Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 18:30:46

Αποστολέας Θέμα: Τυφλοσούρτης διαγνώσεων ICD-10, για Γενικούς Ιατρούς.  (Αναγνώστηκε 406696 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Ιουλίου 2013, 03:12:53
Απάντηση #120
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Με το νέο σύστημα εισαγωγής διάγνωσης υπάρχει η εξής δυνατότητα (όπως το bypass των καρδιολόγων):
Επιλέγεις σε κάθε συνταγή τον κωδικό Ζ76.0 ή τον κωδικό Ζ76.8 και γράφεις ότι διάγνωση θέλεις στο ελεύθερο κείμενο. Και άσε τον ΕΟΠΥΥ να τα βγάλει πέρα.
Έξω η Τρόικα και τα ICD10 της...  ;D ;D ;D

Να υποθέσω επίσης ότι ο διπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τα φάρμακα εξυπηρετεί το εξής:
Ας υποθέσουμε ότι είσαι καρδιολόγος και θέλεις να γράψεις μια σαρτάνη που προσφέρει λεφτά προτερήματα... Όμως ο ασθενής σου έχει ιδιοπαθή υπέρταση και η σαρτάνη βάση πρωτοκόλλου ΕΟΠΥΥ πάει σε ειδική κατηγορία σαν μονοθεραπεία (πχ υπέρταση με νεφροπάθεια). Τι κάνεις;
Αν βάλεις Ι10 είσαι εκτός πρωτοκόλλων... Αν βάλεις Ι12 είναι ψευδή ιατρική γνωμάτευση....
Τώρα ο ΕΟΠΥΥ σε αγαστή συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ σου δίνει τη λύση:
Γράψε και το Ι10 & το Ι12 μαζί στη συνταγή.... Υπάρχει χώρος και για τα δύο...  ;)

Αχ Αντιγόνη, τέτοιο ταλέντο ο Γιαννάκης, πάει πραγματικά χαμένο.... (από το πολύ παλαιό βιβλίο της Α' Δημοτικού, εννοείται...)  :)

Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Ιουλίου 2013, 18:27:49
Απάντηση #121
Αποσυνδεδεμένος

spyros

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... η σαρτάνη βάση πρωτοκόλλου ΕΟΠΥΥ πάει σε ειδική κατηγορία σαν μονοθεραπεία (πχ υπέρταση με νεφροπάθεια)....

Ωχ! Ψάρωσα... Πού το λέει αυτό;
Στα πρωτόκολλα που έχω δει, νομίζω ότι βάζει τις πέντε βασικές κατηγορίες στην ίδια γραμμή (και σαρτάνη για έναρξη μονοθεραπείας).
Να κοιτάξω κάτι άλλο;

11 Ιουλίου 2013, 18:33:22
Απάντηση #122
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Με το νέο σύστημα εισαγωγής διάγνωσης υπάρχει η εξής δυνατότητα (όπως το bypass των καρδιολόγων):
Επιλέγεις σε κάθε συνταγή τον κωδικό Ζ76.0 ή τον κωδικό Ζ76.8 και γράφεις ότι διάγνωση θέλεις στο ελεύθερο κείμενο. Και άσε τον ΕΟΠΥΥ να τα βγάλει πέρα.
Έξω η Τρόικα και τα ICD10 της...  ;D ;D ;D

Να υποθέσω επίσης ότι ο διπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τα φάρμακα εξυπηρετεί το εξής:
Ας υποθέσουμε ότι είσαι καρδιολόγος και θέλεις να γράψεις μια σαρτάνη που προσφέρει λεφτά προτερήματα... Όμως ο ασθενής σου έχει ιδιοπαθή υπέρταση και η σαρτάνη βάση πρωτοκόλλου ΕΟΠΥΥ πάει σε ειδική κατηγορία σαν μονοθεραπεία (πχ υπέρταση με νεφροπάθεια). Τι κάνεις;
Αν βάλεις Ι10 είσαι εκτός πρωτοκόλλων... Αν βάλεις Ι12 είναι ψευδή ιατρική γνωμάτευση....
Τώρα ο ΕΟΠΥΥ σε αγαστή συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ σου δίνει τη λύση:
Γράψε και το Ι10 & το Ι12 μαζί στη συνταγή.... Υπάρχει χώρος και για τα δύο...  ;)

Αχ Αντιγόνη, τέτοιο ταλέντο ο Γιαννάκης, πάει πραγματικά χαμένο.... (από το πολύ παλαιό βιβλίο της Α' Δημοτικού, εννοείται...)  :)

Δεν ξέρω για λεφτά προτερήματα των σαρτανών.Ξέρω για τον πολύ σημαντικό τους ρόλο στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.
Ενας υπερτασικός μπορεί να πάσχει και απο δυσλιπιδαιμία ή να είναι αθηροσκληρωτικός (στεφανιαίος ή αγγειακός ) ασθενής.Το φάρμακο χορηγείται για δεδομένη διάγνωση.
Άν ο ιατρός θέλει να γράψει ενα αντιυπερτασικό φάρμακο και μία στατίνη ,γράφει 2 ICD διαγνώσεις.Άν ο ασθενής λαμβάνει και τα δύο σκευάσματα στα πλαίσια της στεφανιαίας
ή αγγειακής νόσου τότε με μία διάγνωση περιλαμβάνει και τα δύο σκευάσματα.Πού είναι το παράλογο και πού είναι το μεμπτό;
Το «συμφωνώ » για το παραπάνω post μπήκε κατα λάθος.
Είναι μια «λογική» και ένα ..«χιούμορ» εντελώς ξένο ,για να μήν το χαρακτηρίσω αλλοιώς..
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

11 Ιουλίου 2013, 20:02:32
Απάντηση #123
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν ξέρω για λεφτά προτερήματα των σαρτανών.Ξέρω για τον πολύ σημαντικό τους ρόλο στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.
Ενας υπερτασικός μπορεί να πάσχει και απο δυσλιπιδαιμία ή να είναι αθηροσκληρωτικός (στεφανιαίος ή αγγειακός ) ασθενής.Το φάρμακο χορηγείται για δεδομένη διάγνωση.
Άν ο ιατρός θέλει να γράψει ενα αντιυπερτασικό φάρμακο και μία στατίνη ,γράφει 2 ICD διαγνώσεις.Άν ο ασθενής λαμβάνει και τα δύο σκευάσματα στα πλαίσια της στεφανιαίας
ή αγγειακής νόσου τότε με μία διάγνωση περιλαμβάνει και τα δύο σκευάσματα.Πού είναι το παράλογο και πού είναι το μεμπτό;
Το «συμφωνώ » για το παραπάνω post μπήκε κατα λάθος.
Είναι μια «λογική» και ένα ..«χιούμορ» εντελώς ξένο ,για να μήν το χαρακτηρίσω αλλοιώς..
Από τα παραπάνω δεν κατάλαβες τι γράφω. Δεν πειράζει.
Το "Συμφωνώ" μπορείς να το διαγράψεις με το ίδιο κουμπί που πάτησες συμφωνώ. Τώρα έχει ένα Χ αυτό το κουμπί. Κάνε το, θα είναι καλύτερα.

11 Ιουλίου 2013, 20:03:23
Απάντηση #124
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
... η σαρτάνη βάση πρωτοκόλλου ΕΟΠΥΥ πάει σε ειδική κατηγορία σαν μονοθεραπεία (πχ υπέρταση με νεφροπάθεια)....

Στα πρωτόκολλα που έχω δει, νομίζω ότι βάζει τις πέντε βασικές κατηγορίες στην ίδια γραμμή (και σαρτάνη για έναρξη μονοθεραπείας).
Να κοιτάξω κάτι άλλο;
Οι σαρτάνες είναι πρώτης γραμμής φάρμακο σε ειδικές κατηγορίες ασθενών στα πρωτόκολλα του ΕΟΠΥΥ.

11 Ιουλίου 2013, 20:57:59
Απάντηση #125
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Να κοιτάξω κάτι άλλο;

Κι εγώ δεν νομίζω ότι απο τα πρωτόκολλα του Ε.Ο.Φ. φαίνεται να υποχρεούται κάποιος να βάλει ΑΜΕΑ και όχι ΑΥΑ σε ιδιοπαθή Α.Υ. χωρίς συνοσηρότητα.
Επισυνάπτω τον σύνδεσμο για ευκολότερη πρόσβαση

11 Ιουλίου 2013, 21:55:13
Απάντηση #126
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Να κοιτάξω κάτι άλλο;

Κι εγώ δεν νομίζω ότι απο τα πρωτόκολλα του Ε.Ο.Φ. φαίνεται να υποχρεούται κάποιος να βάλει ΑΜΕΑ και όχι ΑΥΑ σε ιδιοπαθή Α.Υ. χωρίς συνοσηρότητα.
Επισυνάπτω τον σύνδεσμο για ευκολότερη πρόσβαση

Έχεις δίκιο. Δεν τα ξεχωρίζει. Μάλλον σε κάποιο άλλο πρωτόκολλο το διάβασα ή σε κάποια πιο αρχική version τους και το τελικά το αλλάξαν.

21 Ιουλίου 2013, 22:37:24
Απάντηση #127
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω αρχείο σε μορφή pdf με αναλυτική λίστα όλων των κωδικών για τους διάφορους εμβολιασμούς.

Την λίστα αυτή μου την έδωσε φαρμακευτικός αντιπρόσωπος της Vianex, ο οποίος και υπογράμμισε τους κωδικούς που αντιστοιχούν σε εμβόλια της Vianex, καθώς και το εμπορικό τους όνομα.

( Ίσως είναι χρήσιμο για τους Παιδίατρους. Για να πω πάντως την αλήθεια, εγώ προσωπικά ως Γενικός Ιατρός, που έχει έτσι και αλλιώς να παλέψει με πολλές διαγνώσεις, προτιμώ να βάζω για όλους τους εμβολιασμούς το Z26.9  Ανάγκη ανοσοποίησης έναντι μη καθορισμένου λοιμώδους νοσήματος ).
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουλίου 2013, 22:42:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Ιουλίου 2013, 22:31:07
Απάντηση #128
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Τελικά κάνατε πολύ καλή δουλειά όλοι σας, όσοι εμπλακήκατε στον «τυφλοσούρτη» ετούτο. Συγχαρητήρια.
Και εγώ βοηθήθηκα αρκετά σε κάμποσες απορίες μου.
Πιστεύω βέβαια ότι τα λαγωνικά έχουν καιρό ακόμη μπροστά τους για να πούν «ούφ, τέλος, τα βρήκαμε όλα», αλλά έγινε η περισσότερη δουλεία.
Επί τη ευκαιρία λοιπόν ερωτώ: Εντόπισε κανείς κάτι που να του κολλάει στη συνήθη ανάγκη για αγωγή λόγω «φλεγμονής μαλακών μορίων»?
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

25 Ιουλίου 2013, 22:44:15
Απάντηση #129
Αποσυνδεδεμένος

ALTERNATIVE

26 Ιουλίου 2013, 17:02:38
Απάντηση #130
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Πάντως η αναζήτηση με "λοίμωξη" δίνει ένα σωρό αποτελέσματα, μέσα στα οποία δεν υπάρχει τίποτε συναφές με το ζητούμενο εδώ.
Επίσης η "φλεγμονή" δεν οδηγά πουθενά σχετικά με το ζητούμενο.

Από την άλλη το L02.9 θέλει πολύ συγκεκριμένο πράγμα (απόστημα, δοθιήνα) και η σειρά του L08 θέλει ντέ και καλά λοίμωξη.

Όμως, ούτε ντέ και καλά λοίμωξη είναι η κάθε φλεγμονή, ούτε ντέ και καλά η κάθε φλεγμονή είναι δοθιήνας ή απόστημα.

Ίσως τελικά, αν δεν υπάρχει δοκιμότερη διατύπωση, το L08 να είναι το κοντινότερο (αλλά ποιό τετραψήφιο θα επιλέξεις?).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

2 Αυγούστου 2013, 06:09:53
Απάντηση #131
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Eγω βάζω L02.9 ή μήπως L08.

Όπου L02.9 = Δερματικό απόστημα, δοθιήνας και ψευδάνθρακας, μη καθορισμένο    Δοθιήνωση ΜΚΑ

και

L08   = Άλλες τοπικές λοιμώξεις του δέρματος και του υποδόριου ιστού.

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Αυγούστου 2013, 10:28:08
Απάντηση #132
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Eγω βάζω L02.9 ή μήπως L08.

Όπου L02.9 = Δερματικό απόστημα, δοθιήνας και ψευδάνθρακας, μη καθορισμένο    Δοθιήνωση ΜΚΑ

και

L08   = Άλλες τοπικές λοιμώξεις του δέρματος και του υποδόριου ιστού.

Μπορούμε να σκεφτόμαστε και το Μ79.3 (Υποδερματίτιδα, μη καθορισμένη) όπου ταιριάζει κλινικά.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

12 Αυγούστου 2013, 20:17:50
Απάντηση #133
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένας online Τυφλοσούρτης διαγνώσεων ICD-10 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Σουηδικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος�rv�rd&height=638&width=1350

ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες μπορεί να βρεί κανείς εδώ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ( στην εικόνα που πετάγεται πρώτη - πρώτη πατήστε JA για να δηλώσετε ότι είστε Ιατρός).
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Αυγούστου 2013, 20:22:19 από Argirios Argiriou »

21 Αυγούστου 2013, 18:37:50
Απάντηση #134
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κωδικός Z71.1 που στα Αγγλικά περιγράφεται με την ιδιωματική έκφραση Worried Well.

Παραθέτω επεξήγησή του από online Αγγλο-Αγγλικό λεξικό:

(Informal) the people who do not need medical treatment, but who visit the doctor to be reassured, or with emotional problems

Collins English Dictionary – Complete and Unabridged © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003

Στα Ελληνικά αυτά ο κωδικός Ζ71.1 αντιστοιχεί στο:

Άτομο με φόβο υπάρχοντος συμπτώματος για το οποίο δεν τίθεται καμιά διάγνωση

(αν και δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη μετάφραση).

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Αυγούστου 2013, 19:25:17 από Argirios Argiriou »

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
17 Απαντήσεις
18305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2010, 21:54:31
από Sperfect
28 Απαντήσεις
80903 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2014, 18:00:57
από samsok
0 Απαντήσεις
78410 Εμφανίσεις