Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Ποια τα καθήκοντα των Μαιών στα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα;
Harper:
Παντως συμπαθεστατη @kkn επειδη προσφατα σε αλλες ενοτητες μιλησαμε γιατην υποβαθμιση του ρολου του γενικου ιατρου με αφορμη τη συνταγογραφηση,,εαν θελετε την αποψη μου επανω στο καθηκοντολογιο σας ΟΛΑ αυτα που αναφερετε ,ητοι τεστ Παπ,εμβολιασμοι κονδυλωματων καθως και ενημερωση κοινου ειναι ΟΛΑ στο κομματι εκπαιδευσης κ εξετασης ενος μεσου γενικου ιατρου..Χωρις να υποβαθμιζω το ρολο σας η να ευλογω τα γεννια μας,νομιζω σε μια εποχη που το ΕΣΥ αιμορραγει σε ανθρωπινο δυναμικο θα ησαστε πιο χρησιμη σε καποιο νσοκομειο παρα σε ενα ΚΥ.Ποσο μαλλον εαν σκεφθουμε πως το ΚΥ που ειστε βριθει νοσηλευτων ,πως 9 στα 10 ΚΥ -και λιγα λεω-ανα την ελλαδα μαλλον δεν εχουν μαιες και πως θα μπορουσατε Ολα αυτα που κανετε να τα κανατε ως επισκεπτρια υγειας πχ 1 φορα τη βδομαδα στο ΚΥ αντι να ειστε μονιμα εκει κ να περιμενουμε το σπανια επειγον.Με αυτο το σκεπτικο θα επρεπε καθε Κυ να ειχε κ μια μοναδα ετοιμη με ΕΚΑΒΙτη ιατρο για τα επειγοντα η ενα γυναικολογο για τις εκλαμψιες-.προεκλαμψιες και καισαρικες,γιατι εχω την εντυπωση πωςτελευταια ο ενας στους 2 τοκετους στο νοσοκομειο ειναι καισαρικη(αληθεια,τι στο καλο συμβαινει?)
ΣΟΡΡΥ εαν δε λεω αυτο που θελετε ενδεχομενως να ακουσετε αλλα σε μια εποχη ζορισματος μαλλον θα προσφερατε πιο πολλα αλλου.Μακαρι να ειχαμε τα λεφτα και καθε ΚΥ να ειχε τη μαια του...
Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Εννοειται πως δεν περιμενω τον τοκετο στο ΚΥ! ( αν και μου εχει τυχει μια φορα..) Στο ΚΥ λοιπον ασχολουμαι με τα Τεστ Παπανικολαου, δηλαδη την ληψη τους και την ασφαλη αποστολη τους στο κυτταρολογικο εργαστηριο, με ενημερωσεις στα σχολεια της περιοχης και στους συλλογους γυναικων και με τη συμβουλευτικη γυναικων σε θεματα που απτονται των γνωσεων μου.. Φυσικα και παραπεμπω τις γυναικες στους γυναικολογους, που ειτε ερχονται ανα διαστηματα στο ΚΥ, ειτε στο Νοσοκομειο της περιοχης. Τωρα τελευταια ασχολουμαι και με τον εμβολιασμο των νεων κοριτσιων για τον ιο HPV.
--- Τέλος παράθεσης ---
Σας ευχαριστώ για την απάντηση αυτή.Ρώτησα για αυτό ακριβώς. :)
kkn:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή οι μαίες μπορούν και συνταγογραφούν φάρμακα; Δεν το θέωρώ απαραίτητα λάθος, απλά δεν γνώριζα ότι έχουν αυτο το δικαίωμα από το νόμο. Στην ουσία της συζήτησης, ο ρόλος της μαίας στα ελληνικά κέντρα υγείας όπου οι γενικοί ιατροί (κακώς) δεν παρακολουθούν εγκύους χαμηλού κινδύνου όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες έχει περιορισμένη αξία, άλλα παρόλα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμος υπό ορισμένες προϋποθέσεις (οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν όπως εμβολίασμοι, test pap, ενημέρωση εγκύων, σε αλλές χώρες γίνονται και από εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και όχι αναγκαστικά από μαίες). Πάντως το να εφημερεύουν οι μαίες σε κέντρα υγείας είναι κάτι τελείως άχρηστο (και το επιχείρημα του ενός τοκετού στα πέντε ή παραπάνω χρόνια δεν είναι πειστικό), κάτι ανάλογο με τις εφημερίες των οδοντιάτρων. (Και βέβαια το διαταγμα αναφέρεται στον μυστηριώδη καθετήρα Levain...)
--- Τέλος παράθεσης ---
Για τη συνταγογραφηση: Ναι, οπως ανακαλυψατε, :) υπαρχει αυτο το δικαιωμα για συγκεκριμενες κατηγοριες φαρμακων(μεχρι πεθιδινη!), αλλα δεν εχω υποψιν μου να εφαρμοζεται τωρα καπου..Παλαιοτερα ναι.
Θα συμφωνησω βεβαια οτι θα επρεπε η μηνιαια παρακολουθηση εγκυων να γινεται και στο ΚΥ, αλλα αυτο ειναι μια μεγαααααλη κουβεντα και στο τελος θα καταληγαμε να μιλαμε για το εξωτερικο, οπου βεβαια την παρακολουθηση την κανουν οι Μαιες και μονο....( και θα μαλωναμε με τους γυναικολογους) :) . Δεν θα συμφωνησω σε καμια περιπτωση οτι ο ρολος της μαιας ειναι "περιορισμενης αξιας" στη ΠΦΥ, που ειναι η κολωνα της Προληψης. Η μαια δεν σπουδαζει ΜΟΝΟ τον τοκετο.. Αυτο λεμε τοση ωρα...
Οσο για τις εξειδικευμενες νοσηλευτριες, αυτο ειναι και το "σχεδιο" και για την Ελλαδα, να σπουδαζουν ολοι νοσηλευτες και στο τελος να παιρνουν μια ειδικοτητα (παιδιατρικη νοσηλευτικη, μαιευτικη νοσηλευτικη, χειρουργικη νοσηλευτικη κτλ)..Καλυτερο ή χειροτερο, θα δειξει.
Οι μαιες δεν κανουν κυκλικο ωραριο στα ΚΥ, οποτε δεν τιθεται θεμα εφημεριας, μονον εαν ειναι πολλες ( οχι συχνο). Αυτο που εγραψα στην αρχη ηταν οτι ζητανε να εργαζομαστε ως διετους νοσηλευτριες και να κανουμε ωραρια και γι αυτο ρωτω εαν πρεπει ή οχι και ποιος με καλυπτει ( δεν ειδατε πουθενα στο ΠΔ αυτο να αναφερει φροντιδα καταγματων, εγκαυματων, εμφραγματια, ουτε καν με τις οδηγιες ιατρου...)
Levin βαζουμε στα προωρα νεογνα για τη σιτιση τους, οσες μαιες εργαζονται σε ΜΕΝΝ,προσωπικα μονο στην πρακτικη ασκηση το εκανα και δεν το χρειαστηκα ξανα.
Δημήτρης Μακρέας:
Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα ξαναδούμε γυναίκες να γεννάνε ,όχι μόνο στο ΚΥ, αλλά οπουδήποτε και κυρίως στο, σπίτι χωρίς να τους έχει παρακολουθήσει κανένας..
kkn:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠαντως συμπαθεστατη @kkn επειδη προσφατα σε αλλες ενοτητες μιλησαμε γιατην υποβαθμιση του ρολου του γενικου ιατρου με αφορμη τη συνταγογραφηση,,εαν θελετε την αποψη μου επανω στο καθηκοντολογιο σας ΟΛΑ αυτα που αναφερετε ,ητοι τεστ Παπ,εμβολιασμοι κονδυλωματων καθως και ενημερωση κοινου ειναι ΟΛΑ στο κομματι εκπαιδευσης κ εξετασης ενος μεσου γενικου ιατρου..Χωρις να υποβαθμιζω το ρολο σας η να ευλογω τα γεννια μας,νομιζω σε μια εποχη που το ΕΣΥ αιμορραγει σε ανθρωπινο δυναμικο θα ησαστε πιο χρησιμη σε καποιο νσοκομειο παρα σε ενα ΚΥ.Ποσο μαλλον εαν σκεφθουμε πως το ΚΥ που ειστε βριθει νοσηλευτων ,πως 9 στα 10 ΚΥ -και λιγα λεω-ανα την ελλαδα μαλλον δεν εχουν μαιες και πως θα μπορουσατε Ολα αυτα που κανετε να τα κανατε ως επισκεπτρια υγειας πχ 1 φορα τη βδομαδα στο ΚΥ αντι να ειστε μονιμα εκει κ να περιμενουμε το σπανια επειγον.Με αυτο το σκεπτικο θα επρεπε καθε Κυ να ειχε κ μια μοναδα ετοιμη με ΕΚΑΒΙτη ιατρο για τα επειγοντα η ενα γυναικολογο για τις εκλαμψιες-.προεκλαμψιες και καισαρικες,γιατι εχω την εντυπωση πωςτελευταια ο ενας στους 2 τοκετους στο νοσοκομειο ειναι καισαρικη(αληθεια,τι στο καλο συμβαινει?)
ΣΟΡΡΥ εαν δε λεω αυτο που θελετε ενδεχομενως να ακουσετε αλλα σε μια εποχη ζορισματος μαλλον θα προσφερατε πιο πολλα αλλου.Μακαρι να ειχαμε τα λεφτα και καθε ΚΥ να ειχε τη μαια του...
--- Τέλος παράθεσης ---
Μαιες υπαρχουν σε ολα τα ΚΥ, απλως μαλλον εσεις δεν τις βλεπετε και δεν τις ξεχωριζετε, γιατι τις βαζουν να εργαζονται ωσαν διετους νοσηλευτριες, στηριζομενοι οπως κι εσεις στο οτι "δεν - θα - ερθει - τοκετος"... Αλλα τα ειπαμε..
Εγω δεν θα σας ανταπαντησω με "κακιουλα" για το τι τελικα κανει ο γενικος ιατρος στα ΚΥ, με σκοπο την υποβαθμιση του, αλλα στο ιδιο ΕΣΥ που βλεπετε εσεις, εκει κι εγω τον βλεπω μονο συνταγες να γραφει ( προλαβαινει ομως να κανει και κατι αλλο με τον "φαρμακομανη" Ελληνα που φερνει 5 βιβλιαρια και μια σακουλα ( μεγαλη, του σουπερ μαρκετ) κουτακια ;;;;; ).....Εδω που βρισκομαι, πολλες φορες τους πηραν στο νοσοκομειο για να βγαλουν εφημεριες, ακριβως γιατι οι ιδιοι οι συναδελφοι τους δεν σεβονται τελικα την ειδικοτητα τους και την προσφορα τους στην ΠΦΥ, βλεπουν μονο οτι ειναι..."ξεκουραστοι" αφου γραφουν συνταγες ολημερις, και τους βαζουν κι αυτους να μπαλωνουν τρυπες.....Αλλα αυτα ειναι δικα σας θεματα....
Καθε ΚΥ εχει τη μαια του, και με τα ιδια λεφτα :) , το θεμα ειναι ποιος την αφηνει να κανει τη δουλεια της... Και το αλλο θεμα ειναι, ποιος γυρισε να δει οτι εχει μπροστα του εναν πολυτιμο συμμαχο στην προσπαθεια του να εφαρμοσει την ΠΡΟΛΗΨΗ ( που αυτος ειναι και ο ρολος υπαρξης της ΠΦΥ ή κανω λαθος ; )..
Οποιος γενικος ιατρος ασχοληθηκε ποτε με την προληψη γυναικολογικων καρκινων στις γυναικες της περιοχης του, βρηκε διπλα του και συμμαχο του τη μαια. Οποιος γενικος ιατρος ασχοληθηκε ποτε με την υγειινολογικη εκπαιδευση και τη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση των ατομων της περιοχης του,βρηκε διπλα του και συμμαχο του τη μαια. Και αυτα τα θεματα απτονται των καθηκοντων της μαιας κι οχι της επισκεπτριας υγειας, ουτε της νοσηλευτριας.....
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση