Νομίζω ότι πλέον έχει ωριμάσει η αποδοχή της πραγματικότητας ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή. Η ΤΡΟΪΚΑ πιέζει για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση της σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ (κάτω από 2 δις.€ για το 2014), το οποίο όμως έχει υποστεί καθίζηση κατά 25% του επιπέδου που αυτό βρισκόταν όταν σχεδιαζόντουσαν τα Μνημόνια. Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος για την Υγεία αν οι φαρμακευτικές δαπάνες συμπιεστούν ακόμα περισσότερο, εκτός αν το αμέσως επόμενο βήμα είναι η δραστική μείωση των τιμών των φαρμάκων, σε συνδυασμό με τον ορθολογικό έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών (με συστήματα κυρώσεων, επιβραβεύσεων και τήρησης κανόνων lege artis ιατρικής, όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, σελίδες 37-39).
Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, η
φαρμακευτική δαπάνη εξαρτάται από:
- την πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων
- την συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών
- τις συνθήκες ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου (βιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)
- την οργάνωση της ΠΦΥ και των υπολοίπων βαθμίδων
- την ευόδωση επιμέρους τακτικών, που συμπιέζουν έτι περαιτέρω, ακόμα και πρόσκαιρα, τις τιμές των φαρμάκων (π.χ. διαγωνισμοί προμήθειας σε ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ)
Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες παραμέτρους (κάθε μια από αυτές συμπεριλαμβάνει και άλλες επιμέρους), που σίγουρα υπάρχουν και θα εκτιμούσα την συμπλήρωση αυτού του πρόχειρου καταλόγου.
Προς το παρόν έχουν γίνει κάποια ατελή βήματα στην πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων και στον έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών. Τα βήματα αυτά είναι σίγουρα ελλιπή και χρειάζονται συμπληρώσεις, αναθεωρήσεις κλπ
Κάποια επίσης δειλά και ανολοκλήρωτα βήματα έγιναν για στην οργάνωση της ΠΦΥ και των υπολοίπων βαθμίδων, ενώ υπήρξε και ένας (1) διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων στο ΕΣΥ. Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την ευόδωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου (βιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).