Να το προχωρήσω λίγο παρακάτω αν και βγαίνω μάλλον εκτός θέματος;
Έστω ότι καβαλάω ένα μηχανάκι χωρίς να έχω δίπλωμα, χωρίς να φοράω κράνος και από δική μου υπαιτιότητα παθαίνω ένα δυστύχημα, σπάω κεφάλι, χέρια πόδια, πες ότι χρειάζομαι και μια αεροδιακομιδή, χειρουργεία, νοσηλείες, φυσικοθεραπείες κλπ.
Πρέπει η ασφάλειά μου να καλύψει όλα αυτά (ίσως μάλιστα να μου δώσει και αναρρωτική άδεια με αποδοχές) που προήλθαν από καθαρά δική μου υπαιτιότητα τη στιγμή που δεν έπρεπε να οδηγήσω το μηχανάκι;
Δεν αναφέρομαι σε επικίνδυνες απερίσκεπτες ενέργειες (π.χ. αποφασίζω να σκαρφαλώσω για πλάκα σε ένα δέντρο και γκρεμοτσακίζομαι) αλλά σε παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν το σοβαρό τραυματισμό μου.
Στις ΗΠΑ μια τέτοια περίπτωση δεν καλύπτεται από την ασφάλεια σου. Στην Ελλάδα, ισχύει ότι πληρώνει το ταμείο σου και οφείλει μετά να αναζητήσει τα έξοδα από τον υπαίτιο του ατυχήματος. Δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο πρόσωπο τι ισχύει. Αλλά δεν ισχύει το "live your myth in Greece"; Συνεπώς τι συζητάμε;
Οι διάφοροι περισπούδαστοι μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για κοινωνική ισότητα, για κοινωνική συνοχή. Έχετε ακούσει ποτέ κανέναν από αυτούς να μιλάει για κοινωνική ευθύνη;
Είναι θέμα lifestyle τα όσα συνεπάγονται από το κάπνισμα και το αλκοόλ;
(Εγώ προσωπικά κλίνω στο όχι).
Όχι αυτά πάνε στην περίθαλψη και είναι μέρος της ευθύνης του ασφαλιστικού φορέα με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτός είναι και ο λόγος της υπερφορολόγησης του καπνού και του αλκοόλ. Τώρα γιατί δεν έχουν βάλει το ίδιο και στα ξενοδοχεία και στους οίκους ανοχής με τόσα μεταδιδόμενα δεν το έχω καταλάβει.
............
..................
Υπηρεσίες όμως που δεν είναι προαπαιτούμενες από δημόσιες υπηρεσίες και που δεν αφορούν επίσημη πρόληψη ή περίθαλψη σαφώς και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Μια τέτοια είναι και η έκδοση γνωμάτευσης για γυμναστήρια, κολυμβητήρια, αθλοπαιδιές, κλπ
Δημήτρη αυτά που λες είναι λογικά και συμφωνώ μαζί σου αλλά ο ΕΟΠΥΥ θα μας διευκόλυνε πολύ εάν έβγαζε και μια εγκύκλιο που να το ξεκαθαρίζει.
Δες κατ αρχήν τι καλύπτει η "ασφαλιστική κάλυψη" και κατόπιν δες εάν οι γνωματεύσεις αυτές καλύπτονται. Για παράδειγμα:
- Στα ΚΕΠΑ λέει ότι την γνωμάτευση την δίνει ο θεράπων ιατρός. Αυτό σημαίνει ότι εάν πάσχεις ήδη από ένα νόσημα και έχεις θεράπων ιατρό οφείλει να σου δώσει την γνωμάτευση. Όμως με κάποιο τρόπο (μέσω ταμείου ή επί πληρωμή) ένας γιατρός σου παρέχει περίθαλψη και αυτή γνωματεύεται. Και η περίθαλψη είναι μέσα στην ασφαλιστική κάλυψη, άρα μπορεί να πάει μέσω ΕΟΠΥΥ.
- Το ΑΔΥ μαθητή καλύπτεται με συγκεκριμένη εγκύκλιο.
- Όπως είπα παραπάνω τα πιστοποιητικά υγείας για εργασία είναι επίσης μια περίεργη κατάσταση και δεν είμαι σίγουρος. Πιθανώς να καλύπτονται στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας. Η γνωμάτευση για ναυαγοσώστη; και κάποια άλλα επαγγέλματα τι γίνεται; Δεν ξέρω.
- Η γνωμάτευση για οπλοκατοχή/κυνήγι επίσης είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση. Ορίζεται από το νόμο η ειδικότητα του ιατρού αλλά όχι ο φορέας που τα παρέχει. Επίσης, δεν υφίσταται ως παροχή στην ασφαλιστική κάλυψη. Σε ανάλογη περίπτωση όπως το δίπλωμα οδήγησης ο υποψήφιος οδηγός πληρώνει την εξέταση του από το γιατρό και δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του οργανισμό. Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με τις γνωματεύσεις για την οπλοκατοχή/κυνήγι.
Ο Αργύρης έχει δίκιο ότι πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν αλλά ουδείς εκ των ιθυνόντων ενδιαφέρεται. Είναι εκτός νοημοσύνης τους.