Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Τί κοστίζει μια γραμματέας Ιατρείου;
Δ. Κουναλάκης:
To να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
Δικές μου προσωπικές εμπειρίες σε πρόσληψη για μερική απασχόληση με επιδότηση ΟΑΕΔ και χωρίς λογιστή....
Κατ αρχήν κάνεις αίτηση στον ΟΑΕΔ για να μπεις σε πρόγραμμα επιδότησης. Μόλις βγει η εγκριτική απόφαση από τον ΟΑΕΔ έχεις ένα μήνα να προσλάβεις κάποιον. Ο υπάλληλος πρέπει να έχει κάρτα ανεργίας. Πρακτικά, εάν σκέφτεσαι να προσλάβεις κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο, που είναι άνεργος, ο ΟΑΕΔ δεν σου το αρνηθεί να τον προσλάβεις και να ενταχθεί στο πρόγραμμα. ΠΡΙΝ τον προσλάβεις, πρέπει να ενημερωθεί ο ΟΑΕΔ και να γίνουν κάποιες διαδικασίες (ενημέρωση πρόσληψης από εργοδότη, κλπ) που γίνονται αυθημερόν. Προσοχή, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τα ασφάλιστρα για τον κατώτατο βασικό μισθό (ή το τμήμα που αναλογεί στην μερική απασχόληση) και όχι τυχόν υπερωρίες, Bonus, παραπάνω μισθό που τυχόν δίνεις στον υπάλληλο.
Αμέσως, μετά πας ΙΚΑ για να βγάλεις μητρώο εργοδότη και να πάρεις το "πορτοκαλι" βιβλιαράκι που είναι η κατάσταση απασχολούμενου προσωπικού. Θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου την βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος της εφορίας. Εισφορές πληρώνεις για κάθε ευρώ δίνεις στον εργαζόμενο, και όχι μόνο για το μισθό του.
Εάν πρόκειται για υπάλληλο με μισθό και ημιαπασχόληση πρέπει να πας την ίδια μέρα στην επιθεώρηση εργασίας και να καταθέσεις το επισυναπτόμενο πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο. Επίσης, εντός 7 ημερών πρέπει να πας και την επισυναπτόμενη σύμβαση μερικής απασχόλησης. Η μερική απασχόληση και ο μισθός υπολογίζονται με βάση τις ώρες εργασίας αναλογικά σε σχέση με το βασικό μισθό. Σε κάθε αλλαγή ωραρίου του εργαζόμενου, απαιτείται η κατάθεση στην επιθεώρηση εργασίας νέου πίνακα και εάν υπάρχει μείωση ωρών σε κάποιο υπάλληλο η σύμφωνη γνώμη του με υπογραφή νέας σύμβασης μερικής απασχόλησης.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρακρατά και να αποδίδει στο ΙΚΑ και στην εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών αντίστοιχα του εργαζόμενου. Η προκαταβολή του φόρου είναι μηδενική σε περίπτωση που το συνολικό ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (σε όλους τους εργοδότες που τυχόν δουλεύει ταυτόχρονα ο εργαζόμενος) δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα. Για αυτό ο εργαζόμενος οφείλει να ενημερώνει τον εργοδότη του για κάθε αλλαγή συμπληρώνοντας το έντυπο στοιχεία εργαζόμενου που επίσης επισυνάπτεται. Ακόμη σε μηδενική προκαταβολή φόρου ο εργοδότης οφείλει κάθε χρόνο να καταθέτει εγγράφως στην εφορία ότι απασχολεί υπάλληλο με μηδενική προκαταβολή φόρου (οριστική δήλωση ΦΜΥ φαίνεται στο ΤΑΧΙΣ).
Επισυνάπτω και ένα xls με το οποίο μπορείς να κάνεις υπολογισμό μισθοδοσίας και να αποδίδεις βεβαίωση αποδοχών στον εργαζόμενο. Φυσικά, οφείλεις να του αποδόσεις και την ετήσια βεβαίωση αποδοχών.
Όλα τα επισυναπτόμενα δεν είναι "κρατικές" φόρμες και έτσι δεν φέρω καμιά ευθύνη για την χρήση τους.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςTo να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
... και χωρίς λογιστή....
--- Τέλος παράθεσης ---
Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πρειπτώσεις που δεν μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με λογιστή.
Αλλιώς είναι σα να ζητάς από ένα λογιστή να ρυθμίσει μόνος του π.χ τη ΧΑΠ ή το διαβήτη του...
Ή κάνω λάθος;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςTo να προσλάβει κανείς γραμματέα είναι Γολγοθάς....
... και χωρίς λογιστή....
--- Τέλος παράθεσης ---
Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πρειπτώσεις που δεν μπορεί κανείς εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με λογιστή.
Αλλιώς είναι σα να ζητάς από ένα λογιστή να ρυθμίσει μόνος του π.χ τη ΧΑΠ ή το διαβήτη του...
Ή κάνω λάθος;
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχουν καταστάσεις που ο λογιστής είναι απαραίτητος, επιθυμητός, ή δεν χρειάζεται. Η περίπτωση αυτή είναι η δεύτερη. Μπορείς να το δεις σαν ΜΗΣΥΦΑ.
Denominator:
Πέφτοντας ξανά πάνω στο θέμα, σας υπενθυμίζω ότι υπάρχει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 35 ετών διαρκείας 27 μηνών το οποίο επιδοτεί πλήρη απασχόληση με 625 ευρώ το μήνα για τους πρώτους 24 μήνες. Θεωρώ ότι για όσους συναδέλφους έχουν ανάγκη υπαλλήλου αξίζει να το έχουν υπόψη. Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί μόνο στον άξονα 9 (Διοικητικές Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και Νοτίου Αιγαίου).
Λεπτομέρειες στο σύνδεσμο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
13/06/2014. ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΙΚΑ: Ποιες εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από 1η Ιουλίου 2014 - Ολη η εγκύκλιος.
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Μειωμένες από 5,75% έως και 26,06% θα είναι, από την 1η Ιουλίου, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Τις μειώσεις που θα ισχύσουν σε εφαρμογή της απόφασης για την “ελάφρυνση” του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ. Με βάση την εγκύκλιο και το νόμο Βρούτση από την 1η Ιουλίου:
Καταργούνται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων. Η κατάργηση των συγκεκριμένων εισφορών καταργεί και την καταβολή του “έξτρα” οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ και μόνο για φέτος προβλέπεται να δοθεί, για τελευταία φορά, το 50% της σχετικής παροχής στους περίπου 330.000 δικαιούχους. Καταργείται, ακόμη, η εισφορά 1% που κατέβαλε κάθε εργοδότης υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.
Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46% ( 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης, 0,12% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας και η εισφορά του εργαζομένου στο 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας). Μειώνεται, τέλος, η εισφορά του εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα από 0,80% σε 0,25%.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Μετά τις μειώσεις - οι οποίες αυξάνουν αντίστοιχα το διαθέσιμο εισόδημα των εργοδοτών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργαζομένων κατά 1% - οι εισφορές διαμορφώνονται για τη μεγαλύτερη κατηγορία (μικτά ΕΤΕΑΜ) στο 40,06% από 43,96%. Η μείωση των εισφορών δίνει ένα πρόσθετο λόγο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να εντείνει τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία “υπό την απειλή” του υψηλού προστίμου (έως 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο που εντοπίζεται) και με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα και να “καλυφθούν” οι απώλειες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ειδικά στον κλάδο των οικοδομών τα ασφάλιστρα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 79,84% από 84,46% (60,89% για τον εργοδότη και 18,95% για τον ασφαλισμένο) παρά τη μείωση, όπως φαίνεται στους πίνακες του ΙΚΑ με τα νέα ασφάλιστρα.
ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση