Σκέφτομαι να προσλάβω γραμματέα στο ιδιωτικό μου Ιατρείο και έκανα μια έρευνα πόσο θα μου κοστίσει.
Βρήκα τον εξής πίνακα για τους ανειδίκευτους ιδιωτικούς υπαλλήλους:
χρόνια υπηρεσίας ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
1. Χωρίς προϋπηρεσία
Από 1/1/2008 680,59€ 748,65€
Από 1/9/2008 701,00€ 771,11€
Από 1/5/2009 739,56€ 813,52€
2. Με 1 τριετία
Από 1/1/2008 737,29€ 805,35€
Από 1/9/2008 759,41€ 829,51€
Από 1/5/2009 801,17€ 875,13€
3. Με 2 τριετίες
Από 1/1/2008 804,31€ 872,37€
Από 1/9/2008 828,44€ 898,54€
Από 1/5/2009 874,01€ 947,96€
4. Από 3 τριετίες και άνω
Από 1/1/2008 871,34€ 939,40€
Από 1/9/2008 897,48€ 967,58€
Από 1/5/2009 946,84€ 1020,80€
Τον παραπάνω πίνακα τον βρήκα μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδοςκαι μου τον επιβεβαίωσε και ο λογιστής μου.
Ο βασικός μικτός μισθός δηλαδή για ολική απασχόληση (8 ώρες την ημέρα) μιας άγαμης ανειδίκευτης υπαλλήλου γραφείου, αυτή την στιγμή που γράφω, είναι 701 ευρώ τον μήνα.
Από αυτά όμως της γίνονται κάποιες κρατήσεις για το ΙΚΑ και στο χέρι της μένουν περίπου 560 ευρώ τον μήνα.
Από εκεί και πέρα πρέπει και εγώ σαν εργοδότης να της πληρώσω και την δική μου συμμετοχή στο ΙΚΑ της, οπότε συνολικά μου κοστίζει μια γραμματέας άγαμος χωρίς προυπηρεσία για ολική απασχόληση, περίπου 1000 ευρώ τον μήνα.
Θα πρέπει εδώ να προσθέσει κανείς και δώρο Χριστουγέννων και δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.
Για τα διάφορα επιδόματα μπορεί κανείς να βρεί πληροφορίες στο:
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΒέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να προσλάβει κανείς την γραμματέα για 50%
(Στην επιθεώρηση εργασίας Καβάλας μου είπε ένας υπάλληλος ότι άλλο ποσοστό από 50% δηλαδή π.χ. 40% ή 75% δεν επιτρέπεται. Ο λογιστής μου όμως το διαψεύδει).
Στην περίπτωση που προσλάβω την γραμματέα μου για 50%, δηλαδή για 4 ώρες την ημέρα, τότε ο μισθός της είναι ακριβώς ο μισός από αυτόν που έγραψα παραπάνω και στο χέρι της μένουν περίπου 280 τον μήνα. Και εμένα σαν εργοδότη μου κοστίζει συνολικά τα μισά. Δηλαδή μια γραμματέας άγαμος χωρίς προυπηρεσία θα μου κοστίσει μαζί με το ΙΚΑ της, περίπου 500 ευρώ την μήνα αν την προσλάβω για 4 ώρες την ημέρα.
Όταν προσλαμβάνεται υπάλληλος με μερική απασχόληση σε περίπτωση που μείνει άνεργος το επίδομα ανεργίας που θα πάρει είναι και αυτό part time δυστυχώς.
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος )
Κατά περιόδους βγαίνουν ανακοινώσεις για να προσλάβει κανείς και άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ πληρώνει ένα μέρος του μισθού τους για κάποιο χρονικό διάστημα (Αυτό παίζει. Άλλες φορές είναι 1 άλλες 2 και άλλες 3 χρόνια) με την υποχρέωση ο εργοδότητης να πληρώσει όλο τον μισθό του Α.Μ.Ε.Α. για κάποια επιπλέον περίοδο μετά από το προαναφερθέν διάστημα. Αν ο εργοδότης απολύσει τον υπάλληλο πριν κλείσει αυτό το χρονικό πλαίσιο, πρέπει να πληρώσει πίσω στον ΟΑΕΔ τις επιδοτήσεις που πήρε από τον ΟΑΕΔ για το Α.Μ.Ε.Α. Εκτός και αν ο εργοδότης προσλάβει ένα άλλο Α.Μ.Ε.Α. πάλι.
Τα λεφτά που πληρώνει ο εργοδότης για τον υπάλληλο (ανεξάρτητα αν είναι Α.Μ.Ε.Α. ή όχι) αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης θέλει να δοκιμάσει π.χ. για κάποιους μήνες τον εργαζόμενο ή αν ο εργοδότης πιστεύει ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει θα ολοκληρωθεί μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τότε μπορεί να ζητήσει να γίνει αρχικά πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Μετά από την περίοδο αυτή μπορεί ο εργοδότης να αποφασίσει αν θα λυθεί η συνεργασία (χωρίς ο εργοδότης να χρειαστεί να πληρώσει την αποζημίωση που πληρώνει αλλιώς σε περίπτωση που απολύσει κάποιον υπάλληλο), ή αν θα συνεχιστεί η συνεργασία. Βέβαια δεν επιτρέπεται ο εργοδότης να απασχολήσει κάποιον υπάλληλο πάνω από 2 χρόνια με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατί τότε πρέπει να μετατραπεί σε πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Δείτε και το σχετικό link:
Εγγραφή ή
Είσοδοςκαθώς και το:
Εγγραφή ή
Είσοδος