Γενικά > Νομικά θέματα
Υποχρεώσεις Ταμείων - Ιατρών - Φαρμακοποιών (03.09.2008).
Argirios Argiriou:
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 121
Καθορισμός των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ορ−
γανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και
των φαρμακοποιών, καθώς και των σχετικών κυρώ−
σεων.
καθώς και το ΦΕΚ Α 58 του 2000
(Τα επισυναπτόμενα αρχεία pdf με τα παραπάνω περιεχόμενα τα πήρα από πρόσφατα μηνύματα του συναδέλφου κ. Μάνου Πατρωνάκη.)
EzeΤΡΟΛ:
Στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ αναφέρεται με σαφήνεια ότι δεν καταβάλουν συμμετοχή για τη φαρμακευτική περίθαλψη "Οι πάσχοντες από καρκίνο ή λευχαιμία (για τα φάρμακα που έχουν σχέση με την πάθησή τους τους καθώς και αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου)."
Μπορούμε άραγε να εντάξουμε το γλαύκωμα ως συνέπεια του Ca προστάτη; Μήπως την ΑΥ ως συνέπεια του Ca μαστού; Κι όμως, στην περιοχή μου όλα γράφονται με 0% ("μηδενίζονται") και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Τώρα όμως, με το νέο ΦΕΚ για τις υποχρεώσεις των ιατρών, ο συνταγογράφος ιατρός καθίσταται ο μοναδικός υπεύθυνος για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής και δεν ξέρω αν θα ξημερώσει η μέρα που θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε εμείς την επιβάρυνση που προκαλέσαμε στο Ταμείο.
Μάλιστα, αυτό που θα συμβεί, θα είναι το Ταμείο να πληρώσει το φαρμακείο με βάση τη σωστή συμμετοχή 25% από τον ασφαλισμένο (και όχι 0%) και μπορεί να δούμε το ευτράπελο οι φαρμακοποιοί να στραφούν εναντίον μας διεκδικώντας τα χρήματα που έχασαν εξαιτίας της λανθασμένης αναγραφής του ποσοστού συμμετοχής από εμάς!
Η ιστοσελίδα του ΙΚΑ για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Στον ΟΓΑ είναι λιγότερο διαφωτιστικοί:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
kefalidisg:
Το πρόβλημα αυτό πραγματικά με απασχολεί πάρα πολύ. Πως να πεις σε κάποιον που ζει ή έζησε την περιπέτεια με τον καρκίνο και δεν έχει πληρώσει για τα φαρμακά του ποτέ(εννοώ οποιαδήποτε φάρμακα) ότι εσύ δεν του τα γράφεις; Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να ξεκαθαρίσω την κατάσταση με ασθενείς που παίρνουν έτσι τα φάρμακα αλλά δεν έβγαλα άκρη. Αποφάσισα λοιπόν να μεταφέρω την ευθύνη σ΄ αυτόν που αρχικά πληροφόρησε τον άρρωστο ότι θα παίρνει τα φαρμακά του δωρεάν, αναγράφοντας στην συνταγή το ονομά του. Πολλοί ογκολόγοι ξεκαθαρίζουν σε γνωματεύσεις τους ότι ο άρρωστος τάδε θα πρέπει να λαμβάνει δωρεάν τα φαρμακά τάδε και συνήθως αναφέρονται στα φάρμακα για το Ca τους , στην συνέχεια όμως κάποιος παίρνει την πρωτοβουλία να συνταγογράψει και όλα τα υπόλοιπα δωρεάν, ας αναλάβει λοιπόν και την ευθύνη!!!! Πόσο όμως θα γίνεται αυτό; είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση... τι πρέπει να κάνουμε; το ιδανικό θα ήταν να μας έλυνε η πολιτεία το πρόβλημα, δεν βλέπω όμως να το κάνει γιατί θα οδηγήσει πολύ κόσμο στα κανάλια, και ο φιλόσοφος υπουργός μας το λύνει μεταφεροντάς το σε εμάς. Πιστεύω λοιπόν πως μας έχουν στήσει μια καλή παγίδα θέλοντας να λύσουν το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης και ελπίζουν να θερήσουν μελλοντικά αυτά που τώρα έσπειραν. Το θέμα πιστεύω πως είναι πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσο δεν ξεκαθαρίζει.
Τ.Μαλλές:
" Συνταγές του ΙΚΑ μπορούν να εκδίδουν και ιατροί Κέντρων υγείας ή Π.Ι. κάτω από προϋποθέσεις που ορίζει η διοίκηση του ιδρύματος...".Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;;; Γιατί κάτι μου λέει ότι συχνά δεν πληρούνται...
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Να ρωτήσω κάτι πιο πρακτικό;
Ποιος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των γιατρών για τις υποχρεώσεις τους στη συνταγογραφία; Π.χ. τα ποσοστά συμμετοχής ανά νόσο, το 10% του ΕΚΑΣ, την ποσότητα που δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μηνιαία θεραπεία;
Δεν θα έπρεπε οι ιατρικοί σύλλογοι και τα ταμεία να ενημερώνουν τους γιατρούς; Ή μήπως είναι υποχρέωση των γιατρών; Αν ισχύει το δεύτερο, ζητώ συγγνώμη.
Μιλάω εκ πείρας, βλέποντας τους νέους συναδέλφους που ξεκινούν αγροτικό. Έχουμε καταντήσει τους κανόνες συνταγογραφίας σαν μυστικό που περνάει από τον παππού στον εγγονό.
Λέω: «Φάρμακα δυσλιπιδαιμίας με 10%» και λέει ο συνάδελφος «Μάλιστα». Ότι πω θεωρείται σχεδόν σαν αξίωμα. (Βέβαια επεμβαίνει πάντα ο υπέρτατος άρχοντας, ο φαρμακοποιός, εκεί που υπάρχει κίνδυνος να μην εξοφληθεί η συνταγή να πει την τελευταία κουβέντα)
Που είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ξαναλέω, ιατρικοί σύλλογοι, ασφαλιστικά ταμεία, έστω και φαρμακευτικοί σύλλογοι) να ενημερώσουν έγκυρα. Να μοιράζουν σε κάθε νέο συνάδελφο ένα βιβλίο με οδηγίες για το νομικό καθεστώς; Να ενημερώνουν και τους παλιούς γιατρούς για κάθε νέα αλλαγή. Γιατί πρέπει να μαθαίνω ότι αλλάζει από το φαρμακοποιό;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση