ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Εξετάσεις για ειδικότητα γενικής ιατρικής

<< < (4/4)

stelika:
Για τις εξετασεις της Θεσσαλονίκης. Βασικά πράγματα.
1. Θεωρώ ότι πρέπει να ξέρει κανείς τέλεια τα guidelines, να ξέρει άριστα τις λοιμώξεις στην πρωτοβάθμια, Γιαμαρέλου, να έχει ξεσκονίσει το σάιτ του ΚΕΕΛΠΝΟ, να ξέρει τα βασικά από επιδημιολογία γιατί ρωτάνε πολύ, να ξέρει άριστα τα εμβόλια, όπως επίσης να ξέρει άριστα όλους τους προσυμπτωματικούς ελέγχους που γίνονται σε όλες τις ηλικίες. Ρωτάνε π.χ. έρχεται στο ιατρείο σας μία 18χρονη, έρχεται στο ιατρείο σας ένας 85άρης, ένας 55άρης κ.ο.κ., για άσχετο λόγο, τι εξετάσεις θα δώσετε σαν screening. Τους προσυμπτωματικούς ελέγχους πρέπει να τους ξέρουμε απ έξω. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε καλά τις ζωωνόσους.
Επίσης, βάζουν σενάριο προσομοίωσης ασθενούς (μπαίνει κανονικά κάποιος μέσα στην αίθουσα και κάνει τον ασθενή). Τα σενάρια σε κάθε εξεταστική εμπλουτίζονται. Οσα μπορώ να σκεφτώ... γιατρέ έχω διάρροια εδώ και ένα μήνα, γιατρέ ανησυχώ γιατί το παιδί μου που είναι 6μηνών δεν μιλάει ακόμη, γιατρέ βήχω εδώ και δύο εβδομάδες πιο έντονα όταν ξυπνάω το πρωί, γιατρέ έχω έναν πόνο στο στήθος εδώ και λίγες μέρες, γιατρέ έχω φτερουγίσματα εδώ και 3 μέρες, γιατρέ έπαιζα μπάλα και μου έκανε ένα κρακ το γόνατο και πονάω, γιατρέ πονάει η μέση μου εδώ και λίγο καιρό, γιατρέ δεν ακούω καλά από χθες, γιατρέ βουίζουν τα αυτιά μου, γιατρέ έχω δυσκοιλιότητα, γιατρέ έχω μουδιάσματα, κ.ο.κ. Προφανώς και ζητάνε να παρθεί ένα πολύ καλό ιστορικό, ίσως χρειαστεί ακόμη και να εξετάσουμε τον ασθενή (ακρόαση καρδιάς, πνευμόνων, κοιλιά, αρθρώσεις, πίεση, ΗΚΓ, οι δοκιμασίες Rinne και Weber για τη διάκριση αέρινου-οστέινου, ροομέτρηση, κ.τ.λ), ενώ φυσικά περιμένουν να δουν και τις οδηγίες που θα δώσουμε στον ασθενή φεύγοντας. Μην ξεχνάμε ποτέ στο ιστορικό τις διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, αλκοόλ, δουλειά, αν ταξίδεψε σε χώρες περίεργες κ.τ.λ. Επίσης να μην ξεχάσουμε ποτέ να ενθαρρύνουμε κάποιον που καπνίζει να διακόψει το κάπνισμα (ιατρεία διακοπής κ.τ.λ.)
Για το γραπτό θεωρώ ότι κάποιος που ξέρει όλα τα παραπάνω και έχει διαβάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα 150 κεφάλαια θεματολογίας που αναφέρονται στο σάιτ της ΕΛΕΓΕΙΑ δεν θα πρέπει λογικά να έχει πρόβλημα.
Να τελειώσω λέγοντας κάποια πολύ βασικά που θα πρέπει να ξέρει κανείς...
- βαρηκοΐα
- δυσκοιλιότητα (αίτια)
- έρχονται κάποιοι μετανάστες στο ιατρείο σας που έχουν ηπατίτιδα Α, ή Β, τί κάνουμε
- έρχονται έξαλλοι κάποιοι γονείς στο ιατρείο σας λέγοντας ότι στο σχολείο των παιδιών τους έφεραν προσφυγάκια και ότι κινδυνεύουν (ποιος κινδυνεύει τελικά)
- τις Ηπατίτιδες Α, Β, τις μηνιγγίτιδες και όλα τα λοιμώδη πάρα πολύ καλά (κυρίως τρόπους μετάδοσης, προφύλαξη και θεραπεία). Για παράδειγμα αν αναφερθεί ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας σε παιδί δημοτικού, ερωτάται ο γιατρός ποιους θα καλύψει προφυλακτικά και με ποια αντιβίωση (να δούμε όλοι προσεχτικά στο σάιτ του ΚΕΕΛΠΝΟ τα γράφει αυτά).
- Φυματίωση (μετάδοση, πρόληψη)
- Οσφυαλγία (μπορεί να μας βάλουν να εξετάσουμε κάποιον, ευαισθησία σπονδύλων, ανύψωση μέλους κ.τ.λ)
- Εγινε ένα τροχαίο, τραντάχθηκε το κεφάλι του οδηγού, πονάει στον αυχένα, τι θα πρέπει να εξετάσουμε δηλ. στην κάκωση αυχένα (μέση γραμμή κ.τ.λ).
- Ερώτηση π.χ. μία γυναίκα σε εμμηνόπαυση, έρχεται στο ιατρείο αναφέροντας κολπική αιμορραγία, τι θα εξετάσουμε
- Γιατρέ είσαι στο Κ.Υ., με τα εργαλεία που έχεις πως θα κάνεις διερεύνηση ενός βήχα. Από τα guidelines βγαίνει η απάντηση, ενώ μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι να γίνει επίδειξη του ροόμετρου (μας βάζουν κανονικά να φυσήξουμε).
- Μιας και είμαστε στις επιδείξεις, πρέπει να ξέρουμε πάρα πολύ καλά να εξηγούμε στον ασθενή τη χρήση εισπνεόμενων συσκευών (έχει εκεί μέσα διάφορες συσκευές, μας βάζουν κανονικά να κάνουμε επίδειξη χρήσης αυτών).
- Επίσης, από το επίσημο σαιτ των εξετάσεων, αυτό που αφορά τις πρώτες βοήθειες, ρωτάνε πάρα πολύ, απλά πράγματα βέβαια, του BLS.
- Από τις ζωωνόσους να διαβάσουμε πιο καλά την βρουκέλλωση.
- Εννοείται ότι πρέπει να ξέρουμε άριστα τον τέτανο και τη λύσσα. Επίσης λόγω της εποχής και την ελονοσία.
- Ερπης ζωστήρας, να ξέρουμε καλά τι είδους είναι το εξάνθημα (περιγραφή εξανθήματος), όπως επίσης και την αγωγή (μεθερπητική και αν θα δώσουμε Λυρικα τη δοσολογία και γενικά τη διαχείριση του)
- Τσίμπημα μέλισσας, τσίμπημα φιδιού, αντιμετώπιση (ειδικά αν κάνει αναφυλαξία)
- Σας φέρνουν στο ιατρείο σας σχεδόν όλα τα παιδιά από μία κοντινή κατασκήνωση με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Τι ελέγχους θα κάνετε (και στα παιδιά αλλά και στην κατασκήνωση).
- Ερώτηση μπορεί να τεθεί ποια είναι τα εμβόλια ενηλίκων.
- Ερώτηση, περιγράψετε τι είναι ο Γενικός Ιατρός.
- Εχει έναν μικρό νεφελοποιητή εκεί μέσα, μπορεί να κληθούμε να κάνουμε επίδειξη χρήσης αυτού (προσοχή πως βάζουμε το φάρμακο)
- Να δούμε καλά την ακρόαση θώρακα και καρδιάς (θέσεις ακρόασης βαλβίδων, περιγράψτε)
- Κριτήρια διάγνωσης ΣΕΛ, κριτήρια διάγνωσης Ρ.Α, -υπο -υπερθυρεοειδισμό συμπτώματα, πολύ καλά όλες τις μικροβιολογικές εξετάσεις (ειδικά ποιες είναι για αλκοολισμό, ηπατίτιδες κ.τ.λ)
- Ποιες προυποθέσεις πρέπει να τηρεί μία εξέταση για να μπει σε ρουτίνα προσυμπτωματικού ελέγχου (αξιοπιστία, κόστος κ.τ.λ).
- Μεγάλη σημασία δίνουν επίσης βάζοντας ερωτήσεις για συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται αθώα αλλά τελικά μπορεί και να μην είναι (ρωτανε πολύ για το βράγχος φωνής).
- Στο γραπτό, οι 10 τελευταίες ερωτήσεις είναι φωτογραφίες (συνήθως είναι 1-2 δερματολογικές, 1-2 από μάτι, προσοχή στο γλαύκωμα, 1-2 είναι ακτινογραφίες, κάποιο καταγμα θα εχει, Κόλες ή κλείδας, ή κάτι στον πνεύμονα, φυματίωση, πνευμονία κ.α., 1-2 είναι ΗΚΓ, μπορεί να έχει διάγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας (να ξέρουμε να το διαβάζουμε), μπορεί να έχει ακόμη και CT.  ΠΡΟΣΟΧΗ, σαν απάντηση να βάζουμε μία διάγνωση, μία ξεκάθαρη πάθηση (π.χ. μελάνωμα, εμφραγμα και σε ποιο τοίχωμα, οστεοπενία, οστεοπόρωση κ.τ.λ.) και όχι περιγραφή. ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
- Ολες οι ερωτήσεις έχουν μία σωστή απάντηση, ΜΙΑ. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία. Εχει βέβαια και μερικές ερωτήσεις, πολύ λίγες, που θα πρέπει να γράφτεί κείμενο (π.χ. κριτήρια διάγνωσης μίας νόσου).

Απο βιβλία νομίζω όλοι ξέρουν, εκτός από τα Σλόαν, Κούβελα, Σκληρό κ.τ.λ., προτείνω ανεπιφύλακτα, βοηθάει πολύ, το Εγχειρίδιο Γενικής Ιατρικής των Αλέξη Μπένου και Εμμανουήλ Σμυρνάκη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

hippo1481:
ειμαι  ειδικευομενος   σε παραταση   ,  μηπως  ξερει κανεις  τελευταιες  ερωτησεις γραπτου ,προφορικου στις τελευταιες εξεταστικες στην θεσαλονικη   ευχαριστω 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση