Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Ποια τα καθήκοντα των Μαιών στα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα;

<< < (3/7) > >>

Zachariadis:
Διάβασα σχολαστικά το παραπάνω κατεβατό καθηκόντων.Ειλικρινά.
Η αστεία ίσως και αφελή απορία μου όμως δεν έχει απαντηθεί στην ουσία της.
Μήπως πρέπει να αρχίσω να αντιστοιχώ  ένα- ένα τα περιγραφόμενα καθήκοντα
με την πραγματικότητα των σύγχρονων ελληνικών Κεντρων Υγείας ;
Φοβούμε πως τότε είναι που θα πέσει το πολύ γέλιο..
Ενδιαφέρον επίσης είναι πως στην κατηγορία των «Γενικών Καθηκόντων» περιγράφονται
δραστηριότητες που δεν διαφοροποιούνται απο αυτές των νοσηλευτών/ριών.
(π.χ αιμοληψία,περιποίηση τραυμάτων,τοποθέτηση Levin κλπ) ωστε να να τίθεται θέμα
«αλλοτριων »καθηκόντων...

Δημήτρης Μακρέας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔιάβασα σχολαστικά το παραπάνω κατεβατό καθηκόντων.Ειλικρινά.
Η αστεία ίσως και αφελή απορία μου όμως δεν έχει απαντηθεί στην ουσία της.
Μήπως πρέπει να αρχίσω να αντιστοιχώ  ένα- ένα τα περιγραφόμενα καθήκοντα
με την πραγματικότητα των σύγχρονων ελληνικών Κεντρων Υγείας ;
Φοβούμε πως τότε είναι που θα πέσει το πολύ γέλιο..
Ενδιαφέρον επίσεις είναι πως στην κατηγορία των «Γενικών Καθηκόντων» περιγράφονται
δραστηριότητες που δεν διαφοροποιούνται απο αυτές των νοσηλευτών/ριών.
(π.χ αιμοληψία,περιποίηση τραυμάτων,τοποθέτηση Levin κλπ) ωστε να να τίθεται θέμα
«αλλοτριων »καθηκόντων...

--- Τέλος παράθεσης ---
Η απορία σου δεν είναι καθόλου μα καθόλου αφελής, αλλά όπως και εσύ λες περιγράφει την πραγματικότητα των ΚΥ, της ΠΦΥ συνολικότερα και του απόλυτου ιατροκεντρισμού της εν Ελλάδει παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στις σημερινές συνθήκες ΠΦΥ αναζητείται ακόμα και ο ρόλος του γιατρού...
Πόσο μάλλον της μαίας, όταν όταν λειτουργούμε τα ΚΥ σαν καρικατούρες νοσοκομείων και μάλιστα χωρίς τοκετούς.
Στο Βάμο οι μαίες έχουν από καιρό με επιμονή, υπομονή και γνώση του αντικειμένου τους κατοχυρώσειτο ρόλο τους , παρά τις κατά καιρούς αφόρητες πιέσεις.
Εγώ ως γιατρός σε ΠΙ είχα την τυπική αντίληψη , όπως αυτή μου μεταφερόταν από τους υπόλλοιπους.
όταν κάποια στιγμή αποφάσισα να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα πρόληψης γυναικολογικού καρκίνου στην περιοχή μου, με μεγάλη διστακτικτότητα αναζήτησα βοήθεια , σίγουρος ότι δε θα είχαν διάθεση για περισσότερη δουλειά.
Η έκπληξη μου ήταν τεράστια και καθόλα ευχάριστη και η προσφορά τους παρπάνω από πολύτιμη.
Η διάθεση τους συχνά συγκινητική, ακριβώς γιατί ζήτησα τη βοήθεια σε σχέση με το αντικείμενο τους και όχι για να βουλώνουν τις τρύπες του ιατρείου.
Αν θέλεις μπορώ να σε φέρω σε επαφή...(Αυτό πήγαινε στη μαία μας).

kkn:
κε Ζαχαριαδη κανενας δεν προσεχει ΠΟΤΕ, ουτε κι εσεις τωρα, το αρθρο 1 του συγκεκριμενου ΠΔ....
1. Πτυχιούχοι του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και πρακτικές (κλινικές) γνώσεις τους, ασχολούνται
είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι με την με την εφαρμογή της Νοσηλευτικής φροντίδας της εγκύου , επιτόκου , λεχώνας και νεογνού, της Γυναικολογικής αρρώστου καθώς επίσης , την οργάνωση και εφαρμογή του οικογενειακού προγραμματισμού και υγειονολογικής εκπαίδευσης ατόμων ή ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς της/του.

(Τον παπουλη ας πουμε, δεν μπορω να τον καθετηριασω....) Ολα τα γενικα καθηκοντα τα εφαρμοζουμε ΜΟΝΟ στις συγκεκριμενες κατηγοριες ανθρωπων ( αποφευγω τον ορο "ασθενων", γιατι η εγκυος και η λεχωνα δεν ειναι ασθενεις)..

kkn:
 Εννοειται πως δεν περιμενω τον τοκετο στο ΚΥ! ( αν και μου εχει τυχει μια φορα..) Στο ΚΥ λοιπον ασχολουμαι με τα Τεστ Παπανικολαου, δηλαδη την ληψη τους και την ασφαλη αποστολη τους στο κυτταρολογικο εργαστηριο, με ενημερωσεις στα σχολεια της περιοχης και στους συλλογους γυναικων και με τη συμβουλευτικη γυναικων σε θεματα που απτονται των γνωσεων μου.. Φυσικα και παραπεμπω τις γυναικες στους γυναικολογους, που ειτε ερχονται ανα διαστηματα στο ΚΥ, ειτε στο Νοσοκομειο της περιοχης. Τωρα τελευταια ασχολουμαι και με τον εμβολιασμο των νεων κοριτσιων για τον ιο HPV.

paracelsus:
Δηλαδή οι μαίες μπορούν και συνταγογραφούν φάρμακα; Δεν το θέωρώ απαραίτητα λάθος, απλά δεν γνώριζα ότι έχουν αυτο το δικαίωμα από το νόμο. Στην ουσία της συζήτησης, ο ρόλος της μαίας στα ελληνικά κέντρα υγείας όπου οι γενικοί ιατροί (κακώς) δεν παρακολουθούν εγκύους χαμηλού κινδύνου όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες έχει περιορισμένη αξία, άλλα παρόλα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμος υπό ορισμένες προϋποθέσεις (οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν όπως εμβολίασμοι, test pap, ενημέρωση εγκύων, σε αλλές χώρες γίνονται και από εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και όχι αναγκαστικά από μαίες). Πάντως το να εφημερεύουν οι μαίες σε κέντρα υγείας είναι κάτι τελείως άχρηστο (και το επιχείρημα του ενός τοκετού στα πέντε ή παραπάνω χρόνια δεν είναι πειστικό), κάτι ανάλογο με τις εφημερίες των οδοντιάτρων. (Και βέβαια το διαταγμα αναφέρεται στον μυστηριώδη καθετήρα Levain...)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση