Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 09:12:34

Αποστολέας Θέμα: Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?  (Αναγνώστηκε 68623 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2013, 00:34:47
Απάντηση #90
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Μετά την επίσημη θέση των Γαστρεντερολογων και ως γιουσουφακι δε μπορω παρά να παραδεχθω πως ειχα λάθος οπτικη του θέματος σε αρκετα σημεια.Ουδεις αλάνθαστος...
Ευχομαι συντομα  να ανακαλέσουν στο Υπουργειο και να μπορεσουμε να ξαναγυρισουμε στο πρωτερο συνταγογραφικο καθεστως ,οπως ακριβως γινοταν μεχρι σημερα.Και ελπιζω η ανάκληση αυτη να εκληφθει ως σκουντηγμα και να συνοδευτει με μεγαλυτερη φειδω και υπευθυνοτητα απο την πλευρα του ιατρικου κοσμου.

Επιτρεψτε μου ομως και 2 παρατηρησεις (πιθανα λανθασμενες) :
1.Πουθενα στην τοποθετηση των ΓΕΣ δεν αναφερεται η ξεκάθαρα η θεση των πραζολων α.στην αντιμετωπιση της ΓΟΠΝ-δυσπεψιας και β.ειδικά η χρηση τους από τον ιατρο της  ΠΦΥ (ουτε καν γινεται αναφορα στους ιατρους-εκπροσωπους  της ΠΦΥ).Το αναφερω γιατι υπηρξε εντονη κάποια στιγμη η επιχειρηματολογια περι απαξιωσης της ειδικοτητας μας.Επίσης μιλάνεΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για γαστροπροστασια και δη απο φαρμακα καρδιολογων και ορθοπαιδικων (πάλι αποντες οι ιατροι της ΠΦΥ ,ακομη και στη γαστροπροστασια.Αραγε στην ανακληση του υπουργειου οι ορθοπαιδικοι πχ θα τιμησουν με 14αρες πραζολες?).
2.Εαν κάποιοι νομιζουν πως ενας μεσος ΓΕΣ ειτε ιδιωτης οπου μια ενδοσκοπηση κοστιζει απο 100-εως 200 ευρω ειτε ΕΣΥιτης που μετεχει σε γενναιως επιδοτουμενα πρωτοκολλα πχ θεραπειες ΗΒV(ρωτηστε ποσο κοστιζουν) θα ασχοληθει σοβαρα με τα "μπιμπικινια" των 3 ευρω ανα πραζολη ή θα ασχοληθει ο ΕΣΥιτης που η ενδοσκοπικη δουλεια του θα αυξηθει με τις υποχρεωτικές παραπομπες χωρις μισθολογικη αυξηση,εεε,με γεια τους με χαρά τους.

Εν τελει η ανακοινωση των ΓΕΣ φωτιζει σιγουρα αρκετες πτυχες αλλά κατα τη γνωμη μου,εντεχνα,κρατα σκοτεινες κάποιες άλλες.
+

9 Απριλίου 2013, 00:49:39
Απάντηση #91
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Και επειδη οι γαστρεντερολογοι αναφερθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ θα ηθελα να ρωτησω καποιον γαστρεντερολογο τα εξης(ρητορικο το ερωτημα ή προς απάντηση για οποιον επιθυμει):
1.Εαν δωσω NSAID σε  ασθενη μου για 10 μερες πχ σε οξυ ορθοπαιδικο προβλημα ειμαι λάθος εαν δωσω γαστροπροστασια για 10 μερες ρανιτιδινη χ 2?Ειμαι επικινδυνος για τη Δημοσια Υγεια και τον ασθενη μου?
2.Οι καρδιολογοι (και λοιποι ιατροι) πρεπει επί salospir να δινουν σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρετως γαστροπροστασια ή σε αυτους με Ιχ γαστρικων προβληματων?Γιατι μετα τη σημερινη ανακοινωση αγχωθηκα καπως και εχω πολλους ασθενεις που παρακολουθω και λαμβανουν salospir για ΣΝ-ΣΔ-ΑΕΕ και εδω και χρονια δεν τους εχω βαλει σε γαστροπροστασια.Ειμαι και πάλι λάθος?Ειμαι και πάλι επικινδυνος για τη Δημοσια Υγεια και τον ασθενη μου?Πρεπει απο αυριο-εαν ανακληθει το μετρο περι πραζολων- να τους βαλω ΟΛΟΥΣ σε πραζόλη?
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 00:53:16 από jack »
+

9 Απριλίου 2013, 09:43:39
Απάντηση #92
Αποσυνδεδεμένος

Dott.diMG

Εάν με την ανακίνηση του χαρακτηρισμού γιουσουφάκι έθιξα συναδέλφους ζητώ συγνώμη, αγανακτώ γιατί το θέμα είναι πιο σύνθετο και θα έπρεπε να δείξουμε ισχυρότερες αντιστάσεις.
Θα επανέλθω επί της ουσίας όταν μπορέσω με εκτενέστερο υπόμνημα ;D
"Η αγάπη βρίσκει τρόπο. Η αδιαφορία βρίσκει δικαιολογία."
(Γέρων Παΐσιος)

9 Απριλίου 2013, 11:50:58
Απάντηση #93
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Λουράντος: Έψησα τον Σαλμά να αλλάξει γνώμη για τις πραζόλες

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΖΟΛΕΣ
9/4/2013

Η χορήγηση πραζολών από τα φαρμακεία, με τους περιορισμούς που αποφάσισε η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, επανεξετάζεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μ. Σαλμά.
Όπως με ειδοποίησε τηλεφωνικά ??? σήμερα, συμφωνεί με την άποψη μου ότι οι πραζόλες χορηγούνται σε γαστροπροστασία και όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους. Για αυτό τις προσεχείς μέρες, θα διαφοροποιήσει την απόφαση αυτή και μέχρι τότε θα εκτελούμε κανονικά αυτές τις συνταγές, όπως τις εκτελούσαμε μέχρι σήμερα.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 12:30:04 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Απριλίου 2013, 11:58:09
Απάντηση #94
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Λουράντος: Έψησα τον Σαλμά να αλλάξει γνώμη για τις πραζόλες

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΖΟΛΕΣ
9/4/2013

Η χορήγηση πραζολών από τα φαρμακεία, με τους περιορισμούς που αποφάσισε η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, επανεξετάζεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μ. Σαλμά.
Όπως με ειδοποίησε τηλεφωνικά σήμερα, συμφωνεί με την άποψη μου ότι οι πραζόλες χορηγούνται σε γαστροπροστασία και όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους. Για αυτό τις προσεχείς μέρες, θα διαφοροποιήσει την απόφαση αυτή και μέχρι τότε θα εκτελούμε κανονικά αυτές τις συνταγές, όπως τις εκτελούσαμε μέχρι σήμερα.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Η ισχύς του νόμου είναι θέμα "ψησίματος";
Μπορεί δηλαδή κάποιος, όσο ψηλά και αν είναι, να αποφασίσει ενάντια σε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ;
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 12:07:07 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Απριλίου 2013, 12:05:11
Απάντηση #95
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Μπορεί δηλαδή κάποιος, όσο ψηλά και αν είναι, να αποφασίσει ενάντια σε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ;
Θα φέρει μια τροπολογία που θα περάσει ασκαρδαμυκτί απο τη Βουλή σε κάποιο νομοσχέδιο άσχετο (που μιλάει πχ για τα δικαιώματα των μελισσουργών). Για αυτό έχουμε χάσει το μπούσουλα απο τη πολυνομία... τροπολογίες επι τροπολογιών.

9 Απριλίου 2013, 12:28:50
Απάντηση #96
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Θα φέρει μια τροπολογία που θα περάσει ασκαρδαμυκτί απο τη Βουλή σε κάποιο νομοσχέδιο άσχετο (που μιλάει πχ για τα δικαιώματα των μελισσουργών). Για αυτό έχουμε χάσει το μπούσουλα απο τη πολυνομία... τροπολογίες επι τροπολογιών.

Ακριβώς έτσι! Για όσους πρόλαβαν τις αλήστου μνήμης "γνωματεύσεις αναντικατάστατου" που συνόδευαν τα Νταφλόνια τις αλοιφές Voltaren, αυτές είχαν θεσμοθετηθεί μέσα σε Νόμο του Υπ. Γεωργίας για την αποζημίωση των χαλαζόπληκτων πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.  

9 Απριλίου 2013, 12:41:54
Απάντηση #97
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πώς επιλύθηκε τηλεφωνικά το ζήτημα των πραζολών σήμερα το πρωί - Όλη η τηλεφωνική συνομιλία Σαλμά-Λούρυ.

Όπως με ειδοποίησε τηλεφωνικά ??? σήμερα,

Ντριιιινννν....
- Έλα ...ποιός;
- Τί ποιός ρε; Εγώ είμαι.
- Κι εγώ, εγώ είμαι. Εσύ ποιός είσαι;
- Τι ποιός είμαι; Ο Σαλμάς, ρε.
- Έλα. Tί θα γίνει με τις πραζόλες; Το ξανασκέφτηκες;
- Νταξ μωρέ, λέω να τις ξαναφήσω ελεύθερες.
- Σωστοοοός....
- Έγινε, τα λέμε.
- Άντε μπάι.
- Μπάι.

9 Απριλίου 2013, 15:20:40
Απάντηση #98
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Κωλοτουμπας και ο super-Μάριο?

υγ:χαχαχα....ρεστα με την  τηλεφωνικη υποκλοπη @Διακομιστη!
+

9 Απριλίου 2013, 15:40:27
Απάντηση #99
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αλλά και τι υποκρισια:Εντάξει,ο Λουρυ μαγαζάτορας ειναι και κοιτα το μαγαζι του.Αλλά και Ο σουπερ Μάριο που καταδικασε στο πυρ το εξωτερο επιληπτικους,Χαπίτες,καρδιοπαθεις και διαβητικους (με τις ινσουλινες τους) κάνοντας τους να βαζουν πιο βαθια στην τσεπη τα χερια τους καθως διπλασιασε και βαλε τις συμμετοχές τους ,ξαφνικα εξαντλει ΟΛΗ την κοινωνικη και ιατρικη  του ευαισθησια στις πραζόλες!!!

Και ένα tip:μιλουσα με φαρμακοποιο τις προάλλες και -μάλλον άθελά του-έκανε την εξής παραδοχη:Για μενα ειναι καλο που αυξηθηκαν τα ποσοστα συμμετοχης των ασφαλισμενων -και ας ανεβαινα και άλλο-γιατι οταν ερχονται στο μαγαζι μου μου αφηνουν περισσοτερο cash αναλογικα (άλλο δωρεαν τα φαρμακα ο επιληπτικος και άλλο 10% στα 100 και βάλε ευρω).Αυτα ειναι "ζεστο χρημα" για μενα και μπορω να το χρησιμοποιησω για το μαγαζι ή ετερες αναγκες μου.Σεβαστη η θέση του-και εγω ισως ετσι θα σκεφτομουν-αλλά για να καταλάβουμε κάποιοι πως λειτουργουν οι ν'ομοι της άγορας όταν ο Λουρυ βγαινει και κλαψουριζει σα τη Μαρθα Βουρτση για τις πραζολες...
+

9 Απριλίου 2013, 16:09:56
Απάντηση #100
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Για μενα ειναι καλο που αυξηθηκαν τα ποσοστα συμμετοχης των ασφαλισμενων -και ας ανεβαινα και άλλο-γιατι οταν ερχονται στο μαγαζι μου μου αφηνουν περισσοτερο cash

Μα, είναι αυτονόητο ότι η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα συμφέρει τους φμφ αφού τους εξασφαλίζει περισσότερο κασ-έρι. Ωστόσο, ισχύει και εδώ ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης: Δηλαδή, από ένα σημείο και μετά, υπάρχει κίνδυνος να εμποδίσει η αυξημένη συμμετοχή τον ασφαλισμένο να πάρει το φάρμακο ή να τον οδηγήσει να το αλλάξει με κάποιο φθηνότερο (π.χ. από Κέπρα σε Τεγκρετόλ).
Οι φμφ έχουν καθαρή χασούρα όταν μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων (οι Τροϊκάνοι θέλουν νέα μείωση μέσα στον Μάιο) και γι' αυτό προσπαθούν να τις εμποδίζουν ή τουλάχιστο να τις καθυστερούν. Κάποτε δε, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, προκαλούσαν και αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέσω πρακτόρων τους που είχαν διηθήσει τον κρατικό μηχανισμό και είχαν αναρριχηθεί σε θέσεις-κλειδιά όπως διοικητής του ΙΚΑ, πρόεδρος του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, κ.λπ. Μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, προαλείφεται γνωστός "πετυχημένος" (γύρευε πώς...) φμφ να ορκιστεί  β' αντιπρόεδρος τη ζβουλής, στη θέση του εκλιπώντος Αθ. Νάκου! Βλέπετε, η "κοινωνική αποστολή" κάποιων -κατά τα άλλα- επαγγελματιών υγείας, σταματά εκεί που περιορίζεται το ατομικό τους συμφέρον...
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 16:22:24 από Ο διακομιστής »

9 Απριλίου 2013, 23:19:00
Απάντηση #101
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod

επειδή σε τούτη τη χώρα είμαστε "καταδικασμένοι" να επικεντρώνουμε τη συζήτηση, στο ποιός μπορεί να συνταγογραφεί τους PPI, ο πασάς, ή ο αγάς, ή σουλτάν φερουζέμ
παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο από τη medscape
για το πότε αξίζει να τους συνταγογραφούμε,
παρουσιάζει έναν πολύ καλό, κατά τη γνώμη μου, αλγόριθμο και έναν Calculator για τη χρήση της ασπιρίνης, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τον κίνδυνο αιμορραγίας του πεπτικού

The Aspirin Cardiovascular/Gastrointestinal Risk Calculator

αντιγράφω:
Aim To develop a tool to estimate CV and GI risks to facilitate the clinical decision-making process .....
The calculator can be found at Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος .....
Conclusions There are many clinical situations where the number of potential upper GI complications induced by low-dose aspirin may exceed the number of potentially prevented CV events. A risk calculator should guide physicians in choosing appropriate therapy and maximise the aspirin benefit

πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που γίνεται στο τέλος του άρθρου

10 Απριλίου 2013, 00:50:11
Απάντηση #102
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

ΕΟΦ
Γαστροπροστατευτικά φάρμακα

Αναφορικά με τον δημιουργηθέντα θόρυβο που αφορά στην συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και φαρμάκων για το έλκος μόνο από γαστρεντερολόγους αυτό είναι απόφαση της επιτροπής που συντάσσει την θετική λίστα φαρμάκων και όχι της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ.

Ο συγκεκριμένος συνταγογραφικός περιορισμός ετέθη από την προηγούμενη επιτροπή λίστας φαρμάκων, με συγκεκριμένο σκεπτικό.

Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίστας Φαρμάκων

Δημοσθένης Μπούρος

10 Απριλίου 2013, 18:53:15
Απάντηση #103
Αποσυνδεδεμένος

Ε.ΚΟ.ΓΕΝ. ΙΑ

10 Απριλίου 2013, 20:25:31
Απάντηση #104
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Ακολουθεί και η άποψη της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το θέμα.
Ομολογώ ότι η αναφορά σε ειδικούς και μη ειδικούς με ξένισε κάπως.

Λέξεις κλειδιά:

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2013, 22:19:48
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
3576 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2013, 08:23:41
από Δ. Κουναλάκης