Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 08:56:11

Αποστολέας Θέμα: Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?  (Αναγνώστηκε 68893 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Απριλίου 2013, 22:34:52
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ενταξει...ειναι γεγονος πως η κουβεντα εχει ανοιξει και αντανακλωνται διαφορες σκεψεις-αποχρωσεις.Επίσης οι σκεψεις του καθενος δεν αφορουν μονο την εν γενει  βιοθεωρια του αλλά και τα προσωπικα του βιώματα-δαιμονες.Αισθανομαι την αναγκη να ζητησω ΣΥΓΝΩΜΗ για το ομολογουμενως αιχμηρο υφος μου που δεν ξεκινησε από απαξιωση των συμφορουμιστων αλλά ενδεχομενως απο προσωπικο ενθουσιασμο και καθημερινη απογοητευση-αγανακτηση.
Επίσης προσωπικά συγνώμη απο τον συνάδελφο @ΙΟANNIS γιατι πάνω στην εξαψη μου ισως τον πηραν τα σκαγια λιγο παραπάνω  ;D.Εξάλλου η τελευταια σου τοποθετηση με βρισκει απολυτα συμφωνο.

θα πω μονο τα εξης και αποχωρω απο αυτην την κουβεντα γιατι αναμασω τα ιδια και με βαρεθηκα και ο ιδιος:η αφαιρεση των πραζολων απο τη φαρετρα μας δε με αφηνει αδιαφορο.Οχι τοσο σαν ουσια-γιατι δεν πολυ-πιστευω στις πραζολες-αλλα σαν συμβολικη πραξη της πολιτειας απεναντι στον ιατρικο κοσμο.Ειναι γεγονος πως τα κριτηρια ειναι πρωτιστως οικονομικα και δευτερευοντως επιστημονικά.Απλά οι πραζολες σαν φαρμακο με εχουν φερει πολλες φορες στο αμην τοσο με ασθενεις οσο και με τον εαυτο μου.Με εχουν κουρασει.Πολλες φορες ευχηθηκα να εβγαιναν εκτος λιστας γιατι ολα αυτα τα χρονια που συνταγογραφω ,οι φορες που ενιωσα πως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαστηκαν ηταν ελάχιστες.Τουλαχιστον αυτο πιστευω με τις ιατρικες γνωσεις που εχω.Παντα πιστευα πως μπορουσα στην πλειοψηφια των περιπτωσεων να κανω τη δουλεια μου και με μια ρανιτιδινη ενω εκει που πραγματικα ζοριζομουν ζητουσα γαστροσκοπηση και δεν επαιρνα το περιστατικο στην πλάτη μου τυφλά και μακροχρονια.Αυτη ηταν η τακτικη μου και εαν επραττα καλως ή οχι ,δεν ξερω.Πιστευα και πιστευω πως τα περιστατικα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαζονται πραζολη εν τελει δε θα γλυτωσουν το γαστρεντερολογο και ενα υποπτο περιστατικο -και ειδικα σε γηρασμενους πληθυσμους που βλεπουμε-καλο ειναι να ψαχνεται νωρις παρα να το φορτωνω πραζολη ,να ανακουφιζεται προσωρινα για οσο τις λαμβανει και εν τελει να κανω συμπτωματικη ιατρικη αγνοωντας το παθολογικο υποστρωμα απο κάτω .

Αnyway και για τα πρακτικα ουτε ηθικολογω γιατι -το εχω ξαναγραψει-ουτε εγω ειμαι αναμαρτητος.

Πιστευω πως οι πραζολες-οπως και άλλα φαρμακα-ηταν ενα εργαλειο που ενδεχομενως "καψαμε" με μαλλον αλογιστη χρηση.Και αυτο με τσαντιζει.Εαν διαφωνουμε και σε αυτο,οκ...Η αφαιρεση των πραζολων απο τη φαρετρα μας σε μια εποχη που και το τελευταιο ευρω μετραει,μπορει να ειδωθει με 2 τροπους:ως προάγγελος περαιτερω ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΩΝ ζοφερων παρεμβασεων στη θεραπευτικη μας φαρετρα ή -κατ'εμε-ως σκουντημα για τις συνεπειες αλογιστων ενεργειων μας.Ενδεχομενως η αληθεια να βρισκεται καπου αναμεσα αλλά εαν δε μπορουμε να κανουμε κατι για προειλλημενες αποφασεις ας κανουμε κατι για το δευτερο σκελος που αφορα αποκλειστικα εμας.Η πολιτεια λειτουργει με καθαρα οικονομικα κριτηρια και αυτο ειναι μια ασχημη αληθεια.Ας διαφυλλάξουμε και εμεις ομως ως γιατροι τα οπλα μας γιατι συχνα βγαζουμε μονοι μας τα ματια μας και των ασθενων μας

Δεν ξερω εαν εγινα κατανοητος.Ελπιζω απλα να μη μειναν ασχημα συναισθηματα και για αλλη μια φορα συγνωμη αν στενοχωρησα καποιους...

+

3 Απριλίου 2013, 23:17:15
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

kakalos


Παρακολουθωντας το θεμα καθως σημερα ενημερωθηκα , θυμηθηκα καποιες κατευθυντηριες οδηγιες που ειχα διαβασει για τις εξετασεις στην ειδικοτητα και τις παραθετω.
Είναι του 2008. . Δεν γνωριζω αν εχει βγει κατι νεοτερο.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες της AHA (American Heart Association) για την ελάττωση του κινδύνου αιμορραγιών από το πεπτικό από την χρήση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων – Οκτώβριος 2008

Προσεκτική και εξατομικευμένη στάθμιση του αιμορραγικού κινδύνου και του προσδοκώμενου οφέλους από τη εφαρμογή αντιαιμοπεταλιακής αγωγής στις καρδιαγγειακές παθήσεις προτείνουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συντάχθηκαν με τη συνεργασία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας, και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο στις 6 Οκτωβρίου 2008. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αιμορραγιών και να μεγιστοποιηθεί η προστατευτική δράση των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, η επιτροπή ειδικών κατέληξε ότι πρωταρχική προϋπόθεση είναι η άριστη συνεργασία καρδιολόγων, γαστρεντερολόγων και ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η εκτεταμένη χρήση αντιπηκτικών είναι μια αναπόφευκτη πρακτική στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η θεραπεία όμως με αντιπηκτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγικές εκδηλώσεις, με προεξάρχουσες αυτές από το πεπτικό σύστημα. Οι κίνδυνοι αυξάνονται ακόμη περισσότερο αν χορηγηθούν επιπρόσθετα και για άλλους λόγους φάρμακα όπως τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη, τα κορτικοστεροειδή, οι ηπαρίνες και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά.

Περιληπτική αναφορά στις κυριότερες οδηγίες


1) Ο συνδυασμός οποιουδήποτε μη στερινοειδούς – αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με μικρές δόσεις ασπιρίνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αιμορραγία από το πεπτικό και θα πρέπει σε κάθε τέτοια περίπτωση να χορηγείται γαστροπροστατευτική αγωγή. Η ίδια οδηγία ισχύει ακόμη και για τους εκλεκτικούς αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης 2.

2) Σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για αιμορραγία από το πεπτικό, που πρόκειται να λάβουν μικρές (καρδιοπροστατευτικές) δόσεις ασπιρίνης, θα πρέπει να συγχορηγείται γαστροπροστατευτική αγωγή. Σκευάσματα ασπιρίνης με εντεροδιαλυτό υμένιο ή σε μορφή άλατος του ακετυλοσαλικυλικού οξέως δεν προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι η κλασσική ασπιρίνη. Η ημερήσια δόση της ασπιρίνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 81mg σε χρόνια χορήγηση.

3) Ο συνδυασμός οποιουδήποτε αντιπηκτικού (κλασσική ηπαρίνη, ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη) με μικρές δόσεις ασπιρίνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αιμορραγία από το πεπτικό και θα πρέπει σε κάθε τέτοια περίπτωση να χορηγείται γαστροπροστατευτική αγωγή (αναστολείς αντλίας πρωτονίων).

4) Η αντικατάσταση της ασπιρίνης με κλοπιδογρέλη δεν συνιστάται ως πρακτική μείωσης του αιμορραγικού κινδύνου από το πεπτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός ασπιρίνης με αναστολέα αντλίας πρωτονίων μια φορά την ημέρα είναι πιο ασφαλής από την χρήση κλοπιδογρέλης.

5) Ο συνδυασμός οποιουδήποτε αντιπηκτικού (βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη) με κλοπιδογρέλη αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγία και θα πρέπει σε κάθε τέτοια περίπτωση να γίνεται προσεκτική στάθμιση του προσδοκώμενου οφέλους.

6) Σε περίπτωση προσθήκης βαρφαρίνης ή ασενοκουμαρόλης σε αγωγή με ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη, το INR θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 2,0 και 2,5.

7) Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι τα προτιμητέα σκευάσματα γαστροπροφύλαξης σε άτομα που λαμβάνουν μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη ή/και ασπιρίνη.

8) Πριν από τη χρόνια χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών συνιστάται έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σε θετικές περιπτώσεις, θεραπεία εκρίζωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Πιστευω οτι θα πρεπει να εφαρμοστουν θεραπευτικα πρωτοκολλα ειδικα για καποιες κατηγοριες φαρμακων ωστε οταν χρησιμοποιουνται να εχουν αποδεδειγμενο οφελος και οχι να γινεται απαγορευση τετοιου τυπου , διοτι μια παθηση οπως η δυσπεψια μεχρι τωρα μπορουσε να αντιμετωπιστει με test+treat (Management of Helicobacter pylori infection maastricht III) σε ενηλικες κατω των 45 ετων στην πρωτοβαθμια περιθαλψη ,  αλλα πλεον θα πρεπει να τους παραπεμπω σε γαστρεντερολογο για να κανει δουλεια πρωτοβαθμιας .
Ελπίζω τα νοσοκομεία να εχουν αρκετούς για να αντέξουν το φορτο που θα τους μετακυλιστεί.


« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 23:40:18 από kakalos »

4 Απριλίου 2013, 00:17:20
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

samsok


ακομα τα ιδια ισχυουν ....αντιγραφω απο ESC GUIDELINES 2012:
 Gastric protection, preferably with a proton pump inhibitor,
should be considered for patients with a history of gastrointestinal
bleeding and is appropriate for patients with multiple risk factors
for bleeding, such as advanced age, concurrent use of anticoagu-
lants, steroids or non-steroidal anti-inflammatory drugs including
high dose aspirin, and Helicobacter pylori infection.

4 Απριλίου 2013, 02:09:36
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απλά κλαυσίγελως.

Ορίστε κατάσταση. Μας γλεντάνε και οι φμφ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 08:47:12
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
δηλαδη εναν ασθενη με ΣΝ που λαμβανει διπλη αντιαιμοπεταλιακη αγωγη ή θα τον στελνουμε να βρει γαστρεντερολογο ή θα του χορηγουμε ρανιτιδινη?
εγω θα γραφω στα σχολια της συνταγης οτι αναγκάστηκα να μην χορηγησω την απαιτουμενη γαστροπροστασια και οτι η ευθυνη για τυχον αιμμορραγια πεπτικου οφειλεται στον ΕΟΠΥΥ.

Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

Σε αυτο θα συμφωνήσω αναφανδον με τον jack. Μάθαμε την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την DAPT, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την βραχυπρόθεσμη χορήγηση ΜΣΑΦ, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια της αντιβιωσης και αυτών που "παίρνουν πολλά φάρμακα". Και ξεχάσαμε την ιατρική.
Η ''απαιτουμενη'' γαστροπροστασια σε ασθενη με ελκος ή ιστορικό γαστρορραγιας που λαμβανει DAPT ειναι λιγο διαφορετικη απο την ''απαιτουμενη'' γαστροπροστασια για την βραχυπροθεσμη χορηγηση ΜΣΑΦ ή αντιβιωσης.Για μενα ο πραγματικος σκοπος ειναι να πει ο ασφαλισμενος :που να τρεχω τωρα να βρω γαστρεντερολογο στην διπλανη πόλη ,εξαλλου περισσοτερα θα μου κοστισει η βενζινη οποτε ας το πληρωσω απο την τσεπη μου...
Το ολο θεμα με ενοχλει γιατι βλεπω καθημερινα να μου αφαιρουνται θεραπευτικες δυνατοτητες και  σε λιγο θα πρεπει να ψαχνω γνωματευσεις απο<<ειδικους>> οπως εκανα ως αγροτικος γιατρος. Οποιος νομιζει οτι αυτη η τακτικη θα σταματησει στις πραζολες μαλλον θα εκπλαγει....

Καταλαβαινεις φανταζομαι οτι οι λεξεις "με ελκος ή ιστορικο γαστρορραγίας" κανουν την διαφορα, έτσι;

Απο την δικη μου εμπειρια τουλαχιστον δεν πλησιαζαν ουτε απο μακρια να ειναι το 10-15% των συνταγών εντος ενδείξεων ή εστω κατευθυντηριων οδηγιών, δεν ξερω κατα την δικη σου εμπειρια πως ειναι τα πραγματα αλλα μαλλον μια απο τα ιδια ειναι... κατα τα αλλα ως προς τα κινητρα κλπ με βρισκεις απολυτα σύμφωνο.

4 Απριλίου 2013, 10:50:30
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αν ο Γάστρο κάνει παιχνίδι με έναν συγκεκριμένο PPI (π.χ. εσομεπραζόλη), μπορώ να το αλλάξω εγώ σε ομεπραζόλη γενόσημη ή πρέπει ν' ακολουθώ τυφλά την επιλογή του Γάστρο;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 10:55:57
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με τις "δανεισμένες" πραζόλες τι θα γίνει;
Βρε τι πάθανε!
Μέχρι την Παρασκευή όποιος προλάβει......
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 12:12:08 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

4 Απριλίου 2013, 11:15:55
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν ο Γάστρο κάνει παιχνίδι με έναν συγκεκριμένο PPI (π.χ. εσομεπραζόλη), μπορώ να το αλλάξω εγώ σε ομεπραζόλη γενόσημη ή πρέπει ν' ακολουθώ τυφλά την επιλογή του Γάστρο;
Νομίζω ότι το να αλλάξεις τη γνωμάτευση του Γκάστρο- (ά άλλου ειδικού) αποτελεί τουλάχιστο κακούργημα :) ...

   Εγώ θα μείνω στο ότι η απόφαση είναι αντιεπιστημονική κατα τη γνώμη μου αφού τα φάρμακα χορηγούνταν (απο την πλευρά μου με NSAIDs) εντός των επίσημων ενδείξεων του ΕΟΦ, ΕΜΕΕΑ κλπ (Prevention of NSAID-associated gastric and duodenal ulcers in patients at risk - Προφύλαξη από γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη που σχετίζονται με ΜΣΑΦ σε ασθενείς που κινδυνεύουν (όπως ηλικίας > 65) ), και παντελώς άδικη για παθολόγους και γενικούς ιατρούς (τελικά, όπως ανέφερε παραπάνω συνάδερφος, ποιο θα είναι το αντικείμενο τους; ).
   Βέβαια η λογική του ΕΟΠΥΥΥΥ (αποφασίζουμε και διατάζουμε) δεν κοιτάει επιστημονικές απόψεις ή μακροπρόθεσμα οφέλη (εκτός αν ήταν μπαρούφες όλες οι μελέτες για την υπεροχή των PPI σε κόστος - αν μετρηθούν και οι νοσηλίες κλπ). Και συμφωνώ ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (βλέπω - δεν το λέω χαιρέκακα, ντρέπομαι για αυτό- οι γενικοί γιατροί να γίνουν αντιγραφείς γνωματεύσεων).

Όσο για :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);
αν θυμάμαι καλά δεν προκαλεί πτώση στο libido;

4 Απριλίου 2013, 11:24:35
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όσο για :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);
αν θυμάμαι καλά δεν προκαλεί πτώση στο libido;

Αν πάμε λίγο ακόμη πιο πίσω, στον πρόδρομο της ρανιτιδίνης σιμετιδίνη (Tagamet), αυτή προκαλεί γυναικομαστία. Πλάκα-πλάκα, εν έτει 2000 υπήρξε Άγγλος τουρίστας στη Σκόπελο που έπαιρνε σιμετιδίνη!

Νομίζω ότι με την νέα εποχή που εγκαινιάστηκε με τις πραζόλες και τους Gastro, θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε ένα θεμελιακό ζήτημα: Ποιός ιατρός μπορεί να θέτει ποιά διάγνωση.
Π.χ. ΧΑΠ/Άσθμα-Pneumo, ΚΥΠ-Uro, Οστεοπόρωση-Ortho, Άνοια-Neuro, Κατάθλιψη-Psy, ΣΝ-Cardio, κοκ.


« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 14:36:51 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 12:00:04
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όσο για :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);
αν θυμάμαι καλά δεν προκαλεί πτώση στο libido;

Αν πάμε λίγο ακόμη πιο πίσω, στον πρόδρομο της ρανιτιδίνης σιμετιδίνη (Tagamet), αυτή προκαλεί γυναικομαστία. Πλάκα-πλάκα, εν έτει 2000 είχα δει έναν Άγγλο τουρίστα στη Σκόπελο που έπαιρνε σιμετιδίνη!

Νομίζω ότι με την νέα εποχή που εγκαινιάστηκε με τις πραζόλες και τους Gastro, θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε ένα θεμελιακό ζήτημα: Ποιός ιατρός μπορεί να θέτει ποιά διάγνωση.
Π.χ. ΧΑΠ/Άσθμα-Pneumo, ΚΥΠ-Uro, Οστοπόροση-Ortho, Άνοια-Neuro, Κατάθλιψη-Psy, ΣΝ-Cardio, κοκ.




Διόρθωσέ το γιατί σε βλέπω να περνάς από Ιερά Εξέταση...!!!  :D   Όλο και κάποιος/α θα στη "φυλάει".......  ;)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: πολύ καλά λέει ο λαός "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες".(ισχύει για όλους μας, με εμένα πρώτο, για να μην υπάρξει και παρεξήγηση από ένα αστείο.....)  :)
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 12:03:39 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

4 Απριλίου 2013, 12:26:07
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Pardon?

update: Α, τώρα κατήλαβα.  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 14:37:59 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 13:53:01
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Για να λέμε και του ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ το δίκαιο, ο ΕΟΠΥΥς δεν λέει ότι ένας μη-Gastro δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πραζόλη.
Λέει ότι αποσύρεται από την αποζημίωση της πραζόλης όταν είναι συνταγογραφημένη από μη-Gastro.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 14:13:08 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 13:58:05
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να λέμε και τιυ ΕΟΠΥΥΥΥΥΥ το δίκαιο, ο ΕΟΠΥΥς δεν λέει ότι ένας μη-Gastro δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πραζόλη.
Λέει ότι δεν συμμετέχει στην αποζημίωση της πραζόλης όταν είναι συνταγογραφημένη από μη-Gastro.
Επειδή δεν υπάρχει και καμία σοβαρή αντίδραση μέρχι στιγμής, θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο χτύπημα.
Π.χ. γιατί να μη δώσουμε το φιλέτο που λέγεται COX-2 αναστολείς μόνο σε ορθοπαιδικούς (κανένας συνειρμός με τον αναπληρωτή υπυργό).
Λέτε να είναι ένα ωραίο κολπάκι συνεργασίας Υπουργείου - ηγεσίας φαρμακοποιών για να καταστούν στην ουσία ΜΗΣΥΦΑ ευρέως χρησιμοποιύμενες κατηγορίες φαρμάκων;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Απριλίου 2013, 14:54:16
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρόβλημα στην τελική απ΄ότι καταλαβαίνω θα το έχουν οι Φαρμακοποιοί που θα τους τα κόψουν στην εκκαθάριση.......

Aς φροντίσουν να μην εκτελούν συνταγές με PPIs από μη γαστρενετερολόγους.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 121/2008
....
 ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο   για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Οι συνταγογράφοι  ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και   σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.
 
Και βέβαια,σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο ιατρός επιβαρύνεται με το κόστος της συνταγής που θα "κόψει" ο ελεγκτής.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....
Γ.ΚΥΡΩΣΕΙΣ
......
Σε περιπτώσεις που περικοπεί εκτελεσθείσα συνταγή που θεωρήθηκε από ελεγκτή ιατρό για παράβαση κανόνων συνταγογράφησης, ο Οργανισμός εισπράτει την αξία από το συνταγογράφο ιατρό.

Ωστόσο, εγώ θα συμφωνήσω με τον @kefalidisg: Το πρόβλημα θα το έχουν οι φμφ.
Σε αυτούς θα επιστραφεί η συνταγή απλήρωτη.
Αυτοί θα πληρώσουν φπα και φόρο εισοδήματος για ένα οιονεί εισόδημα που δεν απέκτησαν.
Αυτοί θα πρέπει να κάνουν ένσταση (κατά του ιατρού) και να περιμένουν πέντε χρόνια να εκδικαστεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2013, 14:58:14 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Απριλίου 2013, 15:34:15
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
-Πως ορίζεται η μονάδα παροχής ΠΦΥ?
-Αποτελεί το μονοπρόσωπο ιατρείο -ιδιωτικό ή δημόσιο- μονάδα παροχής ΠΦΥ?
-Είναι λογικο ή παράλογο, επιθυμητό (από τη μεριά του κράτους) ή όχι, σε μια μονάδα ΠΦΥ να συνταγογραφείται το σύνολο της τεκμηριωμένης αγωγής για κάθε ασθενή, όπως αυτή προκύπτει από την εξέταση του ασθενούς στο ιατρείο και τη συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή άλλων βαθμίδων?
-Η μονάδα ΠΦΥ έχει ή δεν έχει την ευθύνη της συνολικής εποπτείας της υγείας ή ασθένειας ενός ανθρώπου?
-Ποια είναι τα όρια -επιστημονικά- μιας μονάδας ΠΦΥ και πότε ορίστηκαν από τη μεριά του κράτους?
-Επιθυμεί το κράτος μια ΠΦΥ που θα εκμεταλλεύεται το σύνολο των επιστημονικών δυνατοτήτων-δεξιοτήτων των γιατρών που υπηρετούν σε αυτή ή μας θέλει απλούς διακομιστές-διακοσμητές? (Μην παρεξηγηθείς!!)?
-Επι του προκειμένου, η διαχείρηση της ΓΟΠ μπορεί να γίνεται στην ΠΦΥ ή όχι?

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3098 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2013, 22:19:48
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
3607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2013, 08:23:41
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
5948 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 10:26:30
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
15377 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2020, 14:46:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12406 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:26:41
από Argirios Argiriou