Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα: η φραγή στην εισαγωγή prazole ή άλλων φαρμάκων, να ξεκλειδώνεται μόνο από τον ειδικό/ούς που έχει/ουν πάρει την αποκλειστικότητα για κάθε δραστική ουσία.
Και ομως...αυτο που λες @Διακομιστη ειναι μπελαλιδικο.Εγω θα ελεγα να μπορουμε πχ οι γιατροι της ΠΦΥ να συνταγογραφουμε
τα πάντα με σχετικη γνωματευση ομως.Να ξεκλειδωνε ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ για μας,οχι ομως για να το βαζουμε αυθαιρετα εμεις αλλά για να εξυπηρετουμε τον ασθενη απο το να μην πηγαινει καθε φορα στον ειδικο.Και εδω,ακομη και απο το μετεριζι της απλής συνταγογραφησης ΜΕ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ειναι κατα τη γνωμη μου πολυ σημαντικη η προσφορα του γιατρου της ΠΦΥ που και εξυπηρετει τον ασθενη και ταυτοχρονα τον τσεκαρει για πιθανες παρενεργειες φαρμακων ειδικων και σε συνεργασια μαζι τους μεριμνα για τον ασθενη του.Ασε που το ιατρικο του εργο σε επιπεδο γνωματευσης-διαγνωσεων δε σταματα.Μη τα ισοπεδωνουμε ΟΛΑ πως γινομαστε γραμματεις!
Επιμενω επομενως-ακομη και αν πχ το μετρο των πραζολων περασει-να αφησουν τη δυνατοτητα αντιγραφης αυτων των φαρμακων στους ιατρους τησ ΠΦΥ ήτοι παθολογοι και γενικοι ιατροι.Ειδικοτητες οπως ορθοπαιδικοι για θεραπειες με NSAID,το πολυ για 10 μερες, μπορουν να κανουν τη δουλεια τους και με ρανιτιδινη,εστω χ2 ενω με κανει να γελάσω η γαστροπροστασια εναντι των πολλων φαρμακων,εναντι αντιβιωσεων που χαλανε το στομαχι,ακομη και επι ληψης απλου salospir.Και θα σταθω στο τελευταιο και στους καρδιολογους.Επειδη αναφερθη πολλακις το περι διπλης αντιαιμοπατελιακης αγωγης επιτρεψτε μου το εξης:οι ασθενεις με διπλη αντιαιμοπεταλιακη αγωγη ειναι αυτοι με stent που θα το λαβουν το πολυ ενα χρονο.Και απορω πραγματικα εαν υπάρχει εξειδικευμενο κεντρο στην Ελλάδα με αιμοδυναμικο,που να κανει stent και ταυτοχρονα να μην εχει στο δυναμικο του ενα γαστρεντερολογο.Θα μου φαινοταν απιστευτο.Οποτε ο ασθενης πριν το εξιτηριο λαμβανει και μια ετησια ΓΕΣ γνωματευση και κανενα προβλημα.Σχετικα με την απλή ληψη salospir για ΣΝ ή ΑΕΕ συνηθως ο ασθενης πάλι απο νοσοκομειο θα βγει ή εαν ενας καρδιολογος διαγνωσει ΣΝ και απο το Ιχ του ασθενη προκυπτει λογος ληψης γαστροπροστασιας πάλι δε νομιζω να ειναι προβλημα να τον στειλει σε ενα γαστρεντερολογο για γνωματευση ενος ετους.
Επίσης επειδη ανεφερθησαν πραγματα περι απαξιωσης της ειδικοτητας μας να θυμισω πως οταν οι γενικοι γιατροι ειχαμε το δικαιωμα παρακολουθησης κ εξειδικευσης σεμιναριων υπερηχων οι ακτινολογοι μας τους εκοψαν ατυπα και πολυ δυσκολο πλεον,ως αδυνατο να βρεις ακτινολογικο κεντρο και διευθυντη αυτου που να δεχεται γενικο ιατρο για εξειδικευση σε υπερηχο.Αυτο δεν ειναι πλήγμα στην ειδικοτητα μας?
Εχω δει ομως ολα αυτα τα χρονια και άλλα τρελα!Π.χ ΩΡΛ ιατροι να γραφουν αντιυπερτασικα ή γυναικολογους να γραφουν υπολιπιδαιμικα!!!Σας φαινεται απιστευτο ε?Κι ομως, τα εχω δει και ΟΧΙ ΣΠΑΝΙΑ.Οσο η ιατρικη επισκεψη ευτελίζεται και οσο οι τιμες-και κατ'επεκατσιν τα bonus των φαρμακων κατακρημνιζονται-τοσο θα βλεπουμε ιατρους ασχετων ειδικοτητων να μπαινουν σε ξενα χωραφια,απλά και μονο για το 5ευρω της συνταγογραφησης.Ενδεχομενως κ εγω το ιδιο να εκανα,δε το παιζω ηθικος αλλα ειναι κατι που δεν ακουγεται και καλο...
Anyway...τη Δευτερα ξεκινω ιατρειο και μεσα μου εχω μια ανακουφιση (πειτε με καποιοι διεστραμμενο) επειδη δε θα χρειαστει-για αλλη μια φορα-να χαλασω τη διαθεση μου και τη διαθεση των ασθενων μου για μια κατηγορια φαρμακων που ειχε ξεφυγει απο καθε λογικη.Ο ασθενης που χρειαζεται πραγματικα αυτα τα φαρμακα,δεκτο,θα παιδευτει,οπως εξαλλου παιδευεται να βρει και τα ουρολογικα και τα νευρολογικα κτλ του φαρμακα (για γνωματευσεις) αλλά στο τέλος της μερας θα εχουμε ασθενεις που πραγματικα χρειαζονται τα φαρμακα που παιρνουν και γιατρους που δεν ξεπλενουν "καραμελες".Γιατι ακουστηκε πολλακις επισης πως δε θα γινουμε εμεις γραμματεις αλλων αλλα βρε συναδελφοι,με το χερι στην καρδια,ηταν λιγες οι φορες που για τις πραζολες γιναμε γραμματεις αλλων?Η διαφορα ηταν πως τοτε,επειδη ειχαμε το δικαιωμα να τις γραφαμε κ εμεις χρυσωναμε μεσα μας το χαπι παιζοντας χαρουμενα με το κοκκαλο που μας πεταξαν...Επίσης για να ειμαι και δικαιος-και τελειωνω με αυτο-περα απο τα σχετικα με μπονους φαρμακων ή όχι,να αναγνωρισω οτι μια μεριδα συναδελφων και αναφερομαι στους ιδιωτες ΠΦΥ,ενδεχομενα να πληγει γιατι εγω ο ΕΣΥιτης ειτε δω 1 ειτε 100 ασθενεις το ιδιο και το αυτο μου ειναι μισθολογικα ενω ο ιδιωτης ισως χασει "πελατεια" οταν οι πολυσυνταγογραφουμενες φυγουν απο τη φαρετρα μας.Εκτος και εαν το συστημα ξεκελιδωσει και για ιατρους ΠΦΥ τουλαχιστον σε επιπεδο αντιγραφης αυτων των φαρμακων.