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δεσμεύονταν στην έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου ενώ μπορούσε να ελεγχθεί και πιο εύκολα από τους ελεγκτές αν ο επαγγελματίας τηρεί τη φορολογική νομοθεσία και εκδίδει αποδείξεις.
Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός συνεργείου ήταν υποχρεωμένος να καταχωρήσει τα στοιχεία του οχήματος που εισερχόταν για επισκευή στην εγκατάστασή του. Ο ιδιοκτήτης είχε δικαίωμα να γράφει στο βιβλίο ότι εξήλθε το όχημα χωρίς να διαγνωστεί κάποια βλάβη και να μην εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να το κάνει μαζικά καθώς θα έδινε στόχο για διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Το ίδιο ίσχυε και για έναν γιατρό.
Με την κατάργηση του πρόσθετου βιβλίου ακόμη και αν εισέλθουν οι ελεγκτές στο συνεργείο ή το ιατρείο δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία καθώς μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης ή της επισκευής δεν είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των στοιχείων του πελάτη πουθενά. Μόνο κατά την αποχώρηση του μπορεί να ελεγχθεί αν εκδόθηκε απόδειξη από ελεγκτές που έχουν "στηθεί" στην έξοδο. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ελέγχου αλλά παρουσιάζει πολλές δυσκολίες (π.χ. οι ελεγκτές γίνονται αντιληπτοί από τους επαγγελματίες από κάμερες που έχουν τοποθετήσει στις εισόδους).
Με την επαναφορά του πρόσθετου βιβλίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση (κάποιων ιδιωτών) καθώς θα εκδίδονται περισσότερες αποδείξεις λόγω της καταγραφής των πελατών που εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση.
Αρχίατρος:
Γιατί δεν κάνουν κάτι απλούστερο ;
Φορολογικά κίνητρα σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν τις χρεωστικές-πιστωτικές τους κάρτες για την αποπληρωμή αυτών των υπηρεσιών...
Σε συνεργείο αντιπροσωπείας που ρώτησα για service, δέχονται κανονικά χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες. Στα συνοικιακά οργιάζουν.
Το αυτό και για συνάδελφους.
fanisgp:
μα γιατί να την στήσουν απ'έξω αφου πανεύκολα λογω της ηλεκτρ. συνταγογραφησης παιρνεις τη συνταγή απ το φαρμακείο και ελέγχεις.Η περιπτωση να μην κοπει αποδειξη ισχυει μονο για τους καθηγητάδες στο κολωνάκι που δίνουν τις αγωγες χειρογραφα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση