Σε πείσμα της κοινής αλλά και της επιστημονικής λογικής και σε αντίθεση με κάθε έννοια εξοικονόμησης κόστους αποθεραπείας το Υπουργείο Υγείας αφαίρεσε από την λίστα φαρμάκων τα σκευάσματα που αφορούν την επούλωση τραυμάτων. Μεταξύ αυτών και το μοναδικό σκεύασμα με απολύτως ελληνική πατέντα, γεγονός που τεκμηριώνεται από σειρά εγγράφων, επιστημονικών ανακοινώσεων και διεθνών δημοσιεύσεων ήδη από τα τέλη της δεκαετία του '80.
Πρόκειται για το σκεύασμα Helixderm, το οποίο με άλλη ονομασία άρχισε να παράγεται από την βιομηχανία ΧΡΩΠΕΙ η οποία διέκοψε την λειτουργία της το 1989. Αργότερα και με επίσημη άδεια του ΕΟΦ επανακυκλοφόρησε από την εταιρεία Γερολυμάτος και πρόσφατα διατίθεται από την εταιρεία ALAPIS.
Η αποτελεσματικότητα της Αλκαννίνης σε περιπτώσεις επιλούσεων τραυμάτων, πληγών και ελκών είναι απολύτως αποδεδειγμένη εδώ και δεκαετίες αν και οι δυνατότητες αυτής της ουσίας ήταν καταγεγραμμένες ήδη από την εποχή του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας οποίος απεβίωσε μεν το 90 Μ.Χ. αλλά το έργο του αποτέλεσε έως το 1600 την μοναδική φαρμακολογική αναφορά, Ανατολής και Δύσης αφού υιοθετήθηκε τόσο από τον χριστιανικό όσο και από τον μουσουλμανικό κόσμο.
Ήδη στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης διεξάγονται αυτήν την περίοδο εκτεταμένες κλινικής μελέτες με την χρήση του σκευάσματος οι οποίες αποδεικνύουν την δυνατότητα του φαρμάκου αυτού να ενεργεί αποτελεσματικά και κυρίως να μειώνει σημαντικά αν όχι θεαματικά την χρόνο επούλωσης. Η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και η μείωση χρόνου αποθεραπείας αποτελούν ως γνωστόν βασικά στοιχεία που καθορίζουν την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πόσο δεν μάλλον όταν το συγκεκριμένο ΕΣΥ σε καιρούς Μνημονίου απαιτεί για την εξοικονόμηση πόρων και άρα για την εύρυθμη λειτουργία του, προμήθειες που ανταποκρίνονται στο δίπολο αποτελεσματικότητα- συντόμευση χρόνου αποθεραπείας.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών είχαν μάλιστα τύχει ιδιαίτερη προτιμήσεως από το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ επουλωτικά σκευάσματα, όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα, προερχόμενα από το εξωτερικό πολλαπλάσιου κόστους από το φάρμακο Helixderm, ελληνικής πατέντας και κατασκευής.
Μία απίστευτη απόφασηΤον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του υπουργείου Υγείας τα επουλωτικά φάρμακα αφαιρέθηκαν από την λίστα φαρμάκων σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η συνταγογράφησή τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και η χρήση τους από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, βασικό στέλεχος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίως δε, ο άνθρωπος που ανακάλυψε και παρασκεύασε στο φάρμακο μετά από πολυετή έρευνα, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, απέστειλε επιστολή προς το υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με επιστημονικές επισημάνσεις για την αναγκαιότητα χρήσης του σκευάσματος. Η επιστολή αυτή είναι η εξής:
Η συνέχεια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος