Απεσύρθη ο περιορισμός που είχε τεθεί για τη δραστική ουσία prazole
Όλες οι κλινικές ειδικότητες θα μπορούν να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία prazole, ύστερα από την απόσυρση της απόφασης για αποκλειστική χορήγηση από γαστρεντερολόγου...ς.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης η από την πρότερη απόφαση του υπουργείου θα προέκυπταν τεράστια προβλήματα για τη δημόσια υγεία, για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα αναγκαζόντουσαν να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των ως άνω επιπλοκών, και τέλος ως προς το φόρτο εργασίας των γαστρεντερολόγων οι οποίοι αν και αριθμητικά λίγοι θα έπρεπε να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών.
Και όλα τα ως άνω λαμβάνοντας υπόψη τη βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη υπεροχή των αναστολέων αντλιών πρωτονίων (πραζόλες) σε σχέση με τους Η2 ανταγωνιστές (ρανιτιδίνη), οι οποίοι μας γυρνούν 20 χρόνια πίσω,
για τη γαστροπροστασία από έλκη και τις επιπλοκές τους (αιμορραγία, διάτρηση), σε περιπτώσεις λήψης ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (που χορηγούνται από ορθοπαιδικούς, καρδιολόγους κ.λπ.).
Ως εκ τούτου ο κ. Πατούλης αναμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση, χαιρετίζει την απόφαση απόσυρσης του περιορισμού από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία βασίστηκε στην επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία που κατατέθηκε από τον ΙΣΑ, και θεωρεί ότι μόνο με αγαστή συνεργασία μεταξύ τω δύο πλευρών θα επιτευχθεί η εξυγίανση του χώρου της υγείας.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καταρχάς, αυτή η
"δραστική ουσία" : prazoleΝομίζω ότι, δημιουργεί σκέψεις "ευρέος φάσματος"...
Δηλαδή, από γέλια, μέχρι μπινελίκια...
Το να κρίνει, ο έμπειρος Παθολόγος, Γενικός γιατρός, Ορθοπεδικός κλπ, αλλά και
κάθε ειδικευμένος γιατρός,αν το φάρμακο, που κρίνει σκόπιμο να χορηγήσει,
σε συνδυασμό με το συνολικό ιατρικό -ατομικό ιστορικό του ασθενούς που έχει μπροστά του,ενέχει τον κίνδυνο διαταραχής της "παθοφυσιολογικής ισορροπίας", σε επίπεδο γαστρικού βλεννογόνου,
με αποτέλεσμα την όποιου βαθμού εξέλκωσή του,νομίζω ότι είναι κάτι, το στοιχειωδώς αυτονόητο (...), και ΔΕΝ προϋποθέτει να είναι κάποιος Γαστρεντερολόγος......Τώρα, αν ο θεράπων γιατρός,
κρίνει σκόπιμο
να κλείνει τους βασικούς κρουνούς έκκρισης υδροχλωρικού οξέος,και άρα, να αλλοιώνει το όξινο περιβάλλον του στομάχου,
παρά τις Οδηγίες και Προδιαγραφές του "Κατασκευαστή" -"Φυσική Επιλογή", του μοντέλου αυτού που λέγεται Homo Valkanius,
και παρά το αυτονόητο, ότι,
μειωμένη γαστρική οξύτητα = μειωμένη απορροφησιμότητα σχεδόν όλων των φαρμάκων (...)και εξακολουθεί να επιμένει στο πρόσχημα "καραμέλα" :
"Παίρνεις μια τσάντα φάρμακα, και θα σου πειράξουν το στομάχι" (...)
Τότε, γνώμη μου, δεν χρειάζεται Γαστρεντερολόγος...άλλο πράγμα χρειάζεται...